Huisgemaakte sintlekkernij

Reacties 5

Morgen is het 5 december, sinterklaas en waarschijnlijk kan je al geen pepernoten of marsepein meer zien. Wat zet je je gasten dan voor? Borstplaat natuurlijk, niet van die harde wit uitgeslagen plakjes van de super, nee, oudhollandsche huisgemaakte roomborstplaat.

Vorig jaar gaf ik jullie dit recept pas op 5 december, dat was niet handig natuurlijk. Vandaar dat ik hem even in de herhaling gooi. Het kost je maar een kwartiertje, en een bezoekje aan de tandarts, maar het is echt goddelijk.

 

Wat heb je nodig?

125ml room
125gram kristalsuiker
75gram poedersuiker
kleine pan met dikke bodem
suikerthermometer

Eventueel vanillesuiker, cacao of sterke koffie.

Doe alle ingrediënten in het pannetje. Voor chocoladeborstplaat voeg je een lepel cacao toe, voor vanille vervang je wat suiker door vanillesuiker en voor mokka vervang je een deel room door sterke koffie.

image

Verhit de massa tot 117-119 graden. Zodra je de 100 graden raakt moet je niet schrikken want het geheel gaat omhoog komen en heftig bubbelen. Dit komt omdat het vocht moet verdampen voordat het heter kan worden. Zodra je thermometer tussen de 117 en 119 graden komt haal je de massa van het vuur en ga je als een gek roeren.

Dit roeren is het allerbelangrijkste van de bereiding. Roer je niet dan wordt het een soort plakkerige toffee. Door het roeren gaat de massa kristaliseren en dat is wat we willen. Door goed heftig te roeren worden de kristallen kleiner en de borstplaat nog lekkerder.

Blijf roeren tot de massa dikker en matter wordt, als dat gebeurt moet je snel gaan storten. Origineel moet dit in speciale vormen maar siliconen vormpjes doen het ook prima. Giet de massa snel in de licht bevochtigde vormen.

image

Doe jezelf een lol en bewaar dit recept niet alleen voor sinterklaas, het is zo goddelijk lekker, het mag echt vaker gemaakt worden.

 

 

5 reacties

 1. Maal

  Kan het ook goedkomen als je geen keukenthermometer hebt…? En zo nee, waar kan ik een keukenthermometer acquireren?

 2. Lana

  Jazeker, dan moet je druppeltjes van het mengsel in een glas koud water laten vallen. Het is klaar als dat een “zachte bal” vormt

 3. Hanneke

  Heerlijk! En voor allen nog een tip van degene aan wie ik zijn geheime familierecept ontfutseld heb: als je het mengsel net hebt gestort, tik dan een paar keer met de vormen op het aanrecht of schud ze voorzichtig wat heen en weer, dan gaan de belletjes eruit en ziet het er nog mooier uit! Net als met betonstorten, maar dan eetbaar 🙂

 4. Aukje

  En ik maar zoeken vandaag: nergens meer te krijgen, volgens mij is het te ouderwets. Als ik wist dat het zo makkelijk was… Dank voor het recept, volgend jaar weer smullen!

 5. Petra

  Heerlijk! Je hebt niets teveel gezegd. Nooit gedacht dat die oude ijsblok-vormpjes nog een nieuw leven zouden krijgen. Idd ook heel goed voor kerst, pasen, pinksteren, verjaardagen en volgens mij is het ook en goed medicijn tegen dipjes! Dank voor het recept!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.