Kamphygiëne

Reacties 4

Hoe belangrijk het kamperen in zijn algemeenheid ook moge zijn voor de gezondheid van lichaam en geest, toch zijn er eenvoudige beginselen van hygiënische aard, welke in acht genomen moeten worden, wil men niet het gevaar lopen, dat de gunstige invloed van het kamperen omslaat in een gevaar voor de gezondheid.” Oh fuck…. we moeten ook op vakantie schoonmaken…

Even helemaal weg van de dagelijkse rompslomp dacht ik, lekker in op de camping beetje aanklooien maar nee, dat kan niet volgens het kamptechnisch handboek:

“De zorg voor de reinheid van het lichaam is ook in het kamp van betekenis. Natuurlijk wassen wij ons niet bij de pomp, het zou daar gauw te slordig en veelal ook een modderpoel worden; wij gebruiken daarbij ons wasbakje bij de tent. (…) Mocht er voor de dames een weinig beschutting zijn, dan kunnen zij, door een deel van het grondzeil om te slaan , een pracht wasplaats krijgen in de tent maar mors dan niet te veel anders wordt het onder het grondzeil zo nat. Heeft de tent een vast grondzeil, dan kan een flinke lap plastic in de tent een goed hulpmiddel zijn. Het is van belang hieraan voldoende aandacht te schenken omdat er voor de dames extra redenen kunnen zijn de lichamelijke reinheid vooral niet te verwaarlozen.”

Ook zorgen we natuurlijk goed voor de interne mens.

“Wees uiterst voorzichtig met het bewaren van kliekjes. Dit geldt wel heel sterk wanneer hierin melk, eieren, vlees of vis zijn verwerkt. Dergerlijke kliekjes worden in het kamp niet bewaard tot de volgende maaltijd. Iets anders staat het met gekookte aardappelen;  zijn deze van de middagmaaltijd overgebleven, dan kunnen zij, gebakken, des avonds een welkome aanvulling opleveren van de broodmaaltijd. Hierbij is dus uitgegaan van de veronderstelling dat de hoofdmaaltijd ’s middags genuttigd wordt.

Eet men daarentegen ’s avonds warm, dan brengt dit met zich mede dat de aardappelen tot de volgende middag bewaard moeten worden. Of het mogelijk is, dit zonder meer te doen, hangt van omstandigheden af, doch in het algemeen is het af te raden: liever het overgeschoten eten vandaag naar de varkens van de boer, dan zij morgen oorzaak zijn van spijsverteringsstoornissen bij onszelf!”

Ja mensen, kamperen is een serieuze zaak.

 

 

4 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.