De schat van Jeanne

Reacties 20

Goedemiddag mevrouw Leesvoer. Ik heb een knopenkast met behoorlijk wat knopen. Nu doe ik helemaal niets met die knopenkast, het is een erfenis van mijn schoonmoeder. Gezien ik je nogal eens voorbij zie komen met leuke knutsel en kledingsnuisterijen vroeg ik me af of je hierin wellicht geïnteresseerd bent? Ik hoef er geen vergoeding voor, enkel een goed thuis”

Een knopenkast? Ik wist niet precies wat ik me daar bij voor moest stellen maar toen ze een paar foto’s stuurde was ik direct bereid om een uurtje te rijden voor deze schat. Want een schat is het.

Niet alleen zijn er duizenden knopen in alle kleuren en maten, ook garen zit er in honderden tinten bij. Niet zomaar garen, nee Guterman garen. Als je wel eens kleding naait weet je dat goed garen het verschil kan maken tussen een plezierige naaiervaring met een mooi kledingstuk en een verschrikkelijk vloekfestijn met ondraagbaar eindproduct. Ook is het rolletje garen soms duurder dan het couponnetje dat je wilt verbouwen.Knopen en garen alle garen leesvoer

Jeanne knopen LeesVoerIk ben Silvia enorm dankbaar dat ze de kast aan mij heeft toevertrouwt, maar meer nog haar man Patrick want deze schat is van zijn moeder geweest. Jeanne Swinkels werkte op een school waar deze kast waarschijnlijk in het handwerklokaal stond, zij heeft hem ooit meegenomen en ze was een kundig handwerkster. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er nog meer in deze kast heeft gezeten maar naar het schijnt heeft ze hem goed gebruikt

Wel vijf keer heb ik gevraagd of ze het echt zeker wisten, ja, echt. Zo’n verzameling moet volgens Silvia en Patrick ergens staan waar hij gebruikt wordt. Als dat geen schop onder mijn kont is om meer achter de naaimachine te zitten weet ik het ook niet meer.knopen knopen en nog meer knopen LeesVoer

Dit is serieus maar een deel van de knopen, er zijn nog veel meer lades! Het is moeilijk te zeggen uit welke periode de knopen komen, als Jeanne ze mee heeft genomen van een school waar ze werkte stonden ze daar waarschijnlijk al een hele tijd. Ze zullen niet jonger zijn dan eind jaren 60, misschien zelfs ouder.

Gelukkig kan ik meer mensen blij maken met deze weelde. Mijn moeder maakt al jaren de kostuums voor de kerstmusical van het Haagsche Laaktheater. Een vrijwillige klus met een beperkt budget, als daar knopen of garen voor nodig zijn dan zal de schat van Jeanne zeker helpen.Featured knopen en garen

Meer dan twee flessen wijn, een handgemaakte crèpepapieren narcis, twee potten jam en een huisgehaakt boodschappentasje wilde Silvia niet aannemen in ruil voor de kast. Ik ben er nu al dagen mee aan het spelen: de lades schoonmaken, alle knopen uitzoeken, zien wat ik nou echt allemaal gekregen heb. De prijsjes staan er nog bij, in guldens natuurlijk. Sommige knopen zijn sterk verkleurd maar 95% is gewoon nog in perfecte conditie.

Een ding weet ik zeker: ik hoef nooit meer knopen te kopen! Dank je wel Silvia! Ik zal er goed voor zorgenBedankt Silvia LeesVoer knopen

 

20 reacties

 1. Clara

  Wauw wat een prachtige schat ! Garen en knopen in alle kleuren van de regenboog. Veel plezier ermee

 2. Wauw! Wat een geweldige verzameling! Die komt inderdaad goed terecht.
  Ik heb zelf om de zoveel tijd weer een opleving van mijn knopentic, maar voor zo’n collectie moet ik nog even doorsparen 😀 Gaaf hoor.
  Cindy onlangs geplaatst…Geboortekaartjes geboortekaartje.nl

 3. O wat fijn! Ik word ook altijd helemaal blij van knopen! En hier zitten pareltjes tussen. Ik zie het vanaf hier Super tof al die kleurtjes! Geniet ervan!

 4. Annemieke V

  En ik ben ook best wel jaloers… Maar niet afgunstig hoor.
  Maar ik zou graag een wekelijks naaimomentje bij jou hebben.

 5. Marietje

  Wat ontzettend leuk zeg! Wat je zegt een schat en de geefster ook.

 6. Suzanne

  Super! Wat een schat… Bijna nog mooier dan de loterij winnen! Veel plezier ermee…

 7. Lindsey

  Hoe leuk! Wij Belgen gebruiken zelden het woord ‘gaaf’ maar dat is hier wel écht op zijn plaats. Zelfs mijn lieftallige wederhelft is stiekem een beetje jaloers! Enjoy zou ik zo zeggen.

 8. Oh, hier word ik hebberig van! Een echte schat. En ik heb al in geen dertig jaar meer achter een naaimachine gezeten 😉
  huldra onlangs geplaatst…Pleuntje

 9. Barbera

  Echt een schat, zowel de geefster als de knopen/garenkast. Ik ben ook gek op dat soort snuisterijen, als is het voor de ‘heb’.

 10. Ooh wow, Ik ben ff aan het kwijlen.
  wat een pracht mens! Kwam je blog op fb tegen en de titel van je blog en de titel van dit artikel sprak me aan. Dus ik kom zeker vaker terug!
  Anja onlangs geplaatst…Interview met Margreet Maljers!

 11. Een gevoel van jaloezie bekruipt me bij het zien van al die knopen en garens. Maar ik gun het je uiteraard van harte. En wat een lief gebaar. Ben heel benieuwd wat het eerste werkstuk wordt.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.