Hoe heet ze?

Reacties 6

Op zich geen rare vraag als je hoort dat je een nieuw achternichtje hebt gekregen. Toch kreeg ik van mijn Deense oom de wind van voren: “Typisch weer zo’n Nederlandse vraag, gewoon, baby. Dat jij nou al bij de bevruchting een naam had.” Ik stond even perplex, het is toch logisch dat je meteen naar de naam van de verse larve vraagt?! Nou nee dus, waar je in Nederland binnen drie dagen aangifte moet doen met naam en toenaam, heb je daar in Denemarken 6 maanden voor!

Leesvoer was even op familiebezoek in het hoge noorden, even bijkomen van alle beslommeringen, even sleeën en dus even kijken bij de nieuwste aanwinst. Ik ben er nog niet helemaal uit welk naamgevingssysteem ik nou handiger vind.

Binnen 48 uur moet je het kind bij de priester aangeven, jazeker de priester, maar daar hoeft geen naam bij. Zo heb je dus maanden de tijd om naar je kind te kijken om te beslissen of het een Bjørn, een Mårten of toch meer een Sven is. En mocht je na zes maanden te laks zijn om naar het gemeentehuis te gaan wordt je kind automatisch vernoemd naar de eerste gelijkslachtige uit het koningshuis, een meisje dus naar de koningin, een jongen naar de kroonprins en mocht je het geintje vaker flikken gaan ze gewoon naar de volgende in de lijn van troonopvolging kijken.

In Noorwegen maken ze het nog gekker, daar heb je een heel jaar om te beslissen hoe je kind heet. Kleine kanttekening: als je daar niet op tijd bent heeft je kind gewoon geen voornaam. Ook handig.

Maar hoe fijn is het om zoveel tijd te hebben voor een naam, wordt het geven van een naam niet steeds moeilijker? Als zo’n larve nog vers is kan hij of zij nog alles zijn. Als zo’n kleine na een paar maanden een karaktertje laat zien moet je daar dus de perfecte naam bij vinden. Ik weet niet of ik dat handig had gevonden, zoveel bedenktijd. Nu vind ik de drie dagen die we in Nederland hebben ook wel absurd kort hoor. Twee weken zou toch prettiger zijn, want om nou te zeggen dat Nederlanders altijd zulke goede namen kiezen, nee. Jaarlijks bewijs daarvan is de namenlijst van de sociale verzekeringsbank.

Wat vind jij, drie dagen is zat of zou je liever een half jaar hebben?

6 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.