Het probleem met de doekjes

Reacties 17

We worden allemaal massaal ziek van onze keuken, paniek! Als we de minister moeten geloven dan. Ik krijg echt meteen jeuk want bemoei je met je eigen keuken! De paar keer dat ik een voedselvergiftiging heb opgelopen was dat buitenshuis. De laatste keer van een onverstandig broodje makreel in een cafetaria, gelukkig al zo’n jaar of acht geleden.

De enige keer dat ik me kan herinneren zelf een voedselvergiftiging te hebben veroorzaakt was een gehaktbrood in mijn studententijd. Hij was al vier dagen oud en ik wist dat het een risico was maar ja, ik had mijn boodschappengeld opgezopen… Ja dat was jammer.

Toch knap als je bedenkt hoe smerig de keuken en koelkast in al mijn studentenhuizen was, ben ik nou zo gezond? Ook nu ben ik echt de schoonste niet, mijn keuken is niet brandschoon en dat is heel vriendelijk gezegd, maar ik moet de minister op een paar punten gelijk geven, ten eerste: elke dag een schoon doekje.

Dat doe ik religieus sinds mij eens is uitgelegd waarom een dag oude doekjes slijmerig voelen:

Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel maar dat niet alleen, ze bouwen zich ook in. Ze maken een soort schild aan waar ze zich in verstoppen, dat is wat er slijmerig gladdig aanvoelt. Als je dus een doekje pakt en dat voelt glibberig dan ben je al veeeeel te laat. koop gewoon twee maxipakken microvezeldoekjes en pak elke dag een verse, ook als je denkt dat die oude nog wel kan. Ik ben het grootste deel van de dag thuis met twee troepmakertjes dus hier gaan er meerdere schone doekjes per dag door heen.

Om ze schoon te maken was je ze gewoon met de handdoeken mee op 60 graden en als je geen 60 graden wassen draait doe je ze twee minuten in de magnetron of laat je ze meedraaien in de vaatwasser op een 60+ stand.

Ten tweede die snijplank: ik ga er altijd maar vanuit dat mensen dat automatisch doen maar snij niet eerst vlees en daarna groente op dezelfde plank. Het beste is aparte planken maar als dat niet lukt dan maak je je planken na het snijden van vlees schoon door overgieten met kokend water en daarna goed schrobben.

 Wat was de reden van jouw laatste voedselvergiftiging?

17 reacties

 1. Marjolein

  …..*voelt aan vaatdoekje* ….. ahum…. :S (goeie tip)

 2. laura

  Hmm vaatdoeken, goed punt. Hier ook zeer streng in. Maar de snijplank? Wanneer ik nati vlees snij en daarna de pepertjes en ze gaan samen in de pan is er toch geen probleem ? Sla en vlees gaan uiteraard niet op dezelfde plank 😉

 3. Ehmmm… tja… wij gebruiken sponsjes. Da’s vast even ranzig. En ik spoel idd mijn plank tussendoor af, maar nooit met kokend water.
  Overigens ook nog nooit een voedselvergiftiging gehad :-).

 4. Cat

  Afhaaleten indisch en een een paar keer van niet goed schoongemaakte garnalen, ook van buiten de deur.

 5. Kim

  Gelukkig heb ik nog nooit een voedselvergiftiging gehad *knock on wood*. Maar ik was wel altijd laks met de vaatdoekjes. Nu heb ik ook maar gewoon twee emmers in mijn gootsteenkastje staan, 1 met schone doekjes en 1 met de vieze versies. Eens per twee weken gaat alles in een 90 graden was.

  Een aantal jaar geleden was er ook een nieuwsbericht dat hoogopgeleiden vaak veel langer doen met een vaatdoekje, soms wel tot een maand. Dus ik weet niet tot welke demografische groep minister schippers zich wendt, maar waarschijnlijk weten de meeste vuillakken het heus wel, maar nemen ze er de tijd niet voor om elke dag een schoon doekje te pakken.

 6. Iedere dag een schone keukenset (handdoek, vaatdoek en theedoek) is een van de weinige dingen die ik op huishoudelijk gebied goed doe! Voor de rest benik een ramp 😀

 7. Ik heb nog nooit en voedselvergiftiging gehad (naar ik weet) en ik ben een lousy huisvrouw. Ik gebruik eigenlijk nooit meer vaatdoekjes, ar poetspapier uit een dispenser als in een profikeuken. Toen ik nog wel doekjes gebruikte zo lang ik me kan heugen elke dag schoon, net als de hand- en theedoek.

 8. Tip van flip: Aangezien hout niet zo van kokend heet water houdt kun je ook grof (zee)zout gebruiken en met een halve citroen boenen. Daar houden bacteriën weer niet zo van 🙂

 9. bianca stolk

  mijn laatste keer voedselvergiftiging was in center parcs.. door een tosti god wat was ik ziek.

  ik laat ze altijd even in kokend hete soda weken en daarna gooi ik ze in de was inderdaad met 2 ukkies is de trommel voor 60 of 90 graden snel vol 🙂

 10. carolien

  Broodje shoarma 30 jaar geleden. Ziek…. ik had me voorgenomen nooit meer shoarma te eten. 😉

 11. check, check. En naar mijn weten heb ik nog nooit een voedselvergiftiging gehad. Gelukkig… En slijmerige vaatdoekjes, iewwww. Gelukkig niet dus 😉

 12. Floor

  Vaatdoekjes, oeps, dat lukt hier niet hoor… Maar meestal nog wel na een dag of 3…

  Snijplanken, tja… Ik geloof in de kracht van mijn maagzuur, doodt heel veel bacterien 😉

 13. Mijn enige echte voedselvergiftiging was door bedorven filet amercain. Wat was ik beroerd! Heb het jaren niet durven eten en nu eet ik het alleen direct nadat ik boodschappen heb gedaan.
  Onze keukendoekjes liggen om en om qua kleur zodat ik stiekum in de gaten kan houden of mijn huisgenoten wel regelmatig wisselen (ik weet het:erg)

 14. lieveheersbeestje

  Ja, iedere dag een paar doekjes, de microvezeldweil, theedoek en twee handdoeken in de was! Ik heb volgens mij nog nooit voedselvergiftiging gehad..
  Ooit las ik ergens dat er op een vaatdoekje meer bacteriën zitten dan op een hondentong…?

 15. Jasmijn

  Waarom geen vlees en daarna groente snijden op dezelfde plankjes? Als het om rauwkost gaat snap ik het, maar groente wat je daarna in dezelfde pan gooit om te roerbakken, geldt het daar ook voor?

 16. Jeltsje Faber

  Een snijplank heeft twee kanten, ik snij de groente op de bovenkant, vlees op de onderkant, evengoed wel goed schoonmaken maar dat kan dan in één keer.

 17. Janice

  Hier al jaren geen huidhouddoekjes meer op het aanrecht. Wel pakken hygiënische doekjes om alles snel schoon te maken. Daarna droog maken met keukenrol. Ideaal!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.