Kurkdroog

Reacties 9

Ik ben dol op gedroogd fruit, vooral mango. Jammergenoeg is goede ongesuikerde gedroogde mango drie keer zo duur als verse mango. Ik had wel eens nagedacht over zelf drogen maar het idee om mijn oven twee dagen op lage temperatuur aan te laten staan staat me tegen. Er bestaan wel elektrische droogmachines maar die zijn onbetaalbaar en onzinnig voor incidenteel gebruik. Dat is net zoiets als een zelfvriezende ijsmachine kopen omdat je trek heb in echt goed vanilleijs.

Maar wat blijkt? Ik ken iemand met zo’n apparaat. Ik heb een vriendin met veel voedselallergiën, niet zo leuk, niet zo handig. Hoe haar moeder daar vroeger op vakantie mee om ging was door het drogen van allerlei voedsel dat ze wel kon eten. Ze aten dan de hele berwandelvakantie dezelfde twee maaltijden. Dat ging in een droogapparaat van 12 verdiepingen, ouderwetse kwaliteit. Al heeft mijn vriendin slechte herinneringen aan alweer rijst met huisgedroogde tomatensaus, ze heeft het apparaat veelvuldig in gebruik. De droger wordt nu gebruikt om fruit te drogen om de onbedwingbare eetlust van haar dreumes te bedwingen. Of ik hem een keer wilde komen volsnijden…

Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen en terwijl zij met de kleine mannen aan het spelen was en mij casual huisgebakken speltboterhammen toeschoof heb ik twaalf platen van de droogmachine belegd met druiven, pruimen, appels en natuurlijk mijn geliefde mango’s.

image

image

 Ik ben een miepige perfectionist dus heb ik alle druiven ontpit en de mango en appel gesneden op mijn mandoline zodat elk plakje even dik is. Totaal onnodig maar wel leuk. Na twee dagen in de droger hou je onderstaande over. Conclusies: Gedroogde druiven zijn niet hetzelfde als rozijnen, echt superlekker. Gedroogde pruimen worden erg hard en wat zurig en bijna onmogelijk uit de droger te halen als ze niet op hun velletje liggen. Gedroogde appeltjes zijn gewoon lekker en de gedroogde mango hou ik helemaal voor mezelf, mozeskriebel wat is dat lekker!

 

image

De pruimen komen denk ik goed tot hun recht in een kruidige pilav dus daar ga ik vandaag eens mee aan de slag. Ik zit ook al te bedenken wat ik er nog meer in wil drogen. Halve kerstomaatjes met wat kruiden er op, ananas, hele bosbessen. Wat zou er nog meer leuk zijn?

9 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.