Het HEMA BH meetlint is een farce

Reacties 48

Het is weer eens zover. Op dit moment worden vrouwen in Nederland weer massaal in de verkeerde BH gepraat. Dit onder het mom van educatie! In één week kwamen zowel C&A als HEMA met een campagne. Hierin zeggen ze “vrouwen dragen de verkeerde maat bh, met ons meetsysteem komt dat helemaal goed” Ja hoor… Stoom uit mijn oren, echt!! JE KUNT JE BH MAAT NIET OPMETEN. Nou ja, niet op hun manier. ik zal straks vertellen hoe je in de buurt kan komen.

Het HEMA bh meetlint is een farce

Doe mij een lol, pak een bh en kijk naar de maten die er op staan. De cijfers zijn in elk land anders, hoe zou dat nou komen? De omvang is toch de maat die je meet onder je borsten? NEE!! Zeker niet bij de Nederlandse/eu maten. Laten we voor de lol eens een van mijn maten bekijken. Ja ik zeg één van mijn maten want ik heb niet in elk model bij elk merk dezelfde maat, net als jij. Of heb jij bij elke kledingwinkel dezelfde kledingmaat in elk kledingstuk? Nee hè. Nou dat werkt hetzelfde bij bh’s.

Anyhoe. Ik draag op het moment vaak omvang  80. Als ik mijn onderborst meet is dat rond de 94 cm. Dat is 14 cm meer dan 80, Ohhhh dat kan nooit passen, veeeeel te strak. Uhuh. kijk vooral even naar mijn sportbh vergelijkingspost. daar draag ik ook bh’s in omvang 75.

Maar hoe kan dat dan?

maatlabel BHIn datzelfde maatlabel staat UK36 FR95, laten we daar eens beter naar kijken:

36 inch is 91.44cm, de franse maat zegt al 95cm. Huh, dat ligt wel heel dichtbij mijn gemeten maat. Als je bedenkt dat steun vooral uit de band moet komen is het logisch dat die maten overeen komen.

Waarom is de Nederlandse maat anders?

Ik weet wel waar het origineel vandaan komt. Vroeger waren bh’s niet rekbaar, niet flexibel, denk stevig harnas. Om nog enigzins te kunnen bewegen werd er bij de gemeten maat altijd tien/vijftien centimeter opgeteld. Op een gegeven moment is dat in de maatvoering verwerkt. Een bh waar 80 op staat past dus om een lijf van 80+15 en voilá. De engelse en Franse maatvoering hebben die vanity sizing niet gedaan. En daar zitten we nu dus mee. Maatadvies van 60 jaar geleden.

Cupmaat

En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat gelul dat je de cupmaat kunt berekenen door het verschil te nemen tussen onderborst en overborst meting…

Ik adviseer trouwens altijd te kijken naar de UK cupmaat want bh fabrikanten zijn aan het klooien met de cupmaat letters. Voor de Europese markt hebben veel fabricanten opeens de dubbele maten er uit gehaald en gewoon opeenvolgend gemaakt. Op zich logischer dan d, dd, e, f, ff maar omdat niet elke fabricant het doet is het vreselijk verwarrend. Gelukkig kan je altijd naar de UK maat kijken.

Een werkend meetsysteem

Ok, ik ga jullie een meetsysteem geven dat een maat geeft waarvanuit je kunt gaan passen. Bij mij komt hij heel goed in de buurt maar zoals ik al zei. elk model, elk merk, passen is de enige manier. Maar dit meetsysteem kan je een uitgangspunt geven als je online wil bestellen.

Dit is de beste BH maat calculator die er bestaat. De oude link die hier stond is vervangen en het beste nieuws is dat je nu ook in cm kunt meten!

Je moet daarin invoeren:
snug underbust: de omvang onder je borsten gemeten terwijl het goed aansluit
tight underbust: hierbij moet je het meetlint echt heel strak aantrekken en volledig uitademen, dit is belangrijk om te meten hoe “zacht” je bent. Of je maat puur borstkas is of dat er een zacht laagje vet omheen zit.
Standing bust: de omvang om het volste punt van je borsten heen
Leaning bust: Op handen en knieën met blote borsten, meet om het volste punt van je borsten
Lying bust: Ga op je rug liggen, blote borsten en meet om het volste punt.

Als je deze maten in inches invoert in de calculator komen er drie maten uit. De maat die gemeten is en de twee sistersizes. Pas ze alledrie en eventueel nog meer maten in de buurt. Hou de pasregels in je achterhoofd, en vind je perfecte maat.

Dit is een hulpmiddel, zoals de makers van de calculator zelf zeggen:

Please keep in mind that the calculator’s results are merely estimates and should not be considered definite. Certain breast shapes and size ranges may require slightly different methods of calculating bra size. Sometimes, there are size variations between brands and even colors of the same bra. This means you may need to try on a variety of bras surrounding your estimated size before you can find the perfect fit.

Houdt het dan nooit op?

48 reacties

 1. mirjam

  Wat word ik toch altijd blij van je bh posts!
  Heb je ook goed advies voor voedingsbhs in grote maten?

 2. Lana

  Zelf ombouwen was het enige dat voor mij werkte. Ik kocht een echt goed passende bh met extra aandacht voor de plaatsing van de beugel en zette er dan voedingsclips en terugspringelastiek in.

 3. Kim

  Super handig dat je dit deelt maar waar ik nu aan denk is; hoe meet ik het in hemelsnaam als ik gehurkt zit haha. Mijn vriend ziet me al aankomen 😛
  Kim onlangs geplaatst…Event report PuurFair 2015

 4. Lana

  Niet hurken, handen en knieën! En met moeite hahaha

 5. Mijn lief komt niet meer bij als ik hem vraag me te meten terwijl ik op handen knie zit 😉
  Maar ik zie de logica van al die verschillende metingen. Het geeft behalve maat ook model weer en veerkracht en stevigheid.

 6. Wat een superartikel! Alleen… hoe doe je die leaning dan? je zal toch moeten meten doe je dan op 1 hand staan of moet je man t doen? Genannttt hahaha

 7. Lana

  ik heb het op 1 hand gedaan inderdaad. Het is uitdagend.

 8. irene

  Kon je het toch niet laten…hihihi , good for you! 🙂

 9. Wat een handig artikel heb je geschreven! Ik miskijk mij vaak. . Dan neem ik ineens de Franse maat i.p.v. de Europese, niet leuk! Waarom maken ze geen algemene wereldwijde maat? 🙂
  Nicky onlangs geplaatst…Bloggerswap: herfst

 10. mirjam

  voor dat zelf ombouwen ben ik niet handig genoeg vrees ik

 11. Wat een handig artikel zeg! Ik wist helemaal niet dat maat 80 eigenlijk 95cm is. Ze maken het wel heel verwarrend zo

 12. Lies

  Ik ben heel benieuwd waar ik ga uitkomen. Ik krijg nu al de slappe lach om het gedoe dat het vanavond gaat worden als ik alles probeer te meten. Nooit geweten waarom ik inderdaad altijd al zo een 15 cm meer omvang heb dan mijn Europese maat; nu ken ik de oorzaak. 🙂

 13. Lana

  En dat dus niet eens zo zwart-wit he. Dat is het probleem.

 14. Lana

  En dat is OOK het geval bij een niet voedingsbh!! Maar inderdaad is dat nog extra belangrijk

 15. Marieke

  Nou ben ik in shock. Een jaar geleden droeg ik een a cup. Een vriendin van mij zei dat ik echt een andere bh moest. Ging ik naar een 75 c. Nu voer ik al mijn maten in en kom ik op een 60f uit of zustermaat 65e/f of een 55f/g. Ik zou niet weten waar je dat kan kopen. Het klinkt ook giga terwijl ik een smal frame heb met vooral brede en platte borsten. Meet ik nu niet verkeerd?

 16. Lana

  Nee dat klinkt juist als een hele logische maat. 55 is niet te krijgen, 60 is zeldzaam maar 65 is bij de speciaalzaken goed te krijgen. Ga gewoon eens passen en kijk of het oets voor je is!

 17. Mir

  Weer zo’n leuk stukje over BH’s! 🙂 Super dat je de aandacht hier weer op brengt, hopelijk helpt dat weer een hoop vrouwen.
  Als ze toch eens alleen BH’s zouden verkopen in winkels waar de verkoopsters er echt verstand van hadden zouden niet zoveel vrouwen met een verkeerde BH maat rondlopen. Deze calculator geeft een veel beter startpunt dan die van bv de Hema of de Hunkemöller. Echt, ik weet niet hoe ze het daar verzinnen hoor, maar dat klopt van geen kant.
  Ik heb door de website en het forum bij de calculator daar ook een hoop geleerd. Lang niet alles in de goede maat past, elke borst is anders en zo zijn ook BH’s verschillend gevormd.

  Marieke, 60 omvang hadden ze voorheen bij Zalando, ik heb het toen voor mijn dochter besteld, maar zie er nu niet meer. Misschien komt het weer. Of bij Asos, die heeft er nu wel een paar, maar niet veel. Maar 65E of 65F zou je bij beide wel moeten vinden denk ik. (Het is bij beide gratis verzenden en retourneren, wel zo fijn om te kunnen passen en terugsturen wat niet past).
  En op het forum bij de calculator kunnen ze je helpen met de juiste startmaat als je twijfelt of je het goed heb gedaan. 😉

 18. Nou ik weet dit nog niet zo zeer. Volgens die calculator heb ik 70F. Wauw, zulke grote borsten heb ik volgens mij niet. Maar ik ga vanmiddag de stad in en misschien ga ik het eens proberen haha, ben benieuwd

 19. Rd

  De link werkt niet bij mij en dit meetsysteem wil ik gráág toepassen

 20. Lotte

  Zo groot is een 70F niet Leanne. Speciaalzaken verkopen lingerie tot en met cup K! De HEMA’s en de Hünkemollers willen ons graag laten geloven dat de maten ophouden na cup F, of erger nog na DD. Maar de een F-cup is de andere niet! Een 65F is kleiner dan een 95F en toch hebben ze dezelfde letter.

 21. Marieke

  Ik heb nu veel bh’s besteld om te proberen. Ik ben erg benieuwd. Ik had een prima donna gekocht. Maat 75c. Cup is niet mooi gevuld. Kreeg te horen dat het aan mijn borst lag. Wie weet krijg ik er nog een leuk bedrag voor op marktplaats en heb ik straks iets dat goed aansluit.

 22. Marieke

  bh’s ontvangen en ze passen helaas niet. Ik meet onder 73 cm en op zijn strakst 71. Boven 92 maar ik vermoed dat dit heeft te maken met dat ik een sterke rug en schouders heb door mijn werk. De band van 60 leek nog het meest in de buurt te komen. Ik had de maat 60f misschien dat een 60 d werkt. Moedeloos word ik ervan.

 23. Mir

  Marieke, grote kans dat het aan de vorm van de cup ligt. De meeste BH’s in mijn maat pas ik ook niet omdat ik geen ‘gemiddelde’ vorm heb. Zeker een voorgevormde cup kan heel moeilijk zijn omdat die zich niet naar je borst vormt en vaak een ondiepe gevormde cup heeft.
  Hier staat al aardig wat info over verschillende vormen en wat zou kunnen passen: http://www.reddit.com/r/ABraThatFits/wiki/beginners_guide
  Het forum wat bij de calculator zit kan goed helpen je in de juiste richting te sturen. Ze weten daar wat voor merken en modellen het beste bij een bepaalde vorm past en kunnen ook checken of de maat die uit de calculator komt waarschijnlijk is. (Je kan anoniem posten en ze zijn daar erg respectvol en behulpzaam).

 24. Chris

  Grappig deze meetmethode en er komt gelukkig (als sistersize) precies de maat uit die in mijn huidige bh’s staan. Overigens nooit geweten van die -15 cm. Let voortaan op de UK maat, misschien kom ik dan eindelijk eens met een ander merk thuis dan die eeuwige Prima Donna. Die overigens prima zit, maar eigenlijk wil ik wel eens iets anders…

 25. Wat slecht eigenlijk van de hema dat ze dit niet goed op orde maken. Ik vraag me af of ze het zelf ook testen voordat het op de markt komt. Goed artikel!

 26. Iris

  De maten die uit die calculator komen zijn me toch echt te groot. Ik heb 70A (dit weet ik zeker, dankzij je vorige artikel) en volgens die site zou ik 70B/C hebben (of sister size 75A/B en 65C/D). Als ik een 75A of een 70B pas, is de cup halfleeg.

  Voor mij werkt hij dus niet. Maar het verschilt ook erg per fabrikant moet ik zeggen.

 27. Lisa

  Jarenlang 85B gedragen maar dan krijg ik snel last van afzakkende bandjes, en er puilt aan de zijkanten aan de binnenkant van de borst en aan de bovenkant vanalles uit. Daarna een 80C geprobeerd maar daarmee krijg ik dubbele borsten. De band kan dan ongeveer 2 cm naar achteren als het op de wijdste stand staat.
  Volgens de calculator zou ik UKmaat 36C dus 80C moeten hebben, maar dan zit ik met vier borsten in plaats van twee, en als ik buk vallen ze er uit.
  Sister Sizes 85B of 75D. Ik weet het nu echt niet meer.

 28. Lana

  Borsten die uitpuilen betekent dat er een veel grotere cup tegenaan moet. Pak eerst eens een 80D en leg de borsten daar goed in. Puilen ze nog uit? Is de band nu te groot? Als ze nog steeds uitpuilen maar de band is niet te groot ga je naar een 80 E, Als ze niet meer uitpuilen maar de band is wel te groot ga je naar een 75E. Daarom zeg ik, calculators kunnen maar zoveel. passen is het belangrijkste

 29. Lisa

  Dankjewel Lana, Niet te geloven dat ik dan jarenlang gewoon met een verkeerde maat heb rond gelopen! Ik ben zo blij dat ik deze site tegen ben gekomen, het is me nu eindelijk duidelijk hoe het precies werkt met die maten, en waarom laten opmeten onzin is. Super dat je hier over hebt geschreven! Morgen ga ik meteen op pad om die maten te passen.

 30. Lisa

  Bij 80E bleek de band te ruim dus het is uiteindelijk 75E geworden en die zit als gegoten. Geen wonder dat 85B zo naar zat, dit zit veel prettiger en staat veel mooier.
  Ik ben je zo dankbaar voor het advies, hartelijk bedankt Lana.

 31. Maudy

  Hoi, welke winkels kun je aanbevelen? Nog echte toppers?
  En wat zijn de goede merken?

 32. Anoniem

  Toen ik op zoek was naar een nieuwe bh kwam ik bij jouw blogpost terecht. Volgens de calculator heb ik maat 60d in plaats van de 75a die ik eerst droeg. Het is een heel verschil en zit een stuk beter, bedankt voor de uitleg!

 33. Ahaaaaaaaa

  Ooooooo… Goh… Ik draag 85B, en het doet echt niks voor me. Ik meet mezelf net op en ik ben dus 90 cm. Ik ga zo eens 75C proberen, of zelfs 70C, who knows. I’ll keep you posted.

 34. Karin

  36E komt eruit. Precies gemeten en alle maten correct en in inches ingevoerd (uiteraard na omrekenen).
  Dacht het niet. Veel en veel te groot… Net als D cup.

 35. Anneke Oosterink

  @Karin, dat klinkt als een hele normale maat en absoluut niet te groot. Ik heb 90J (Ja echt!) En mijn borsten zijn weliswaar niet klein, maar ik heb toch echt geen absurd grote ballonnen. De cups zijn in verhouding met de omvang, dus een grotere cup betekend niet automatisch dat je borsten ook echt giga-groot moeten zijn. De gemiddelde (!!!) cupmaat is een D/DD. Dus jij zou precies op het gemiddelde zitten.

 36. Anneke Oosterink

  Oh Sh*t ik kan niet editten :(…

  Nou ja, even een ervaring delen voor een hele fijne winkel als je naar de UK kan, Bravissimo. Zij helpen ook met passen over de telefoon of chat als je bestelt, maar liever in een winkel op afspraak zodat er een dame een half uur voor je heen en weer rent naar de voorraad.
  Alternatief in Nederland waar ik ook goede ervaringen mee heb, de Bodywear Superstore in Duiven is ook erg fijn, ook daar was er iemand die heel lief voor mij bijna een uur BHs liep te slepen en ontzettend behulpzaam was.

 37. Onbekend

  Ik vul dus die calculator in, en hij rekent precies de bh maat uit die altijd aan heb! :O (70d) ik draag ook soms 75c en die stond er ook bij!

 38. Megan

  Geweldig artikel!

  En je hebt gelijk, die hier uit Nederland kloppen voor geen meter. Ik draag eigenlijk altijd 75D, ook al zou je het niet direct zeggen. Toen ik voor m’n trouwjurk ging, kwamen ze aan met een 75B, keken verbaasd toen ik zei dat dat echt te klein zou zijn haha. Alleen volgens de Nederlandse berekening zou ik zelfs 70A hebben! Net die van jouw artikel geprobeerd en daar komt netjes 65D/E uit, zit nog wat speling in, dus het klopt!

 39. Annemarie

  Eindelijk antwoord op de vraag hoe het kan dat de onderwijdte van m’n bh nooit overeenkomt met m’n eigen meting . Ik heb gelijk de calculator uit je link gebruikt en ben bevetigd in m’n vermoeden dat ik de goede maat bh draag . Ik koop bij voorkeur Panache , maat 34 E ,en de calculator geeft aan 32 F of 34 E.
  Ik geloof er trouwens ook al jaren niks van dat de gemiddelde Nederlandse vrouw cup maat 75 C of B heeft. Ik denk dat met name de cup vaak mooier zou zitten als ie ietsje groter was.

 40. Geer

  Als ik op de link naar de calculator klik, kom ik heel ergens anders. Heb ik allerlei dingen gewonnen en mag ook de virusscanner en keertje extra laten draaien…
  Heb je de juiste link voor me?

 41. Yvonne

  De link van de calculator werkt niet meer. kan je de goede nogmaals plaatsen of bestaat de website niet meer.

 42. Renske

  Fijn artikel en handige link! Er komt bij mij 30DD/E uit, maar een cupje kleiner (65D) past het best. Wel heel fijn om te weten waarom de 70B/C die ik droeg toch niet goed zat!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.