Maaltijdplanning in vijf simpele stappen

Reacties 19

“Maar maaltijdplannen zijn saai! Ik wil gewoon eten waar ik trek in heb, niet wat moet volgens de planning. Als ik het ga plannen kan ik nooit meer spontaan zijn.” Zo, zijn jullie klaar met piepen? Mooi dan kan ik namelijk even rustig uitleggen wat een maaltijdplan is, hoe je het aanpakt en waarom je het wil! Je gaat gevarieerder eten, geld besparen én minder eten weggooien. Leg die vooroordelen aan de kant, lees even mee en beslis dan of het iets voor je is.

Want denk er eens serieus over na, hoe vaak eet je nou iets echt bijzonders, iets anders dan die serie standaard recepten die je meestal maakt. Als je uit je werk komt en je hebt nog een uur om boodschappen te doen en iets op tafel te krijgen ga je niet heel creatief lopen doen. Je hebt misschien het idee dat je spontaan kunt zijn maar echt veel komt daar bij de meeste mensen niet uit. Ook kan het nogal oplopen om elke dag/ paar dagen boodschappen te doen.

Ok een maaltijdplan dan, waar begin ik?

Het leuke van een maaltijdplan is dat je het gewoon een weekje kunt proberen, het is geen grote vaste verandering ofzo. Maar hoe pak je dat aan?

Stap 1: Wat zijn de plannen? Pak de agenda er bij en kijk wat voor een week je hebt; eet iedereen elke dag thuis? Krijg je gasten? Heb je kans op overwerken, op welke dagen heb je eigenlijk geen tijd om te koken, en wat voor een weer wordt het ongeveer? Ja seriously, als het een regenachtige rotweek wordt eet je anders dan een zonnige week.

Stap 2: Wat heb je in huis? Kijk in de koelkast en de vriezer, eventueel ook in de voorraadkast om een idee te krijgen van wat je hebt en wat er op moet. Het is uberhaupt goed om te weten wat je hebt, zeker als je bijvoorbeeld een grote vriezer hebt.

Stap 3: Waar heb je trek in? Schrijf even globaal op waar je allemaal trek in hebt; Italiaans, salade, vlees of juist niet, soep, oosters enz.enz. Blader in kookboeken voor inspiratie.

Stap 4: Combineer je informatie: Op welke dagen kan je uitgebreid koken, combineer dat met de dagen waarop dat niet kan en plan iets dat ook opgewarmd lekker is. Vul de week verder in met de dingen waar je trek in denkt te hebben. Hou rekening met wat je nog in huis hebt bij de planning. Schrijf het ergens zichtbaar op zodat je het niet vergeet, ik heb een speciaal stukje krijtbord in mijn keuken.

Stap 5: boodschappen: Sommige mensen zijn heel grondig en checken eerst de aanbiedingen online, maken dan hun definitieve maaltijdplan en doen daarna boodschappen. Ik ben daar niet goed in, ik ben wel goed in tijdens het boodschappen mijn maaltijdplan aanpassen dus kijk even hoe jij in elkaar steekt.

Maar mijn planning loopt in de war!

Ik garandeer je dat je planning een keer in de soep loopt maar geen paniek: schuif je geplande gerecht gewoon een dagje op. Draai twee dagen om, of anders maak je een maaltijdomelet, daar kan alles in dus je hoeft geen ingrediënten weg te gooien.

Ik plan überhaupt meestal een dag in waarop ik restverwerking doe. Soms sla ik ook een week over, als ik heel weinig zicht heb op hoe de week gaat lopen dan plan ik af en toe een weekje niet.

Gewoon proberen

Sinds ik maaltijdplannen maak geef ik minder uit aan boodschappen, eten we meer groente, probeer ik weer nieuwe recepten uit en heb ik meer lol in koken. Probeer het een keer, ik dacht altijd dat het niets voor mij zou zijn.

Gebruik jij maaltijdplannen?

19 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.