Jaaaaaaaaaah

Reacties 5

Als je mijn blog al wat langer volgt weet je hoe belangrijk dit voor me is. Ik heb eindelijk, eindelijk, eindelijk een compleet paar sokken af! Nee? Je volgt me niet? Ok, ik wilde heel graag wollen sokken voor mijn peuter maken toen hij nog een babyman was. Dat moest ik toch kunnen. Vijf sokken een hele berg frustratie verder had ik nog steeds geen goed passend paar en heb ik de handdoek in de ring gegooid. Als ik voor hem al geen mooie sokken kon maken zou dat voor mezelf al helemaal nooit lukken.  Nu ben ik een babyman verder en heb ik het maar weer eens geprobeert. Nu met succes!

Sokken breien is geen geld besparende bezigheid, voor het geld van een bol mooie sokkenwol heb je een prachtig paar wollen fabriekssokken, waarom wil ik het dan überhaupt doen? Eigenlijk heel simpel: het breien van sokken is een behapbaar project. Een vest, trui of alles groter dan babykleertjes is zo’n enorme onderneming dat de kans dat je het onaf ergens in een doos gooit erg groot is. Sokken zijn, hoe groot de ontvangende voet ook is, redelijk klein en goed te doen. Breien is voor mij zo’n heerlijke meditatieve bezigheid die ook nog eens goed te combineren is met het kijken van fantastische slechte serie’s als RuPaul’s dragrace dat ik gewoon sokken wilde kunnen fabriceren.

Ik heb rare voeten, mijn kiddies ook. Hoge wreef, groot en breed, daarom lukte het me niet om met een standaard patroon zonder aanpassingen een goede pasvorm te krijgen. Op de breibeurs werd ik gewezen op het patroon voor de fishlips kiss heel. Een verradelijke naam want het is eigenlijk een complete instructie voor het maken van een perfect voetpatroon zodat je elke sok kunt maken. Daarnaast is het een hielinstructie die zelfs ik nu al uit mijn hoofd kan. Het kost een hele dollar maar dan heb je ook wat.

Je moet voor het patroon de voet van de sokkenkrijger overtrekken, klinkt simpel maar met kleintjes krijg je hilarische tafrelen: Selluf toen! Auk!

LeesVoer

Ik heb het patroon braaf gevolgd en opeens bleek het helemaal niet moeilijk. Er zit nu dus een paar voor de peuter op de pennen en daarna ga ik aan een paar sokken voor mezelf beginnen. Natuurlijk ben ik weer overlijk ambitieus en ga ik dan leuke fair isle inbreipatroontjes in de sok verwerken. Ik weet niet hoe het moet, ik denk dat ik het niet kan maar weet je, dat is het leuke van handwerken; als je gewoon begint wordt het meestal hardstikke mooi. Zelfs als iets even niet lukt, zoals die vijf klotesokken van vorig jaar, dan leer je daar weer heel veel van. Ik heb toen continentaal leren breien en leren werken op rondbreinaalden.

Wat rolde er bij jou van de pennen of brei je niet?

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.