Zo’n piemel zit natuurlijk in de weg achter de naaimachine

Reacties 8

Zo leuk dat je al die kleding zelf maakt, vind je het dan niet jammer dat je het niet aan je kinderen door kunt geven?” U snapt, lieve lezer, dat ik na deze opmerking even met mijn mond vol tanden stond. Ik snapte de opmerking echt niet. Pas toen de vrager er: “omdat je geen dochters hebt bedoel ik” achteraan plakte snapte ik de gedachtegang. Nou ja snapte…

Ik moest mijn best doen om niet keihard te roepen: “Ja inderdaad, zo’n piemel zit zo in de weg achter de naaimachine!” en ben met geklemde tenen het waarom spel gaan spelen. Je weet wel, na een ietwat onhandige aanname “waarom” blijven vragen tot degene zelf beseft dat hun originele uitgangspunt een beetje raar is.

“waarom zou ik het niet aan mijn kinderen door kunnen geven?” vroeg ik met geveinsde onschuld. “Eh nou ja, jongens zijn daar toch niet in geïnteresseerd meestal.” kwam er terug. Ik zette een tandje bij: “Veel designers en kleermakers zijn toch ook mannen, waarom zouden mijn jongens geen interesse kunnen hebben?”

Nu kwam de vraagsteller even klem met de eigen genderbias, begon drie keer een zin opnieuw maar wilde nog steeds niet mee in het idee dat zo’n naaimachine besturen geen reet te maken heeft met de chromosomen die je bij je geboorte mee krijgt. “Nou ja het is natuurlijk meer iets voor meisjes.” Tijd voor een laatste waarom: “Waarom denk je dat dat nog steeds zo is? Gescheiden handwerklessen voor meisjes en kluslessen voor jongens zijn gelukkig al lang afgeschaft.”

Besef

Eindelijk kwam er een besef in de ogen. Ik besloot dat ik lang genoeg waarom had gespeeld. “Mijn oudste wil heel graag leren met de naaimachine te werken maar hij heeft nog niet zoveel zin om eerst met de hand steekjes te leren. Mijn jongste vind het vooral heel mooi als ik aan het haken of breien ben. Ik denk er aan om zo’n punnikpopje via de sint te regelen voor ze.”

“goh wat leuk, ja ze zien het natuurlijk veel thuis, ik denk dat dat ook helpt.”

Handwerklessen voor iedereen

Ik hoop heel erg dat mijn kinderen interesse blijven tonen in naaien, niet omdat ik nou zo nodig wil dat ze hun eigen kleding gaan maken maar gewoon om dat het een life skill is waar ze heel veel plezier van zullen hebben. Of ze nou de gordijnen van hun studentenkamer moeten omzomen, een naad van hun favoriete bloesje stuk is of ze een gaaf verkleedpak willen maken. Wat mij betreft komen handwerklessen gewoon weer terug op school, maar dan wel voor alle kinderen!

Wat zou jij door willen geven aan je (eventuele) kinderen?

8 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.