Last minute sinterklaasgedicht in vijf stappen

Reacties 5

Ja het is echt al pakjesavond en ja je hebt nog geen gedicht. Geen paniek! Ga zitten, pak een pen en volg deze stappen. Aan het eind heb je een gedicht waar je trots op kunt zijn.

Stap 1: Waarom heb je dit kado voor deze persoon gekocht?

De reden van het kopen van het kado is vaak leuker als onderwerp dan het kado zelf, denk eens goed na. Wat heeft dit kado te maken met je subject, is het iets heel typisch voor die persoon of juist helemaal niet? bijvoorbeeld:

– Heb je een paar sokken voor iemand die vreselijk is om kado’s voor te kopen? Neem dat als onderwerp, de totale onmogelijkheid om kado’s voor iemand te kopen is heel vruchtbaar voor een gedicht.
– Heb je een pak koffie van de koffiejuwelier in een hele specifieke maling omdat deze persoon enorm funny particular is over het dagelijkse bakkie? Ik voel een sonnet opkomen over kieskeurigheid.
– Heb je een pyjama voor een puber die nooit zijn nest in gaat en er nooit uit komt? Denk aan een gedicht over de hoop dat dit zal beteren met behulp van dit kado.

Stap 2: Kies je rijmschema

Ik laat het meestal gewoon gebeuren en dan komt het bij mij vanzelf, maar vaak kan het kiezen van een rijmschema net een fijn kader geven om je gedicht in te gieten.

– Je hebt natuurlijk de klassieker AABB, gepaard rijm
Wat moet sint Henk nou geven
Hij heeft zo’n rustig, degelijk leven
Sint gaat er niet op gokken
Henk krijgt gewoon weer sokken

-Of de welbekende ABAB, gekruisd rijm
Sint zag alles niet meer zitten
Kon het leven niet meer aan
toen hij bij’t lijstje door te spitten
Enkel sokken weer zag staan

– Ik ben persoonlijk fan van AAAA, het slagrijm
Al aan moeders lange rokken
Wist Henk nergens op te gokken
Durfte nooit eens wat te jokken
Dus ook nu krijgt weer hij sokken

– Ook heel goed te doen en ideaal als je weinig tijd hebt is AABBA, het  limerick schema
Henk staat stijf en star in het leven
Heeft niets op zijn lijstje geschreven
De sint vindt het naar
mischien ook wat raar
En heeft hem dus sokken gegeven

sinteklaasgedicht klad

Stap 3: Een goed begin

Blijf ver weg van cliché’s als: Sint en piet zaten te denken wat ze huppeldepup zouden schenken. Ik hoor de zuchten nu al door de Nederlandse huiskamers gaan. Begin onverwacht, neem het onderwerp uit stap 1 en zet dat vet neer. In het geval van de koffiepurist kan je bijvoorbeeld zeggen:

Sint kan er niet meer tegen, hij is verschikkelijk moe,
hij wil wel koffie zetten maar hij weet nu niet meer hoe.

Als je het idee niet lekker in een rijm krijgt ga je terug naar stap 2 en kies je een ander rijmschema

Stap 4: de body

Een gedicht van vier regels is lang genoeg, zolang het goed loopt en echt op de persoon geschreven is. Maar als het lekker gaat en je langzaamaan meer inspiratie krijgt kan je natuurlijk gewoon doorgaan. De belangrijkste tips die ik je kan geven:

– Kill your darlings: misschien is het een enorm grappige zin maar als je hem niet in het metrum krijgt moet je hem schrappen

– Wees niet bang om woorden samen te trekken met behulp van een apostrof. Als je ze zo in het metrum krijgt is het mooi en het geeft vaak een oud hollandsch bijsmaakje aan het dicht.

– Gebruik het internet voor het vinden van rijmwoorden. André Hazes gebruikte ook een rijmwoordenboek dus het is niets om je voor te schamen.

– Blijf denken aan je subject, is het iemand die het wel leuk vind om een gedicht voor te lezen? Plak er gerust vier strofes aan vast. Is het een verlegen pubermeisje die liever achter de bank kruipt? Hou het bij die vier regels.

Stap 5: Voorlezen en opschrijven

Lees je gedicht hardop aan jezelf voor. Dit is de enige manier om rare metrumdingetjes er uit te halen. Zo kan je nog een woord vervangen door een woord met een extra lettergreepje waardoor het net wél lekker uit de mond komt rollen.

Schrijf je sinterklaasgedicht met grote krullen met de hand uit. Natuurlijk kan je het makkelijk typen en printen maar dat doet de Sint niet. Als je voor echt indrukwekkend wilt gaan sluit je het papier met een zegel!

sinterklaasgedicht met zegel

Heb jij je gedichten al af?

5 reacties

  1. Pingback: Prettig weekend, Winter is coming | LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.