Ketsjup

Reacties 4

k had het even gehad met die klotetomaten, kilo’s eten weggooien is natuurlijk nooit de bedoeling. Dus ik vermande mezelf en ging met de rest van de stapel overrijpe tomaten aan de slag. Een heel aantal kilo’s is nog tot geroosterde tomatensoep verwerkt en de rest is overheerlijke ketchup geworden. Onontbeerlijk bij een goed doorbakken tosti.

Bijkomend voordeel: volgende keer dat we friet eten hoef ik me niet schuldig te voelen als de dreumes om meer saus vraagt!

Het is wederom een men neme en pleuren recept want het scheelt nogal of je zoete tomaten hebt of juist wat zuurdere, gewoon proeven tot het lekker is.

– tomaten
– bleekselderij
– ui
– zoetigheid, suiker, honing, melasse ed
– appelciderazijn
– laurier
– zout

eventueel naar smaak: knoflook, verse gember, kruidnagel, piment, rode peper, paprika

Een goede vriendin had de geniale tip om voor huisgemaakte tomatensaus de vruchten door de sapcentrifuge te halen. De grote vellen haal je uit het pulpbakje en de prut roer je weer door het sap. Bij gebrek aan sapcentrifuge heb ik alle groenten door de parmesaanraspschijf van de Magimix gehaald. Hierdoor heb je meteen een soort kruidige groentesap die je alleen nog hoeft in te koken. Grote vellen blijven achter en voor een fluwelig resultaat hoef je het als het ingedikt is alleen nog te zeven.

Zet de grote pan met groentesap op het vuur en voeg appelciderazijn, laurier, andere kruiden en suiker/zoetmiddel toe. Niet te veel want je gaat het geheel inkoken, liever op het laatst iets toevoegen dan met een veel te zoete saus zitten.

Kook het geheel in tot het goed dik is, het moet lekker op je frietje blijven zitten, en proef het. Maak op smaak met zout, azijn en zoetmiddel naar keuze. Schep het, na het eventueel te zeven, direct in gesteriliseerde inmaakpotjes en kook de gesloten potjes met ketchup nog twintig minuten in een pan met water.

Op deze manier is je ketchup lang houdbaar en kan je eindelijk genieten van lekkere saus die echt telt als groente.

 

 

4 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.