Ik zie een patroon

Reacties 6

Toen dames nog veel hun eigen kleding maakten waren er in Nederland twee grote tijdschriften voor patronen. De ‘Marion’ verscheen maandelijks en was 50 cent. De ‘Madeleine’ was van de ‘Margriet’en was 10 cent. Bij de tijdschriften kreeg je een aantal patronen kado maar andere maten en modellen kon je  via de bladen bestellen.

 

De ‘Madeleine’ bevat kleurenfoto’s maar is verder vergelijkbaar met de ‘Marion’. De jonge modellen worden afgewisseld met rijpere dames in verstandige jurken. Let vooral ook op het vlotte kapsel van deze dame.

image

Ik geniet persoonlijk altijd van de omschrijving bij de kleding. De ‘Madeleine’ houdt het simpel bij een beschrijving van de kleding maar de “Marion” verkoopt de patronen echt.

image

Over het jurkje aan de rechter kant: “Welk aanstaand moedertje zal er niet heel aantrekkelijk uitzien in deze leuke winterjurk. (…)”

Over de jurk middenboven: “in Parijs wordt de overgooier weer modern! Op heuphoogte twee steekzakken met kleppen. Charmant staat de genopte bluse met aan de hals een col.”

Het enige echt frustrerende aan deze bladen is dat de patronen die er niet bijgeleverd zijn ook niet meer te bestellen zijn. Maar het blijft genieten.

 

6 reacties

 1. Claartje

  Ik heb een abonnement op de knippie voor m’n smurfje!

  Das klein werk en hopelijk ook niet al te moeilijk en snel af 🙂

 2. Miranda

  Ik heb ook veel tijdschriften uit Japan gehad met partonen erin. Helaas kon ik er niks mee, maar het leek me altijd wel heel leuk als je daadwerkelijk de kleding uit de tijdschriften er mee zou kunnen maken.

 3. Ik heet Marion (ha, ha) en kan me het blad met mijn naam ook nog herinneren. En dan had je idd de Knip en de Burda. Ik ben zelf niet zo van het naaien maar kan de bladen nog wel herinneren.
  Marion onlangs geplaatst…ijskoude traktatie voor je hond

 4. Lize

  Weet iemand wanneer de Marion gestopt is en eventueel is overgenomen door een ander patronentijdschrift?
  Lize.

 5. w.kuipers

  De Marion is volgens mij door de Margriet overgenomen in de Jaren 1960 – 1965

  Mijn vrouw heeft daar gewerkt in Utrecht, ze tekende de patronen vanaf 1952 t.m 1959 voor de Marion.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.