Hoe heet ze?

Reacties 6

Op zich geen rare vraag als je hoort dat je een nieuw achternichtje hebt gekregen. Toch kreeg ik van mijn Deense oom de wind van voren: “Typisch weer zo’n Nederlandse vraag, gewoon, baby. Dat jij nou al bij de bevruchting een naam had.” Ik stond even perplex, het is toch logisch dat je meteen naar de naam van de verse larve vraagt?! Nou nee dus, waar je in Nederland binnen drie dagen aangifte moet doen met naam en toenaam, heb je daar in Denemarken 6 maanden voor!

Leesvoer was even op familiebezoek in het hoge noorden, even bijkomen van alle beslommeringen, even sleeën en dus even kijken bij de nieuwste aanwinst. Ik ben er nog niet helemaal uit welk naamgevingssysteem ik nou handiger vind.

Binnen 48 uur moet je het kind bij de priester aangeven, jazeker de priester, maar daar hoeft geen naam bij. Zo heb je dus maanden de tijd om naar je kind te kijken om te beslissen of het een Bjørn, een Mårten of toch meer een Sven is. En mocht je na zes maanden te laks zijn om naar het gemeentehuis te gaan wordt je kind automatisch vernoemd naar de eerste gelijkslachtige uit het koningshuis, een meisje dus naar de koningin, een jongen naar de kroonprins en mocht je het geintje vaker flikken gaan ze gewoon naar de volgende in de lijn van troonopvolging kijken.

In Noorwegen maken ze het nog gekker, daar heb je een heel jaar om te beslissen hoe je kind heet. Kleine kanttekening: als je daar niet op tijd bent heeft je kind gewoon geen voornaam. Ook handig.

Maar hoe fijn is het om zoveel tijd te hebben voor een naam, wordt het geven van een naam niet steeds moeilijker? Als zo’n larve nog vers is kan hij of zij nog alles zijn. Als zo’n kleine na een paar maanden een karaktertje laat zien moet je daar dus de perfecte naam bij vinden. Ik weet niet of ik dat handig had gevonden, zoveel bedenktijd. Nu vind ik de drie dagen die we in Nederland hebben ook wel absurd kort hoor. Twee weken zou toch prettiger zijn, want om nou te zeggen dat Nederlanders altijd zulke goede namen kiezen, nee. Jaarlijks bewijs daarvan is de namenlijst van de sociale verzekeringsbank.

Wat vind jij, drie dagen is zat of zou je liever een half jaar hebben?

6 reacties

 1. Mye

  Tja… 2 weken zou wel fijn zijn… Helemaal voor mensen die het gewoon nog niet helemaal zeker weten.
  Maar een half jaar of een jaar?
  Ik wist in beide zwangerschappen echt wel hoe ons kindje ging heten, zowel jongens als meisjesnamen waren er. Ik kan me ook niet voorstellen dat je hier maanden de tijd voor moet hebben terwijl je al bevallen bent en al kennis gemaakt hebt met je kindje….
  Maar ieder land zijn eigen gewoontes natuurlijk! Al vind ik het ook altijd wel heeeel leuk om na de geboorte van een kindje de naam te horen die de ouders gekozen hebben!

 2. Nou, ik ben zo’n doos die al na vijf maanden zwangerschap een naam klaar had. Nu was ik overigens ook een behoorlijk hormonale dwingeland die meteen een keuze wilde maken. Maar dan nog, een half jaar? Voor mij zou het niet hoeven, maar voor mensen die twijfelen wellicht een enorme uitkomst!

 3. Lijkt me best handig, iets langer na kunnen denken! Maar zouden we dan wel zoveel van dit soort juweeltjes hebben? (Oooh ik kan nu al niet wachten tot de lijst van 2012 bekend wordt gemaakt!)

 4. Mamaphy

  3,5 jaar voor ik zwanger was hoorde ik een naam. En dat moest de naam worden van mijn zoontje! En mn vriend was het ermee eens, als we ooit een jongen kregen dan stond de naam al vast. En de meisjes aam kwam 1,5 jaar voor ik zwanger was aan waaien. De meisjesnaam staat nog steeds en met de naam van minn zoontje ben ik heel erg blij. (Alleen, hoe logisch ik het ook vind, hij wordt steeds iets vaker gegeven. Vorig jaar dus 49 keer. Maar ik zou ook geen andere naam weten die bij ons past hoor!)

 5. Aquarius

  Hier hebben we al heel ver van te voren een meisjesnaam (5 jaar geleden) en de jongensnaam is een tijdje geleden komen aanwaaien. Voorlopig (minimaal 5 maanden) toch nog geen zwangerschap hier dus tja… wij zullen het niet nodig hebben die extra tijd.

 6. Maeyken

  Nou ik vond het wel erg fijn … Het was niet zo makkelijk, maar toen onze twee boefjes twee maanden waren, wisten wij het wel erg zeker! De familienaam was dus eigenlijk Svend …

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.