Herfstige linzensoep

Reacties 9

Dat het volop herfst is hoef ik jullie niet te vertellen, ik breng mijn dagen door gehuld in wollen vest, gebreide sokken en geniet van alle kleuren. Ik mis alleen wel zomervoedsel. Die omslag als opeens sla niet echt meer kan als avondeten… Maar gelukkig herinner ik me dan meestal op tijd dat ik weer linzensoep mag maken! Deze soep is een verbastering van de soep die mijn moeder vroeger altijd maakte. Ik maak hem heel anders maar toch heeft hij me hetzelfde heerlijke herfstige gevoel. Oh en het is ook nog eens makkelijk en goedkoop!

Zoals jullie van mij gewend zijn is het recept “men neme en pleuren” Ik kan jullie geen specifieke hoeveelheden geven want dat is bij deze soep totaal niet nodig! Het is juist zo’n soep waar je maar een paar vaste ingrediënten voor nodig hebt en tegelijkertijd een heleboel in kwijt kan. Ik maak deze soep dan ook altijd in grote hoeveelheden want hij vriest goed in en het is niet meer werk dan een klein pannetje maken.

Herfstige linzensoep:

Absoluut nodig:
– Linzen, grijze, groene, bruine, dupuis en zwarte zijn allemaal geschikt, ik gebruik meestal een mix. Rode vallen uit elkaar dus zijn ongeschikt.linzensoep linzen close-up
– ui
– laurier
– knoflook
– vastkokende aardappel
– wortels
– zout, het liefst grijs zeezout
– zwarte peper
– olijfolie of ander vet

optioneel
– Turkse knoflookworst (doe ik er altijd in, zooo lekker) of spekjes
– knolselderij
– pompoen
– prei
– bleekselderij
– paddestoelen
– een paar lepels havermoutvlokken

Om het af te maken
– platte peterselie
– crème fraiche of een klontje boter

Snipper de ui en bak hem aan in olijfolie of een ander vet naar keuze, als je turkse knoflookworst gebruikt, en dat moet je doen als je geen vegetariër bent want zooo lekker, bak je die nu even goed mee. Als je spekjes gebruikt trouwens ook.

Snij de aardappels, wortels en eventuele optionele groentes in dobbelsteentjes en bak ze een minuutje mee. Dit is ook het moment om wat knoflook toe te voegen. Voeg schoongewassen linzen toe en zet het geheel ruim onder water. Doe er wat laurier bij en laar het geheel 20-25 minuutjes zachtjes koken. Let op het waternivo want linzen zuigen meer vocht op dan je denkt.

kijk na 20-25 minuten hoe zacht de grootste linzen zijn, zijn ze bijna klaar? Dan ga je de soep afmaken. Ik doe er op dit moment altijd wat havermoutvlokken mee. De soep wordt daar heel fluwelig van. Nu ga je ook zout toevoegen. Dit is een kwestie van proeven proeven proeven. Misschien mag er wat peper bij, misschien kan er wat extra knoflook bij, dit is het moment.

Serveer de soep met wat kleingesneden bladpeterselie en een beetje crème fraiche, als je dat niet in huis hebt is een klontje boter ook lekker.

Wat is jouw favoriete herfstsoep?

9 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.