Hippe shit

Reacties 8

Toen ik nog een klein meisje was en bij mijn tante logeerde hielp ik vaak luiers vouwen. Mijn tante was een van de weinige mensen die begin jaren ’90 nog katoenen luiers gebruikte. Katoenen doeken met veiligheidsspelden en overbroekjes. Wat een werk was dat! Ze heeft het bij haar tweede kind dan ook niet meer gedaan. Mijn beeld van wasbare luiers was dan ook precies dat: veel werk, veel gedoe. Gisteren deed ik mee aan de Great Cloth Diaper change en heb ik toch echt mijn beeld moeten bijstellen.

In een koffie bar bij station Amersfoort kwam ik gisteravond om 18.00 binnen. Een zaak gevuld met 25 baby’s en nog meer ouders. Al deze baby’s hadden een stoffen luier aan maar ik heb geen witte lappen gezien. Ook de ouders van de kindjes waren niet wat ik er van verwacht had. Waar stoffen luiers tot de jaren ’70 van de vorige eeuw gewoon pure noodzaak waren is het nu een bewuste keuze. In de jaren ’70 kwamen de wegwerp luiers op de Nederlandse markt. De papieren broekjes waren zoveel makkelijker in gebruik dan de grote lappen dat moeders massaal overstapten. Als je eind jaren ’80 nog stoffen luiers gebruikte was je toch wel een beetje een pauper die papier niet kon betalen of een stinkende hippie.

image

De nieuwe generatie

Nu is er zoveel aandacht voor milieu is en we tegelijkertijd in een gezellige financiele crisis zitten zijn de wasbare luiers weer in opkomst. Je kunt natuurlijk een hydrofiele doek om de kont van je kind knopen, werkt nog steeds prima, maar de nieuwe generatie wasbare luiers is daar niet mee te vergelijken.

Een moderne wasbare luier komt in verschillende types maar voor mensen die wegwerp gewend zijn wil ik even de aandacht vestigen op de AIO, de all in one. Dat is eigenlijk gewoon een wegwerp luier qua gebruik, schuif hem om je baby en klaar. Vaak zijn ze zelfs nog, door het gebruik van verkleindrukkertjes, de hele luierperiode te gebruiken. Ook hoef je ze niet uit te koken maar kunnen ze gewoon op 40 graden in de wasmachine.

Een overzicht van hoeveel afval en geld het scheelt staat hier.

Gisteren dus het wereldrecord wasbare luier verschonen. Een zaak vol normale baby’s met normale ouders. Ja er waren ouders met draagdoeken en ik heb ook een natuurrubber speen gezien maar dat is tegenwoordig al bijna niet alternatief meer te noemen. Door mee te doen op de lokatie in Amersfoort ging ik naar huis met een goody bag met daarin ook een AIO wasbare luier. Hij moet gewassen worden voor het eerste gebruik dus hij hangt nu te drogen, maar ik ga toch maar eens kijken hoe dat bevalt. Het scheelt toch wel veel geld, een hele hoop milieubelasting en, niet onbelangrijk, ze zijn een stuk minder lelijk dan die met vreselijke vrolijke beestjes bedrukte wegwerpluiers.

Vrolijke babybutcovers

Maar ben ik echt een wasbare luiermoeder? Is dat niet toch voor hippie’s. Of is het gewoon hip en groen en een reële keuze? Het blijft extra wassen…

Wordt vervolgt

 

 

8 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.