Licht in de duisternis

Reacties 5

In deze laatste dagen voor kerst wordt er opvallend vaak gezocht naar zelfgemaakte kadootjes. Naast “theepot die niet lekt” en “wat is denier” is het de meest gebruikte zoekterm om op mijn site terecht te komen. Een van mijn suggesties waren de zelfgegoten kaarsjes in vintage kopjes. Het lijkt me niet meer dan eerlijk dat ik dat leuke idee zelf uitprobeer.

Mocht je nu nog een kado nodig hebben voor een tante, oma of zus, dan kan je vanavond nog een orgineel en huisgemaakt presentje klaar hebben.

Ik doe natuurlijk heel erg moeilijk met zelfgemaakte lont en echte bijenwas en sojawas. Als je geen zin meer hebt om de deur uit te gaan kan je ook gewoon een tafelkaars slopen, de lont hergebruiken en de parafine smelten.

Zelfgemaakte kaarsenlont

image Ik wil natuurlijk zelf mijn lont maken, nee dat is niet gewoon een stukje katoen daar moet je eerst wat dingen mee doen. Om een goede lont te maken heb je borax nodig. Een chemisch goedje dat ik in mijn zoektochten al eerder tegenkwam.
Wat heb je nodig?

– Keukenzout
– Borax
– katoenen draad

los in 350 mililiter heet water 1 maateetlepel keukenzout en 4 maateetlepels borax op. Leg je katoenen draad hier minimaal 12 uur in te week. Hang na de 12 uur je draadjes te drogen. Ik gebruik daar een gezellige pastadroogcarrousel voor.

wpid-1356188645126.jpg

De borax en het keukenzout zorgen er om een of andere slimme chemische reden voor dat je lont minder snel opbrand waardoor je kaars langer mee gaat. Nu de draadjes goed geprepareerd zijn dip je ze een paar keer in gesmolten was, gewoon een beetje van de was die je voor je kaarsen gaat gebruiken

image

Dit kan je natuurlijk allemaal overslaan als je niet zo gek bent als ik en gewoon lont hebt gekocht of uit een tafelkaars hebt gesloopt.

Het maken van de kaarsjes

– bijen-, soja, parafine- of stearinewas. Mijn voorkeur gaat uit naar bijen- en sojawas. Voor last minutewerk kan je gewoon een tafelkaars slopen.
– lont
– vintage kop en schotels

Wat belangrijk is om even bij stil te staan is dat als je met bijenwas werkt je gewoon je dagelijkse keukenspullen kunt gebruiken. Ga je aan de slag met het smelten van fabriekskaarsen dan zou ik dat niet doen.

Smelt je was au bain marie, terwijl dat aan het smelten is hang je je lont in de kopjes. Ik gebruik daar wederom mijn multifunctionele pastadroogcarousel voor. Giet daar een klein beetje was bij en zorg dat de lont goed in het midden hangt.

image

Ik gebruik een melkkannetje om de was in de kopjes te gieten, even geduld tot alles gestold is, dan knip je de lont op maat en klaat.

image

Ik moet trouwens nog even mijn moeder bedanken voor het vinden van deze walgelijk leuke vintage kopjes. Zij is met recht de kringloopkoningin.

image

5 reacties

 1. Marjolein

  Wat een leuke en uitgebreide handleiding! Hoe krijg jij dat kaarsvet weer makkelijk uit je melkkannetje en pan? Heb je daar nog een tip voor? En waar koop jij eigenlijk die bijenwas (en andere was) en is dat duur? Alvast bedankt en ga vooral door, want ik geniet echt van jouw site!

 2. Lana

  bijenwas was ik er gewoon uit met heel heet water, kaarsvet doe ik in een leeg blik. de bijenwas haal ik bij de imker maar is goed te krijgen op internet.

 3. Pingback: zelfgemaakte kado’s, waarmee je niet voor lul staat | LeesVoer

 4. Leandra

  hoe groot moet de maatlepel zijn voor borax en zout op 350 ml. water?

 5. Lana

  Er staat een maateetlepel. Dat is een officiele maateenheid, je kan van die setjes kopen met theelepel, kwart theelepel eetlepel enz. Een maateetlepel is 15ml

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.