Hoe overleef ik de speeltuin? Deel 1

Reacties 6

Het is eindelijk mooi weer, dat heeft natuurlijk heel veel voordelen maar er komen voor een moeder ook wel wat nadelen bij kijken. Het dagelijkse zonnebranddrama en de daarmee nauw verbonden extreme zonnehoedjesafschuw zijn nog maar het begin.

Moet bij slecht weer de dreumes al elke dag naar buiten. Met mooi weer wordt dat een absolute noodzaak. Minstens twee keer, mocht je net zo’n dreumes als ik hebben dan telt de achtertuin niet echt als buiten; er moeten avonturen beleefd worden. Dus zit er niets anders op dan met je hele hebben en houwe maar naar de speeltuin te gaan.Dat is voor volwassen intelligente vrouwen nogal een opgave. Het enorme plezier dat die kleintjes  er uit halen hebben wij nou eenmaal niet. Hoe is het dan toch dragelijk te houden?

De goede speeltuin

Het begint allemaal met het selecteren van de goede speeltuin.

Nog geen 50 meter van mijn voordeur is een klein speeltuintje. Twee schommels, een klimding met kleine glijbaan, een grote glijbaan, zandbak en een wipkip. Toch zal je mij daar zelden vinden. Er ligt namelijk altijd veel rommel en is ook zeker niet vrij van hondenpoep. Ook moet ik daar echt non stop een oog op de kleine houden omdat er fietsers en auto’s langs kunnen rijden.

Waar ik liever heen ga is één van de beheerde speeltuinen in de omgeving. Gegarandeerd zonder hondenpoep en troep, mèt koffie en prettige toiletgelegenheden. Ook zijn deze speeltuinen speciaal gericht op kinderen tot een jaar of 7. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je mini omver wordt gelopen door de grote jongens. Deze speeltuinen hebben vaak ook veel fietsjes, karretjes en zandbakspeelgoed dat je niet in de straathoekspeeltuin vindt. Ben je luiers vergeten? Die zijn vaak per stuk te koop en je kind raakt niet kwijt omdat er maar één ingang is.

Waar je wel rekening mee moet houden is de kosten. Niet alleen de entreekosten, die variëren van €0,50 tot €2,- afhankelijk van de speeltuin, maar ook je kopje koffie, bakje fruit en die handige tosti tikken aan. Om de kosten laag te houden kan je er voor kiezen om een seizoensabbonement te nemen. Kost ergens van 15 tot 25 euro voor het hele gezin inclusief opa’s en oma’s. Dan kan je onbezorgd elke dag een ochtend of middag doorbrengen, let alleen wel op je koffiebudget.

Kijk even in je omgeving waar de speeltuinen zijn. Vaak zijn ze wat verstopt in woonwijken.

Wat is jouw favoriete speeltuin?

Volgende keer: Wat neem je mee naar de speeltuin om het leuk te houden, voor de mini maar ook voor mama?

6 reacties

 1. Wij gaan graag naar De Draak (http://www.middenhuis.nl/). De drakenspeeltuin is een goed bewaard geheim in onze buurt. Het maakt deel uit van een antroposofische woongemeenschap, maar iedereen mag er gewoon komen spelen.

  Er is een waterpomp met flowforms, een glijbaan die over de helling naar beneden gaat en er zijn enorm veel verstopplekjes.

  Ik neem altijd een boek mee en een beker met koffie. Je kan er niet plassen, maar we zijn zo weer thuis als het snel moet.

 2. Marjolein

  Wij gaan regelmatig naar De Speuldries in Deurne (NB). http://www.speeltuindespeuldries.nl/
  Dat is een grote omheinde speeltuin waar je voor niks(!!!) naar binnen kunt. Er is altijd iemand die overzicht houdt en een evenuele pleister kan plakken. Je kunt er ook een kop koffie en wat voor de kinderen krijgen als je wilt, maar zelf alles meenemen mag zeker ook! Erg de moeite waard voor kinderen tot een jaar of 7 a 8. Ook nette toiletten aanwezig en als we ons een hele dag vermaakt hebben geven we altijd een kleine vrijwillige bijdrage die dan weer wordt gebruikt voor het onderhoud.

 3. Lambert

  Quote: “Dat is voor volwassen intelligente vrouwen nogal een opgave. Het enorme plezier dat die kleintjes er uit halen hebben wij nou eenmaal niet. Hoe is het dan toch dragelijk te houden?”

  Ben ik dan een volwassen domme man????? Het is zo moeilijk als je het zelf maakt. Ik vind het namelijk helemaal geen opgave. Het is heerlijk om met de kinderen mee te spelen en ze allerlei dingen over de natuur te leren.
  Het enorme plezier dat die kleintjes eruit halen is voor mij (zoals het m.i. voor elke ouder zou moeten zijn) het allergrootste plezier. Die glinsterende oogjes, de olijke glimlach en vooral het verslag van die dag dat je nog vele dagen aan mag horen vind ik meer waard dan een zak vol geld, dat is onbetaalbaar……
  Misschien ben ik dan een te moderne vader, maar zo is hoe ik er over denk…..

 4. Lana

  Nee. Je moet ongeloofelijk blij zijn dat je er zoveel plezier uit haalt, dat is zeldzaam en een kado.

  Ook omschrijf je nu voor mijn gevoel niet de dagelijkse speeltuingang naar de buurtspeeltuin omdat e kleintjes anders het huis afbreken. Vandaag met de mini naar het bos geweest, was fantastisch. Vond ik ook heerlijk. Maar dat is echt van een andere orde dan de dagelijkse speeltuinsleur.

 5. Jlnda

  Het bos! Zand, soms wat water, takken en dus genoeg speelplezier

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.