Leesvoer’s babyuitzet: Wasbare luiers

Reacties 21

Maanden geleden schreef ik over mijn kennismaking met moderne wasbare luiers, ik beloofde daarin ook een update over mijn ervaringen. Ga ik nog steeds voor megapakken wegwerpluiers naar de groothandel? Er was een moment dat ik meer dan 800 luiers in mijn berging had, allemaal om geld te besparen. Die luiers zijn nu weg. Niet omdat ze allemaal volgeknetterd zijn, nee, ik heb ze doorverkocht. Ik ben namelijk overgegaan op wasbare luiers.

Ik ga hier geen wervingspraatje houden om jullie over te halen over te stappen op wasbaar, daar zijn anderen veel beter in. Maar wat bezielt mij persoonlijk om wasbare luiers te gebruiken?

Ze zijn zo schattig!

Er is weinig lol te behalen bij het verschonen van een luier, dat is voor mij echt veranderd met het overstappen naar wasbaar. Nu scheelt het natuurlijk dat ik een miep ben en alleen hele leuke luiers gebruik. Elke keer verschonen kan ik weer kiezen voor een andere vrolijke kleur, of toch de robotluier. Ik heb ook een zwarte fluwelen luier, nou als James Bond luiers zou dragen, dan zou het deze zijn! Het zijn die kleine dingen die de vervelende kanten van het zorgen voor een baby leuk maken, dit is er een van.

Het scheelt zoveel geld!

Niet alleen hoef ik niet meer elke week met een pak luiers te zeulen, het scheelt echt geld. Natuurlijk hebben we geld uitgegeven bij de aanschaf maar dat is peanuts vergeleken bij wegwerp. Ik ga het niet voorrekenen dat heeft milieu centraal mooi gedaan. Nu zijn kosten voor ons best relevant want ik ben een veelverschoner, Hallo, ik ben Lana en ik ben een veelverschoner… Nee echt, ik verschoon regelmatig om de anderhalf tot twee uur en toen de dreumes kleiner was nog vaker. Dat loopt in de papieren hoor.

Ze stinken niet!

Ik hoor jullie denken: “jij liever dan ik, lekker stinkende lappen wassen.” Dat valt allemaal best mee maar daar doel ik niet op. Ik vind wegwerpluiers stinken. Miniman gaat één dag per week naar de gastouder en dan draagt hij wegwerp. Bij het toepassen van de ‘universal mommy gesture’, je weet wel, het kind optillen tot de kont op neushoogte is en ruiken, denk ik als hij in wegwerp zit ALTIJD dat er iets in zit. De geur van de vochtabsorbtiekorrels vind ik echt o zo smerig.

Ze zijn nooit op!

Nooit is er hier in huis paniek omdat op zondagavond de luiers op zijn.

Luxe!

Ik vind het heerlijk dat mijn miniman luiers aan zijn kont heeft die zacht zijn, van natuurlijk materiaal, niet broeierig en wel mooi. Ik moet er zelf niet aan denken om wegwerpondergoed te dragen, mijn zoon hoeft dat dus ook niet.

 

Ja maar ja maar ja maar…

“Wassen, poepschrapen, gedoe, we hebben toch niet voor niets wegwerp? Waarom maak je het jezelf zo moeilijk?”

Zoals ik al zei, ik ga je niet proberen te overtuign. Ik kan wel wat misconcepties wegnemen:

– Wassen gaat hier twee keer per week, de luiers gaan van de babybut, in de luieremmer, in de wasmachine, er wordt niets voorgespoeld of geweekt. Ik geniet er echt van om mijn schone droge luiertjes in elkaar te vouwen en in de kast klaar te leggen.

– Poepschrapen heb ik nog nooit gedaan, in de luier gaat een inlegvelletje dat de poep vangt, dat gooi je weg. Is er alleen geplast, dan was je die weer mee. In al die maanden dat we wasbaar gebruiken heb ik maar twee keer zo’n vieze luier gehad dat ik zelf aan de slag moest. Grotere kinderen poepen vaker in hun broek…

– Gedoe. Het aandoen gaat voor ons makkelijker dan wegwerp omdat ons monster nooit stil ligt. Wasbaar kan ik hem altijd aan doen, of hij op zijn buik ligt, staat of ronddraait maakt niet uit. Oma trouwens ook en ook papa vindt het simpel. Leuke bijkomstigheid: junior krijgt hem zelf niet los vanwege de drukknoopjes. Best handig bij warm weer als je minimens in alleen luier rondbanjert.

 

image

Wasbaar luieren is niet voor iedereen. Toch is het makkelijker en leuker dan je misschien denkt. Heb ik je toch geinspireerd? Probeer dan eerst wat verschillende luiers met een voordelig  huurpakket. Zo kan je goedkoop kijken of het iets voor jou is en  welke luiers het beste voor jullie werken.

En? Iets voor jullie?

 

21 reacties

  1. Pingback: Lana geeft weg! Wasbare luiers | LeesVoer Lana geeft weg! Wasbare luiers | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  2. Pingback: Eerlijk bloggen: met twee kinderen naar buiten - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.