Zo’n piemel zit natuurlijk in de weg achter de naaimachine

Reacties 8

Zo leuk dat je al die kleding zelf maakt, vind je het dan niet jammer dat je het niet aan je kinderen door kunt geven?” U snapt, lieve lezer, dat ik na deze opmerking even met mijn mond vol tanden stond. Ik snapte de opmerking echt niet. Pas toen de vrager er: “omdat je geen dochters hebt bedoel ik” achteraan plakte snapte ik de gedachtegang. Nou ja snapte…

Ik moest mijn best doen om niet keihard te roepen: “Ja inderdaad, zo’n piemel zit zo in de weg achter de naaimachine!” en ben met geklemde tenen het waarom spel gaan spelen. Je weet wel, na een ietwat onhandige aanname “waarom” blijven vragen tot degene zelf beseft dat hun originele uitgangspunt een beetje raar is.

“waarom zou ik het niet aan mijn kinderen door kunnen geven?” vroeg ik met geveinsde onschuld. “Eh nou ja, jongens zijn daar toch niet in geïnteresseerd meestal.” kwam er terug. Ik zette een tandje bij: “Veel designers en kleermakers zijn toch ook mannen, waarom zouden mijn jongens geen interesse kunnen hebben?”

Nu kwam de vraagsteller even klem met de eigen genderbias, begon drie keer een zin opnieuw maar wilde nog steeds niet mee in het idee dat zo’n naaimachine besturen geen reet te maken heeft met de chromosomen die je bij je geboorte mee krijgt. “Nou ja het is natuurlijk meer iets voor meisjes.” Tijd voor een laatste waarom: “Waarom denk je dat dat nog steeds zo is? Gescheiden handwerklessen voor meisjes en kluslessen voor jongens zijn gelukkig al lang afgeschaft.”

Besef

Eindelijk kwam er een besef in de ogen. Ik besloot dat ik lang genoeg waarom had gespeeld. “Mijn oudste wil heel graag leren met de naaimachine te werken maar hij heeft nog niet zoveel zin om eerst met de hand steekjes te leren. Mijn jongste vind het vooral heel mooi als ik aan het haken of breien ben. Ik denk er aan om zo’n punnikpopje via de sint te regelen voor ze.”

“goh wat leuk, ja ze zien het natuurlijk veel thuis, ik denk dat dat ook helpt.”

Handwerklessen voor iedereen

Ik hoop heel erg dat mijn kinderen interesse blijven tonen in naaien, niet omdat ik nou zo nodig wil dat ze hun eigen kleding gaan maken maar gewoon om dat het een life skill is waar ze heel veel plezier van zullen hebben. Of ze nou de gordijnen van hun studentenkamer moeten omzomen, een naad van hun favoriete bloesje stuk is of ze een gaaf verkleedpak willen maken. Wat mij betreft komen handwerklessen gewoon weer terug op school, maar dan wel voor alle kinderen!

Wat zou jij door willen geven aan je (eventuele) kinderen?

8 reacties

 1. Sterre

  Ik wil graag dat mijn kind(eren) leren breien, fietsband repareren, met geld omgaan, spelen, vriendschappen aangaan en onderhouden, dankbaar zijn, nog meer spelen, Zweeds om met hun nicht en neef te praten, dansen op de muziek van het leven, voor zichzelf zorgen, van zichzelf houden, kritisch nadenken en…Best veel wil je toch dat een kind leert!

  En van oma leren nadien

 2. Lieke

  Ik ben zelf alijd van het naaien en handwerken geweest, overgeleverd door vorige generaties. Ik heb 2 zonen en 1 dochter en die hebben er niets mee. Hoewel, een van de zonen erft steeds mijn oude naaimachine, waar hij af en toe kleding mee repareert (kan hij beter dan zijn vrouw) en hij is wel eens bezig geweest met het naaien van vliegers. Dat is het dan. Ik zou het heel leuk gevonden hebben als ik mijn passie met een van mijn kinderen had kunnen delen…..

 3. Ik heb zelf 2 meiden, maar voor mij maakt dat inderdaad ook niet uit in wat ik aan ze door wil geven. Ze vinden het leuk om zelf kleding te ontwerpen en maken (meestal nog zonder de naaimachine) en dat plezier in het creëren is zeker iets wat ik ze wil doorgeven. Of het nou op het gebied van handwerken is of op het technische vlak. Mijn man is elektromonteur en heeft in huis van alles opgeknapt, met behulp van andere handige vrienden. Ook dat zien ze en boeit ze. Zo hebben ze samen een rekje voor mijn klosjes borduurgaren gemaakt, supertof!
  Jacqueline onlangs geplaatst…Week van de pijn – Hoe ziet mijn dag eruit?

 4. Michelle

  Een jongen kan toch niet achter een naaimachine zitten? Straks naait hij zijn piemel vast :O

  Nee, alle gekheid op een stokje, heel bijzonder. 1 mijn beste vriend is een sprei voor mij aan het breien. Ok, het duurt al zeker twee jaar, maar jah, Ik doe het hem voorlopig niet na

 5. Ik naai ook en vooralsnog tonen mijn zoontjes (6 en 7 jaar) daar geen interesse in – althans niet om het zelf te doen, drágen van de maaksels doen ze wel graag. Maar zij krijgen op school (vrije school) handwerken en doen dat met gigantisch veel plezier. De jongste maakte op de kleuterschool als ‘eindwerkje’ van stof een eigen knuffel. De oudste breide in de eerste klas (groep 3) een tasje en een vogeltje. Die sleept hij werkelijk overal mee naar toe. De voldoening van het zelf maken zit er bij beiden dus gelukkig heel stevig in. Ik vind kunnen naaien niet persé een lifeskill (wel handig) maar vind het wel erg belangrijk dat ze leren denken en doen zonder vooroordelen over of iets voor een jongetje nou ‘hoort’ of niet.

 6. Sarah

  Mijn zoon is acht. En hij vindt het geweldig om te ontdekken hoe de naaimachine en de mixer werken! Mijn dochter klimt in bomen (zoals ik vroeger 🙂 en timmert een bijenhotel in elkaar. Heerlijk toch!

 7. trees

  Mijn man kan ook overweg met de naaimachine, dat heeft hij ook mogen uitproberen van zijn moeder vroeger (67 jaar geleden)
  Tafelkleed omzomen, zakdoeken omzomen of iets anders klein, waarom niet, het is maar wat je aan kinderen aanbiedt om te doen, en het geduld erbij legt.
  Goed bezig met de jongens, toch iets veel beter dan voetbal als je het mij vraagt.

 8. Carien

  Mijn oom kon goed met de naaimachine overweg, mijn broer leerde van mijn moeder hoe hij zeilen voor zijn zeilbootje kon naaien, hij heeft nu zelf een naaimachine en herstelt kleding van zijn zoons en zichzelf. Mijn zoon heb ik ook leren naaien, superinteressant hoor, zo’n naaimachine! Een rolmodel helpt wel, trouwens.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.