Maaltijdplanning in vijf simpele stappen

Reacties 19

“Maar maaltijdplannen zijn saai! Ik wil gewoon eten waar ik trek in heb, niet wat moet volgens de planning. Als ik het ga plannen kan ik nooit meer spontaan zijn.” Zo, zijn jullie klaar met piepen? Mooi dan kan ik namelijk even rustig uitleggen wat een maaltijdplan is, hoe je het aanpakt en waarom je het wil! Je gaat gevarieerder eten, geld besparen én minder eten weggooien. Leg die vooroordelen aan de kant, lees even mee en beslis dan of het iets voor je is.

Want denk er eens serieus over na, hoe vaak eet je nou iets echt bijzonders, iets anders dan die serie standaard recepten die je meestal maakt. Als je uit je werk komt en je hebt nog een uur om boodschappen te doen en iets op tafel te krijgen ga je niet heel creatief lopen doen. Je hebt misschien het idee dat je spontaan kunt zijn maar echt veel komt daar bij de meeste mensen niet uit. Ook kan het nogal oplopen om elke dag/ paar dagen boodschappen te doen.

Ok een maaltijdplan dan, waar begin ik?

Het leuke van een maaltijdplan is dat je het gewoon een weekje kunt proberen, het is geen grote vaste verandering ofzo. Maar hoe pak je dat aan?

Stap 1: Wat zijn de plannen? Pak de agenda er bij en kijk wat voor een week je hebt; eet iedereen elke dag thuis? Krijg je gasten? Heb je kans op overwerken, op welke dagen heb je eigenlijk geen tijd om te koken, en wat voor een weer wordt het ongeveer? Ja seriously, als het een regenachtige rotweek wordt eet je anders dan een zonnige week.

Stap 2: Wat heb je in huis? Kijk in de koelkast en de vriezer, eventueel ook in de voorraadkast om een idee te krijgen van wat je hebt en wat er op moet. Het is uberhaupt goed om te weten wat je hebt, zeker als je bijvoorbeeld een grote vriezer hebt.

Stap 3: Waar heb je trek in? Schrijf even globaal op waar je allemaal trek in hebt; Italiaans, salade, vlees of juist niet, soep, oosters enz.enz. Blader in kookboeken voor inspiratie.

Stap 4: Combineer je informatie: Op welke dagen kan je uitgebreid koken, combineer dat met de dagen waarop dat niet kan en plan iets dat ook opgewarmd lekker is. Vul de week verder in met de dingen waar je trek in denkt te hebben. Hou rekening met wat je nog in huis hebt bij de planning. Schrijf het ergens zichtbaar op zodat je het niet vergeet, ik heb een speciaal stukje krijtbord in mijn keuken.

Stap 5: boodschappen: Sommige mensen zijn heel grondig en checken eerst de aanbiedingen online, maken dan hun definitieve maaltijdplan en doen daarna boodschappen. Ik ben daar niet goed in, ik ben wel goed in tijdens het boodschappen mijn maaltijdplan aanpassen dus kijk even hoe jij in elkaar steekt.

Maar mijn planning loopt in de war!

Ik garandeer je dat je planning een keer in de soep loopt maar geen paniek: schuif je geplande gerecht gewoon een dagje op. Draai twee dagen om, of anders maak je een maaltijdomelet, daar kan alles in dus je hoeft geen ingrediënten weg te gooien.

Ik plan überhaupt meestal een dag in waarop ik restverwerking doe. Soms sla ik ook een week over, als ik heel weinig zicht heb op hoe de week gaat lopen dan plan ik af en toe een weekje niet.

Gewoon proberen

Sinds ik maaltijdplannen maak geef ik minder uit aan boodschappen, eten we meer groente, probeer ik weer nieuwe recepten uit en heb ik meer lol in koken. Probeer het een keer, ik dacht altijd dat het niets voor mij zou zijn.

Gebruik jij maaltijdplannen?

19 reacties

 1. Iris

  Ik wil het zo graag eens proberen, maar zie er tegenop om zoveel boodschappen te doen zonder auto!

 2. ‘Sommige mensen zijn heel grondig en checken eerst de aanbiedingen online, maken dan hun definitieve maaltijdplan en doen daarna boodschappen.’
  Zo’n sommig mens ben ik dus, al vanaf dat ik op mezelf ging wonen. Scheelt tijd, geld en stress
  Cindy onlangs geplaatst…365 project 2015 Dag 110

 3. madelief

  Ik doe het al jaren zo. Bij komend voordeel: minder gepiep van de kinderen! Het geeft hen ook zekerheid. Vooral natuurlijk als er ook iets met een P op de planning staat 😉 Er valt altijd nog te onderhandelen over wat op welke dag, en zo is iedereen blij!

 4. Lana

  Ik doe de boodschappen met de bakfiets maar daar past heel veel in. Je kan ook een maaltijdplan maken en twee keer boodschappen doen of zover vooruit plannen als de boodschappen toelaten

 5. Jolien

  Misschien is ’t inderdaad wel ’n goed idee.. Moet ik wel weer ff ’n kalender aanschaffen… 😉 Nu schrijf ik wel vaak vóór ik naar de winkel ga nog even gauw wat ingrediënten op m’n lijstje voor bepaalde gerechten die ik ’n keer in de week wil maken, maar inderdaad, zo heel vaak kijk ik niet in kookboeken ed… Ik probeer wel inspiratie op te doen in de winkel, maar dat lukt niet altijd. Het groenteaanbod is hier ook altijd zo jammerlijk beperkt…

  Overigens gooi ik zelden iets weg, alleen als het echt bedorven is… Overal kunnen toch restjes groentes in? En alle restjes na het eten bewaar ik voor de volgende dag (ik vind het niet zo erg om 2 dagen hetzelfde te eten) of gaan de vriezer in voor ’n luie dag…

 6. Ik wil het ook heel graag proberen! Denk ik wel vaker aan. Maar ben sinds kort alleen en heb ook alleen een fiets/mijn benen. Maar… genoeg van beren op de weg zien! Moet nu toch een nieuwe weg in slaan dus ga deze week eens uitzoeken hoe ik dat volgende week ga doen.
  Denk dat ik dan 1 week plan en 1 week restjes uit de vriezer ga eten. 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Facebook Gezondheidsgroepen

 7. Ik doe het nu sinds een maand, niet in het bijzonder om op m’n eten te letten maar omdat ik te weinig tijd heb om boodschappen te doen. Dus ik maak nu op vrijdag een planning voor de komende 7 dagen, doe dan in één keer alle boodschappen voor de komende week en done! Ideaal! En het is ook best geruststellend dat je je niet iedere avond weer moet afvragen “god wat ga ik nu weer eten…” want ik ben zo niet-creatief als wat op het gebied van eten, haha! En je bent ook nog eens zooooveel minder geld kwijt als je 1x per week boodschappen doet ipv om de 2 dagen.

 8. Marijke

  Wij doen ook 1 keer per week alle boodschappen. Je moet wel even gaan zitten om een lijstje te maken, maar we eten wel elke dag heel lekker! En als je toevallig even geen zin hebt in het ene, dan kies je gewoon iets anders uit je planning. Geeft veel houvast met bedenken: een dag pasta, curry, salade, soep, vis, hollands, quiche en je bent al rond 🙂

 9. Ja, ik moet nog even mn man overhalen. Alles wat je in alinea 1 schrijft hoor ik van hem, haha. Misschien als ik ook zo’n handig bord heb als weekplanner! 🙂

 10. Lana

  Hahaha of je doet het wat minder strikt. Zodat hij er aan kan wennen 😛

 11. Margreet

  Ik doe dat al jaren, en ik ben zo’n grondig type ja, haha! Eerst de aanbiedingen bekijken, dan krijg ik vaak al allerlei ideeën wat ik daarmee kan maken. Even manlief vragen of er iets is waar hij trek in heeft, de kids zijn daar nog te klein voor. De agenda kijken of er bijzondere dagen zijn. En als ik dan nog dagen overheb, even wat recepten zoeken op de pc/in een kookboek.
  Dan nog even zitten voor het boodschappenlijstje, wat ik ook heel grondig doe: ik noteer het in de loopvolgorde waarop je het in de winkel tegenkomt. Kost thuis even werk, maar scheelt ontzettend in de winkel zelf! Ook manlief is er erg blij mee als hij zo’n lijstje meekrijgt, want hij is meestal degene die eens in de week boodschappen doet.
  Dan hoeft er doordeweeks soms alleen nog iets gekocht te worden wat vergeten is, toch net op is, of als er toch een plan wijzigt en er nog iets anders nodig is. En loopt het een dag anders dan gepland? Dan schuif ik weer een beetje met de gerechten, no problem!
  Misschien wat mutsig, maar saai inderdaad zeker niet. Zo gebruik je je kookboeken tenminste weer eens! 😀

 12. Barbera Veul

  Ik krijg zoiets niet voor mekaar met drie opgroeiende kinderen waarvan er altijd minstens eentje vroeger/later moet eten vanwege sport of vakken vullen. En met heel vaak plotselinge meeëters of kinderen die elders blijven eten. En een man die regelmatig overwerkt. Eigenlijk bevalt het ook prima zonder weekplanning, dan maar wat vaker boodschappen doen, Maar ja, ik heb dan ook geen kleine kinderen meer die ik mee moeten naar de winkels, da’s weer mijn voordeel 😉

 13. Barbara

  Ik doe het al jaren en ben inderdaad vaak voor saai uitgemaakt 🙂 . Maar het scheelt een hoop gestress, geld en we koken creatiever. Wij doen het ook grondig, kijken inderdaad naast waar we zin in hebben ook naar de aanbiedingen, ook erg handig voor niet-voedsel boodschappen als grootschalig wasmiddel inkopen (of luiers…).
  We proberen een balans te houden tussen 2 x vlees, 2 x vis, 2 x vega en 1 x ei/soep. Daarnaast max 2 x aardappel, een keer pasta, een keer rijst, een keer brood. Vanwege werk zijn het meestal maaltijden die inderdaad goed op te warmen zijn voor de dag erna of voor diegene die laat thuiskomt. Ook plan ik meestal één vriezermaaltijd, dat is makkelijker te schuiven dan verse groente enzo. We doen op vrijdag boodschappen voor een week, en op woensdag halen we soms iets wat onverwachts op is, zoals broodbeleg.
  Klinkt als een hoop regels maar het werkt al jaren heel goed voor ons. We schrijven het inderdaad ook op de familiekalender in de keuken.

 14. Monique

  Ik heb het ook een aantal keren gedaan en ik vind het helemaal niet saai. Zo kook ik inderdaad gevarieerder en probeer ik meer nieuwe dingen uit. Ik heb er een app voor gedownload, Food Planner. Daarin kun je ook recepten opslaan en hij transporteert automatisch de ingredienten naar je boodschappenlijstje. Ik vind het heel handig.

 15. Yep, bijna altijd! En ik kijk ook naar de aanbiedingen van de winkels waar ik boodschappen doe, weet wat er bij mijn boertje te koop is, leef met de seizoenen en inderdaad met het weer! Veel mensen denken daar niet aan. Maar met kouder weer heb je vaak geen zin in een salade en met heel warm weer geen zin in een stamppot 😀 Werkt als een tierelier en bespaart zoveel. Het geeft ook rust in het gezin. Hang het zo op dat iedereen het kan zien en de vraag ‘wat eten we, mahhhhaaaammmmm? ‘ krijg ik steeds minder! Wel zo handig met vier kinderen 😉

 16. Lisa

  Ik zag van de week bij de action een krijtbord met aparte vakjes voor elke dag van de week en moest gelijk aan jouw blog denken, ideaal ding als je maaltijden wilt plannen!
  Ik ben mijn vent nu aan het opvoeden om voor twee dagen boodschappen te doen in plaats van elke dag, hoop het op te kunnen schroeven naar voor drie dagen boodschappen doen. Maar maaltijden plannen wordt hem voorlopig nog niet, misschien als we ooit verder weg van een supermarkt wonen.

 17. Ja ik gebruik wel een maaltijdplan maar vergeet vaak te checken wat ik in huis heb met het gevolg dat ik alweer een krop sla koop terwijl er nog een in de koelkast ligt. In dat checken ligt mijn missie.
  P.s. Ik vind je blog erg leuk.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.