Marie Kondo en mevrouw LeesVoer

Reacties 3

Dingen die ‘joy’ moeten ‘sparken’ en je mag je sokken niet tot bolletjes rollen. Dat is wat ik wist van de Marie Kondo opruimmethode. Rare hype, niets voor mij, dat dacht ik. Tot ik in gesprek kwam met een vriendin uit mijn studententijd. Didy van der Lans is een van de eerste Konmari consultants in Nederland, zij kent me als een rommelkont eerste klasse. Of het niet iets voor mij was. Spoiler alert: een paar maanden later kocht ik dit potje voor mijn Engelse thee. En het sparkt m’n joy helemaal de pan uit

Ik ben stronteigenwijs en dacht, pfff wat kan zij me nou leren? Ik weet heus dat je alles een vaste plek moet geven en gewoon moet terugleggen. De praktijk van Didy heet ‘Begin bij je huis’ omdat dat een plek moet zijn die je rust geeft, geen stress. Dat klonk toch wel erg aanlokkelijk, dus ik heb haar uitgenodigd voor een sessie. We zouden beginnen met mijn kledingkast. Ha! Die had ik toevallig net uitgemest dus nu kon ik aan de opruimcoach bewijzen dat ik het heus wel zelf kon. Net als in de nieuwe show van Marie Kondo op Netflix moest ALLES uit mijn kast, en uit de lades, en uit de wasmand, en uit de vacuümzakken vol winterspullen, en een voor een moest ik voelen of ik er blij van werd.

Maar sparkt het joy?

Of ik er blij van werd… Ehhhhh, zo had ik nog nooit naar mijn kast gekeken. Didy legde me uit dat leren voelen of iets die beroemde ‘joy sparkt’ echt even duurt. Het is een andere manier van kijken naar je spullen, we begonnen met mijn favoriete items zodat ik kon leren voelen hoe het werkt. Daarna iets waarvan ik al wist dat het weg mocht. Zo leerde ik langzaam dat ik vast hield aan kleding die ik amper droeg, maar ja duur gekocht. Elke keer dat ik het zag hangen voelde ik me ergens toch een klein beetje schuldig want ik zou het vaker moeten dragen. Die ging dus weg want dat is geen goede reden om het te houden. Zo ook kleding die ik zelf gemaakt had maar nooit droeg.

Er gingen ook dingen weg die ik wel vaak droeg. Ik droeg het omdat het paste, omdat het wel makkelijk was, maar blij werd ik er niet van en het was ook niet noodzakelijk in mijn kast… We hadden in mijn jeugd heel weinig te besteden, en ik was dik. Kleding vinden die ik paste en ook nog  kon betalen was bijna niet te doen. Twintig jaar geleden was het plus size aanbod echt minuscuul. Als iets past, dan doe je dat niet weg, dat zat zo diep in mij vastgeschroefd. Toen het besef kwam dat dit de reden was dat ik zoveel niet weg kon doen, uit angst, moest ik echt even huilen. Uiteindelijk gingen er drie vuilniszakken vol naar de kringloop.

Didy van der Lans/ Begin bij je huis

Kleding bedanken

We hebben alles dat weg ging bedankt… Ja echt, en ja ik kreeg het de eerste paar keer mijn strot niet uit maar al snel merkte ik dat het echt hielp. Dingen weg doen is moeilijk voor me, maar ze bedanken voor wat ze voor me gedaan hadden maakt het echt makkelijker. Dat kledingstuk dat ik nooit heb gedragen na het kopen, heeft me geleerd dat ik die stijl echt niet leuk vind, bedankt! Die broek die ik droeg toen mijn babies klein waren en heerlijk zat maar er niet uit ziet en niet meer bij me past, bedankt dat je er was toen ik je nodig had.

Ik heb na de sessie met Didy ook met mijn kinderen hun kast gekondoot, vooral mijn jongste heeft altijd moeite met te kleine kleding weg moeten doen. Door zijn favoriete te klein geworden shirtje te kunnen bedanken en een afscheidsknuffel te geven was er voor het eerst NUL drama!! Ook meneer LeesVoer moest er aan geloven en is nu een stuk blijer met zijn kast.

Verticaal vouwen

Er is veel veranderd in mijn huis. Nog niet alle Kondo categorieen zijn helemaal klaar maar met hulp van Didy komen we er langzaam maar zeker. Ik ben in ieder geval helemaal om. Ik vouw nu ala Kondo al mijn kleding verticaal op en ben zelfs omgeslagen op het punt dat je je sokken niet tot ballen mag draaien. Natuurlijk niet! Dan rekt het elastiek uit en kan je ze niet mooi op een rij in de la zetten!

Maar alle gekheid op een stokje. Ik heb geleerd dat echt opgeruimd zijn niet gaat over zo veel mogelijk weg doen, maar vooral alleen houden waar je blij van wordt. Die dingen waar je blij van wordt zijn ook een stuk makkelijker netjes te houden want je wil er beter voor zorgen. Ik ben er nog niet helemaal maar langzaam maar zeker is mijn huis een plek aan het worden waar ik echt blij van wordt.

Lijkt de Marie Kondo methode jou wat?

3 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.