Leesvoers grote overzicht van schoonmaakmiddelen

Reacties 148

Ik ben een luie huisvrouw, daar kom ik ruiterlijk voor uit. Dit resulteert er in dat ik nooit al die schoonmaakmiddelen in huis heb die je nodig zou hebben voor al die verschillende klusjes. Ik probeer altijd van een nood een deugd te maken en nu gebruik ik  voor het schoonmaken nog maar een paar dingen. Toevallig zijn ze ook nog eens spotgoedkoop, milieuvriendelijk en maken ze prima schoon.

Alles wat je nodig hebt om je huis op een milieuvriendelijke en veilig manier schoon te houden is:

– Baking soda*
– Gewone soda
– Witte azijn
– Afwasmiddel
– Olie
– Marseille zeep

Hiermee maak je ovenreiniger, glasreiniger, allesreiniger, rvs reiniger en ga zo maar door.

Allesreiniger
Een zachte zeep voor alle doeleinden

– Blok marseillezeep
– Water
– Eventueel soda

Rasp 40 gram marseillezeep van je blok af, dat kan gewoon met de blokrasp, en los dit op in 2,5 liter kokend water. Laat het even doorkoken en een nacht staan. Nu heb je zelfgemaakte groene zeep die je voor van alles kunt gebruiken. Als je marseillezeep met een geurtje neemt heb je geparfumeerde allesreiniger.

Voor een extra sterke allesreiniger voeg je tijdens het koken nog een paar eetlepels gewone soda toe.

 

Glasreiniger
Een onverwacht krachtige  alcoholvrije spray voor glas en spiegel

– Lege sprayflacon
– 1/2 azijn
– 1/2 water
– Paar drupjes afwasmiddel

Meng het allemaal goed in de sprayflacon en ga los op je ruiten en spiegels. Om het perfect streeploos te krijgen is het handig om het wat na te wrijven met een prop kranten.

 

All purpose spray
Ideaal voor snelle schoonmaakklusjes in huis: het afnemen van de kinderstoel, de salontafel enz.

– Lege sprayflacon
– Heet water
– 2-3 eetlepels Baking soda
– Paar drupjes afwasmiddel/marseille zeep

Doe de baking soda en de afwasmiddel in de flacon. Giet het hete water er bij en meng goed totdat alle baking soda is opgelost.

 

Ovenreiniger
Een gifvrije powercleaner

– gewone fijne soda
– water

Meng de soda en het water tot een dik papje. Smeer dit royaal in de oven en op de glasplaat. Laat een nacht staan en haal er af. Goed naspoelen met water.

 

Schuurmiddel
Een krachtig krasvrij schuurmiddel

– Baking soda
– Afwasmiddel/marseille zeep

Meng de baking soda met een paar drupjes zeep tot een dikke pasta. Gebruik als schuurmiddel. Is van te voren te maken en te bewaren als je een paar druppels glycerine toevoegt. Het is even makkelijk om zoveel te maken als je nodig hebt.

 

RVS/afzuigkap reiniger
Voor een streeploos resultaat

– Olie
– Keuken/toiletpapier

Ik hoor je denken: “schoonmaken met olie? Dat wordt toch heel smerig?” Nee echt niet, en je hebt nog nooit zo’n mooie glans gehad. Doe wat plantaardige olie op een papier en wrijf hiermee het vuil weg. Neem dan een schoon papier en wrijf de olie weg. Voilá, trust me!

 

Heavy duty toiletreiniger
Geen chloor meer nodig!

– Baking soda
– Azijn

Strooi baking soda in de pot, gier de azijn er overheen. Niet schrikken dit gaat heel hard bruisen. Zorg dat je de ruimte ventileert. Zodra het uitgebruist is haal je de borstel er doorheen en spoel je door.

 

Tapijtopfrisser
Een goedkope opfrisser voor je kleed of tapijt

– Baking soda
– Stoffer en blik
– Stofzuiger

Strooi een pakje baking soda uit over je kleed. Laat een nacht staan. Veeg de volgende dag het meeste weg met stoffer en blik en zuig de rest op met de stofzuiger. Niet alleen je tapijt is weer heerlijk fris, ook je stofzuiger!

Dit is het, alles wat je nodig hebt voor de grote lenteschoonmaak! Aan de slag.

*Baking soda, ook wel bekend als dubbelkoolzure soda en zuiveringszout, koop je bij de toko/ oosterse winkel. Daar kost het nog geen 1,50 voor een halve kilo. Bij de drogist verkopen ze het als zuiveringszout maar je bent 5 keer zoveel geld kwijt.

 

Vanavond alles nog even op een rijtje in Kassa Groen

148 reacties

 1. Hilde

  stiekem ben ik hier veel te lui voor….maar klinkt wel echt heel uitdagend!!!
  Wellicht eensch?

  thnxxx again love….

 2. Ik heb nog een potje baking soda staan, over de datum… Nieuwe toepassing gevonden!

 3. Marlous

  Wij kijken 😀

  En goede schoonmaaktips, heb je ook iets tegen schimmel in de badkamer? Of op je fietszadel (ja echt, vochtige schuur, ieeeeuw)? Want van bleek ruikt mijn huis nog een week als een zwembad 😀

 4. edmee

  Nice! Ik heb jouw keuken nog nooit zo schoon en leeg gezien! Ik zal mijn schort van de plank halen en profiteren van het feit dat mijn aapjes vandaag naar de crèche zijn.

 5. Lana

  Pure azijn in een sprayflacon. Goed inspuiten intrekken en goed naspoelen. Daarna eventueel met het baksoda schuurmiddel napoetsen

 6. Juliette

  Hallo lana, goed idee om schoonmaakmiddelen zelf te maken! Waar koop ik marseillezeep? Gr juliette

 7. Lana

  Biologische winkels, op de markt in frankrijk, achterin de badkamerkast van familieleden 😀

 8. Lenie

  Hallo Lana,

  Wat een geweldige tips allemaal! Ik heb het uitgeprint en ga het zeker gebruiken. Ik ben nu ziek, maar zodra ik kan ga ik de spulletjes kopen. Waar kun je de Marseillezeep kopen, behalve in Frankrijk? Is zo ver, toch? En niet zo goedkoop!
  Ik ga je zeker ook op de site volgen!

 9. Lenie

  Hallo Lana,

  Wat een geweldige tips allemaal! Ik heb het uitgeprint en ga het zeker gebruiken. Ik ben nu ziek, maar zodra ik kan ga ik de spulletjes kopen. Waar kun je de Marseillezeep kopen, behalve in Frankrijk? Is zo ver, toch? En niet zo goedkoop!
  Ik ga je zeker ook op de site volgen!

 10. Lana

  Biowinkels hebben het vaak. Ook is het via internet goed te vinden. Castillezeep werkt trouwens net zo goed

 11. Lenie

  Dank je voor de tips! Castillezeep? Waar koop je dat?
  Ik krijg al bijna zin in schoonmaken. Ik ben zelf van 1958 en ik heb de ouderwetse huishoudschool gevolgd. Wat ik daar geleerd heb en ook van mijn moeder is een beetje soda in een emmer warm water en dan een afwasborstel met een beetje groene zeep uit een pot. Ruikt ook heeerlijk:)

 12. A gna

  Dank voor de tips! Ik ga ermee aan de slag (niet dat ik veel achoonmaak, maar soms ontkom je er niet aan ;-))

  Weet je ook een natuurlijk middel voor een gewaxte (whitewash) eikenhouten vloer?

 13. Lana

  In ieder geval geen soda! Ik zou de marseillezeep proberen in een onopvallende hoek.

 14. willie

  Nog een tip
  Ik gebruik Backing soda voor de combi magnetron/oven
  Maak een papje water-backing soda smeer de hele oven hiermee in laat het een nacht inwerken en maak het de volgende morgen schoon met een werkdoekje en hij is weer super schoon

 15. Dulcia

  Dank voor de tips.
  Kun je ook je kleding wassen met de zelfgemaakte zeep?

 16. Lana

  Dat wordt wel veel gedaan. Ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee dus kan er niet over adviseren

 17. Pingback: Wat je allemaal kunt met Baking Soda « Czijl's Blog

 18. karin

  Hoi keileuke tips allemaal, alleen 1 ding…beslist geen azijn op een marmeren of granieten aanrechtblad, krijg je hele lelijke vlekken van !!

  Succes verder !

 19. Marian

  Super veel inspiratie gekregen! Bedank Lana.

 20. Heel erg leuke aflevering Lana. Ik werd meteen geinspireerd. Lekker nog zuiniger en milieubewuster leven. Love it!

 21. Oh ja, ik heb de olie al gebruikt op mijn gasstel, werkt super. En mijn 5 pitter in de aluminiumfolie ingepakt.

 22. Toon

  Leuk om te zien/lezen/horen dat mensen weer het oer-Hollands gezonde verstand gaan gebruiken. Ik heb hooglopende discussies gehad met mijn ex’en over het gebruik van soda, uien, groene zeep, azijn, etc. bij allerlei huiselijke werkzaamheden, die ik meestal uitvoerde. Dit om geld en milieu te sparen maar de grote jongens (bijv. Unilever)brachten het op de een of andere manier toch beter in hun reclame uitzendingen.

 23. monique

  Ik ben om! Dank aan kassa groen en jou!

 24. carlo

  Jaja, ook mannen volgen jouw tips op…..

  Kun je jouw soda ook gebruiken om een keramische kookplaat schoon te maken ? Zoals je de oven schoonmaakt ?

 25. Bammetje

  Beste Lana,
  over de was gesproken: ik heb goede ervaring met het vervangen van de helft van het wasmiddel door eenzelfde hoeveelheid soda.

 26. jolanda

  mijn schoonmoeder is verhuisd naar een verzorgingstehuis en ik kwam daar nog een voorraad zeep tegen. Van alles wat. Kan ik hier ook vloeibare zeep van maken voor in mijn pompjes?

 27. Caroline

  Lana, ik vind je tips helemaal top. Heb je ook een receptje voor de afwasmachine?

 28. caroline

  Beste Lana,
  Ik vind je tips helemaal top. Heb je ook een receptje voor de afwasmachine?

 29. Tanja

  Ik heb veel ervaring met kleding wassen met marseillezeep.
  Met twee kleine kinderen merk je snel genoeg of je was schoon wordt. Vlekken genoeg om op te testen!
  Je gebruikt de zelfde oplossing als Lana’s vloeibare zeep. Wij hebben een 7 liter wastrommel en voor een volle was gebruik ik 100 ml (1 wasbol)zeep.
  Je kunt een scheut azijn in het wasverzachterbakje gieten, dat werkt als wasverzachter.
  Voor witte was moet er nog een eetlepel (of meer)soda bij de zeep.
  Er is discussie op internet of soda wel goed is voor je wasmachine. Volgens mij zit er in gewoon wit-wasmiddel ook soda, dus ik maak me er geen zorgen om.
  Vlekken smeer je van tevoren nog even in met de zeep.

  Wassen met marseillezeep is echt veel goedkoper dan gewoon wasmiddel, ook als je het in Nederland koopt. Dille en Kamille heeft het onder andere.
  De marseillezeep is in België en Frankrijk te koop in de supermarkt, soms staat het bij de vloerreinigers, want het wordt ook gebruikt om natuurstenen tegels te reinigen.
  Vraag iemand die daar op vakantie gaat om een pak zeep, daar doe je zeker een jaar mee. Succes!

 30. Lana

  Befankt Tanja voor deze duidelijke toelichting!

 31. Tineke

  Hallo Lana, bedankt voor al je tips, werkt sunlightzeep ook?

 32. Lana

  Daar zou het ook mee moeten lukken ja.

 33. Joke

  Marseille zeep schijnt te koop te zijn bij Dille & Kamille.

 34. joke

  mooie tips! ik heb een zandkleurig wollen vloerkleed die een beetje grauw wordt. heb je daar een schoonmaaktip voor?

 35. @Joke: die heb ik dan wel weer voor je, en daar ben je eigenlijk net te laat mee. Je kunt hem namelijk omgekeerd (met de goede kant onder) in de sneeuw leggen. Paar uur laten liggen, afbezemen, binnen halen, en je wollen kleed is weer brandschoon 🙂

 36. Eva

  Hoi Lana,

  Net zag ik je filmpje op Kassa en ik ben verkocht! Morgen Marseille zeep kopen and I’m ready to go! (de rest heb ik standaard in huis 😉 )
  Je hebt er een fan bij 🙂

 37. Hoi Lana,
  Vroeger had je op de BBC een programma waar ze ook alles met deze paar ingrediënten schoon maakten. Dat vond ik toen al leuk. Maar jij hebt nog meer tips en trucs. Fantastisch! Ik hoop je nog vaker te zien op TV.
  Groetjes,
  Birgitte

 38. Liduine

  Heb net mijn eerste vloeibare zeep gekookt. De Marseillezeep bij Dille en Kamille gehaald. Ik gebruikte in het verleden al regelmatig azijn, soda en baking soda maar dit was wat versloft. Je tips waren weer een goede stimulans!

 39. Anna

  Hoe maak ik de vette roostertjes (zonder weeggooifilter)van mijn keukenafzuigkap weer het makkelijkst vetvrij? Gaat allemaal tussen de roostergaatjes zitten 🙁

 40. Lana

  Bij mij kunnen die gewoon in de vaatwasser.

 41. Monique

  Hoi Lana,

  Bedankt voor je goede groene tips voor schoonmaakmiddelen.
  Over de chemische en milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen maak ik mij al jaren bezorgd, dit kan toch allemaal niet goed zijn voor moeder aarde. Ik snap ook niet waarom dit vanuit de wet/ regering wordt toegestaan. Dit is zo milieuonvriendelijk en slecht voor onze natuur. Ik ga met jouw tips aan de slag.

 42. Ria

  Hallo Lana

  Kan ik ook sunlightzeep gebruiken ipv marseille zeep ?

  Is er veel verschil tussen deze beide zepen ?
  Ik maak van 40 gr. sunlight en 40 gram soda 2 1/5 liter wasmiddel (recept van http://www.genoeg.nl)

 43. Lana

  Ik heb geen ervaring met sunlight maar ik heb gehoord dat anderen het met succes gebruiken

 44. Greetje

  Marseillezeep is ook te koop bij De Tuinen

 45. Susanne

  Doe jij ook de vloeren met jezelf gemaakte alles reiniger?

 46. Ilse

  Supertips, ik ben meteen aan de slag gegaan! Heeft iemand misschien ook een tip waarmee je de ramen kunt lappen? (Behalve de glasreiniger, ik maak graag een sopje waarmee ik de ramen en meteen het houtwerk en de vensterbanken kan doen) ik heb nog een goede tip voor oven en magnetron: een bakje met ammonia erin zetten, wanden en roosters licht insmeren met groene zeep. Deurtje dicht en uurtje laten staan, dan even de lucht eruit laten (stinkt wel erg) en afnemen met water. Gegarandeerd helemaal schoon en alle aanbaksels zijn foetsie!

 47. JustMe

  Thanks voor de super handige schoonmaaktips en zelfmaak middeltjes, had behoorlijk veel zeep nog liggen en daar heb ik meteen een voorraad “vloeibare zeep” van gemaakt.
  Ruikt zo heerlijk meteen in huis. Heerlijk.

 48. nicole

  Hoi Lana super goed zeg ik ga ook aan de slag . maar kan je ook Sunlight zeep gebruiken?

 49. nicole

  Sorry ik lees het antwoord net ;-)) dan nog een vraag heb je ook iets voor in de vaatwasser??

 50. Lana

  Ik ben voor de vaatwasser nog niet over op iets natuurlijks. Ben het wel van plan dus als ik ieta heb zal ik er over schrijven.

 51. Joke

  Dit had ik bewaard uit de Margriet voor een frisse was.
  Reinig je trommel één keer met wasmachinereiniger van Etos of Kruidvat. Daarna voor elke was: vul het wasmiddelenbolletje voor eenderde met het goedkoopste waspoeder en vul het af met tweederde witte azijn. Doe ook twee eetlepels azijn in het wasverzachterbakje. Wasmiddel schaadt ook nog eens onze kleding. Ook wel eens last van een lubberend bikinibroekje? Dat komt doordat de verzachters behalve het vuil ook de elasticiteit van je kleding oplossen.

 52. Joke

  En deze voor schone voegen in je vloer. Deen m’n buurvrouw met 30 jaar oude voegen:
  Maak een papje van bakpoeder met water en smeer je voegen ermee in met een kwast. Even laten trekken en dan schoonmaken, evt met een stoomreiniger.

 53. J.Munk sr

  Hallo Lana, Waardevolle tips! Mijn vrouw en ik hebben deze direct uitgeprobeerd. Nog een vraag; hoe krijg ik de (giet)ijzeren roosters van het gastoestel schoon. Volgens de fabrikant branden deze vanzelf schoon. Ja, aan me hoela! dus niet. Met vriendelijke groet Jorgen Sr

 54. Elisabeth

  Even een vraagje. Gebruik jij schoonmaakazijn of gewone witte azijn? Schoonmaakazijn is nl. sterker.

  Bedankt voor alle tips!

 55. Lana

  Gewone azijn werkt voor mij goed genoeg en is aanzienlijk goedkoper.

 56. Sebastiaan Bolt

  Hi,

  Geweldig je tips! Ik ben een uitgesproken minimalist en altijd opzoek naar tips om nog duurzamer te kunnen leven. En jij wist me die tips gegeven. Wat ik begrijp heb ik alleen nog biologische afwasmiddel nodig, biologische wasmiddel voor mijn kleren? Voor de rest ben ik je tips al toe aan het passen. En ze werken geweldig! 🙂

 57. Ilse

  Hoi Lana,
  Leuk item!
  Ik wilde het tweeten maar de link werkt helaas niet…
  Groet!
  Ilse Vlaming

 58. Sn

  Hi,

  Tip voor ramen lappen: een halve ui in heet water is garantie voor schone streeplooze ramen; geen papier etc. nodig.

  waar kan ik die marseille zeep kopen?

  Wie heeft er een goede tip voor kindvriendelijke en duurzmae toiletverfrisser (ik heb nu zo’n blokje in de pot hangen, bakje met geurolie neerzetten is geen opttie mt jonge kinderen).

  Wat is een duurzaam alternatief voor antikal. Wij hebben hier heel hard water en gebruiken helaas wekelijks antikal in bijv. de douche.
  Suzanne

 59. Pingback: Nieuwe plantjes | bespaarjaar

 60. Ghislaine

  Lana, dankjewel voor al je tips, ik heb van het weekend mijn gasfornuis schoongemaakt met soda en water wat een heerlijk altnernatief. Nu zoek ik iets “lekkers” om mee te dweilen dat mis ik in je lijstje. Soda, water en marseillezeep? Een (citroen) geurtje mag van mij ook.

 61. jessica

  top lana,
  Mooi groen aan de slag al wat schoonmaak middelen klaar staan 🙂

  en tanja ik ga het zeker proberen om me was ook groen te doen

  groetjes jessica

 62. Petty

  Hoi Lana! Ik ben eigenaresse van een kinderopvang (en moeder van 3 kleine koters) en ben zowel zakelijk als privé op zoek naar een samenstelling voor het afpoetsen van de aankleedkussens die zorgen voor reiniging én desinfectie, welke krachtige samenstelling kan ik daar het beste voor gebruiken? Is de GGD inspectie ook weer heppie 😉

 63. Olga

  Hoi Lana,

  Ook al val ik niet onder de doelgroep…… toch een vraagje.
  Bij gebrek aan Marseillezeep heb ik Sunlightzeep gebruikt voor de allesreiniger. Resultaat een slijmerige massa die niet te hanteren is. Wel goed voor de was denk ik.
  Ligt het alleen aan de zeep, of ben ik gewoon een oen?

 64. Lana

  Dat heb ik ook wel eens gehad, zelfs met marseillezeep. Dat lag echt aan de samenstelling van de zeep. Je kunt het volgende keer proberen met meer zeep per liter water maar het is ook zo prima bruikbaar. Ik heb zelf dus ook twee flessen slijm staan. In gebruik geen last van maar wel een stuk minder appetijtelijk.

  Ps: als je mijn blog leuk vind ben je hardstikke mijn doelgroep 😀

 65. Lana

  Ik denk meteen aan azijn maar ik weet niet wat de wetten en regels zeggen in deze. Ik kan je dus geen kant en klare oplossing geven 😉

 66. Lana

  Ik dwijl alleen met de zeep en water. Soda moet je op sommige vloeren mee uitkijken omdat het was kan verwijderen. Het geurtje is een kwestie van een paar drupjes etherische olie.

 67. Ghislaine

  met welke zeep Lana, de gekookte Marseille? Etherische olie in je dweilwater, 😀 hoe simpel, bedankt!

 68. Tine

  Hallo Lana,
  Weet je ook hoe je groenaanslag op de tuintegels het beste kunt reinigen?
  Ik hoor het graag,
  groetjes Tine

 69. Lana

  Ik heb daar zelf geen last van en dus ook nog nooit naar een oplosding gezocht. Excuus.

 70. Muriel

  Hoi Lana,
  Ik heb inmiddels voor de 2de keer zelf wasmiddel gemaakt.
  1 liter kokend water, dan 80 gr soda oplossen en vervolgens 80 gr marseille zeep rose. dan aanvullen met 4 liter kokend water en laten staan tot het koud is. Nu is het voor de 2de keer niet echt dik geworden maar een goed en makkelijk vloeibaar gebeuren. Doe ik iets fout?? Ik roer er wel doorheen tijdens het afkoelen, is dit misschien mijn fout?
  Graag jou advies ?? bedankt, liefs muriel

 71. Lana

  Zoals ik hier al eerder zei: het is mij ook wel eens gebeurd, geen idee waaromk, gewoon gebruikt.

 72. Muriel

  okay lana, bedankt!! het wast verder prima en is heerlijk fris en zacht!! Mijn moeder heeft de glasspray gemaakt en keek haar ogen uit!!! fantastisch spul!! succes met de site!

 73. Paula

  Hallo Lana,

  Bij welke winkel kan ik de Marseillezeep kopen, bij de supermarkt zie ik alleen Sunlightzeep en die vind ik echt niet lekker ruiken!

  Leuke tips, ga zo door!

  Groetjes,
  Paula

 74. Lana

  Biologische winkels en de dille en camille

 75. Ingrid

  Belangrijke toevoeging: laat de zeep 1 à 2 maanden rijpen voor gebruik! Zolang kan het verzepingsproces nog doorgaan.
  Na een dag, als je voelt dat het goed hard is, dan kun je het al wel uit de mal halen. Leg de zeep dan op een stuk bakpapier in de kast voor later gebruik.

 76. Ingrid

  *repost: foutjes uit de tekst gehaald.*

  Ik maak de marseillezeep zelf. Marseillezeep bestaat uit ca. 70% olijfolie en 30% palmolie/palmvet. Palmvet vind je in de supermarkt als frituurvet. Van het eigen merk vd AH weet ik zeker dat het palmvet is. (het staat er niet op maar na bellen met de AH kregen verschillende zepers dat bevestigd.
  Hiermee maak ik ruim een kilo Marseillezeep voor… zeg eens 1 tot 2 euro?

  Recept Marseillezeep voor huishoudelijke doeleinden:
  – 250 gram palmvet
  – 580 gram olijfolie
  – 112 gram NaOH
  – 200 gram water
  Benodigdheden:
  – een (veiligheids)bril en keukenhandschoenen, omdat je met loog werkt wat bijtend is. (zelf ben ik een slecht voorbeeld, ik ben ervaren, werk voorzichtig en heb een bril, maar als er een spetter rauwe zeep op m’n hand of arm komt veeg ik dat weg en als het wat brandt dan dep ik er snel wat azijn op, als tegenhanger van loog)
  – een nauwkeurige weegschaal
  – een mengkom
  – een glazen pot of pyrex maatkan
  – een staafmixer (of anders roeren, maar dat duurt veel langer)
  – een pannelikker
  – een mal/mallen, bijv. een leeg melkpak of een lege pringlesbus, een siliconen cakevorm, … houdt een extra mal bij de hand, want ik denk dat dit recept meer is dan 1 melkpak/pringlesbus.

  **Wil je Marseillezeep maken voor lichaamsverzorging, voeg dan 108 gram NaOH toe ipv 112, dat maakt de zeep milder omdat dan 5% van de vetten niet wordt verzeept.**

  Om natronloog te maken weeg ik eerst 200 gram water af in een pyrex kom of een oude mayonaisepot. Apart daarvan weeg ik 112 gram NaOH af. (ook wel caustic soda genoemd, verkrijgbaar bij elke doe het zelf zaak als gootsteenontstopper in de vorm van korreltjes in een wit plastic flesje van 500 ml.)
  Dan plaats ik het water in de gootsteen in de bijkeuken omdat ik daar goed kan ventilleren, want er gaan dampen vrijkomen. Ik strooi de NaOH al roerend door het water om het op te lossen. Het water wordt heet door de reactie en er komen dampen vrij, dus niet met je neus boven gaan hangen. 😉 Let goed op of alle korrels opgelost zijn. Ik laat het hier staan zodat het een beetje kan afkoelen, van heet, naar warm. (ong. 50-60 graden, voor wie een vleesthermometer heeft)

  In de tussentijd weeg ik 250 gram palmvet (= 1 blok) met 580 gram olijfolie (Lidl) af in een mengkom van hard plastic. Dat zet ik in de magnetron zodat het vet smelt in de olie. Dit mengsel moet voor gebruik ook ca. 50-60 graden zijn. (ik doe dat altijd een beetje op gevoel, maar ik heb in het verleden ook véél soorten ambachtelijke zeep gemaakt. Het komt niet zo precies, hoe warmer hoe sneller de verzepingsreactie en hoe sneller je moet werken. Daarnaast kan te hete zeep ook je mal uit gaan rijzen, dus ik werk liever altijd wat koeler dan voorgeschreven, soms wel 30 graden, maar in dit geval gaat je palmvet dan wel weer stollen.)

  Nu heb je je vetmengsel en je loogoplossing, allebei lekker warm, maar niet heet. Vanaf het moment dat je de loogoplossing door je vetmengsel roert begint de verzeping, dus check eerst of je je mal klaar hebt staan.
  Roer de loogoplossing door het vetmengsel en maak er met je staafmixer een mooi homogeen mengsel van. Ik roer het loog altijd met de staafmixer erdoor, zodat ik die daarna gelijk verder kan gebruiken. Steeds een stukje staafmixeren en dan even roeren met de staafmixer om te zien wanneer het mengsel mooi homogeen blijft. Bij een soort ‘yoghurt’dikte giet ik het mengsel in de mal.
  Je zult zien dat het best snel gaat, ga je te lang door, dan wordt het steeds dikker en uiteindelijk te stevig om te gieten. In dit geval is dat niet zo erg, want het doel is niet om mooie zeepjes te maken, maar gewoon enkel zeep. Hoe het eruit ziet maakt niet uit, zeep = zeep.
  Een geurtje (etherische olie) voeg ik pas toe als ik ze zeep ga gebruiken. Zou je dat voor het in de mal storten al toevoegen, dan heb je meer nodig omdat een deel in het verzepingsproces verloren gaat.
  laat de zeep 1 à 2 maanden rijpen voor gebruik! Zolang kan het verzepingsproces nog doorgaan. Ondertussen verdampt ook overtollig water en wordt de zeep harder.
  Na een dag, als je voelt dat het goed hard is, dan kun je het al wel uit de mal halen en in stukken snijden. Leg de zeep daarna op een stuk bakpapier in de kast voor later gebruik.
  Zo, een heel verhaal, voor de liefhebber! 🙂 )

 77. cathelijne

  Hoi Lana,

  Mijn vloeibare zeep van groene Marseillezeep blijft waterig, ook als ik het na 24 uur nog eens doorkook. Heb je enig idee waar dit door komt?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

 78. Rainbow

  Hoi Lana,
  Ik kom hier na het kijken van Kassa Groen en wat heb jij een ongelooflijk leuke site! Nog even een paar tips bij opmerkingen die ik hier tegenkwam:

  Groene aanslag op tuintegels moet je op droge dagen behandelen met onverdunde azijn. De zure lucht is snel weg en na een dag (of 2) zie je het mos gewoon los liggen

  De vaatwasser kun je prima milieuvriendelijk laten draaien door er een zakje wasnoten in vast te maken, i.p.v een gewoon blokje. Google maar eens op “wasnoten en vaatwasser”.

  Milieuvriendelijk wassen gaat inderdaad goed met de zelfgemaakte “vloeibare” zeep. Ongeveer 100 ml. ervan in de wasmachine. Daarbij eventueel azijn als wasverzachter. Je kunt ook wasnoten gebruiken voor de was. Na het wassen kunnen de noten gewoon bij het compost of meteen de tuin in.

  Een alternatief voor Antikal? Pure azijn of citroenzuur!

  Toiletverfrisser? In de biosupermarkt verkopen ze vaak ecologisch verantwoorde luchtverfrisser (sprayflesje). Ga anders naar een site als waschbär en bekijk daar eens het rvs ‘toiletblokje’. Wij hebben ‘m, hij werkt echt!

  Het vaste filter van de afzuigkap? Inderdaad in de vaatwasser. Geen vaatwasser? Let het filter in bad of teil, strooi er backing soda over en daarna azijn. Lekker laten bruisen en daarna onder de warme kraan afspoelen/afborstelen. Nog niet goed? Doe het filter in een vuilniszak en doe er wat ammonia bij. Dichtknopen en minstens een uur laten liggen. Daarna het filter afspoelen.

  En ik kan het weten, mijn ouders waren milieubewuste hippies..!

 79. Zou schoonmaken dan toch nog eens leuk worden? Inmiddels heb ik alle hier genoemde produkten in huis. Vanavond zelfs al de eerste vloeibare zeep gemaakt en het ruikt heerlijk.

  Ook wil ik iedereen bedanken voor de aanvullende tips. Inmiddels heb ik alle tips geprint, gelamineerd en aan de binnenkant van een kastdeur gehangen zodat ik deze tips nooit meer vergeet. Want ik verwacht niet dat ik nu heel veel meer ga poetsen dan voorheen, en dan ben ik al weer vergeten wat ik waar voor kan gebruiken.

  Maar zelfs ik heb een tip die ik hier nog niet heb gelezen:

  heb je een pan die erg is aangekoekt of je krijgt de oude aanslag er niet meer uit: zet je koekepan op het vuur, doe er water in tot net onder de rand, een vaatwastablet en laat het ongeveer 15 minuten koken. Als het is afgekoeld kun je em nog even naspoelen en zie hoe schoon je pan!

 80. Naomi

  Hoi Lana,

  Mijn vloeibare zeep blijft ook gewoon waterig. Ik heb 40 gram geraspte marseillezeep in 2,5 liter kokend water opgelost, maar het blijft waterig, zelfs nu na anderhalve dag… Heb jij een idee waar dat aan zou kunnen liggen?

  Trouwens, ik zag je bij Kassa Groen en ik vind dat je een prachtige stem hebt!

 81. Corina

  ja er moet me iets van het hart, als je azijn en baking soda bij elkaar doet wordt het water, neutraal dus. Je maakt je toilet dan schoon met water. Je voegt namelijk een zuur en een base bij elkaar dus dat heft elkaar op. Dus echt schoon wordt het niet.

 82. Lana

  De reactie bruist het vuil los. Gelukkig blijft daarna een neutrale stof over

 83. Lana

  Het is mij ook wel eens gebeurd, ik heb toen de volgende kjeer meer zeep gebruikt, dat werd iets beter. Bedankt voor het compliment 🙂

 84. Inez

  Hoi Lana,

  Een vraagje: welk wasmiddel gebruik jij bij de witte was?
  Ik ben helemaal “om” van het zelf maken van poets en wasmiddelen.

  Groetjes Inez

 85. Marriëlla

  ik vind je echt te gek! ik ga nog eens op mijn gemakje alles doorlezen!

 86. Leonie

  Hallo,

  Ik heb toevallig in de week voor de tv uitzending zelf ontdekt dat alles zelf te maken is.
  Had ik nou maar eerst je programma gezien, was heel duidelijk, had me uitzoeken gescheeld.
  Heb jij een recept voor een afwasmiddel?
  Ik kom maar niet tot een juiste zelfgemaakte, heb combi’s geprobeerd met Marseille en Soda incl. citroen.
  Marseille stuk zeep is ook bij de Gezondenwelwinkel te krijgen.
  Ik gebruik liever geen Sunlight, deze is niet dierproefvrij.
  Ik wil me ook later gaan wagen aan zelf zeep maken, is er een alternatief voor palmvet? hier gaat namelijk veel dierenleed achter schuil.
  Ga je ook eens schrijven over zelf verzorging producten maken?
  Ook hier ben ik pas mee begonnen, later meer als je er evt over schrijft.bv deo,parfum,lotion en crèmes, shampoo, douche.
  Ik heb je programma gelijk gepromoot op Facebook.
  Ik ga zeker de bakingsoda uitproberen op de voegen.
  Heb je nog een alternatief voor bleekmiddel? voor een witte oude douche vloer?
  Ik heb ook een goedkope lavendel zeep bij de supermarkt gekocht( geen dierlijke vetten)voor de gekleurde en zwarte was bv zonder soda.
  Voor de wc heb ik een combi van water en Teatree olie, lekker fris en ontsmet.
  De Teatree doe ik ook in de Marseille zeep als handzeep.
  Als shampoo is het niet voor mij, onder de douche is nog steeds wennen.
  Allesreiniger met water, bakingsoda en een schep vloeibare zeep( geen driehoek deze is niet dierproefvrij geld ook voor de soda) is heerlijk in een spray voor alle klusjes.
  Als je alleen azijn niet lekker vind als wasverzachter kan je er ook haar conditioneer bij doen.
  Volgende keer ga ik wat Borax bij het wasmiddel maken.
  De Action had 5 liter azijn voor 1,69E.
  Maar witte azijn ga ik ook eens proberen.
  Ik zie naar je volgende schrijven en programma uit.
  Ook ben ik met voeding zelf maken begonnen, bv tahin, humus,pindakaas, ijs, brood,mayonaise.
  Ga je hier ook wat mee doen?
  bedankt

 87. Ilona

  Hoi lana,
  Geweldige tips. Wil er ook zeker mee aan de slag gaan. Maar de olie die je gebruikt, wat voor olie is dat (sla-olie of olijfolie)?
  Ga zo door!

 88. Leonie

  Hallo
  Ik merk ,sinds ik Marseille zeep als wasmiddel gebruik en andere zeep, mijn wasmachine stinkt.
  Ik heb al verschillende keren op 95 C gewassen met azijn en soda maar het komt terug na elke wasbeurt.
  Heb jij nog andere tips?
  Het is niet haalbaar en duurzaam na elke wasbeurt de wasmachine leeg op 95 C te wassen!
  bedankt

 89. Lana

  Alle zeep is gemaakt van vet. Het gaat om de verhouding vet vs loog hoe vettend de zeep wordt. Jouw douchezeep is waarschijnlijk gemaakt om de huid in te vetten

 90. Ingrid

  @Leonie:
  Ipv palmvet kun je ook kokosolie gebruiken (toko), maar… door de (terechte) ophef over het kappen van bossen voor palmplantages stappen veel mensen over op kokosolie/vet, waar ook bossen voor gekapt worden om plantages aan te leggen nu die vraag stijgt.
  Je kunt ook rundvet (ossewit) gebruiken of reuzel.
  Ossewit, reuzel en kokosolie hebben elk hun eigen verzepingsgetal, die afwijkt van palmvet, dus je moet het recept opnieuw uitrekenen. (google even op zeepesizer)

 91. Leonie

  Hallo,

  Bedankt, ik merk als ik bij elke wasbeurt azijn gebruik( nu ook de witte gehaald nog goedkoper)de wasmachine minder naar ruikt.

  Bedankt Ingrid, ik gebruik ook geen dierlijke vetten, dus zal eens gaan Googlen naar kososvet en zeep maken.

  Baking soda op de vieze douche voegen werkt niet, staat nu in de week met Ecover bleek, maar heb nog niet geschrobd met Soda

  Borax gaat terug naar de winkel, blijkt gif te zijn

  Afwasmiddel van Soda en Baking soda werkt wel.

 92. Susanne

  Hoi! Ik had een vraagje, ik heb mijn eigen zeep gemaakt en nu is de bovenlaag stevig en de onderlaag nog waterig en wat slijmerig. Is dit goed?
  En super tips die je gegeven hebt! Heb er enorm veel aan gehad ^^

 93. Lana

  ik zou de bovenlaag er af scheppen en de onderlaag in sopjes gebruiken.

 94. Brigitte

  Hallo Lana,

  leuk om jou item te zien op tv, je hebt mij geinspireerd om zelf groen schoonmaakmoiddel te maken.
  Leuke blog heb je ook!
  Ik ben begonnen met de ramenspray, ideaal….. nog nooit eerder zo makkelijk, snel en zonder veel knoeien de ramen streeploos schoon gekregen, ramen wassen is nu zelfs leuk!
  Ik heb de allereiniger geprobeerd gister:
  ipv marseille zeep heb ik aleppo zeep gebruikt is net als de marseille zeep ook een olijfoliezeep maar dan zonder palmolie ,
  liever gebruik ik dat niet ivm met de oerwoud ontbossing en t doodgaan van de apen daardoor 🙁
  Helaas is de allesreiniger dun gebleven, ik las dat jij en meerdere dat probleem ook wel eens hebben gehad…
  Vroeg mij alleen af of ik dan dot gewoon als allesreiniger kan gebruiken en b.v. de verhouding van gebruik t zelfde blijft of moet ik dan meer van mijn zelfgemaakte allesreiniger toevoegen aangezien deze niet dik is maar waterig?

  Groetjes,
  Brigitte

 95. Heleen

  Bedankt voor de goede tips. Heb vanmiddag een all purpose gemaakt maar nu is de oplossing vlokkerig, is dat oke? En kan ik gebruikte spary flacons nemen? Ik had een ruitenreiniger flacon goed schoongemaakt maar het bruiste wel toen ik water bij de baking soda deed.

 96. hanka

  Heel veel goede tips voor alles en nog wat. Heb je ook nog een tip voor het reinigen vlekken in meubelstof?

 97. Lana

  Ik ben maar een simpele huisvrouw, ik heb verder geen schoonmaaktips 🙂

 98. Ilona

  @Hanka,

  Ik hoorde laatst iemand die zei dat je er dan Spa Rood op moet doen, dat bruist de vlek eruit. Kleine vlekjes deppen met een schone doek en grote vlekken gewoon wat Spa Rood rechtstreeks op de vlek druppelen. Heb het zelf ook nog niet geprobeerd, maar het schijnt dus te werken. Succes!

 99. Heidi de Kanter

  Hallo Lana,
  Ik was ook geinspireerd door je verschijning bij Kassa Groen en deelde mijn enthousiasme met mijn moeder. Die kwam gelijk de volgende dag met een zakje soda bij me aan…alleen staat er zilver soda op…Is dat hetzelfde of ook net zo milieuvriendelijk ? Ik kijk het ook zelf nog na via google, maar ik ben toch benieuwd wat jij er over kunt zeggen.
  Alvast bedankt en complimenten voor je reuze leuke blog!
  Groetjes Heidi

 100. Lana

  Volgens mij is dat gewoon soda maar als het goed is staat ergens op de verpakking ook de chemische naam 😀

 101. Lonneke

  Hoi Lana,

  Na naar kassa groen gekeken te hebben, jou site gezocht.
  Alles op jou lijstje gekocht,en de volgende dag wasmiddel gemaakt,en schoonmaak middel.
  Alles werkt prima en wat ben ik zo goedkoop uit, thanks:)

  Groetjes Lonneke

 102. LonnekeB

  Hallo,
  vandaag de herhaling van Kassa groen gezien. Een aantal recepten van schoonmaakmiddelen kende ik al en gebruik ik ook al. Maar ik zoek nog een recept voor de badkamer: het schimmel- en kalkvrij maken van de tegels en voegen. Weet jij iets?
  Bedankt!
  groeten
  LonnekeB

 103. Martje

  Warm water met een gepelde en in stukken gesneden ui erin.
  Maakt je ramen streeploos schoon! Geen sop, chemisch middel of spiritus meer nodig.

 104. Aria

  Handig allemaal! Eén tip: gebruik nooit soda voor aluminium!Dat maakt het dof.

 105. Nelleke

  Wie heeft er een goede schoonmaaktip voor een vieze bruine toiletpot?

 106. Leonie

  Hallo Lana,
  Waar heb jij die mooie chrome sprayfles gekocht die je in de uitzending gebruikt?bvd
  Ik kan deze nergens vinden in de winkels.
  Zelf zeep maken is ondertussen ook gelukt.
  Op plaza33 vind je heel veel flessen voor je DIY ,voor een paar centen.
  Ben nu aan proberen luchtverfrissers te maken van propyleenglycol( goedkoopst bij de dierenarts en Welkoop) en oliën, ( zelfgemaakt en etherische olien).

 107. Lana

  die zwerft al minstens tien jaar door mijn inboedel. IK heb echt geen enkel idee waar ik hem ooit vandaan heb gehaald. Sorry!

 108. Sara

  Hoi Lana en andere lezers,

  Ik vond deze aflevering van Kassa Groen echt super!Bedankt voor alle tips, het heeft me echt geinpireerd om die dingen ook zelf te doen. Tot nu toe niet gedaan puur omdat ik niet wist wat de mogelijkheden zijn! Nou na deze veer mijn brannende vraag.. waarom lukt het mij niet om die marseillezeep te maken?!?!:(:(

  Ik doe precies hetzelfde als jou in het filmpje. Heb ook andere forums op internet erop nagekeken en daar stonden dezelfde instructies maar toch is het me tot 2x toe net gelukt. De eerste keer: ik had het echt heel fijn geraspt. 40g op 2,5 l. water. In kokend water opgelost en een nacht laten staan maar de volgende dag was het net de drap die ik verwachtte. Het was gewoon heeel waterig. De 2de keer heb ik het wat grofer geraspt en toen zag het er de volgende dag wel wat beter uit. Het was wel zeep-achtige drap zoals het hoorde maar er zaten grote klonten in die wel vloeibaar waren maar naast die grote klonters was de rest van de sructuur best waterig en niet ‘egaal’. Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe? Ik wil zo graag deze zeep! Alvast dank.

  Ps. Leuke blog, keep up the good work!

  Groetjes,

  Saar

 109. Carmen

  Zou ik ook Kokosnoot olie zeep kunnen gebruiken? Ik woon in China. Hier is een Marseille zeep te koop. Gebruik je deze vloeibare zeep ook voor de was (wasmachine), bont en wit?

 110. sara

  is het trouwens oke om tijdens het koken van de mars. zeep glycerine toe te voegen? dan is het mooier en prettiger qua structuur maar weet iemand of dat invl wed heeft op de werkzaamheid? super artikel heeft echt mijn schoonmaalleven radicaal verandert!! :d

 111. Monique

  Leonie, ik raad je aan om “propyleenglycol” en “dr Hulda Clark” op te zoeken via Google. Volgens haar theorie zijn propylverbindingen allesbehalve gezond.

 112. Monique

  Zelf zou ik voor een aangekoekte koekepan liever soda gebruiken dan een vaatwastablet. Even laten koken… werkt prima!

 113. Baking soda : ook geschikt om je tanden mee te poetsen (een flinterlaagje 1x /wk over je tandpasta voor een wittere glans) en … hoofd naar beneden en baking soda in je haar strooien via een zoutvaatje = versteviger, nadat je …jaja ..je haar met baking soda hebt gewassen.
  Een top ‘alles in 1 product’.
  Zelfs in het badwater werkt het letterlijk ‘ontplakkend’ !

  Voor de schoonmaak tips wil ik toevoegen: doe een paar druppels essentiele lavendelolie erdoor, desinfecterend en een net wat frissere reuk. Mieren en insecten blijven zo op afstand.

  Alles wat ik hierboven heb gelezen is meer dan normaal voor gebruik in Franse en Italiaanse huishoudens.

  Ideale folder : Le bicarbonate et ses bienfaits ISBN 978 2 84259 400 8

  Bon été à tous !

 114. Leonie

  Hallo @Monique hier en daar al wat over gelezen en Dr Clark zelf contact

 115. Heeft er nog iemand een goed recept voor een krachtige vlekkenverwijderaar voor kleding? Voornamelijk voor vetvlekken…

 116. janssen Angèle

  Het terras is vernieuwd en er is veel gewerkt met donkergrijze megetegels dit zijn cementtegels door het plaatsen zijn er voetstappen op waarschijnlijk van stabilisatie hoe verwijder ik die het beste met marseillezeep of azijn??

 117. Laurentitiae Laudatae

  Ik kook ongeveer 100 gram baking soda en 80 gram biologische zeep (olijf-, kokos- of palmolie als basis) eventueel met een geurtje,geraspt met 5 liter water (opzetten met een scheutje koud water anders bruist de soda de pan uit). Dit is mijn wasmiddel! Doe ik maanden mee met mijn gezin! Vanaf 50 graden C bleekt het licht.
  Afwasmiddel: een flinke eetlepel baking soda en 2 eetlepels geraspte zeep en een scheut citroensap. Perfect!
  Citroensap werkt anti-bacterieel. Dus perfect als vervanger van chloor.
  Mijn shampoo: een eetlepel baking soda op een halve liter kokend water en een scheutje citroensap voor de glans.
  Deodorant: Nat washandje met wat baking soda en goed na spoelen met een schoon nat washandje. Weg alle bacteriële geurtjes.
  En ik gebruik inderdaad azijn. That’s it.

 118. Hoi Lana, wat heerlijk dat item in Kassa Groen. Ons huishouden is ook zoveel mogelijk “non-toxic” en het scheelt ook nog bergen geld. Ik snap nog steeds niet waarom niet meer mensen dit in ieder geval proberen, werkt het niet (en dat doet het wel!!!) dan kun je altijd nog voor elk vlekje een flesje kopen…… Succes!

 119. Pingback: Succes! | LeesVoer Succes! | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 120. Hannah

  Hoi Lana!
  Gister heb ik geprobeerd allesreiniger te maken…maar vanmorgen was het een groot stijf blok ‘zeep’. ik kan er uit lepelen…maar als ik dat in een emmertje water doe word het geen zeep oid. het blijven een soort vieze fliebels. heb jij eeeenig idee wat ik verkeerd gedaan heb? alvast bedankt! groetjes, Hannah

 121. Lana

  Waarschijnlijk niets verkeerd. Je kunt hem met de staafmixer en water misschien losser maken.

 122. Pingback: Voorjaarsschoonmaak | LeesVoer Voorjaarsschoonmaak | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 123. Pingback: DIY: Zelf schoonmaakmiddelen maken | IKBENIRISNIET

 124. Eliza

  Wat is Marseillezeep?
  Ik maak ook zelf wasmiddel, lekker goedkoop!

 125. marloes

  Hoi Lana,
  Wat is jou mening over zachte zeep zoals bijvoorbeeld van driehoek? En kan ik dat vergelijken met de zachte zeep die jij maakt?
  Dank je wel! (Ook zeker voor je leuke en leerzame blog!)

 126. @Joke je wasmachine schoonmaken met soda kan de trommel aantasten. Dus niet doen! Een stinkende wasmachine gewoon schoonmaken door tweemaal per maand een kookwas te draaien op 90/95 graden. Resten wasmiddel worden dan optimaal opgelost.

  Gebruik daarnaast nooit meer dosering als op de verpakking is aangegeven. Teveel wasmiddel veroorzaak vetluis.

 127. Pingback: Groene tip #7: Schoonmaakmiddel maken | IKBENIRISNIET

 128. Pingback: De best gelezen blogs van 2014 en mijn favorieten - LeesVoer

 129. Met deze ingredienten krijg je ook bijna alle kleding weer schoon/ vlekvrij en fris! Voeg alleen waterstofperoxide toe aan het lijstje voor alle vlekken op eiwit basis (bloed/zweet etc)!

 130. Olga

  Heb pas je website gezien en gisteren allesreiniger gemaakt. Ik heb castille zeep gebruikt omdat ik hier in de US geen marseillezeep kan vinden. Ook de soda is anders. In ieder geval mijn allesreiniger ziet er nog uit als water. Zou dat door de soda of zeep komen of omdat ik iets niet goed gedaan heb?

 131. Beste Lana. Leuke tips maar is het niet beter de oorzaak te bestrijden in plaats van de gevolgen? Veel schoonmaakproblemen zijn het gevolg van de kalk in het drinkwater. Ik gebruik al een paar jaar een waterontharder en dat scheelt me vele uren schoonmaak en boenen. De vaatwasser heeft geen zout nodig en geen glansmiddel en de vaatwasblokjes snij ik met een keukenmesje in de helft. Het goedkoopste blokje is al goed genoeg. Kalkvrij water tast nu ook de wasmachine niet meer aan, de cv ketel, de boiler en het koffieapparaat. Die apparatuur kun je niet met azijn te lijf gaan. Ramen lappen doe ik met de tuinslang. Het droogt streeploos op. Zo mis je natuurlijk wel het ambachtelijk genoegen van het zelf zeep fabriceren. Ik werk aan een artikel over dit alles en ben benieuwd naar je mening!

 132. Hele handige tips om het zeer zeker te proberen! Ben wel erg benieuwd of dat het niet aanslaat op de ramen?

 133. Annette

  Super tips! Maar toch even een check: zijn azijn en baking soda veilig voor mijn nieuwe verchroomde douche en kranen?

 134. Mir

  Aan J.Munksr,

  U moet uw gietijzeren dragers in een vuiniszak doen.
  Daarop een spons met was ammoniak leggen.
  Zet het 1 nachtje in de tuin en door de dampen
  komt het vet los. De volgende dag kunt u het gewoon
  met een sopje schoonmaken.

  Succes!
  Leuke site, Lana!
  Ik heb op een natuurstenen vloer wat shampoo
  gemorst. Nu zie je een lelijke veeg door
  het weghalen. Kan dit met verwijderd worden
  met Baking Soda vermengd met schoonmaak alcohol?
  Help a.u.b.?

 135. Lana

  Ik denk het wel. Met natuursteen altijd voorzichtig zijn met azijn omdat dat het kalk in de spteen kan oplossen maar baking soda zou moeten kunnen

 136. Olga van Harskamp

  Ik heb een een vraag. Door een vochtige bloempot heb ik nu een bruine kring op mijn marmere vensterbank. Weet jij en manier om dit weg te krijgen?

 137. martine Fraeters

  Kan men zwarte olijfzeep gebruiken in de afwasmachien?

 138. Marieke

  Hoi Lana! Wat leuk dat ik jouw blog tegen kom!een vraagje over het toilet: het bruist wel, maar komt niet tot aan de rand, terwijl ik het schoonmaken onder de rand ook belangrijk vind.. hoe doe je dat? (Voelt zo lekker schoon als je daar een dikke laag glorix in kan spuiten en in kan laten trekken..) is het wel schoon genoeg zo? Of doe je dat nog met een schuursponsje met all purpose spray ofzo? Of hoeft dat niet…? Dankjewel vast!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.