Maastrichts carnaval voor beginners

Reacties 5

Als snobistische randstedeling heb ik carnaval nooit begrepen. De muziek vond ik vreselijk, de praalwagens raar, verkleden heb ik altijd kunnen waarderen maar daar hield het wel op. Een bevriende Limburger probeerde het uit te leggen: “Het is het gevoel van absolute vrijheid, je moet het gewoon ervaren. Kom gewoon met mij Maastrichts carnaval vieren.”

CHALLENGE ACCEPTED!

Ik besloot dat het tijd werd om mijn mening over carnaval eens stevige grond te geven. Ik vroeg of het aanbod nog steeds gold en jawel ik was welkom in Maastricht. Ik heb mezelf 24 uur ondergedompeld in dit bizarre feestje en er is maar 1 conclusie: “Het is niet uit te leggen, het is een gevoel, en volgend jaar ga ik weer!”

Ik heb natuurlijk alleen ervaring met carnaval in Maastricht en dat schijnt nogal een uniek karakter te hebben. Toch wil ik mijn mede bovenrivierse carnavalsnewbs wat tips geven.

Maastrichts carnaval voor beginners

Tip 1: Ga met een local
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar de beste tip die ik kan geven is aansluiten bij een ervaren vastelaovend vierder uit de stad zelf. Ik had die luxe en het maakt de totaalervaring een stuk beter. Zo leer je snel de mores, de leukste plekken om te zijn, en de beste taktiek om dat eerste biertje van de dag weg te krijgen.

Tip 2: Dress the part
Omdat ik geen halve maatregelen neem heb ik in de dagen voor ik naar het zuiden afreisde een vierdelig carnavalstenue genaaid. Ik heb daar veel complimenten over gehad, de mooiste was: “De meeste Hollanders kopen gewoon zo’n kant en klaar flutpakkie, jij hebt echt je best gedaan.” In Maastricht maken de meeste mensen hun outfit zelf of ze verbouwen een bestaand pak tot iets heel anders. Zo was mijn gastheer op maandag een wasbeer. Heel simpel een berenonesie met een babybadje om het middel. Het hoeft ook niet “mooi” te zijn. Een toga van oma’s vitrage is ook al prima. Of je gaat gewoon als prei.

Tip 3: Blijf op temperatuur

Maastrichts carnaval vier je vooral buiten, zorg dus dat je outfit warm genoeg is. Ik bedacht gelukkig de dag voordat ik ging dat een gevoerde cape misschien geen overbodige luxe was en in mijn voorraad zat nog een mooi stuk fluweel dat geschikt was. Daarnaast droeg ik een wollen onderhemd en een thermolegging. Het enige dat ik echt miste was een paar handschoenen. Denk daar over na als je een outfit samenstelt, als je winterjas alles bedekt heb je er natuurlijk weinig aan.

Tip 4: Sleep niet teveel mee

Je bent de hele tijd aan het lopen en alle spanning loslaten en opgaan in de feestvreugde gaat natuurlijk niet fantastisch als je de hele tijd op je tas moet letten. Logeer je niet in de stad, maak dan gebruik van de kluisjes op het station om alles in te doen dat je niet direct nodig hebt.

Tip 5: Cash

Denk niet dat je overal kunt pinnen! Zorg dat je cash hebt om een biertje te kunnen halen, dat noem je trouwens geen bier maar pils, en natuurlijk ook wat te eten af en toe. Wees niet te zuinig en geef af en toe een rondje aan de mensen naast je, je krijgt gegarandeerd ook af en toe een glaasje terug. Natuurlijk kan je ook carnaval vieren zonder alcohol, laat dat duidelijk zijn, maar ik heb daar persoonlijk niet voor gekozen.

Tip 6: Volg een orkestje

Doordat ik een local had om me de weg te wijzen hoefde ik niet zelf een orkestje uit te zoeken. Mocht je die luxe niet hebben, loop dan wat rond door het centrum tot je een gezellig uitziende groep ziet met een klein orkestje voorop. sluit je aan en loop en zing mee. Je hebt de rest van de dag lol. Het orkestje loopt van café naar café en je vind makkelijk aansluiting bij de groep. Er lopen naar schatting ongeveer 60 van deze zate hermeniekes (dronken orkestjes) door de stad, dus een vinden is niet moeilijk.

Tip 7: Vergeet dat paard in die gang

Limburg heeft een eigen liedjescultuur waar je als randstedeling weinig van meekrijgt. Bij carnavalsmuziek denk ik aan dat paard in die gang, dat bloemetjesgordijn en meer van die onzin. De Limburgse liedjes versta ik maar half maar kan ik een stuk meer waarderen.

Tip 8: Laat je meeslepen in de emotie 

Ik geef het toe, ik heb gehuild tijdens het carnaval. Ik voelde me zo welkom, het was zo gemoedelijk, iedereen deed zijn best om er een prachtig feest van te maken en toen ik op dinsdagochtend, brak van de avond er voor aan het luisteren was naar een orkest en de hele kroeg die meezong, van kindertjes tot bejaarden, werd ik er gewoon emotioneel van. Wat een prachtig feest!

Ik heb en kleine impressie op video weten te zetten maar ja, het is een gevoel he…

Ik ga volgend jaar weer!

Wat vind jij van carnaval?

 

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.