Kurkdroog

Reacties 9

Ik ben dol op gedroogd fruit, vooral mango. Jammergenoeg is goede ongesuikerde gedroogde mango drie keer zo duur als verse mango. Ik had wel eens nagedacht over zelf drogen maar het idee om mijn oven twee dagen op lage temperatuur aan te laten staan staat me tegen. Er bestaan wel elektrische droogmachines maar die zijn onbetaalbaar en onzinnig voor incidenteel gebruik. Dat is net zoiets als een zelfvriezende ijsmachine kopen omdat je trek heb in echt goed vanilleijs.

Maar wat blijkt? Ik ken iemand met zo’n apparaat. Ik heb een vriendin met veel voedselallergiën, niet zo leuk, niet zo handig. Hoe haar moeder daar vroeger op vakantie mee om ging was door het drogen van allerlei voedsel dat ze wel kon eten. Ze aten dan de hele berwandelvakantie dezelfde twee maaltijden. Dat ging in een droogapparaat van 12 verdiepingen, ouderwetse kwaliteit. Al heeft mijn vriendin slechte herinneringen aan alweer rijst met huisgedroogde tomatensaus, ze heeft het apparaat veelvuldig in gebruik. De droger wordt nu gebruikt om fruit te drogen om de onbedwingbare eetlust van haar dreumes te bedwingen. Of ik hem een keer wilde komen volsnijden…

Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen en terwijl zij met de kleine mannen aan het spelen was en mij casual huisgebakken speltboterhammen toeschoof heb ik twaalf platen van de droogmachine belegd met druiven, pruimen, appels en natuurlijk mijn geliefde mango’s.

image

image

 Ik ben een miepige perfectionist dus heb ik alle druiven ontpit en de mango en appel gesneden op mijn mandoline zodat elk plakje even dik is. Totaal onnodig maar wel leuk. Na twee dagen in de droger hou je onderstaande over. Conclusies: Gedroogde druiven zijn niet hetzelfde als rozijnen, echt superlekker. Gedroogde pruimen worden erg hard en wat zurig en bijna onmogelijk uit de droger te halen als ze niet op hun velletje liggen. Gedroogde appeltjes zijn gewoon lekker en de gedroogde mango hou ik helemaal voor mezelf, mozeskriebel wat is dat lekker!

 

image

De pruimen komen denk ik goed tot hun recht in een kruidige pilav dus daar ga ik vandaag eens mee aan de slag. Ik zit ook al te bedenken wat ik er nog meer in wil drogen. Halve kerstomaatjes met wat kruiden er op, ananas, hele bosbessen. Wat zou er nog meer leuk zijn?

9 reacties

 1. catharinavdrassel

  aardbeien paddoos pompoen ananas papaya abrikozen jeetje eigenlijk alles wel….

 2. catharinavdrassel

  Duindoorn..rozeblaadjes rozebottels o wow kan nog veel meer bedenken

 3. Gin

  lees ik zomaar over mijn vakantie van vroeger! 🙂 als je nieuwe inspiratie heb om te drogen ben je welkom!

 4. Marsha

  Hallo Lana, ik heb zojuist de eerste lading aangezet in mijn splinternieuwe droogmachine! Deze week gekocht via Neck.nl voor € 32,95. 5 verdiepingen. Ik heb er nu mango in, maar blijkt veel meer in te kunnen dan ik had verwacht! Dus heb er een mandarijntje in gedaan, in schijfjes gesneden. Lijkt mij lekker gaan ruiken en wil kijken of het goed droogt en met een lintje er aan in de kerstboom kan. Verder wat verse munt om te drogen. Ik wil ook appel, banaan, uien en tomaten gaan proberen. (misschien kan banaan door de eiersnijder coor de perfectionisten) Oh ja, en perziken. Die koop ik vaak gedroogt, maar zijn zo duur! En na het fruit en groente komt de volgende uitdaging: vlees! Om gezonde snacks voor mijn pup te maken. En over de appels wat
  kaneel. Dat heb ik wel eens gedaan in de over, maar een volle bakplaat is minder dan een volle droger. Succes!

 5. Marsha

  Goh, en over.. oven! het is al laat..

 6. Cath

  Een droger is geweldig! Ik heb er nu zelfs 2 omdat ik al mijn eigen groenten en fruit verbouw en ik daar veel van droog. Je kunt er ook heel goed selderij in drogen, waarvan je weer selderijzout kunt maken. Prei, tomaat, worteltjes, knolselderij, aardappel, uien, kruiden, boerenkool, rode kool, allerlei fruit etc. Ik was, en droog de boerenkool, als ze droog en knisperig is, gaat het in potten. Wil je boerenkoolstamppot eten… gewoon aardappels koken, puree van maken en een paar lepels droge boerenkool erdoorheen stampen. Gemak dient de mens, want al het werk is zo al op een eerder moment gedaan. Ik maak zo ook mijn eigen droge soep mixen. Prei, selderij, tomaatjes, paprika, chillies, en nog veel meer. Maak er mixen van voor die bepaalde soep die ik wil; tomatensoep, champignonsoep, groentensoep, enzovoorts. Zo heb ik altijd organische eigengedroogde/gemaakte soep in huis, die snel klaar is. De mixen bewaar ik in vacuumgezogen zakjes.
  Gedroogde groenten wel liefst in het donker bewaren.
  Ik zou niet meer zonder mijn vacuum machientje of droger willen zijn…. zo makkelijk.

 7. mariska

  Hallo,

  Heeft iemand tips. Het enige wat bij mij lukt is appel drogen. Mango wordt heel hard en flinter dun. Groente krimp ook zo terwijl in de winkel alles dezelfde vorm heeft als oorspronkelijk.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.