Je doet het fout! BH maat checker

Reacties 245

We kennen elkaar nu een tijdje, ik vind het moeilijk om er over te beginnen want ik wil je geen rotgevoel geven. Het is gewoon dat ik denk dat je met heel weinig moeite er nog veel beter uit zou kunnen zien. Je draagt namelijk de verkeerde maat bh. Nu hoor ik je denken: “Nee hoor want ik ben laatst nog opgemeten en ik heb echt 85D hoor, ik bedoel die is groot genoeg en strakker zit niet lekker.” Ehm ja sorry, echt verkeerde maat. Zeker als ze je hebben opgemeten, dat heeft namelijk niets te maken met de goede maat vinden. Je hebt gegarandeerd een paar cups groter en je omvang moet veel kleiner. Trust me. Ik zal uitleggen waarom.

Bijna elke vrouw draagt de verkeerde bh, echt, je bent dus niet alleen. Misschien denk je nu: “mwuah zit wel prima” maar ik beloof je dat ik je comfortlevel, je uitstraling en je hele garderobe kan optimaliseren. Als je aan het einde van dit stuk nog steeds overtuigd bent van je bh maat, gefeliciteerd! Je bent een van de weinigen, maar wel eerlijk zijn tegen jezelf.

Waar gaan de mensen dan fout? De meest verkochte BH maat in NL is 75B, dit in tegenstelling tot de meest voorkomende maat 70C/D. Vrouwen kopen massaal een te kleine cup met een te grote omvang. Hoe komt dat? We denken dat een letter dieper in het alfabet ook meteen veel grotere borsten betekent. Het is vaak een eye opener voor mensen als ik ze uitleg dat een dame met 90D grotere borsten heeft dan een dame met 65G. Het gaat allemaal om de verhoudingen en breedte van de inplant.

Hoe moet het dan wel?

Laat je nooit opmeten en kijk niet naar een meetlint. Het zegt helemaal NIETS! Kijk naar hoe een bh zit en pas daar de maat op aan. Deze video is een goed startpunt:


De dame in dit filmpje gaat dus van een 80C naar een 65FF. Winkels als de Hunkemuller mag je voor maatadvies echt overslaan. Ga naar een speciaalzaak die ook grote maten verkoopt, zelfs al heb je kleinere borsten, zij weten vaak meer van maatvoering. Onthou alleen wel dat het allemaal mensen zijn en je niet kan uitgaan van hun expertise, kijk naar onderstaande regels, onthou ze en pas ze toe.

De belangrijkste regels:

– Bij twijfel: Grotere cup, kleinere omvang. Andersom komt echt heeeeeel zelden voor.

– Een bh koop je altijd op het wijdste haakje, elastiek slijt, en snel dus je wilt graag wat ruimte hebben om hem later strakker te doen. Zit hij superlekker op het strakste haakje? Dan heb je een kleinere bandmaat nodig en daarmee een grotere cup.

– De steun moet voor 90% vanuit de band komen, als je de schouderbandjes nodig hebt om de dames hoog te houden zit hij niet goed, de omvang zal te wijd zijn en de cup te klein. Dus heb je na een paar uur dragen rode striemen op je schouders? Dan vertrouw je teveel op de schouderbandjes en krijg je van mij het standaard adviers. Ditzelfde geldt trouwens voor dames bij wie de schouderbandjes de hele tijd afzakken.

– De beugels moeten voorbij de inplant van de borst zitten, ZEKER als je nog borstvoeding geeft, Dat betekent bij de meeste borsten al snel dat de beugel onder je arm zit, richting de oksel. Dit zorgt er ook voor dat je zo goed als geen zijblobjes krijgt. De band begint namelijk voorbij je borst dus ligt mooi plat tegen je lijf aan. De reden voor bh vetblobs is meestal juist een te grote band, hoe raar dat ook klinkt.

– de beugels middenvoor horen plat tegen je lijf aan te zitten en je hoort de bh aan de voorkant niet van je lijf af te kunnen trekken. Doe maar even: leg twee vingers middenvoor onder de beugels en trek, ja, dat hoort dus niet te kunnen.

– Als je de juiste maat bh aan hebt maakt de onderkant van je borsten vanaf de zijkant gezien een hoek van 90 graden met je ribben, ook als daar wat meer vet op zit.

– Als je over een goede bh een strak shirt aan hebt krijg je NOOIT een 4 borstensyndroom, je weet wel, die blobjes die bovenuit de cup piepen. Dan heb je gegarandeerd een te kleine cup aan, en daarmee dus een te wijde omvang.

– De rugband moet in een rechte lijn rond je lijf lopen, zit hij aan de achterkant hoger? Te grote omvang en te kleine cup.

– Kan je de rugband meer dan een paar cm naar achter trekken als hij op het wijdste haakje zit? Omvang te groot en dus… Je weet het, cup te klein.

– Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe laag je borsten hangen, hoe groot ze zijn, als de juiste maat bh aanhebt zit het midden van je borst midden tussen je schouder en je elleboog.

– Doe bij het passen je BH op de goede manier aan. Gebruik de scoop and swoop, hij wordt in dit blog heel goed uitgelegd.

Ik garandeer dat IEDEREEN die deze tips ter harte neemt en een of meer van bovenstaande situaties herkent heel erg gelukkig gaat zijn met een beter passende bh. In een grotere cup met een kleinere omvang.

Ik moet hier bij zeggen dat dit niet geldt voor ouderwetse bullet bh’s en corseletten. Die hebben veel minder rekbaar materiaal en zullen wel dichter bij je gemeten maat komen.

Voor meer BH kennis:

Het HEMA BH Meetlint en hoe moet je dan wel meten

Sportbh review

Sinds November 2016 werk ik voor SuperBra in Rotterdam, mocht je in de gelegenheid zijn, kom dan vooral een keer langs. Ik train het personeel en we gaan altijd voor de ‘Perfect fit’

245 reacties

 1. Marlous

  Wil je met me mee gaan? Heb laatst honderd euro over de balk gesmeten en heb er drie niet passende bh’s voor gekocht. Terug gegaan, en toen kreeg ik een grotere omvang aangesmeerd (hallo mevrouw ik meet 70cm… ik hoef dus geen 80 bh die flubbert). Vóór mijn zwangerschap was het zo makkelijk en nu is het een drama!

 2. Lana

  Natuurlijk! Wat achterlijk zeg. Als je al meet, wat je dus niet moet doen, hoor je met je bandmaat lager uit te komen. Zal me niets verbazen als jij eindigt in een 60 of 65.

 3. Sas

  Klopt!
  Een tijdje terug ben ik in een speciaalzaak deskundig geholpen en kwam inderdaad op een maat minder en een cup groter uit.
  En eens wat meer geld uitgegeven aan een goede bh, even slikken, maar geen moment spijt van gehad. Vooral als je wat forser bent, zoals ik, fijn om niet de hele dag dat knellende gevoel te hebben. En een mooier figuur!
  Nu nog een winkel waar ze meer bh’s in mijn onmogelijke maat hebben (90D) dan alleen die van Marlies Dekkers…

 4. Lana

  Grote maten speciaalzaken zullen ze zeker hebben. Toch is 90d inderdaad een zeer weinig voorkomende maat. Weet je het echt zeker? Voldoet hij aan alle bovenstaande regels? Zo ja heb ik niets gezegd.

 5. Jo

  Het is heel lastig om een goed zittende bh te vinden, ik heb geen grote borsten. Als ik een kleine cup koop waar mijn borsten qua inhoud inpassen zitten de beugels niet naast m’n borsten. Koop ik een grotere cup dan zitten de beugels mooi om mijn borst heen maar flubbert de beha omdat ik niet genoeg vulling heb. 🙁

 6. edmee

  yep! ik ging van 75B naar 65G 🙂 🙂 🙂

 7. Lana

  Sommige merken zijn daar heel goed in. Marie jo is bijvoorbeeld redelijk ondiep in de cup. Hierdoor kan je wel de noodzakelijke breedte krijgen zonder het lege cup probleem. Probeer die eens en vergeet niet dat een 65D qua cup dezelfde inhoud heeft als een 75B, maar dan met een bredere beugel. Succes!

 8. Elske

  Pffff… het model dat me perfect past is it de handel, dus ik moet weer aan het passen slaan om een nieuwe perfecte BH te vinden… Grote maten mag dan lastig zijn, maar 70A of 65B is ook niet makkelijk te vinden (zonder Snoopy erop dan)

 9. Lana

  Zo waar! En die omvang komt vaker voor dan je zou denken.

 10. Anita

  Tja hier word het dan 60 c?
  Omdat ik geen goede kan vinden
  Draag ik liever geen…

 11. Lana

  Geen is natuurlijk ook geen probleem, zolang dat lekker zit. Onthoud wel dat als je een bandmaat omlaag gaat je een cup omhoog moet.

 12. Floor

  Goede post, nog veel zendelingenwerk te verrichten op dit gebied!

  Ik ga dit doorsturen naar mijn tante, die probeerde ik ook te overtuigen een paar weken geleden, maar dat lukte geloof ik niet helemaal.

  Goed filmpje ook, het verschil voor en na is zo duidelijk. Eén detail: aan het eind draagt ze een 30FF, in Nederlandse maten is dat 65FF en geen 60FF…

  En absoluut waar dat je er niet vanuit kan gaan dat mensen in speciaalzaken er verstand van hebben. Ik was afgelopen weekend in Parijs in een lingeriewinkel, ik vroeg “Heeft u ook 60F?” De verkoopster keek naar mijn boezem en zei “Maar….u ziet er helemaal niet zo …eh….groot uit”. Maar goed, later hoorde ik dat het haar eerste dag was, dus hopelijk heeft ze er iets van geleerd.

 13. Lana

  Je hebt helemaal gelijk. Ik zal hem even aanpassen.

  Het blijft schokkend hoe slecht lingerieverkopers zelf op de hoogte zijn.

 14. Gisteren met mijn zusje eindelijk naar SandraBra in Utrecht geweest. Uiteindelijk geen gekocht, maar ze was ein-de-lijk overtuigd dat haar dure, in Amerika aangemeten, beha óók gewoon een te grote omvang had.

  Ik heb zelf kledingmaat 46 en ben na advies van een 80D naar een 70FF gegaan. Mijn zusje is tres petite en was overtuigd dat ze 75 omvang had… dat werd dus 65E. Hallo.

 15. Floor

  Over Amerika: ik was in San Fransisco eerder dit jaar en ik had te weinig BH’s ingepakt. Na wat rondmailen en rondkijken kwam ik tot de conclusie dat 60F daar gewoon NERGENS verkrijgbaar was. Toen heb ik maar een 65F gekocht die op het strakste haakje nog wel acceptabel zit.
  Ik snap het echt niet, ik zou juist verwachten dat in California met alle dunne mensen met borstvergrotingen zo’n maat juist veelgevraagd is.

  In Amerika is “opgemeten” worden in de Victoria’s Secret trouwens echt hilarisch. Ze hebben een meetlint wat ze OVER je kleren om je heen doen en daar bij er zorgvuldig voor zorgen dat ze je op geen enkel punt aanraken met meetlint of met hun handen…

 16. Claartje

  Na mijn zwangerschap weet ik het ook niet meer. Heb nu 3 bh’s die wel ongeveer goed zitten. Daarvoor ging ik er idd van uit dat ik 75B had, maar een van mijn comfortabelste bh’s ooit was een 80A. Dus nu ben ik na je betoog helemaal de weg kwijt. Grootste probleem bij mij is het ontsnappen van de beugel, in de oksel. Au.

 17. Eveline

  Maar hoe zit dat als je een BH zonder beugel wil kopen? Ik ben allergisch voor die beugelgevallen, krijg er echt ongeloofelijke jeuk van dus doe hoogstens eens een dagje een beugelBH aan….
  Gelden deze regels ook bij BH’s zonder beugel?

 18. Lana

  Zonder beugel is moeilijk. Niet omdat het niet goed kan zijn maar omdat inderdaad veel regels anders zijn. Kijk in ieder geval of al je borstweefsel in de cups past. Zo niet? Cup groter en omvang kleiner. Doe mij een lol, pas eens een beugelbh met mijn tips. Waarschijnlijk zit het al een stuk lekkerder.

 19. Pauline

  Met grote dank aan mijn lieve zusje die het niet meer kon aanzien hoe verdrietig ik na stoppen met de borstvoeding was over de onmogelijkheid om fatsoenlijk passende bh’s te vinden, en me als verjaardagscadeau meesleepte naar MArlies Dekkers, ben ik nu de trotse bezitster van 70D (ipv de 80C voor zwanger en de 75A! waarmee ik de livera uit kwam). Dus ja ik ben overtuigd dat ik nu de goeie maat heb! Maar goeie post

 20. angeliek

  Zo waar! Ik varieer meestal tussen 70 en 75 F of E, soms zelfs G… afhankelijk van het merk. Ben nu ook afgevallen, en dan wordt de bandmaat weer ruimer. De band moet gewoon lekker strak en op zijn plaats zitten. Mijn probleem is meestal dat je dan al gauw ‘buitenmodel’bent, dus te zwaar voor de standaard band/cup maten. Bij gewone winkels kom ik allang niet meer, en de meeste speciaalzaken blijken vaak te duur, en omdat alles elastisch moet zijn, te snel uit model voor de prijs die je ervoor betaalt. Ik draag dus nu van die vintage modellen van niet rekbare stof, met op strategische punten (klein stukje in de band en de schouderbandjes) elastiek. En zeker zo min mogelijk met beugel!Nog niet helemaal optimaal, maar ik hoef me geen zorgen te maken dat een en ander opkruipt, overbloest of mee deint…. En ze zitten precies op de goede plek. Nu nog een voor die laag uitgesneden jurk…

 21. Bh’s kopen doe ik zeker niet voor de lol! Ik weet al aardig waar ik op moet letten; mijn borsten hebben een flinke inplant (zo noemde ik het altijd al, eindelijk iemand die dat ook gebruikt!) eindigen dus vrij laag. Bij veel bh’s zijn de cups voor mij te laag (beetje balconette idee). Bij mij staan die druppelvormige veel mooier. Maar dan komt het grootste probleem. Mijn rechter borst heeft een hele andere inplant dan mijn linker. Mijn bh’s gaan dus altijd draaien en scheef zitten met als gevolg dat 1 cup omhoog gaat en de ander omlaag. Dan heb ik dus 3 borsten…. niet heel charmant… Oja, ik heb nu al bij bijna alle bh’s dat de beugels eruit komen… ongeacht het merk…

 22. Mysticia

  Ik vraag me af wat ik voor maat heb, maar nu echt geen budget om het uit te zoeken…

  Wel mooi 2 borsten (ipv 4 of dergelijke), beugel onder mijn oksels enzo, maar ik kan wel nog steeds de voorkant van de bh optillen, ben er nog nooit in geslaagd dit echt tot tegen mijn lichaam te krijgen..

  Nu draag ik wel dezelfde borstvoedingsbh’s als een ruim jaar geleden, toen mijn dochter nog voltijds bv kreeg (nu op werkdagen s morgens en s avonds en andere dagen variërend naar gelang wat ze wil) dus logischerwijs is de bh nu ook wat groot vermoed ik 😉

 23. Vlijtig met zuinigheid

  Ik heb 70F. Past altijd erg goed. Ga al jaren in een speciaalzaak omdat je deze maat normaliter nergens kunt kopen. Ook mijn bikini koop ik daar van het merk Freya.

 24. Nienke

  En wat als je borsten best een stuk verschillen qua grootte? Dan ook maar gewoon de grootste borst aanhouden? 😉 Vind dat ook altijd zo zielig staan voor mn kleine borstje 🙂

 25. Goede tips! Heb je toevallig ook tips voor een kleine maat? Ik heb altijd last van een te kleine beugel (dus dat irriteert dan), maar dan is de cup meestal nog te groot. Hoe komt het trouwens dat je er zo veel van weet? Ben je zelf verkoopster geweest?

 26. Lana

  De grootste aanhouden is het beste maar het blijft persoonlijk

 27. Chantalle

  Hier ook het probleem van BH’s met te grote cups wegens te weinig vulling, of te smalle beugels…. Grrr…

 28. Gisteren een nieuw BH gekocht met behulp van jouw tips. Thuis eerst eentje gepast waar nog een maatlabel in zat, die knip ik er altijd uit omdat ze zo kriebelen. Voor de spiegel gaan staan, armen omhoog en samen met manlief bekeken waar de minpunten zaten. In de winkel dus begonnen met passen. Een cup groter en een omvang kleiner en op het eerst haakje. Verkoopster kwam natuurlijk vragen of ik hulp nodig had. Nee hoor, we redden ons wel. Voor de spiegel weer armen omhoog. Beugels goed bekeken. Bljft alles netjes binnen enz. Nu dus goed geslaagd in 85G.

 29. Lana

  Gefeliciteerd! Waar kwam je qua maat vandaan?

 30. Antoinetta

  Vraagje aan angeliek!
  Ik herken het probleem. Te grote inhoud voor de omvang. Koop al vanaf mijn tienertijd in dure speciaalzaken, maar zelden een goed zittende Bh gevonden. En als ze goed zitten, zijn ze binnen de kortste keren uitgezakt! Veel kosten voor net aceptabele bh’s. Ik zat ook aan vintage BH’s te denken, maar weet niet waar ik deze het beste kan kopen? Heb jij een adressje???
  Lana: wat een goede post! Hier gaat inderdaad erg veel mee mis. Meestal ga ik tegen d verkoopster in. Elke keer willen ze mij in een krappere cup en een grotere omvang. Elke keer heb ik weerstand geboden aan deze opmerking. De laatste keer voelde ik mij onzeker en toch maar eens naar de verkoopster geluisterd. Zo fout! Drie BH’s aan laten smeren in 80F. (normaal koop ik 75G en die zit al niet helemaal geweldig. Dan is de band nog ietsje te wijdt, maar 70 is zelden te vinden.) Bijna €500,- armer (Betaald met de onderdrukking van een geschrokken gezicht en negeren van een opvlieger). Nu heb ik 4 borsten, pijnlijke rug en wil ik niet meer een nieuwe kopen. Zit zo tegen de kosten en gezeur van de verkoopster op die mij weer over wil halen om toch voor een grotere omvange en kleinere cup te gaan. Borsten komen zelfs onder mijn oksels vandaan!! Wat was I thinking!!!
  Groet,
  Antoinetta

 31. Voorheen was het een B of C, na de zwangerschap en stoppen met borstvoeding bleef er een stuk minder over leek het… Een paar maanden terug heb ik een nieuwe BH gekocht en het was drámá in de winkel! Niks leek te passen! B’s in verschillende omvang, A’s in verschillende omvang. Geen C aangehad want die zou het wel niet wezen… Je post gelezen en afgelopen vrijdag ben ik de Hunkemoller ingerend. Precies dezelfde BH-soort die ik al 10 jaar draag gepakt, in de maat die ik volgens mij de laatste keer ook had. A85. Ja deze deed hetzelfde als degene die ik droeg; mee omhoog bewegen als ik mijn armen omhoog deed, zodat er 2 ribbels tiet onder de beugels uit kwamen. En de rechtcup was te groot.
  Omvang kleiner, cupje groter, en nog een omvang kleiner en een cupje groter. En ja hoor! C75 past als gegoten! Wat ben ik blij met je post! Als je hier was, zou ik je zoenen! Echt superbedankt, ik heb ‘m al gedeeld op Facebook. Wat een goeie info!!

 32. Lana

  Wat heerlijk om te lezen! Gefeliciteerd.

 33. mar10a

  Ja juist!!! En zelfs in de winkel snappen ze dit niet!! Blij met 70/75 F. (Ook al ogen ze veeel kleiner van cup)

 34. Nien

  He Lana, hoe kies je dan een goeie borstvoedingsbeha?

 35. Lana

  Dat vind ik moeilijk vanwege het gebrek aan beugels. Toch gelden voor het grootste deel dezelfde regels. Rugband niet te los en cups moeten de gehele borst omvatten. Steun moet uit de band komen.

 36. Zoe

  Geweldig Lana, bedankt! Heb vier jaar frustratie achter de rug, geen zaak die me goed hielp. Was ooit een 80 E, maar verkoopsters (en lingeriezaken op internet) wilden me via het meetlint altijd 100D aansmeren. Natuurlijk zat die van geen kanten…
  Nu door jouw tips 85H en die zit perfect, ik ben zo blij!

 37. Tos

  Hier ook nog immer op zoek naar een goede bh. Na 7 maanden borstvoeding zijn mijn bombonella’s nogal veranderd en ben ik echt de weg kwijt in bh-land. Ik heb nu een 70C, maar daar klinkt toch eigenlijk wel een echoooo vanuit de cup en ik kan alsnog de rugband als deze op het strakste haakje zit een aantal cm naar achteren trekken. Ik moet dus een omvang kleiner denk ik, maar wat dan met de cupmaat, groter…kleiner? HELP!

 38. Sarah

  Ik weet inmiddels dat mijn bh maat 60E of 60F is (afhankelijk van het bh merk), maar echt het allergrootste probleem is het kopen. Bij de meeste winkels zeggen ze doodleuk “dat bestaat niet” of “dat heeft niemand” (eh hallo!!! Ik heb het toch, dat zeg ik net!). En wat er is zijn vaak T-shirt bhs en die drukken mijn borsten samen wat ik niet mooi vind verder wil ik ook voorgevormde cups wat ook bijna niet te vinden is. (en dan heb ik het nog niet eens over hoe ze er uit zien)

 39. Lana

  Dat is zooo frustrerend! Freya heeft heel veel modellen in die maten. Kijk daar eens naar en dan het model deco.

 40. Barbara

  Goeie tips! Nu nog winkels vinden waar ze mijn maat verkopen. Ik heb namelijk 75aa als ik de metingen zou moeten geloven (net geleerd dat je die vooral niet moet geloven). Meestal zijn speciaalzaken altijd erg gefocust op extra grote cupmaten en niet op de extra kleine, dat vind ik wel erg jammer. Oja en ik ben natuurlijk als 20+er niet geïnteresseerd in een snoopy bh. Het voelt een beetje alsof er ontkent wordt dat ook kleine borsten ook borsten zijn. Wat ook vaak gebeurd bij de kleinere cupmaten dat de cups heel dicht bij elkaar komen te staan waardoor mn borsten voor een deel aan de zijkanten buiten de cup vallen, resultaat: half lege cups en zij-borsten.
  Zijn er toevallig ook merken of winkels die zich ook specialiseren in de kleine maten? Of extra tips voor kleine maten?

 41. Lana

  Jazeker! Niet schrikken als je straks een 65D blijkt te hebben. Als je aan de zijkant cup te kort komt moet je een grotere cup hebben. Bij kleine maten wil je dan vooral een bredere cup. Gelukkig betekent een omvang kleiner met een grotere cup altijd een bredere cup. Nu het inhoudsprobleem, als een 60-65 d inderdaad teveel ruimte overhoudt (freya heeft die maten) kan je kijken naar aubade en mary-jo. Dure merken maar ze vsllen ondiep in de cup. Er zijn meer merken die dat hebben maar door mijn eigen maat ben ik daar geen expert in. Wel heb ik inderdaad al heel wat mensen uit hun aa in een c of d geholpen.

 42. Pingback: In positie | LeesVoer In positie | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 43. Sanne

  Ik ben zo onwijs verbaasd over het filmpje. Ik heb altijd wel gehoord van “80 procent van de vrouwen draagt een verkeerde HB”, ja ja, dat zal wel, dacht ik.
  Maar nu begin ik toch echt te twijfelen!

  Ik ben.. correctie: Ik denk dat ik een 70B ben. Maar mijn BH gaat inderdaad aan de achterkant omhoog. Ik denk dus dat ik de verkeerde BH draag. Maar mijn vraag is: Waar kun je terecht? Want ik lees dus dat zelfs sommige speciaalzaken geen idee hebben. Als ik 50 euro uitgeef aan een BH (wat ik nooit doe) dan moet hij wel echt perfect zitten.
  Heb je tips? 🙂

 44. Anja

  Hallo,
  Ik weet even niet meer waar ik nog naar toe kan voor een bh, ik heb het idee dat er geen bh’s zijn voor mij.
  Ik draag al heel lang marlies dekkers 85F maar toch zit het niet echt super.
  Op een gegeven moment gaat het zeer doen aan de zijkant van mijn borst(door de beugel) en zit het midden van de bh’s niet tegen mijn huid aan zegmaar.
  Ben al zo vaak naar verschillende zaken geweest, en verschillende merken geprobeerd maar niks zit goed.
  Vorige keer stond ik in een winkel verschillende bh’s te passen, niks zat goed en kreeg echt het gevoel door die verkoopster van dat het gewoon aan mij ligt ofzo.

  Waar kan ik nog naar toe?

  gr Anja

 45. Wiets

  SandraBra in Utrecht, aan het Vredenburg 32 in Utrecht (www.sandrabra.nl) is echt DE plek waar ik al jaren slaag. Er is me één keer een verkeerde BH verkocht, toen ik daarmee terug ging is mij gratis dezelfde bh maar dan in de juiste maat meegegeven. Kosteloos.

  Aanrader!!! En tja, écht goede bh’s zijn duur, maar eerlijk gezegd.. het is het wat mij betreft helemaal waard!!

 46. Anne

  Ik ben al eens van een 75D naar 70E gegaan, maar als ik jouw regels bekijk zou ik zeker een maat kleiner en minstens een cup groter hebben! 70E is al nergens te krijgen voor een betaalbare prijs, laat staan 65F of nog grotere cup! Ik ben maar een arme student, als ik voor 65F zou moeten gaan mag ik eerst een half jaar sparen voor ik een beha kan kopen. Sowieso, als er zoveel vrouwen zijn met kleine omvang en relatief grote borsten (zoals ik veel langs zie komen in de comments hier) waarom worden er dan nergens fatsoenlijke, sexy beha’s verkocht voor max 5 tientjes?

 47. Lana

  Freya doet al die maten voor vijf tientjes!

 48. Wiets

  Fantasie zit ook in die prijsmarge. Ik draag ze al jarenlang met veel plezier. Zoek eens op afbeeldingen van Freya of Fantasie, zeker weten dat die merken ook sexy bh’s hebben. OOK in 65GG; de mijne hangt hier aan de waslijn.

 49. Floor

  Houd ook vooral de sale bij Bravissimo.com in de gaten, daar zitten vaak heel betaalbare dingen tussen!

 50. Pingback: Ouwe zooi, nieuwe zooi en opknappen | minimalisme… met kinderen!

 51. MissT

  Ik had dit geweldige artikel al gelezen…en toch heb ik gisteren 2 bh’s gekocht met een maat waarvan ik dacht “klopt dit wel?”. Waarom doe ik dat?
  Ik droeg een 70C, maar daarvan was de beugel niet wijd genoeg. De Hunkelmöller dame adviseerde een 70D, gevolg -> 4 borsten. Dus kwam ze aan met een 75D…. M.i. zou die omvang te wijd zijn, maar uiteindelijk zat het wel redelijk prima. Dacht ik… want nu heb ik 1 van de bh’s aan op het strakste haakje notabene en kruipt hij op mijn rug omhoog. Irritant! De cup en beugel zijn verder wel goed. Van bh no. 2 heb ik het kaartje nog niet afgehaald, dus die ga ik toch maar weer terugbrengen. En dan…gaan voor een 70E?

 52. Lana

  65e zou ik proberen. En niet bij de hunkenpruller

 53. MissT

  Hmm, waarom een 65E? Zal daarvan de cup niet te klein zijn, net zoals bij de 70D?

 54. Lana

  De is breder en dus anders van vorm. Maar het kan inderdaad heel goed dat je met een 65f thuiskomt

 55. Pingback: Progress | LeesVoer Progress | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 56. Jolien

  Net je blog gevonden en ik vind ‘m erg vermakelijk/herkenbaar, geweldig! Nieuwe volger hierzo! 🙂

  Maar wilde even reageren op ’t Hunkemöller overslaan; ik heb namelijk erg goeie ervaringen met die winkel. Al in verschillende filialen heb ik super advies gekregen, de prijs is vriendelijker dan die van de “beroemde” grote-maten BH’s, omvangsmaat begint bij 70 en de cup gaat t/m G, volgens mij zelfs soms H. Tel daarbij op dat er regelmatig 3-halen-2-betalen acties zijn en ik ben dan weer voor ’n hele tijd voorzien van fijne BHs. Leuke bijkomstigheid, ook grote borsten lijken lang niet zo groot als je BH goed past en doet wat ie moet doen!!! Voor mijn normale BH’s ben ik verkocht, voedingsbeha’s, dat is helaas weer ’n ander verhaal…

 57. Iris

  Hoi Lana,

  Wat een handig artikel heb je geschreven. Toch heb ik een paar vragen: ik was ook zo iemand die altijd dacht 75B te hebben, maar nu ben ik afgevallen en zijn mijn BH’s (de cups) te groot. Ik heb laatst een stuk of 16 BH’s gekocht (nee, niet bij een dure lingeriezaak, dat kan ik me helaas niet veroorloven) om thuis te passen en terug te brengen. Ik denk zelf dat ik een cup A of B heb, maar ik heb ook cup C geprobeerd. Alles zit vervelend. Van 70A tot 80C. Bij veel BH’s lijkt de omvang te klein, omdat de beugel erg strak in mijn borstkas drukt, maar jouw trucje werkt wel. Ik kan de BH zowel naar voren als naar achteren trekken, dus ondanks dat hij voor mijn gevoel te strak zit, lijkt hij toch te groot. Ik heb echt geen idee wat voor BH ik nu moet kopen en draag op dit moment daarom maar sporttops. Jij een tip? Alvast heel erg bedankt!

 58. Lana

  Waarschijnlijk. En nu moet je niet schrikken. Zal je naar een 65d moeten. Dat klinkt tegennatuurlijk maar de inplant van je borst blijft bij afvallen hetzelfde, het volume alleen niet. Een 65D heeft qua inhoud van de cup hetzelfde volume als een 75b maar dan breder en ondieper. Ga naar een goede speciaalzaak.

 59. Iris

  Hoi Lana,

  Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb 70C wel gepast en deze zat erg strak, maar ik zal het toch proberen!
  Speciaalzaak zou ik wel willen, maar dat is helaas echt te duur voor mij. Ik vind het niet netjes om advies te vragen en weg te gaan zonder iets te kopen. Meer dan 20 euro kan ik er helaas niet aan uitgeven, dus ik ga het proberen bij de (ja sorry ik zeg dit echt) Livera en Hunkemöller.
  Nogmaals bedankt voor je reactie!

 60. Lana

  Ga gewoon voor advies. Echt. Natuurlijk verkopen ze je liever iets maar je bent echt niet verplicht

 61. Lana

  Oh en dat het strak zat maar dat je nog wel de band naar achter kan trekken is gewoon een veeeel te kleine cup

 62. Iris

  Heel erg bedankt Lana, ik ga deze week op zoek!

  Trouwens: ik kwam op je site vanwege m’n bh-zoektocht en ik wil nog even zeggen: hele leerzame en leuke site!

 63. Monique

  Ook ik heb moeite met het vinden van een goed en lekker zittende BH. Draag nu 90B met beugel zonder voorvorm. Heb even de tips en trics toegepast. BH band op breedste stand (1e haakje), maar kan hem dus echt zeker 7 tot 10 cm van mijnrug trekken. Als ik zit voel ik de beugels onder mijn oksels en als ik mijn armen optil heb ik het idee dat de cups wat rimpelen. Heb dus het gevoel dat ik toch niet de juiste maat draag. Maar hoe ga ik nu te werk als zowel omvang als cup te groot lijkt.

  En alsmje je niet laat opmeten, waar begin je dan! BH’s kopen is en blijft een crime.

 64. Lana

  Begin met de basistip. Omvang kleiner en cup groter. Niet teveel over nadenken gewoon proberen. Ik denk zelfs twee omvangsmaten en dan dus ook twee cupmaten. Vanuit daar verder kijken

 65. Monique

  Oke, ik ga het van de week maar eens beleven, laat nog wete wat de uitkomst is!

 66. Anoniem

  Heerlijk herkenbaar dit! Ik probeer al jarenlang anderen ervan te overtuigen dat ze toch echt een andere maat moeten gaan dragen en niet moeten luisteren naar bh-verkopers bij populaire winkels, die willen namelijk alleen maar verkopen, zonder dat ze de juiste maten op voorraad hebben. Dan maar een omvangsmaat groter mevrouw – Ehh, liever niet :). Zelf draag ik 70H. Nergens in Nederland voor een normale prijs te krijgen. Ik koop mijn bh’s altijd via http://www.ebay.co.uk. Ontzettend veel keus met goede merken (let op; ze staan aangeboden in ponden, niet in euro’s). Zoek dan wel op bijvoorbeeld ’32H bra’ als je een 70H zoekt. Omvangsmaten worden anders weergegeven: 32=70, 34=75, 36=80 enz. Soms is het even proberen, omdat er nog eens verschil tussen verschillende merken zit qua pasvorm. Als het niet past, stuur je het gewoon terug (2 a 3 euro verzenden). Of je past in een dure winkel en zoekt dezelfde op Ebay… Ik heb inmiddels een paar goede Bh’s waar ik telkens op terugval. Ik heb voor 15 euro inclusief verzendkosten een nieuwe bh van Freya. Ook wel eens wat duurder, maar nooit duurder dan 25 euro. Je moet alleen even een paar dagen wachten voordat je kan passen (3-5 dagen). Het is wel zo dat je een paar procent invoerkosten moet betalen boven de 20 euro of iets dergelijks, maar dit gebeurt alleen als ze controleren. Op internet is wel te vinden hoe dat precies zit, maar het is mij in ieder geval nog nooit gebeurd 🙂 Stel dat wel moet bijbetalen, dan is het nog steeds veel goedkoper dan in een speciaalzaak in Nederland. Als je een beetje bekend bent met Ebay, komt het wel goed. Misschien dat iemand wat heeft aan dit enorme verhaal, voor mij is dit in ieder geval dé uitkomst.

 67. Joyce

  Eigenlijk heb ik nog nooit een bh gehad wat echt perfect zit. De bh’s die dan nog het mooiste zitten zijn in 70A/B.
  Maar net eens mijn maten gemeten en blijkbaar heb ik zelfs te kleine borsten voor überhaupt een bh te hebben (78 onder/85 boven). Ik kan bij de 70a die ik nu aanheb zowel van voor als vanachter nog ver trekken, de beugels zitten lang niet in de buurt van mijn oksel, mijn schouderbandjes zakken af (in welke stand ze ook staan) maar de cup ‘gaapt’ wel.
  Moedeloos word ik hiervan!

 68. Joyce

  Dus 65b eens ergens proberen uit te halen (zonder snoopy of minnie mouse) zou het probleem kunnen oplossen?

 69. Joyce

  Dus 65b eens ergens proberen uit te halen (zonder snoopy of minnie mouse) zou het probleem kunnen oplossen?
  En als ik dan ga googlen kom ik bij tienerbh’s uit. Ik heb niet veel, maar wel iets meer vorm dan de gemiddelde 12jarige 🙁

 70. Lana

  Ja of zelfs een 60c of d. Het is het proberen waard!

 71. Janine03

  Hallo ik ben janine en ik weet het eigenlijk ook niet meer zo goed. Ik kreeg vroeger een 75B aangemeten, maar nadat ik ben aangekomen merkte ik dat ze vaak te strak zaten en ik kreeg flinke rugpijn van m’n 75B bh’s ik droeg van alles wat. Voorgevormd, push up, beugel en strapless. Ik heb me daarna weer eens laten opmeten in de hunkemoller in Almere vlak bij het station. En daar kwamen ze uit op een 80B, als deze te groot was qua cup moet ik het eens proberen met een 80A. En ik kon nog terugvallen op 75B om te proberen. Geen van alle zaten echt goed. Soms zat een 80B veel te strak en een 80A daar is de cup te klein van. Naderhand vond ik het toch wel vaak voor komen dat m’n linkerborst niet goed in de cup zat. Het leek wel alsof de cupmaat 80B te klein was qua cup. En soms was de 80B ook vaak te ruim waardoor hij omhoog kroop van achteren.

  Daarna ben ik een beugel bh in maat 75C gaan passen en dat zat redelijk goed, de omtrek viel bij deze bh nog steeds erg losjes vergeleken met de andere bh’s die ik pastte maar niet zo los dat hij omhoog kroop. Het lijkt mij dus een goede bh. Alhoewel hij wel meer dan 2 cm ruimte heeft maar hij lijkt vanuit de band genoeg steun te bieden. En daarna nog een beugelbh gekocht in maat 80C omdat maat 75B te strak zat, maat 80B m’n borsten verdubbelde van voren en maat 75C ook te strak zat. Maat 80C zat goed naar mijn idee en zit ook strak genoeg. Ik kan hem 1 cm van m’n rug afhouden en hij blijft ook recht van achteren.

  Een heel verhaal dus. En uiteindelijk heb ik nu een voorgevormde strapless bh gekocht omdat ik ook graag een voorgevormde cup wilde hebben. Nou zeggen sites veelal dat je een grotere cupmaat moet hebben met een voorgevormde bh, hoe moet ik dat dan rekenen? Ik heb denk ik 75C/80C dus dan moet ik 75D proberen ?

  De bh heeft een gel/foam vulling voor onder de borsten. Ik heb de bh in 75C gepast maar deze kraakte toen ik hem aandeed en overal verschenen vetkwabben omdat hij te strak zat. M’n borsten leken ook te groot voor deze maat. In maatje 80B vielen mijn borsten er bijna uit als ik voorover hing. En maat 80C zit te wijd naar mijn idee qua omtrek en de cups zitten goed als ik sta. Ik sta dan met m’n rug recht en schouders recht. Ik heb ook naar voren gehangen en ik heb m’n adem ingehouden zodat m’n borst meer naar voren gaat en strak staat. De borsten vallen niet uit de cup. Maar als ik onderuit gezakt zit voel ik bij mijn rechterborst een soort van lege ruimte en het lijkt dus wel alsof m’n rechter borst in de cup verdrinkt. Ook vind ik de cups heel erg over m’n borsten vallen, hij sluit goed aan van voren, nergens ruimte over in de cups. Behalve als ik op de bank hang!

  Kortom ik weet het even niet meer. Ik hoop dat u me kunt helpen.

 72. Lana

  Op de bank hangen is nooit een goede houding om bh’s te testen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal snap naar aanleiding van dit verhaal behalve dan dat 80 zeker te ruim is en het waarschijnlijk een c of een d moet zijn. Ik zou eens een 75d passen en bij elk model bh kan het weer anders zijn. Ik heb perfect zittende bh’s in 75h en in 80ff maar dan is het model of merk verschillend. Ga eens naar een speciaalzaak en dan dus niet de hunkesmuller. En als ze je willen meten zit je niet goed. Success.

 73. Janine03

  Ja het is een te lang verhaal geworden moet ik bekennen :p. Maar hoe kan het dat 75B en 75C soms zo strak zitten en dat je dan toch een 75D aanbeveelt ? En wat moet ik doen als een 75D toch te strak zit?

 74. Lana

  Omdat een b minder ruimte geeft dan een d. Zo simpel is het. Ik pas ook echt niet in een 80e maar een 80g zit perfect

 75. Janine03

  En dat is idd een goed idee om eens naar een speciaal zaak te gaan. Ze probeerde me namelijk in de hunkemoller ook vaak een te grote omtrek aan te smeren. En ik merk soms ook dat red rugband te elastisch is om passend te zijn bij iemand. Dan zitten alle omvangsmaten te los. En hetzelfde geld voor sommige bandjes. Die zijn dan van 100% elastaan ofzo en hoe strak je ze ook doet ze rekken mee als ik weet niet wat.

 76. Janine03

  Maar hoe merk ik dat een voorgevormde bh te los zit qua omvang? Als de rugband omhoog komt zei u? En als je de rugband 2 cm van je af kunt houden van achteren? Dus dan moet ik een strakkere omvang hebben. Maar dan ga ik van 80c naar 75D. En dus niet naar 75c vind ik ook best lastig

 77. Janine03

  Ik had nog een vraagje, ik dacht altijd dat als de cup te groot is, deze dan gaat lubberen en niet goed aansluit. Dat klopt ?
  Maar kan het ook voorkomen dat de cup wel goed aansluit maar dat er in het midden van de cup van binnen nog ruimte is en de borst niet goed aansluit ? Waardoor de cup te groot is, maar je het eigenlijk niet direct ziet? Van de buitenkant gezien?

  Want ik weet vaak gewoon niet of een bh echt goed zit. En welke maat ik dan bijvoorbeeld daarna weer moet pakken als 75C niet goed aansluit qua cupmaat. Of als 75D te groot blijkt te zijn qua cupmaat. Of juist qua omtrek te strak wat ook nog zou kunnen. Want als 75C mij niet past qua cup dan is 75B vaak ook niet goed. Heeft u daar misschien een tip voor?

  Groetjes janine

 78. Lana

  Ik snap de vraag niet precies. Het probleem met tekst is dat ik niet kan zien hoe het zit. Ga naar een speciaalzaak waar ze weten wat ze doen en ga niet weg viordat je iets hebt gevonden dat echt heel mooi zit.

 79. Leslie

  Eindelijk eens iemand die zegt dat meten niet perse weten is. Ha, je artikel sprak me meteen aan. Tijdens het lezen van je artikel heb ik mijn bh de hele tijd voelen zitten, net zoals alle andere uren van de dag. Verkeerde maat? Dat kan. Ik heb al vanalles geprobeerd. 70 A, 70 B, 65 B,… Ik voel de beugels altijd. Het jeukt de hele dag! Vooral op mijn borstbeen. Op dit moment draag ik een 75 A, marie jo. En ja, ik kan voor en achter de band vrij ver uitrekken. De beugel komt ver genoeg opzij. Maar de cup is net niet helemaal opgevuld.
  Soms koop ik van die beugelloze prulletjes, die zitten nog het meest comfortabel..
  Wat doe ik fout!?

 80. Leslie

  Ik ga ook altijd naar een speciaalzaak. Meestal raden ze mij een 70A aan. In de spiegel past het mooi. Maar van enige lift of steun is geen sprake omdat het volume van de cup iets te groot is. Een kleinere cup heeft dan weer te smalle beugels.
  Fijn weekend aan iedereen die dit leest! Succes met jullie zoektochten!

 81. Nicole

  Wat een leuk geschreven blog.
  Voorheen leerde ik dat je jezelf twee maal moest meten met een meetlint. Eenmaal precies op je borsten en eenmaal net onder je borsten. Dit laatste zou dan je omvangsmaat zijn en het verschil tussen de twee metingen zou je cupmaat zijn. Om die reden durfde ik nooit verder te zakken dan een omvang 80 en een cupmaat a of b.
  Maar ik heb mijn bh’s nog niet eens gecheckt met jouw tips en weet al dat ik dus fout zit, want veel uit jouw tekst herken ik onmiddellijk, zoals het afzakken van de bandjes, het kunnen trekken aan de voorkant, etc.
  Kun je vertellen wat er dan nog waar is van dat hele meetverhaal?
  En kun je toch nog eens uitleggen hoe het dan komt dat je met een cup groter en een smallere omvang, níet het effect zou hebben dat het gaat knellen aan de zijkant van je borsten? ik bedoel dus dan het gaat ‘snijden’ ter hoogte van de ribben. Heeft dat dan met type materiaal te maken?
  Bedankt!

 82. Lana

  Het meten is onzin. Punt. Waarom gaat het niet knellen? omdat bh’s als ze overal even strak zotten overal evenveel druk geven, ik ben zelf net veel afgevallen en moest voor hwt eerst in tien jaar een smaller omvangsmaat. Ook ik moest dat even verwerken want al mijn huidige bh’s knelden. Dat komt dan omdat het gaat bewegem over je rug, aan de achterkant omhoog gaat en dan aan de voorhant gaat duwen en werken. Effect: rode stroemen en zo snel mogelijk uit als ik binnenkwam. Nu een omvangsmaat kleiner wn ik draag ze weer mwt plezier. Mijn cup is gelijk gebleven in naam. Dat wil zeggen dat ik nog steeds een gg draag maar omdat de omvang kleiner is is de cup dat ook. Was ook hard nodig.

 83. Lana

  Oh en het verschil tussen mijn gemeten maat en mijn omvangsmaat is meer dan 10 cm.

 84. Monique

  Aan de hand van je artikel heb ik een bh gekocht bij Sandrabra in Utrecht. Na een dag ermee gelopen te hebben vind ik hem erg strak zitten. Als ik hem uitdoe blijven de rode striemen een nog half uur zichtbaar. Ik heb nu een 60FF. Daarvoor had ik een 60F aan en die vond ik ook al heel strak en de verkoopster adviseerde mij de 60FF. Ik heb het idee dat de cup wel mooi zit. Heb je advies voor mij? 60G proberen of dan juist 55G?

 85. m

  zelf heb ik het probleem dat ik nog al vrij schuin aflopende schouders heb.en niet zoals de meeste vrouwen hebben dat het wat rechter loopt en dan nog meestal ook door dat botje goed op zijn plaats blijft.wanneer je bandjes de hele tijd afzakken dan heb je naar mijn mening toch gewoon de verkeerde bh maat, dan kan je cup maat wel goed zijn,maar dan moet je gewoon naar een maat kleiner.dat is bij mij extra belangrijk want ik ben namelijk nogal fors gebouwd, maar de verhouding klopt bij mij niet want ik heb wel kleine borsten, dus tussen de maat onder en over mijn borsten gemeten is in verhouding vrij weinig verschil dan is het extra belangrijk dat je de goede bh maat hebt want anders gaan de bandjes geheid zakken ,maar als dat alle klopt dan blijven de bandjes door de grootte en het gewicht van je borsten vanzelf op zijn plaats. ander probleem is dat de meeste vrouwen met te sexy en te moderne bh s willen lopen
  en die geven gewoon te weinig steun waardoor je dit soort problemen krijgt . omdat ik zelf niets geef om sexy uitziede bhs draag ik altijd huidkleurige lange bhs die brede schouderbantjes hebben

 86. Elena

  Ik heb 75E na mijn idee, iets kleiner dan E daar passen ze echt niet in, 1 ook groter dan de ander, blijkbaar gangbare maat want altijd uitverkocht, kortom, gedoe.
  Wat ze tegen mij steeds zeggen: dan moet je eens een 80 D kopen, is precies het zelfde als een 75E.
  Elke keer trap ik er weer in en pers ik ze weer in een maat kleiner met grotere omvang. Waarom komen ze met dit advies? Elke keer weer…

 87. Hennie Karelse

  Hallo Lana,
  Wat leuk dat ik deze site tegenkwam op mijn speurtocht.Er is veel informatie over BH maten maar het is steeds in de maten BC.Maar ik geloof dat daar bij mij nog wel winst te behalen is. Omdat ik een prothese moet drsgen,kom je vaak uit bij duurdere merken. Ik ben daar van af gestapt en neem een gewone BH diw doed zit en dan naai ik er zelf een hoesje in.De laatste was een 95B.Zit wel mooi strak maar de voorkant kan beter dunkt me. Maar welke D of E en, wat betekenendie dubbele letters ? FF .En het kopen bij Ebay, kan ik daar een adres van krijgen ??? k’Zie uit naar je antwoord !! Hart. groeten, Hennie

 88. Ir

  Hallo,

  Ik heb sinds een paar jaar 75D, nu ben ik nog wat aangekomen en blijkt dat bij sommige van mijn bh’s de cup te klein is plus de band te strak zit. De bandjes die van mijn schouders afgaan. NU dacht ik goed af te zijn met een 80C. Gisteren binnen gehad zit op zich wel maar ik denk dat de cup nog te groot is of het likt veel groter.. En de bovenkant van de cup zit bijna onder mijn oksels lijkt wel alsof het veel hoger zit en de band zit nog wel wat los maar misschien komt dat omdat ik ze altijd te strak aangehad heb.

 89. Mar

  Hi Lana, Ik loop al jaren met hetzelfde probleem rode striemen op mijn rug en onder mijn borsten. Nu heb ik een gevoelige huid en snel last van striemen bij het dragen van kleding zoals sokken ed maar niet te vergelijken met Bh’s. Ik heb geen grootte borsten maar wel breede borsten. Ooit begonnen met 75 b toen naar 80 b, ruimere omvang op eigen initiatief om van striemen af te komen. In verschillende lingeriezaken ook de duurdere advies gevraagd en talloze Bh’s uitgeprobeerd maar probleem niet verholpen. Nu na zwangerschap, borstvoeding en afvallen weer redelijk op gewicht maar mijn maat 80 b zit nog steeds niet lekker. Striemen die gaan branden advies wederom gevraagd nu is mij 75 aangeraden. Eh ja sorry bij opmeten en bij hunkemoller maar deze mevrouw keek eerder naar hoe de bh zat.Vandaag drie uurtjes bh gedragen en moet eerlijk zeggen ging beter dan 80 b maar weer striemen en last (branderig gevoel toen de bh uit was). Moet eerlijk zeggen heb waarschijnlijk jaren met een te ruime omvang gelopen… Maar vind de vethobbels aan de zijkant ook niet echt mooi. Graag je advies denk je dat de maat klopt…wat is erte doen aan de pijnlijke striemen draag al soft bh’s hoor graag van je alvast heel erg bedankt

 90. Mar

  Sorry 75 d zag net dat de d weggevallen was

 91. Lana

  Ik kan je niet echt persoonlijk advies geven want ik kan je niet zien. Ik zou zeggen loop de checklist na, doe het eerlijk. Als daar uit komt dat de omvang kleiner moet probeer het. Ik krijg striemen als de omvang te groot is en bij goedkopere bhs

 92. Aida. D

  Waar in Amsterdam kan ik zo´n speciaalzaak vinden?

 93. leslie

  Heey!
  Ik draag het liefste bh’s zonder beugel. Ik heb een vrij kleine maat. Beugelbh’s irriteren mij mateloos. Nu vind je wel bh’s zonder beugel in de hunkemoller en consoorten, maar de kwaliteit laat te wensen over. En, meestal moet ik dan bij de tienerbh’s gaan kijken. Eh, ik ben de 30 gepasseerd en de tijd van snoopy, beertjes en bolletjes is echt wel gedaan!
  Weet iemand waar ik degelijke en vrouwelijke bh’s kan vinden? Zonder beugel..
  Groetjes!

 94. Joyce

  Leslie, bonprix heeft veel bh’s zonder beugel!

 95. Pingback: Doe het niet! Verder prettig weekend - LeesVoer

 96. leslie

  Wel, ik ben bij een betere lingeriezaak geweest. Heb daar allerlei gekke bewegingen moeten doen tijdens het passen van de bh’s. Hilarisch bijna. Maar wat bleek.. een 70C! Ben er echt van geschrokken. Ik schatte mezelf eerder als een A’tje in. Het ziet er ook veel mooier uit dan een beugelloze bh. Alleen jammer dat de beugels verschrikkelijk jeuken. Hoe komt dat toch? Want voor de rest zit ie prima.

 97. leslie

  Neen, dat denk ik niet. Ik voel de bh de hele dag zitten. Heel vervelend. Als ik ‘em ’s avond uitdoe, zie je wel een lichte afdruk, maar het is niet overdreven rood of zo. De jeuk is dan ook meteen weg.
  Het liefst van al draag ik geen bh. Maar dat kan natuurlijk niet als ik de deur uit wil..

 98. Amanda

  Lana, ben jij ook werkzaam in een lingeriewinkel?

 99. Lana

  Nee, veelvuldig kritisch consument, dat wel

 100. Amanda

  Oh dat is jammer, anders had ik graag een bezoek aan jouw winkel gebracht! Hier ook problemen met het vinden van een geschikte BH. Ik heb “ver uit elkaar staande borsten” en ook brede borsten. Omvang is 85. Al van alles geprobeerd. Blijkt een balcony BH het beste te zitten, maar daarbij heb ik last van prikkende beugels in mijn lichaam. Heb over het algemeen 85c, denk ik. Bij een “normale” BH of push up in dezelfde maat, heb ik last van een prikkende beugel in mijn borst. Grote cupmaat genomen, hetzelfde verhaal. Als ik de BH strakker zet, enorme last van mijn rug. Zou dat kunnen komen omdat het nog niet is “uitgerekt”? Ik ben zo ongeveer ten einde raad!

 101. Amanda

  Zou het kunnen dat je van een balcony bh een kleinere cupmaat hebt dan van een push uo bh bijvoorbeeld?

 102. Pingback: London Baby! - LeesVoer

 103. Alis

  Wat zijn de speciaal zaken waar je dat kan laten doen? ik scoor op alle punten slecht T_T

 104. Anne

  Hey Lana,

  Ik heb 65/70 (ligt eraan hoe die valt) C en dat zit gewoon mooi en goed.
  Heb alle tips geprobeerd en dit is de goede maat.
  Ik heb alleen hetzelfde probleem als Leslie, ik voel mijn BH de hele dag zitten.
  Ik heb van alles geprobeerd, maar weet niet wat ik eraan moet doen.
  Weet jij misschien wat er mis is en wat ik eraan kan doen?

 105. Lana

  Ik kan helaas niet door het scherm heenkijken. Is er een echt goede lingeriewinkel op bereisbare afstand?

 106. Anne

  Dat snap ik!
  Ik woon dicht bij Anna van Dorp, La Femme en ook in de buurt van de stad Utrecht.
  Weet jij een goede lingeriezaak?

 107. Lana

  De lingerie winkel in het kleine straatje tussen de neude en de oude gracht heb ik goede ervaringen mee

 108. Anne

  Heel erg bedankt!
  Dan ga ik daar even langs

 109. Marcella

  Naar welke winkel in Nederland kan ik het beste gaan voor een passing? Ik wil echt een keer een goede bh kopen want ik ben al die zooi zo zat! Zit al een tijd in m’n hoofd om een borstverkleining te doen maar als ik een hele goede bh vind, is dat misschien helemaal niet nodig.

 110. Lana

  Als het haalbaar is zou ik naar naron in Breda gaan.

 111. alis

  Waar in de buurt van Den Haag is zo’n winkel?

 112. Lana

  In Den Haag weet ik het helaas niet. Iemand anders misschien goede ervaringen?

 113. tanja k

  Had dacht ik altijd 100 f binnenkort maar eens kijken of het lukt om een betere maat te krijgen, zakt soms van de schouders af en onderin zit het goed alleen bovenin hou ik ruimte over

 114. Shan

  Ik ben ook de wanhoop nabij. Ik ben bijna 19 en heb nog nooit een goede bh gehad. Ik heb denk 70a/70b/75a, verschilt per winkel natuurlijk, maar de bandjes zakken af of snijden in m’n schouders, ik kan de voorkant een flink stuk trekken en ondanks dat de band strak zit en ik m voel, kruipt ie enorm omhoog en kan ik m echt 5 a 10 cm trekken. Bovendien krijg ik van die vetjes daar. Oké het ligt er vast ook wel aan dat ik het bij Primark enzo haal. Moet ik dan kijken naar een 65b/c of 60c? Als ik dat ergens voor een betaalbare prijs kan vinden? Mijn familie en ik hebben het absoluut niet breed dus ik kan er helaas niet teveel geld aan uitgeven. Alsjeblieft help me want ik ben radeloos!

 115. Lana

  Ik wou dat ik door de computer heen kon kijken maar helaas. Ik znap dat een goede bh duur is, het is voor mij vaak de duurste kleding maar ga in ieder geval eens passen bij een goede zaak. Ik hoop dat je iets vindt. En ja ik zou naar een 70c of 65c kijken maar dat is alleen aan de hand van jouw tekst. Passen is weten

 116. alis

  Waar in de buurt van Den Haag kan ik zo’n winkel vinden

 117. Lana

  Ik weet helaas geen adresjes in Den Haag. Iemand?

 118. Danielle

  Hoi, hier een bh probleem die ik niet tusen de lijst zie.
  Ik draag al ong. 15 jaar dure goeie bh’s merken als primma donna, freya en fantasie. In de maat 70f.
  Sinds een aantal weken irriteer ik me mateloos aan mn bh’s. De beugels zakken naar beneden onder mn borsten vandaan.
  Ong. 1cm onder mn borst zit een rode afdruk van mn beugel als ik mn bh uitdoe (of is het af doe).
  Na wat leeswerk heb ik nieuwe bh’s beateld in de maat 65g. Helaas blijft het zelfde gebeuren.
  Al naar een aantal speciaalzaken geweest en bh’s gepast, in de winkels komen we uit op mn oude maat 70f.
  Borsten zitten er primma in beugel zit goed enz enz. Maar na weer een freya bh in maat 70f gekocht te hebben en eenmaal thuis aan gehad te hebben (ong een half uur later en ik zit bijna nooit stil) , heb ik gewoon weer het zelfde probleem.

  Help? Ideeen? Oplossingen??

 119. Lana

  Freya valt over het algemeen groter dan andere merken in de band. Helaas kan ik niet door het scherm heenkijken. Wat naar!

 120. Mir

  Ik dacht tot voor kort ook dat ik wel de juiste maat had, ik had het immers toch wel eens laten opmeten en als ik het zelf opmeet en in zo’n tabel kijk klopt het wel ongeveer.
  Tot ik laatst voor een nieuwe BH ging kijken. Ik had er een paar gepast maar ze zaten niet mooi. De verkoopster wilde even meekijken en zei dat ik een maat groter moest hebben. Naar mijn idee kon dat echt niet. Volgens de maattabel heb ik 75AA, maar op advies van zo’n verkoopster ooit droeg ik eigenlijk altijd 70A omdat AA moeilijker verkrijgbaar is . Ik dacht dus dat ik al iets te groot droeg. Maar 70B werd 70C, ik was zo verbaasd dat de BH gewoon nog opgevuld was en niet half leeg zoals ik eigenlijk verwachtte. Zo was ik in één middag opeens 2 maten gegroeid! Ik was in shock, snapte niet hoe het kon dat ik al jaren lang 2 maten te klein had gedragen.
  Ik ben heel internet gaan afstruinen en tussen al die foute maattabellen kwam ik onder andere deze blog tegen. Goed stukje, en handig filmpje!
  Mijn BH’s leken altijd wel goed te zitten, maar met de BH’s die ik in de winkel pastte zat er een kwabje aan de buitenkant van de BH, dat bleek achteraf dus gewoon nog borstweefsel te zijn wat ik meestal bij mijn BH’s wel naar binnen kon proppen. Mijn beugels zaten aan de buitenkant dus altijd op mijn borstweefsel en zitten er nu met de nieuwe maat netjes omheen. Dit zit zo veel comfortabeler!
  Omdat ik altijd al een kleinere omvangsmaat droeg klopte die in ieder geval wel.
  Ik kwam deze calculator tegen, die blijkt aardig goed te kloppen: http://www.brasizecalculator.tk/ Ik kom daar in tegenstelling tot de ouderwetse tabel wél op mijn goede maat uit.
  Ook staan er voor en na foto’s op, mooi om te zien hoe een goede maat er veel comfortabeler uitziet, en hebben ze fotogallerijen van verschillende BH en omvangsmaten. Zo zie je ook dat een bepaalde cupmaat qua grootte echt afhankelijk is van de omvangsmaat.
  Er is zelfs een forum bij waar ze aan de hand van 5 maten en de vorm van je borsten je kunnen helpen met de juiste maat en de BH die daar het beste bij past.
  Het zou fijn zijn als meer vrouwen weten hoe je je maat bepaald, maar op dit moment is de informatie die je krijgt, winkel of internet, vaker fout dan goed. Ik snap ook wel dat de winkels die een beperkt aantal maten verkoopt vrouwen ook eerder in een verkeerde maat proppen, als het maar verkoopt hè?
  Voor mijn dochter van 17 zijn we nu ook op zoek naar de juiste maat. Omdat zij vrij slank is kan zij niet in de reguliere BH winkels terecht en zelfs de gespecialiseerde zaken hebben maar enkele smalle omvangsmaten liggen. (70 is te ruim voor haar). We hebben wel een idee waar ze ongeveer op uit zal komen dus hebben we nu online het één en ander besteld. Ik weet nu o.a. door deze blog en dit filmpje in ieder geval waar we op moeten letten, dus bedankt hiervoor!

 121. Mi

  Gelukkig kijk de verkoper mee na het opmeten om te kijken welke bh goed past 🙂
  Dus waarom niet meten.

 122. Lana

  Vooral omdat veel verkopers zich er teveel door laten leiden. Ze meten je op en geven je een bh die overeenkomt met de centimeters die ze meten. Niet iedereen, niet overal, heel veel wel…

 123. Mi

  Daarom kijken ze ook als je hem aan hebt, of hij goed zit, ze staan er niet de hele tijd bij met een centimeter, 😉

 124. Mir

  Mijn ervaring is toch anders. Ik droeg al meer dan 25 jaar een verkeerde maat en die werd mij toch altijd door verkoopsters aangeraden. Ik denk dat de meeste verkoopsters helaas niet goed weten hoe het echt moet.
  Nu ik ook beter weet hoe je kan zien of een BH goed zit, zie je ook overal om je heen dat vrouwen verkeerde maten dragen, en op sites waar je BH’s kan kopen hebben de modellen ook vaker een verkeerde maat aan dan een goede.
  Met dit filmpje en deze blog kom je een heel eind om beter zelf je goede BH maat te vinden.

 125. manda

  Leuk geschreven blog. Een aanrader voor iedereen die problemen met beha’s heeft.
  ik moet zeggen dat ik me van meetlinten nog nooit iets heb aangetrokken. Een beha moet comfortabel zitten, steunen waar ik steun wil hebben, niet snijden, lubberen of afzakken.
  Ik draag 95E op dit moment. Ik heb niet teveel beha’s want mijn lichaam (en dat van iedereen) verandert nog al eens, door afvallen, aankomen maar ook zoals ik nu 56 ben en al lang door de overgang ben, verandert er af en toe iets want het vet percentage in de borsten neemt af en daardoor heb je een andere maat nodig. Doordat ik niet teveel beha’s heb, is het ook betaalbaar om van tijd tot tijd te veranderen. Ik kijk dan gewoon naar mijn borst en de beha die ik dan draag, is de cup te groot, dan ga ik passen met een kleinere cupmaat en welke omvang daar dan bij hoort, merk ik wel als ik de beha aan pas. Laat je niets wijsmaken door welke verkoopster in welke winkel dan ook. Elke vrouw, elke borst maar ook elke beha is anders.

 126. Talia

  Heb je ook aanraders? (liefst in Overijssel, maar wil best reizen als het de moeite waard is!)
  Ik keek al op Naron. De calculator op de website schrok me af. Volgens hen moet ik een 80c. Terwijl ik zelf al 75D draag, (Ik ben ervan overtuigd dat dit nog niet precies de goede maat is.)

  Wel vind ik het super dat je zo toch awareness creëert.

  Alvast bedankt.
  Liefs.

 127. Ik had jaren 95D (het paste dus waarom moeilijk doen? dacht ik zo) en toen stond ik een speciaalzaak en kwam er 90E uit, die BH’s zitten ZO veel fijner.
  Danielle onlangs geplaatst…No-Ad Zonnebrandbescherming

 128. ik

  Ik was laatst in een zaak [HMö] en paste een BH. Vraagt de medewerkster hoe het zit. Nog even scoop-swoop zoals ik ook van m’n moeder geleerd heb 😉 en ik weet dat beha’s dan gewoon mooier staan en fijner zitten! (Mits goede pasvorm natuurlijk).

  Maar de bh paste niet, ik had dus pijnlijke dubbele borsten. Ik zeg, ‘hij past niet, hij snijdt in mijn borsten’. Zegt ze: ‘ja, je hebt net dat gedaan’. Alsof ik dat niet moet doen. Ik word daar zo nijdig van. Ik vind het vervelend geholpen te worden omdat ik al ervaren heb dat ze het niet geloven als ik mijn maten doorgeef, en zo zie je maar weer.

  Opmeten heeft bij mij gewoon geen zin en ik ben blij dat je met deze methode gewoon in staat bent zelf je passende bh te vinden 😀 (al blijft het lastig hoor)

 129. G

  Vandaag weer met mijn 14 jarige dochter wezen shoppen. Hunkemuller kwam op 65c, maar DAT hadden ze niet. Probeer maar enz. Niets zat lekker. Toch maar naar de betere zaak en 65 D en leuk, niet te kanterig. Gewoon sportief. En mooi!! Wel een drempel, zo’n echte winkel voor zo’n meisje…

 130. Há, ik ben dus die éne vrouw in Nederland die al jaren de juiste maat draagt (70E), maar ja: een cup groter en omvang kleiner (65F) is hier ook niet te vinden…

 131. Lana

  @kim nou ik heb een vriendin met 60G dat is best te krijgen hoor 🙂

 132. Mattanja

  Nou voor mij klopt het helaas niet… en ik hoef al helemaal niet naar een ‘grote maten zaak’…
  Maar ik ben blij voor alle meiden waar het wel bij werkt!

 133. Echt? En ziet dat er dan ook nog een beetje hip uit? Ik zweer al jaren bij Marie Jo L’aventure omdat dat niet zo zoetig en met kant is want daar hou ik helemaal niet van. Welke merken hebben omvang 60 en 65?

 134. Co

  goede tips, maar ik heb altijd het probleem van mijn borstomvang. Inderdaad meten met een meetlint geeft geen resultaat want dan heb ik een verschil van 17cm borstomvang met busteomvang. Ik heb altijd een tussenstuk nodig en mooi zit een BH dan nooit. Ik heb een borstomvang van 91cm en een cupmaat B of C, ligt eraan. Deze maat komt bijna niet voor in deze cupmaat. Heeft iemand een goed advies voor mij?
  Bedankt.

 135. Lana

  Jazeker. Neem een aantal cupmaten groter! Als je 91 cm omvang meet met 17 cm verschil zal je zeker geen b of c hebben. Als je nu tussenstukjes nodig hebt pak dan eens een of twee cups groter. En daarna een omvang kleiner en nog veel groter. Schrik niet als je in omvang 85 of 80 terecht komt met een letter wat dieper in het alfabet

 136. Wauwieeee, ik ben nu 40 en heb al jaaaaaren zo’n last van mijn rug! Vorige week ging ik een bh kopen en er was er een die wel ok zat maat idd band te groot! Als ik dit eerst had gelezen zou ik hem niet gekocht hebben. En die stomme verkoopster zei dat hij goed van voren zat ook al raakte hij in het midden niet eens mijn huid. Nou ik snap nu wel dat ik al zo lang rugpijn heb. Tis vreselijk. ‘ s avonds kan ik niet eens meer rechtop lopen zowat. Ben altijd heel blij als ik in bed lig.

 137. Carmen-Lisa

  ooww dit is goed om te weten (nu weet ik zeker dat ik geen enkele bh heb die goed past) ik koop altijd een omvang die te wijd is, want tja… ik ben niet smal duss je denkt dat niet aan een omvang lager dan 75 (nou ben ik ook niet dik ofzo hoor) maar ik heb dus altijd van die vleugeltjes onder mijn oksels. ik denk dat ik vanmidag nog maar eens ga winkelen. (wat ik wel vaker probeer maar dan heel teleur gesteld nooit een bh vind die past) maar met deze tips gaat het zeker lukken!
  dankjewel !! ik ga vol frisse moet passen.

 138. Carmen-Lisa

  oke ik ben in 4 winkels geweest. waarbij ze bij drie van de vier winkels me iedere keer een bredere omvang en een kleinere cup wilde aanbieden. terwijl die dan met de schouder bandjes of rug band strakker moetst worden gezet om enig zins een beetje te gaan zitten. en daar werd dan ook opgemeten en ik moest een 75/80 C hebben. en nu heb ik in winkel nummer 4 een 70E gekocht en mijn borsten hebben er nog nooit zo mooi uit gezien.,mooi vol (en ik altijd maar denken niets te hebben). HEEL ERG BEDANKT VOOR JE ADVIES!

 139. Jaleen

  Hoihoi,
  handig om te weten dat ik toch niet fout zat met mijn gedachte: mij omtrek MOET kleiner.
  ik heb mijn bh’s altijd op het strakste haakje zitten en ze zkken ltijd naar beneden. Heb maat 75F vaak en regelmatig 4 borsten.
  ik paste vandaag een 65G maar die cup was te klein! Komt dit door de omtrek? De omtrek was overigens wel goed maar de cup helemaal niet.
  Zijn er ook bh’s die goedkoper zijn dan 50 euro? Ik ben 19 en heb geen ruim inkomen… heel graag wil ik wel een bh die goed zit maar 50 euro is echt teveel.

 140. Lana

  Helaas zijn in de grote maten de bh’s echt duurder. Als je geluk hebt kan je ze in de sale vinden. Waarschijnlijk moet je een grotere cup proberen

 141. Lola

  Hoi, ik ben nog een tiener maar ik heb echt geen idee of ik wel de goede BH maat draag. Ik draag nu 75 A en hij zit achter wel iets hoger en de cup valt niet over mijn hele borst heen. Alleen ik ben bang dat als ik een grotere cup maat koop de cup niet gevuld zal zijn, want ik ben niet echt breed en heb ook geen grote borsten, en ik wil ook niet dat het veel verschilt in de grootte als ik geen BH draag. Anders is het ook zo fake. Heeft u misschien een paar tips ?

 142. Mir

  Lola, kijk eens bij deze calculator: http://www.brasizecalculator.tk/
  Je moet alles wel omrekenen in inches, maar zeker bij kleinere maten klopt deze bijna altijd.
  Als je band omhoog schuift heb je een strakkere band nodig en de cupmaat is zo te horen ook te klein. Ik dacht ook dat een grotere cup niet kon passen, maar ik ben van 70A naar 65D/70C gegaan en dit past echt veel beter. Als een BH goed past is het echt niet fake hoor.
  Denk erom dat BH’s ook in vorm heel veel verschillen, lang niet elke BH in de goede maat zal je passen. Sommige cups zijn smaller en dieper ipv breder en ondieper, sommige hebben meer ruimte bovenin en andere weer meer onderin. Probeer verschillende merken en modellen uit.
  Als je maat moeilijk te vinden is in winkels kan je Zalando proberen. Zij hebben veel maten en verzenden en retourneren is gratis. Al kan het wel aardig oplopen als je meerdere besteld om te passen, maar wat niet past stuur je gewoon weer terug. Succes!

 143. Lola

  Mir,
  Heel erg bedankt voor je reactie ik zal ernaar kijken

 144. M

  Andersom komt heel weinig voor? Wat een onzin zeg. Ga je eens in vrouwen met een grote omvang verdiepen, bijvoorbeelddeze blogster (http://afatfox.tumblr.com) die 100B draagt. Ik draag vaak 100A en die zit, ook volgens jouw aanwijzingen, perfect. Er zijn genoeg vrouwen te vinden die dik zijn (dik=grote omvang) en geen megaborsten hebben.

 145. Anoniem

  Hallo Lana,

  Ik wilde nog even terugkomen op een berichtje wat ik een hele tijd geleden heb gepost. Ik had problemen met het vinden van een bh, jij gaf aan dat ik een te kleine cup zocht. Je raadde me zelfs aan 65D te proberen. Ik ben een hele tijd op zoek geweest, vele BH’s gepast, naar een speciaalzaak geweest. En uiteindelijk ben ik eruit: ik heb 70A! Sinds ik dit weet, kan ik ineens WEL fijne BH’s vinden. Dus ondanks dat de theorie in je blog voor mij niet opgaat (ik droeg altijd 75B) heb ik er wel veel aan gehad, want anders was ik nooit op zo’n zoektocht gegaan. Dus bij deze: bedankt!

  Groetjes anoniem

 146. Hester

  Hoi Lana,

  Wat ben ik blij dat ik jouw site heb gevonden!! Hier hetzelfde verhaal als zovelen van hierboven. Van BH maat nam ik meestal 80C, of 80D, 75D. Nou nooit zat het me eigenlijk heel lekker of laat staan perfect. Ik durfde nooit groter te gaan dan een D ik dacht dat die cupmaat alleen echt voor hele, hele grote borsten waren. Vandaag ben ik jouw methode eens gaan gebruiken en wat denk je? Een 70F en zit als gegoten! Wat ben ik blij, ik ga dit aan iedereen voort vertellen! 😀
  De medewerkster was niet heel gecharmeerd van ons advies aan haar! haha

  Groetjes Hester

 147. Lana

  Wat fantastisch om te lezen!! Geniet van je nieuwe postuur!!

 148. Fluffy

  Waneer zou het omgekeerd voorkomen? Zou je daar wellicht ook iets over kunnen schrijven? Ik heb namelijk een hele grote omvang maar erg kleine borsten. Heb nog nooit een goede bh gevonden helaas

 149. Lana

  Helaas heb ik daar geen ervaring mee. Ik weet wel dat er te weinig voor gemaakt wordt. De poolse merken doen daar wel aan!

 150. kim

  Hee,

  Hier ook al een aantal jaar op zoek naar een goede bh, droeg altijd een 75a, en zelfs eens een 75aa besteld omdat ik het gevoel had dat de cups te groot waren. Als ik rechtop stond zat ie prima maar als ik ging zitten of voorover bukte gingen de cups afstaan en had ik altijd onwijze inkijk, heel vervelend. Nu op jou advies een 70a 70b en 65c besteld. Als ik jou tips zo bekijk zit de 65c toch het beste, aan de voorkant kan ik hem nog wel iets van mm lichaam af trekken maar achter slechts een paar cm zoals jij zegt. En bij het zitten en bukken blijft hij mooi aangesloten. Alleen zit ie voor mijn gevoel wel heel strak! Misschien omdat ik tot nu toe altijd te wijde bh’s droeg? En het middenstuk tussen mijn borsten blijft bij elke maat toch iets afstaan, kan dat gewoon aan de vorm van mm borsten liggen of is de 65c toch nog niet de goede bh?
  Wel een heel fijn artiekel dit trouwens!
  Xx Kim

 151. Anne

  Hallo allemaal! Fijn deze informatie, ik help al jaren vriendinnen aan een goede bh op deze manier.

  Ik wilde als tip nog even intimit deze kant op gooien (voor de mensen die er inmiddels achter zijn wat hun cupmaat Is) begint wel pas bij 65, geen 60. Maar verder hebben ze vrij veel conbo’s voor weinig geld. Kwaliteit Is redelijk, vooral een aanrader als je niet zo veel te besteden hebt maar toch echt een nieuwe bh nodig hebt.

  Toen ik voor het eerst naareen lingeriezaak ging had ik een 65C. En omdat deze weinig verkocht werd kwam ik op deze site. Inmiddels zijn ze gegroeid naar een 70F maar ik kan er nog steeds terecht 🙂

  En voor een winkel waar je goed advies krijgt kan ik ook de lijfstyle in Hoorn aanraden. (als Utrecht wat verder uit de weg Is)

 152. Super bedankt!
  Had gemeten en kwam volgens de hunkemuller uit op een 75AA die ik gelukkig al jaren niet draag omdat dat te klein is. nu weet ik dat ik waarschijnlijk een 70B nodig hebt zodat ik nergens last van heb. Dankje!

 153. Marianne

  Hallo,

  voor mij is het ook al heel lang een probleem om de juiste maat te vinden. Ik draag maat 75D. Als ik bh’s draag die voorgevormd zijn dan puilen m’n borsten er na een tijdje uit en lijkt het inderdaad net als ik 4 borsten heb. Laatst heb ik een bh gekocht die niet voorgevormd is en die zit lekker maar je ziet m’n borsten dan bijna niet meer zitten…..Heb bij Hunkemoller al een paar keer advies gevraagd, als ik dan thuis kom en die bh aan doe dan ziet het goed maar na een tijdje toch weer helemaal niet….

 154. Lana

  KLinkt toch alsof de 75D echt niet de goede maat is. Misschien toch eens naar een speciaalzaak en een keer een 70f proberen

 155. Marianne

  En waarom dan een 70f en geen 70E?

 156. Rosalie

  Hoi Lana,

  Je tips zijn erg fijn, ga er de volgende keer zeker op letten!
  Is alleen het advies bij de honkemoller niet goed of zijn de BH’s in speciaalzaken ook van betere kwaliteit? Ik heb een jaar geleden bij een speciaalzaak een vermogen uitgegeven en ze zitten toch niet lekker… Volgens jouw tips een veel te weide omvang.
  Ik ben naar de Honkemoller gegaan en daar van alles en nogwat gepast, kom uit om een 85/90G. Waar kan ik leuke BH’s kopen in deze maat? De speciaalzaak in Haarlem waar ik ben geweest had alleen maar zwart/wit…

  Alvast bedankt!

 157. Rosalie

  Het filmpje werkt trouwens bij mij niet?

 158. Charlotte

  Wat een goed en duidelijk filmpje. Mijn bh’s zaten ook niet meer goed en ben daarom vandaag terug gegaan om me eens goed te laten meten. En ik ben van een 75C naar een 70E gegaan! Ze zitten nu echt als gegoten. De juiste maat is echt zo belangrijk!

 159. Robin

  Wat een verschrikking een goede bh vinden. Hele tijd terug bh laten aanmeten bij Hunkemoller. Ik kwam binnen met een 85D en ging naar huis met een 85G.. ik had echt zoiets van wat?!
  Na een paar keer dragen zat deze toch niet meer zo perfect. Ik had ruimte in de cup over wat dus geen gezicht is.. Maar ik vind het nu dus moeilijk om een nieuwe bh te halen. Vam de week toch maar eens online gekeken en een 90E besteld. Op zich zat deze erg goed alleen staat deze een beetje op bij me oksel (vanaf het eind van de schouderband aan de voorzijde naar de zijkant van de beugel zeg maar) maar weet dus niet wat er mis is..
  Heb een 85F besteld maar hierbij hetzelfde probleem en ook daar heb ik wat ruimte in de cup over. Ik wil graag een mooie nieuwe bh ook om mijn man eens te verrassen met een mooi setje maar word helemaal gek van de maten!

 160. An

  En wat als, door afvallen, de cup veel te groot is, maar de beugel wel goed past ? Gaat om een maat 75B die nu dus qua cup echt groot is. Ik neem aan dat bij een A cup de beugel kleiner wordt ? Dus dat dan 70 B beter is ??? En wat is dan het verschil voor de cup tussen 70B en 65 C ? En blijft de beugel dan gelijk van grootte ?

 161. Judy

  Hoi, ik zou ook graag je advies willen.. Als ik rechtop sta zit mijn BH helemaal goed, zowel het bandje als de cups (75B). Maar als ik relaxend op de bank zit, kun je van bovenaf zo in de cups kijken, deze zitten dan ineens nogal ruim. Hoe kan ik dit voorkomen? Moet ik een andere maat of is dit normaal?

 162. Eva

  Beha’s vinden is een drama… Jaren heb ik 80B gehad (althans, dat dacht ik)… Nu heb ik maar één beha die goed zit; de 75B. Máár… deze heb ik wel altijd aan op het loste haakje, dan zit hij perfect. En tegen mij is altijd gezegd dat die in het midden moest zitten. Heb ik dan toch een andere cupmaat? Of is de beha gewoon goed?
  Eva onlangs geplaatst…Werra, de Volkskamera uit Oost-Duitsland

 163. Lana

  Het loste haakje is waar je moet zijn maar het is logischer dat je als je naar 75 gaat een cup groter moet pakken. doe je wel de scoop en swoop bij het aantrekken?

 164. Roxan

  Hoi,
  Weet iemand in de buurt van Eindhoven of Weert een echt goede lingeriewinkel zijn? Met een eerlijk advies. Ik heb de indruk dat verkoopsters mij vaak iets “aansmeren” dat niet past. Ik zoek een winkel met ruim aanbod in omtrekmaat 65. Een 70 kruipt naar boven.. dat is fout! Helaas hebben veel winkels deze maat niet. Of enkel in tienercollecties. Ik denk dat ik een 65 c moet.

 165. Nora

  Ik draag nu veel 75B maar deze zit echt veel te los. een 70C zit al wel beter maar kan ik nog steeds op het strakste haakje aan. Zou ik dan naar een 65D moeten gaan? En waar is zo’n maat te koop voor niet al te veel geld waar ik ze ook goed kan passen?

 166. Lana

  Lijkt me een goed plan. Je zult naar een d+ zaak moeten

 167. Dodo

  Ik heb nu echt geen idee meer welke maat ik heb en wij hebben hier alleen Hunkemöller en die hebben de vorige keer gezegd dat ik 85F had maar ik wist al dat dat niet paste dus draag ik nu 80G maar weet niet zeker of deze maat klopt.

 168. Kimberley

  ik had een 70c maar nu 65c alleen een overgevoellige huid waardoor ik gek word van normale bh”s te oncomfortabel, ben op zoek naar sport bhs met voorsluiting maar deze maat kan ik niet vinden hierin, ik draag nu operatie bh met voorsluiting maat S, ik las ergens dat je met 65 ook voor een 75b kan gaan klopt dit? want ik begreep dus dat er veel maten zijn die je met elkaar kan vergelijken.

 169. Lana

  Hey kimberley, ik heb geen verstand van operatiebh’s maar over sistersizes kan ik wel iets uitleggen.

  Allereerst, zeg je van een 70c naar 65c te zijn gegaan. Meestal moet je bij een kleinere omvang een hrotere cup nemen. Dat hangt namelijk samen. Het kan dat dat ook een stuk prettiger zit.

  Sistersizes ga ik binnenkort een artikel over schrijven maarbin het kort os het zo. Alsnje van een maat uit gaat zeg 70c dan heeft een bh met een omvang groter en een cup kleiner hetzelfde volume in de cup. Een 75B is dus qua cupvolume hetzelfde maar zit niet hetzelfde. Dit geldt ook de andere kant op een 65D heeft weer hetzelfde volume in de cup maar past natuurlijk anders. Dat zijn dus sistersizes

 170. Roxan

  Ik heb, via internet, een heleboel bh’s besteld. Alles met een beugel zat niet goed. Ik draag nu een bh zonder beugel van freya. Maar 60 D. Zelfde maat met beugel zit niet fijn. (Ook van freya). De beugels knellen echt op mijn ribben. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik vrij mager ben. Maat 65 C zit echter te los. Ook had ik bij alle beugelbh’s het probleem van gapende cups. Het beste was een 60 E, de band zat goed, de beugels zaten mooi rond het borstweefsel, maar wat een drukkend gevoel op mijn borstbeen! Ik had meteen een rode vlek daar. En pijnlijk op mijn ribben.
  Nu ga ik binnenkort naar Amsterdam. Weet iemand daar een winkel die ‘Lana-proof’ is? 😉

 171. Nora

  Nadat ik dit artikel heb gelezen ben ik naar een speciaalzaak in Utrecht geweest voor pas advies. Hele aardige mensen en uiteindelijk van een 75B naar een 65E gegaan. Heel wat geld uit gegeven maar dat is het wel waard. Voelt zoveel beter.

  Bedankt dus voor alle tips en ik raad iedereen het aan om het te proberen

 172. k

  hallo ik heb mijn maten ingevoerd maar er komt geen uitslag, dus ik weet niet welke maat ik nu moet kopen.
  1. Snug Underbust:
  100
  inches
  2. Tight Underbust:
  96
  inches
  3. Standing Bust:
  130
  inches
  4. Scheve Bust:
  130
  inches
  5. Liggen Bust:
  123
  inches

 173. Lana

  Het zou er echt moeten staan. Samen met de sister sizes

 174. Ik gisteren naar zo’n keten, want tja, hard sporten=afslanken=kleinere borsten en smallere omvang=leuk maar ook wel gedoe, want die fijne bh’s, die zitten niet meer….

  “U weet uw maat niet mevrouw? Nou dan meet ik u even op…”
  Ik wil protesteren maar de meetlint spant al om mijn lichaam.
  “nou u heeft een 85 of 90 D hoor”
  Ik heb nu een 80 D en die zit niet meer lekker, op het strakste haakje kan ik twee vingers aan de voorkant er tussenproppen en de bh “optillen”, dus nee daar ga ik niet voor…
  “Nee hoor, u heeft een wijdere omvang nodig en een kleinere cup dan”
  Dat ik aangeef een smallere omvang en een wijdere cup te willen proberen wordt zo weggeveegd en met een stapel BH’s die me allemaal niet lekker zitten kom ik net zo hard het hokje weer uit als ik er in ging.
  Maar ik mocht wel de derde gratis als ik ze wel zo kopen. Dus.

  De pest is dat ik naast dit soort ervaringen maar zelden heb dat een BH echt top zit. Mijn ene borst is veel kleiner dan de ander, dus of de ene heeft te weinig of de ander teveel ruimte. Zo jammer… En terwijl ik dit opschrijf bedenk ik me dat ik ooit een fantastische BH gehad, met dito broekje heb gehad. Van Merckwaerdig. Geen confectie maar handgemaakt. Het setje kostte me toen 100 gulden, dat is bijna net zo duur als de ketens ons nu proberen aan te smeren, maar het zat 100x beter.
  Ik ga ze mailen, want het bestaat nog, alleen verkopen ze nu alleen nog materialen om het zelf te maken. Maar heel misschien doen ze het stiekem toch nog wel.
  Ik weet alleen nog steeds mijn maat niet…
  Anja onlangs geplaatst…Bent u op zoek?

 175. Marloes

  Dank voor je blog, heb er veel aan gehad!
  Na 2 zwangerschappen en 2 keer lange tijd borstvoeding, leek het me verstandig weer eens mijn maat te laten checken en weer een paar goedpassende BH’s aan te schaffen. Ooit had ik 70F, dat werd later 75E en die droeg ik nog steeds, maar zaten niet meer super.
  Dus naar de hunckemöller en me daar laten adviseren. 75B werd opgemeten, maar dat werd uiteindelijk een C. Ik wees haar nog wel op de blobjes aan de zijkant van mijn beide borsten, maar zei ze met een glimlach ‘daar kunnen we niets aan doen’, ik lachte een beetje beschaamd. Stom! Want kon me herinneren van de speciaalzaak waar ik voor mijn verhuizing (en zwangerschappen) altijd kwam, dat je hele borst erin moest passen. Maar goed, zij zou het wel weten toch… en ik had deze week wat ceel gesnoept.
  Volgende dag floepte mijn borst er bij het bukken iedere keer uit. Grote onzekerheid bij mij. Als ik stil en recht stond zat hij goed, maar dat is natuurlijk zelden.
  Gisteren stuitte ik op dit blog en wist ik dat me dus 3 hele slecht passende bh’s vetkocht waren.
  Vandaag teruggegaan. Ze namen ook de gedragen bh’s terug. Ik stelde zelf 70F voor. Meerdere gepast met jouw tips in mijn achterhoofd. Voorgevormd paste niet mooi, masr nu 3 passende bh’s in 70F en niet 75C. Bedankt!

 176. Linda

  Ik ben op zoek naar 65e ondiep, marie jo zag ik getipt maar kan ik alleen vinden vanaf 70. Niet voorgevormd, liefst wat elastisch. Iemand tips?

 177. Len

  Ah! Helemaal met dit artikel eens! Ik kwam op mijn 15e er gelukkig al achter dat een specialist toch echt wel wat beter weet te kiezen wat mooi staat dan de dames van de Hunkemoller. Inmiddels heb ik meestal een 65G maar ben op zoek naar leuke merken die dit hebben. Ik vind bijv. Freya namelijk helemaal geen leuk merk. Zijn er winkels in de buurt van amsterdam met leuke merken waar ik meteen naar huis kan gaan met een nieuwe aanwinst en niet een maand hoef te wachten tot ze zijn ingekocht en dan nog moet hopen dat het past?

  Len

 178. De Volle Verleiding

  Ik ben een eigenaresse van een lingerie speciaalzaak. Wij zijn gespecialiseerd in de grote Cup en grote omvang. Onze collectie loopt van B 90 – I 130. Uit ervaring weet ik idd dat er veel vrouwen zijn die een foute maat dragen. Maar helaas zijn er ook veel vrouwen die liever veel geld uit geven aan de bovenkleding ( omdat deze zichtbaar is) en niet aan hun onderkleding. Gelukkig slagen veel dames wel goed in de winkel waardoor ze een stuk gelukkiger vertrekken.

 179. Lana

  Vanaf omvang 90? Nou dan zou ik er al niet kunnen slagen

 180. Heel mooi geschreven, ik ben helemaal blij met de voorgevormde cups van de bh s van de hema. ze lijken op sport bh”s, maar aan de buitenkant ziet het er aannemelijk uit. Van ooit een 85 c naar 70 aaa of zo iets En beugel bh? van zijn lang zal ze leven never nooit meer!! Maar dat is het leed wat boven de 50 heet….

 181. Aicha

  Er staat dat 75B het meest wordt verkocht terwijl de meeste vrouwen 70C hebben. Nou dat is geen toeval, want 75B ís 70C (en ís 80A)! Dat is hetzelfde. Get your facts straight boo

 182. Lana

  Ja en nee, Het volume in de cup is hetzelfde, de vorm van de cup en de maat van de band niet. I have my facts very straight darling 😀

  Daarom moet je ook altijd sister sizes passen. Ik heb meestal een 36G-H (UK maten) maar probeer in een model of merk waar ik niet bekend mee ben altijd ook de 34H en de 38FF

 183. Jes

  Net vanmorgen een nieuwe bh gekocht. Na veel passen kwamen we op een 75F uit. (80D had ik eerder). Voor mijn gevoel heb ik een megabeha aan….maar hij past perfect. Ik heb wat ‘bredere’ borsten dus erg fijn dat nu mijn hele borst er ook echt in past.
  Ondanks dat ik lees dat je Hunkemoller beter kan vermijden ben ik daar door de verkoopster erg goed geholpen. Ze heeft niks gemeten maar vooral goed gekeken naar alles.
  Helemaal happy met mijn, weliswaar gigantische, maar o zo fijne beha.

 184. Marloes

  Ik heb echt zo vaak gelezen dat als je cup te groot is dat je dan in de omvang kleiner moet gaan maar in de cup maat welk groter. Ik heb zelf 80A (dus vrij breed voor een kleine maat) en die zijn kwa cup te groot heb ik inderdaad eens wat anders gepast namelijk 75A maar die kreeg ik niet dicht omdat het gewoon veel en veel te strak zat. Ik heb ook geluisterd naar het internet en een 75B geprobeerd maar dat was ook te groot in de cup maar te strak in de omvang.

  ik heb de strijd maar opgegeven want ik werd er alleen maar depressief van en draag nu sport bh’s

 185. San

  Hoe strak moet je bh dan zitten als je hem niet naar voren moet kunnen trekken ?
  Dat lijkt me namelijk niet comfortabel. Ik draag zelf een 70C op het strakste haakje.En die kan je wel naar voren trekken. Dus dat zou betekenen dat ik een 65D zou moeten hebben?

 186. Lana

  Als de cups echt goed passen zit de bh niet extreem strak als je hem aan de voorkant niet uit kunt trekken, dan kan je hem aan de achterkant op het wijdste haakje wel nog een paar cm uittrekken. zitten de beugels in het midden mooi tegen je borstbeen, komt er borstweefsel over de rand van de cup uit als je gescoopt en swoopt hebt? Ik zou zeker een 65D of E(dd) proberen En vergeet niet dat elk merk anders valt, ik heb in sommige merken 75 en sommigen 85, passen is het toverwoord. Maar als je nu op het strakste haakje draagt en je kan hem aan de voorkant ruim uittrekken is het inderdaad niet de goede maat

 187. Peet

  Hoi Lana,

  Vol ongeloof heb ik vorige week vorige het eerst gelezen wat jij over dit onderwerp hebt geschreven. Ik kon het haast niet geloven en heb het toen dan ook maar even in mijn gedachten geparkeerd.
  Maar het hield me flink bezig, want ik was ten slotte op jouw blog terechtgekomen omdat ik had gegoogeld op het onderwerp : ‘goed passende bh’. Iets in mezelf zei dat ik niet de goede maat droeg. Ik ben er vanalles over gaan lezen, mijn maten gemeten om er allerlei calculators op los te kunnen laten en kwam tot de conclusie, dat ik echt eens een andere maat moest gaan proberen. Kleinere omvang en grotere cupmaat. Dus als een idioot aan het shoppen gegaan (online, achteraf betalen, gratis retourneren , diverse maten/sister sizes…)
  Er ging een wereld voor me open…wat heb ik mezelf -en dan vooral mijn borsten- al die jaren tekort gedaan. Wat een verschil… Het is direct te voelen of de bh past of niet. Als je dan ook nog alle tips toepast, dan zit het als gegoten. Echt geweldig!!!
  Voordat ik kinderen kreeg, was mijn maat 75B (volgens de plaatselijke lingerieboutique, maar of dat werkelijk toen ook de goede maat was…?) Na 4 kinderen, 4x 6 maanden borstvoeding (14 jaar geleden de laatste), wat extra kilo’s erbij in de jaren die daarop volgden en dus door al die dingen een veranderd figuur/postuur, is de maat nu 75E (of F, of 80DD/E, ligt inderdaad aan merk en /of model). En in feite lag het middenstuk altijd eigenlijk wel plat op mijn borstbeen en kroop de band achter nooit omhoog. Maar de bh verschoof telkens aan de zijkanten, dat schuurde dan over mijn huid, gaf irritatie (beugels prikten ook in het borstweefsel) en als ik mijn armen in de lucht deed, kropen mijn borsten soms onder de beugels uit. Dus al met al toch een slechte passing. Hoe anders voelt dat nu, nu ik een correcte maat draag. Het beweegt niet meer, schuurt niet meer, beugels prikken opzij niet meer in het borstweefsel. En ineens is ook mijn nekpijn verdwenen…Een verademing!!!
  Ik heb mijn dochter ook deze info gegeven, zodat ook zij kan ervaren hoe het voelt om werkelijk ‘steun’ te hebben van je bh.
  ik ben in ieder geval helemaal óm, en weet nu hoe het wèl ‘hoort’, zodat ik zelf goed weet waar op te letten (met het oog op de naderende overgang) zolang mijn lijf onderhevig is aan alle veranderingen die er nog aan zullen komen.
  Ik hoop van harte, dat iedere vrouw die het nu nog ‘verkeerd’ doet, op een dag de stap waagt om haar borsten beter tot hun recht te laten komen!

 188. Peet

  Ben in mijn verhaal vergeten te vermelden welke maat ik droeg na de zwangerschappen/borstvoeding, dit is dus jarenlang 85B geweest…
  Xxx

 189. Jootje

  Hoi Lana,

  Ik ben van een harde bh naar een zachte bh gegaan omdat elke keer mijn borsten tegen elkaar gaan zitten zweten.
  Er werd mij toen geadviseerd naar een zachte bh te gaan , dit helpt redelijk maar toch gaan ze nog vaak naar elkaar toe kruipen ;-((
  Ik ben 51 en heb volgens mij geen enorm grote borsten , al heb ik qua maat wel D nu (wat ik al groot vind klinken) maar qua gezicht lijkt dit helemaal niet.
  Ik wil vergeleken bij de meeste vrouwen geen spleet tussen mijn borsten , ik vind het lelijk en je krijgt er kreukels van op je decollete .
  Heb jij een goeie tip want ik heb nog steeds geen bh gevonden die mijn borsten uit elkaar houdt ;-(

 190. Lana

  Klinkt toch als een te kleine cup hoor. Borsten horen zich niet te kunnen verplaatsen. D is echt niet bijzonder groot hoor. Vergeet de letters

 191. Silvia

  Hoi Lana

  Ik ben erg veel afgevallen en draag nu 80F, de cups zijn niet meer gevuld. Ik heb op advies van een lingeriezaak een 75F geprobeerd en een 80E maar ook daar heb ik mn cups een kwart leeg. Nu zijn mijn borsten ook meer hangende lege zakjes helaas. Wat zou jij adviseren? Las ook ergens dat een balconet bh een optie is…

 192. Lana

  Ik kan zonder je te zien hier erg weinig over zeggen! Heb je al geprobeerd te meten volgens het schema dat ik in mijn andere bh maten artikel heb gelinkt?

 193. Robin

  Leuk artikel! Ik ben dan wel niet bij een speciaal zaak geweest maar bij de hunkemoller.
  En ben daar van een 70B naar een 70D gegaan ze was wel erg behulpzaam en heeft goed gekeken dat hij mooi aansluit en hij zit ook wel lekker ik heb ook nog veel andere maten gepast nadat ze dat gezegd had omdat ik het vreemd vond klinken zo’n grote sprong en de cup zit goed de band zit goed alles sluit mooi aan maar toch als ik zit op een bapaalde manier of andere houding aanneem dan staan sluit de cup niet helemaal mooi aan bij mijn borst omdat ik gewoon niet genoeg volume heb. Echt net niet ofzo haha heel lastig maar ben iig blij dat hij verder mooi sluit 🙂

 194. N.

  Goed artikel. Ik heb ook een vraag. Ik had altijd 75I. Nu heb ik een borstverkleining laten doen. Ik zou een 75 C/D voor terug krijgen. De sportbh in omvang 75 was veel te klein. Nu heb ik een sport bh 85D aan. Ik kan de achterkant en voorkant makkelijk uitrekken. Volgens de lingerie speciaalzaak zal ik van beugelbh een cupmaat F krijgen, maar de vulling ontbreekt dan. Heb je hier een oplossing voor? Ik vind het nu erg moeilijk om bh’s te kopen.

 195. Lana

  Advies geven zonder je te zien is echt onmogelijk voor mij. Passen is het devies. Volume van cups verschilt per model en merk. Ik weet goede zaken in breda (naron), Amsterdam (bettys boops), en rotterdam (Superbra)

  Waar ik zeker weet dat ze je goed kunnen helpen.

 196. Maxime

  Heel fijn stukje!
  Ik ben erg veel afgevallen en ben van volle prompte borsten naar.., nou ja wat daar dan van over is 😛 Kan sindsdien ook nooit meer echt een goede BH vinden. Bij opmeten kom ik altijd uit op A70, maar als ik dat aan doe heb ik veel te veel borsten! Ga maar eens met jou tips aan de slag! Opzoek naar de juiste BH! Dankjewel!

 197. Lisse

  Lana heeft het bij het rechte eind! Ik ben al sinds mijn jeugd zeer ruim bedeeld en heb al heel wat lingeriezaken van binnen gezien. Het toppunt was wel toen ze mijn maat niet hadden vroegen of ik me niet beter kon laten opereren! Helaas hoor ik bij de groep vrouwen van wie de borsten maar door blijven groeien, inmiddels kan ik in Nederland mijn bh-maat niet meer krijgen. (UK 40JJ of 40 K, ik denk dat het nu in Nederland 90 L is? ) Vandaar dat mijn lingeriezaak speciaal voor mij bh’s in Engeland bestelde. Nu de zaak is overgenomen en deze service niet meer geleverd wordt, bestel ik mijn bh’s zelf bij Ample bosom. Zij hebben een grote keuze in maten die niet zo gangbaar zijn (en waarvan een aantal, die de weg naar dit blog van Lana gevonden hebben, wanhopig naar op zoek zijn)
  De eerder genoemde bh-meter, http://www.brasizecalculator.tk/, geeft een goede indicatie bij welke maat je moet zoeken. Ik kijk ook altijd naar het model of dat een beetje bij mijn type borsten past. Ze hebben bij Ample Bosom een handige tabel, als je op je maat klikt rolt de hele voorraad over je scherm. Ik zag bij maat 65 G , die in een van de vorige posts gevraagd werd, ruim 50 bh’s! Ze hebben ook kleine bandmaten en grote cups, zoals 28J. 30K en 32L maar ook grote bandmaten met kleine cups zoals 46AA, 50 A en 58B. Het ligt een beetje aan de maat, maar over het algemeen hebben zij een ruime keus en de prijs ligt iets lager dan in Nederland. Maar ze rekenen wel verzendkosten en ook het retourneren kost geld van daar dat ik meestal met iemand samen bestel. Ik heb nog nooit problemen gehad met bestellen of retourneren en bovendien hebben ze een handige chatfunctie waar je vragen kunt stellen en meteen antwoord krijgt.
  Mijn ervaring is dat bijv. Elomi kwalitatief goede, stevige bh’s heeft tussen de 45 en 50 euro die goed blijven in de was, mits niet warmer dan op 30 graden gewassen in een waszakje! Hun sport-bh is echt een minimizer en ook goed dagelijks onder je kleding te dragen. Het zijn geen Hema-prijzen, maar beter één goede bh dan drie slecht passende. Curvy Kate is een goedkoper merk en ook wat modieuzer (te koop bij o.a. Bravissimo) maar voor mijn maat zijn die bh’s helaas niet stevig genoeg.
  Mocht iemand een zaak in Nederland weten waar je bh’s met omvangsmaat K – L – M (ik zie ze vliegen haha) kunt passen, post dit dan als reactie! ik wil daar best een eindje voor rijden !

 198. HB

  Ik heb een bh gekocht van Triumpf 95F Minimizer
  de bh is zoal beschreven hier dat de beugel tot onder je oksel moet komen.
  Hij zit verder heerlijk maar ik heb nu wel als ik naar de grond buk of als een wat zoutzak ga zitten op de bank dat mijn beugel mij nu dus in mijn oksels prikt.
  Mijn omvang is gemeten 97 cm onder borst en 115 op de borst.
  Wat moet ik nu doen want ben bijna in staat om me te laten helpen aan die k…. borsten pfffff
  Pleas ik hoop op een antwoord
  bij een advies van een lingeriezaak willen ze mij gaan beweren dat ik al gauw een omvang van 100 mag gaan nemen 🙁

 199. Pietje

  Na maanden gezocht tehebben naar een bh 95 D, en niet kunnen slagen ben ik vandaag fantastisch geholpen door een oudere verkoopster van de livera. Zij zei me direct dat ik kleinere omvang nodig had en grotere cup. Ik geloofde haar eigenlijk niet en trok met tegenzin een omvang kleiner aan. Het resultaat viel mee, maar de mevrouw zei dat ik nog een kleinere nodig had. Aangetrokken en het resultaat was verbluffend. Zeker toen ik daarna m’n oude 95D weer aandeed zag ik precies wat ze bedoelde: m’n borsten zagen er niet. Nu een 85E aan, en zit perfect!
  Had ik jouw artikel maar eerder gelezen.

 200. Lana

  Als je 97 meet is de kans heel klein dat je een 95 omtrek nodig hebt. ik meet toevallig ook 97 en draag een omvang 80, in sommige merken zelfs een 75. Als de bh niet op spanning staat kunnen beugels heel makkelijk gaan prikken. Het kan ook aan het model liggen of hoe hoog je borstinplant op je torso zit maar de maat is stap 1. Kom een keer langs bij SuperBra in Rotterdam, dan kijk ik of een van mijn collega’s met je mee

 201. HB Huizing

  Ja maar als ik nu van omvang 95 F heb en jij zegt dat ik dan wel omvang 80 mag hebben welke cup maat moet ik dan hebben?
  want cup f zit in dit geval wel goed

 202. Lana

  Als je een omvang omlaag gaat moet je een cup omhoog, meestal meer dan 1 per omvang uiteindelijk

 203. HB Huizing

  Hoe bedoel je dat precies?
  Moet ik dan 80 G hebben?

 204. Lana

  Ik reken altijd met uk maten, dus met de dubbele letters.

  Als het om de uk 95f gaat reken je 95f-90ff-85g-80gg, hoogstwaarschijnlijk mag daar een cup bovenop dus 80H

  Met eu maten is dat 95f-90g-85H-80i met een cup er op is dat 80j als het merk i en j gebruikt anders k. Ik kijk gewoon altijd op het label naar uk cupmaat, veel handiger

 205. Jose

  Dit weekend aan huis gekluisterd , en alweet teleurgesteld in een goede bh , kom ik terecht op jouw site…. wat een herkenbaarheid en wat een goede duidelijke adviezen

  Mijn allemaal nog vrij nieuwe bh’s in de maten 85b , 85c en 80d opnieuw gepast , en ja hoor allemaal kunnen ze dicht op de strakste sluiting en is bij 85c zelfs de cup wat aan de grote kant …. ik ga de stap wagen van de week en een 75d proberen ….
  Ben ook wat terug in maat qua bovenkleding en al van 85 naar 80 …. 75 wellicht ? Ik ga het gewoon proberen .

  Thanks !!

 206. Tamara

  Mijn bh’s drukken op mijn ribben midden onder mijn borsten. Wat zou ik dan moeten doen om een beter passende maat uit te kiezen?

 207. Lana

  Dat hoeft niet aan de maat te liggen, kan aan het model liggen. Ik kan dat heel moeilijk diagnoseren van achter mijn scherm 🙁

 208. Sarah

  Koop ik een nieuwe bh, zit ie geweldig, tot een dag of 3 later. (ook na het wassen)…dan begint hij ook te drukken tegen mijn ribben en vooral als ik zit. Als ik sta heb ik daar zelden last van. Heel vervelend. Ben goed opgemeten en heb EUR 85E , al allerlei modellen geprobeerd, van een hele hoop speciaalzaken tot Hunkemolller. Ik weet het niet meer….

 209. E.

  Hoi,
  Weet je waar ook goede lingeriezaken zijn in Groningen of in Limburg?

 210. Lana

  Wat vervelend! Ik kan vanaf het scherm helaas niet zien waar het fout gaat. het zal toch iets met de maat of het model moeten zijn

 211. Anneke

  Voor dames die in de buurt van Arnhem wonen, of er redelijk makkelijk kunnen komen, in Duiven zit Bodywear Superstore. Ik heb er fijne ervaringen. Ze hebben veel keuze, en zijn niet absurd duur (dwz sommige merken niet). Ik heb een uur in een hokje gestaan terwijl er een lieve dame een uur heen en weer rende om BHs voor mij te pakken. Erg fijne service. 🙂

 212. Lydia

  Hoi! Ik heb net een borstvergroting gehad. Nu mag ik normale bh’s gaan dragen maar kom niet uit de maat. Bij opmeten kom ik op 75 onderwijdte. Ik heb weinig vet op de ribben dus ben na wat passessies naar 70 onderwijdte gegaan. Bovenwijdte is 92 cm. Dan zou ik uitkomen op een 70e. Ik heb nu een 70E gekocht en die zit op zich goed. Maar de beugel lijkt wat breder dan de borst. De beugel eindigt nu onder mijn arm. Terwijl hij qua diepte mooi om de borst sluit. Mijn borsten zijn nog wel heel stug en strak. Heb ik nou de goede maat?

 213. Jolanda Mol

  Wauw. Wat een top forum is dit. Ik wil dit weekend nieuwe bh’s gaan kopen. Momenteel draag ik een 75 B, maar aangezien ik zwanger ben zijn mijn borsten wat groter. En het zit nu voor geen meter meer, zodra ik thuis ben doe ik die bh uit. Ik op Google op zoek naar een maattabel. En volgens meerdere berekeningen zou ik 80 AA hebben. Nu heb ik geen grote borsten….maar aa lijkt me sterk.
  Nu ik dit zo eens gelezen heb zit ik te denken om misschien dan een 75 C te passen? Zou dat een maat zijn die wellicht wel lekker zou zitten?

 214. Christa

  geweldig dit onderwerp! Super uitgelegd ook. Complimenten.
  Mss kun je ook nog toevoegen dat vrouwen ’s moeten ophouden met beknibbelen op hun lingerie. Een BH van €15,- doet niets! Je hoeft echt niet de wereld aan geld uit te geven, wacht bv op de uitverkoop ofzo. Ga punten sparen bij 1 winkel en daarmee weer een korting fixen etc. Maar dat eeuwige zuinige gedoe levert ook een boel vrouwen de verkeerde BH op, als je het mij vraagt.
  Mijn BH’s kosten sowieso meer dan €80,-. Ik draag eigenlijk alleen maar Prima Donna’s. Maar als ik ze was, laat ik ze niet centrifugeren. Hang ze gewoon druipend te drogen. GEEN droger. Dan doe ik zo makkelijk 3 jaar met een BH. Da’s €26,- per jaar. Valt mee toch? Een BH is nou eenmaal meer dan alleen een leuk kledingstuk, het heeft functie. Kun je maar beter iets goeds dragen toch?

 215. Annelies B

  Hele duidelijke uitleg. Alleen …. Met de centimeter gemeten zou ik een 120 omvang moeten hebben. Mooi niet, dan schieten mijn dames er onder uit. Draag nu (afhankelijk van merk) 105/110) en een H cup. (Had ooit Prima Donna’s, maar die gaan maar tot 105H.)
  Maar het prikken van de beugel onder de oksel blijft zeer irritant. Dus waarschijnlijk een grotere cup nodig?

 216. Zo hallo, echt megaveel reacties hier!
  Maar ik wilde toch even laten weten dat ik n.a.v. dit artikel eindelijk eens een keer bij Superbra langs ben gegaan. En van de 85D ben ik nu naar een 75FF/75G gegaan. De prijs vond ik trouwens reuze meevallen, had meer een Marlies Dekkers-prijscategorie verwacht. En voor een goede bh heb ik dat ook over.
  Eenmaal thuis meteen maar met de bezem door mijn kast gegaan, alle versleten bh’s weggegooid, een stuk of 10 wel…

  Heb jij zelf weleens een bh gemaakt? Kun je dan wel op de matentabel vertrouwen? Ik heb er ooit één gemaakt, maar dan wel in mijn gebruikelijk 85D.
  Jacqueline onlangs geplaatst…EDS Gastblog Ruchama

 217. Lana

  Maattabellen, tja, daar kan je nooit echt p vertrouwen. Misschien is jouw dtof net elastischer, ging het patroon uit van een borst die aan de onderkant voller is en jij bent misschien aan de bovenkant voller. Bh’s maken van een patroon is net als pakken uit het rek.

 218. bh,s kopen is voor mij ook lastig. ik kwam bij hunkemoller en ze zeiden dat ze geen 65F hadden maar wel 70F.. en dat ik dat wel kon hebben.. dus dat maar gedaan. 70F gekocht.. hij staat op z,n strakst (haakjes en bandjes) maar ik heb bij mijn rug het gevoel dat ik geen Bh draag omdat hij zo los zit. betekent dit dat ik naar een 60/ 65 omvang moet kijken?
  veel winkels hebben dat niet volgens mij (alleen voor kleine cupmaten zoals AA en A)
  bedoel.. ik heb kledingmaat 34/XS en ben behoorlijk slank..
  dus het valt wel op.. welke winkels hebben deze maten wel?

 219. Lana

  SuperBra is de winkel met het grootste aanbod in 60/65

 220. Miriam

  Hallo

  Ik ben al eens op je blogje terechtgekomen, maar ik was toen nog niet klaar voor de switch :).

  Ik heb het nu zelf een keer getest thuis (Scoop and Swoop), man man man wat een verschil.

  Lange tijd heb ik me tegen deze methode verzet omdat ik het te omslachtig vond om zo een bh aan te trekken (beetje onhandig, dus lukt moeilijk voor mij).

  Maar! Als je de bh effectief op de laatste haakjes vastzet, dan lukt dit eigenlijk wel nog goed.

  Ik heb een 70aa besteld en gepast via de S&S methode en de cups waren *duidelijk* te klein (hij zat *zo* slecht dat ik de pijn nog op m’n ribbenkast voel, holy sh*t). Ik kan er best om lachen.

  Ook last van “sideboob” bij deze beha (want cup te klein), en achterband schoot iets te veel uit naar boven, en vooraan viel hij niet schoon plat op de borstkas. Dus niet goed!

  Mijn grootste probleem is altijd het voorste stukje geweest, waarbij de band nooit lekker plat op de borstkas bleef zitten.

  Jarenlang heb ik de pest gehad aan beugelbeha’s hierdoor en kocht ik steeds bikinitopjes (met striklint) of sportbeha’s omdat deze zoveel comfortabeler aanvoelden en er eigenlijk best leuk uitzagen, maar ik ben ondertussen 30 en ik wil ook een keer een leuke vrouwelijke beha kunnen dragen.

  Ik ben een praktische vrouw en ik heb echt een bloedhekel aan spullen die niet werken naar behoren (geldt dus ook voor een BH) en ik geef er dan ook niet graag geld aan uit.

  Dus als ik het goed begrijp, 1 cup groter + kleinere bandmaat (met welke letter stemt dit dan overeen?).

 221. Jessica

  Weet iemand ook een goede winkel, waar ik nou eens eindelijk echt een passende bh kan vinden, in de buurt van Zwolle/Harderwijk/Lelystad.
  Ik zou wel naar superstaat willen, maar Rotterdam is zo ver. Ik kom nog wel heel af en toe in Groningen, Amsterdam, Utrecht of Amersfoort.

  Ik draag momenteel 70C, heb ook nog 70D en zelfs 75C. Die 75C valt denk ik smal, want lijkt smaller dan sommige 70. Ik heb nog nooit een bh op het wijdste gaatje gepast, op z’n strakst past 70 meestal in het begin wel, maar na een tijdje wordt het toch te wijd. Ooit in een ver verleden laten opmeten en daar kwam toen 70D uit, maar na 3 kinderen is het volume er helaas toch wat uit naar mijn idee. Hoog vallende bh’s in 70D vul ik bovenin niet op, maar van die lagere bh’s zitten wel mooi in D. Zou dat dan toch de cupmaat zijn, maar voor mijn vorm (naar buiten vallend en laag) dan dus van die halve cups of balconettes?

  Ik zit ook op internet te kijken, maar twijfel welke maten ik dan zal bestellen om te passen. Ik dacht 65D en 60DD/E, maar misschien is daar de cup dan toch te klein van?

 222. Lana

  In Amsterdam zit Bety’s boobs, die kunnen je goed helpen

 223. Lana

  IK zou echt even naar een speciaalzaak gaan want ik denk dat er meer dan 1 cup geschoven moet worden 🙂

 224. Kim

  Ik had voor mijn zwangerschap een bh in de maat 85B die lekker zat, nu ben ik flink afgevallen en zijn mijn borsten leger en hangender. Ik denk zelf aan cup a maar heb echt geen idee. Heb jij tips voor een speciaalzaak waar ze goed kunnen helpen? Voor kleine borsten heb ik die nog niet gevonden helaas. Ik woon in Rotterdam.

 225. Lana

  Probeer SUperbra toch, het zal je verbazen hoeveel ze je kunnen helpen. en als je uit de maatrange valt dan kunnen ze je helpen met verderkijken

 226. Con

  Wat een goede blog!
  Ik ben niet iemand die normaal reageert op deze dingen, maar ik begrijp ineens waarom bh’s me nu beter zitten dan vroeger.
  Ik ben 1 van de zeldzame vrouwen, die grotere borsten krijgen van zwangerschap en borstvoeding, dus ben na 2 kinderen van een kleine 75b naar een 75d gegaan. Ik realiseer me nu dat deze beter zitten omdat ik qua borstaanzet de d cup nodig heb voor de beugel, ik had vroeger heel vaak dat de beugel te smal viel. Ik had toen dus eigenlijk een 65d moeten proberen, maar wie bedenkt dat nu als er verteld wordt dat je met een borstomvang van 77 cm een 75 of zelfs 80 nodig hebt.
  Mocht ik wat afvallen door sporten, zal ik zeker ook een 70d proberen ipv een 75c. En ik twijfel een beetje aan mijn pas gekochte Freya, deze zit heel lekker, maar het 3e haakje is eigenlijk te los, dus had misschien hiervan ook een 70e moeten proberen.
  Ik denk dat er met mij veel andere vrouwen zijn, die denken dat de beugel breder wordt met de omvangsmaat, terwijl het tegenovergestelde waar blijkt te zijn (omdat je dan met je cupmaat juist naar beneden gaat)

 227. Stella

  Hi! Ben hier terecht gekomen, omdat ik me afvraag, waarom ik (tot nog toe) nergens een bh-maat 80E kan vinden? Ik heb een op zich prima bh bij de Zeeman vandaan, een standaard basic die onzichtbaar is onder een t-shirt, ware het niet, dat ik double breasts erin heb; ze bollen er iets boven uit. En dat vind ik onder een t-shirt heel naar staan. De maat is 80D. Hij zou perfect zitten als de cup ietsje dieper was. De breedte van de (beugel)cup is perfect, alleen dus de diepte. Ben sinds de overgang van een borstomvang van 75cm naar 80 gegaan. De 75cm bh’s gaven een te smalle cup, dus de borsten lagen er niet mooi in. Bij de 80cm merkte ik dat de cup iets breder werd en dat zit beter bij mij, echter ik zou de cup iets dieper willen hebben. Heb jij tips? Alvast dank!

 228. N

  Ik draag momenteel 80C, ik weet niet zeker of die maat klopt maar volgens die tabellen zou ik AA hebben. Dat zou inhouden dat ik bijna niets heb, terwijl ik ze zelfs met een oversized trui niet kan verbergen.
  Nu zitten mijn BH’s op mijn rug wel te hoog, maar 75 of 70 is te smal voor mijn borsten dan worden ze tegen elkaar geperst. Een B-cup pas ik al jaren niet meer, als ik die probeer ongeacht de omvang dan komen mijn borsten er op de vreemdste plekken uit haha (en krijg ik ook 4 borsten)

  70D proberen misschien? Maar die zijn misschien weer te diep… Ze hangen nogal (ondanks mijn jonge leeftijd en nee ik ben niet zwanger geweest) waarschijnlijk omdat ze zwaar zijn? Zo’n tabel heeft alleen nut als je stevige, recht vooruitstaande borsten hebt.

  Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik nooit hele dure BH’s koop, en altijd zonder beugels want die doen pijn.

 229. Eef

  Ik zie echt door de bomen het bos niet meer…
  Ik heb altijd 85E of 80F gehad .. alleen merk ik nu dat mij 80F te straks om mijn middel begint te zitten… nu krijg ik het advies om of 85F te dragen.. Maar als ik mezelf meet moet ik op een 90B uitkomen ik snap er helemaal niks meer van maar wil nou wel een keer ene goeie richtlijn …wat zal jij me adviseren?

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.