vintage huishoudboek

Het coöperatie kook- en huishoudboek uit 1938

Reacties 11

Waar ik ook ben, ik ben altijd op zoek naar een leuke tweedehands, dat is er met de paplepel ingegoten. Toen ik de quilt ging ophalen bij de Duitse grens kon ik het niet laten om even bij de kringloop in Denekamp te kijken. Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb want anders was ik mijn nieuwste schat misgelopen: een huisvrouwenhandboek uit 1938! Het coöperatie kook- en huishoud boek.

Dit boek is naar eigen zeggen: “een rijke, haast onuitputtelijke bron van nuttige wenken voor de huisvrouw, de keukenprinses, ja voor heel het coöperatieve huisgezin.”

Voorwoord

Verder een enorm handige lijst voor essentiële keukeninventaris

De keukeninventaris

En materialen voor schoonmaak en was

Het schoonmaakmateriaal

Het mooie van dit soort boeken is het kijkje dat je krijgt in het dagelijks leven. Geschiedenisles krijg je niet over huishouden in de jaren 30. Dit boek is eigenlijk een soort van allerhande. Bij elk gerecht staan producten die je bij hen kan kopen met de merknaam er bij. Dat is dus echt van alle tijden! Het boek beveelt zichzelf ook aan met tips voor de katholiek: “Met speciale menu’s voor R.K. Vasten- en Onthoudingsdagen.”

Recepten

Die zijn, ehm, interresant. Bijvoorbeeld:

Voor 6 personen
Warme macaronipudding
300gr. macaroni
250 gr. Ham
100 gr. Oude zoetemelkse kaas
1 1/2 dl melk
2 eieren
zout en peper

Was de macaroni, kook de pijpen in hun geheel in kokend water met zout gaar (1/2 à 3/4 uur). Leg er zoveel op de bodem, van een met boter besmeerde, warme puddingvorm, dat die juist bedekt is en leg hierop een laagje van de gehakte ham en de geraspte kaas, die met elkaar vermengd zijn.
Doe er dan weer wat macaroni in, maar zorg, dat ze zoveel mogelijk de zijkanten van de vorm bedekt. Ga zo voort, tot alles gebruikt is.
Klop de eieren met zout en peper, doe er de melk bij en giet dit mengsel in de vorm. Sluit de vorm op de bekende wijze en kook de pudding 2 uur au bain-marie.
Vul het water geregeld tot even onder de rand van de vorm met kokend waterbij. Stort de pudding op een verwarmde schotel en geef er een roomsaus bij.

Opvallend vind ik dat er een volledige rijsttafel in staat aan recepten, die klinken ook redelijk smaakvol!

De was

Als vrouw die in paniek raakt bij de gedachte dat haar wasmachine er mee ophoudt  is het gedeelte over wassen erg heftig, man wat een werk hadden de dames daar vroeger aan!

“Hardnekkige vlekken worden met een draadje wit garen gemerkt, opdat men de vlekken ook in het natte goed terug kan vinden.”

Twee bladzijdes alleen al over verschillende soorten stijfsel…

Alles eerst checken op vlekken, voorbehandelen, weken, uitkoken, uitspoelen, door de wringer halen, weer checken op vlekken, eventueel met stijfsel behandelen en strijken. En dan heb ik moeite met er een paar keer per week een wasje in te gooien. Ik ga me even schamen.

Dankbaar

Dat is ook waarom ik zo’n huishoudboek zo waardeer: ik zie hoe goed ik het heb, hoeveel vrijheid ik heb omdat ik niet eens per week de hele dag aan het wassen ben. Dat ik een stofzuiger heb en een koelkast! Dat ik naast het eeuwige huiswerk tijd heb om deze stukjes te schrijven en dat ik tijdens het handwerken slechte series kan kijken!

Jammer genoeg missen appendix E: De verzorging van het uiterlijk en F: gevaren in de huishouding. Die klinken toch het aller interessantst ! Edit: een lieve lezer wees me er op dat ik verkeerd keek. De indeling van het boek is wat ondoorzichtig maar ze zitten er in. Enorm leuk leesvoer, ik zal er snel meer over schrijven!

IMG_0032

Welk huishoudelijk apparaat zou jij niet meer zonder kunnen?

 

11 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.