hee erg verkouden

Heel erg verkouden… Het dekt de lading niet

Reacties 21

Je kent het wel, hoesten tot je het onder je borsten voelt, pijn in je ledematen, doodmoe, spons in je hoofd, dagen achtereen. Maar geen koorts. Omdat je geen koorts hebt is het geen griep, terecht, griep is wel degelijk een serieuze ziekte waar nog steeds mensen aan doodgaan. Dus je bent gewoon verkouden, maar dat dekt toch echt de lading niet! Daar kan je niet mee aankomen op je werk:

“Hi, met ,uchuh uchuh, wacht even buhuguh uguh bhuuuuu, ja haai met mij, nee ik kan niet komen vandaag ik ben ziek”
Wat heb je dan?
“Ik ben uchuh uchuh, verkouden”
…verkouden, ik zet wel een extra doos tissues neer
“Nee maar ik ben heel erg verkouden uchuh”
heb je griep?
“nee zo mag ik het niet noemen”
nou dan zien we je zo!

Dat is waarom veel mensen een zware verkoudheid “een griepje” noemen, dat klinkt beter als je het werk moet bellen om je ziek te melden. “ja eh, ik ben verkouden.” Klinkt gewoon niet. Je kunt natuurlijk gaan voor het ietwat indrukwekkendere “ik heb last van een bovenste luchtweg infectie.” Maar als ze doorkrijgen dat een lichte snotneus ook een bovenste luchtweg infectie is dan heb je daar ook niets meer aan.

Ik moet zeggen dat ik wat dat betreft “geluk” heb want ik krijg bij elke tweede bovenste luchtweginfectie een acute sinusitis gratis, klinkt al beter, maar het is goed pijnlijk kan ik je vertellen…

Omdat niet iedereen gezegend is met mijn vatbaarheid voor bijholteontsteking ben ik voor een duidelijke tussenvorm; een naam voor die hele zware verkoudheid die je toch ook echt te lijf moet met bedrust, een kruik en een slechte tv serie. Een verkoudheid waarmee je echt niet kunt gaan werken, die je als thuisblijfmoeder met twee snotterende miniversies van jezelf maar amper overleefd. Ik stel voor: pseudo-griep officiëel

Ok, ok, voordat alle mensen met medische kennis over me heen vallen. Ik weet dat dit ook niet correct is. Ik weet dat een rhinovirus niet verwant is aan een influenzavirus. Toch dekt dit de lading voor mijn gevoel het beste. Nepgriep is het ook niet, heel erg verkouden klinkt ook te laf, pseudo-griep, lijkt op griep maar is toch meer een slap aftreksel. Snotvalling is een prettige Vlaamse versie maar ook te licht.

Wat vinden jullie? Pseudo-griep, zware bovenste luchtweg infectie of een andere geniale benaming. Shoot!

21 reacties

 1. Sas

  Zwaar verkouden klinkt toch best serieus.
  En het Vlaamse woord is snotvalling, dat klinkt toch ook al wat zwaarder 🙂

 2. Hippo

  Het is simpelweg een gebrek aan kennis. Mensen denken dat drie keer niezen en wat snotteren een verkoudheid is. Maar van het verkoudheidsvirus kun je verrekte ziek worden. Meestal net te goed om de hele dag in bed te blijven, maar ook te slecht om er de hele dag uit te blijven. Met slaapverstorende hoest, zeker als je plat gaat liggen, een bonkende en tollende kop waarin het denken moeizaam gaat, een neus die tegelijkertijd verztobd zit én compleet overstroomt, een moe lijf en meer malaise. Verhoging is niet gek, koorts ook niet, maar plots opkomende hoge koorts duidt meestal op griep of complicaties als longontsteking. Zolang mensen denken dat verkouden zijn betekent dat je niet beroerd zou kunnen zijn, weten ze niet waar ze het over hebben. En: verkoudheid is zo besmettelijk als de pest (via de lucht en via de handen). Dus niet gaan werken als je zo’n verkoudheidsvariant hebt die je beroerd maakt, dat is beter voor jezelf én beter voor je collega’s. Snappen ze dat niet, sleep je zieke lijf dan toch naar je werk, en besmet zoveel mogelijk collega’s voor je tegen de koffiepauze afknapt en naar huis gaat. En wat die benaming betreft: laten we verkoudheid gewoon zo noemen, en griep gewoon griep. Laten we dat laffe ‘griepje’ eens afschaffen, want dat bestaat domweg niet en schept verwarring. Noem een lichte verkoudheid voor mijn part ‘snotterig’ of ‘een beetje snotterig’. Dat geeft het verschil met de nare ‘onder de wol’-verkoudheid aan.

 3. Claartje

  ‘Gelukkig’ krijg ik wel vaak snel hoge koorts, dus dan is het wel officieel griep?
  Verder sluit ik mij aan bij het betoog van Hippo

 4. Voor een verkoudheid kun je inderdaad eigenlijk niet met goed fatsoen thuisblijven. Een griepje vind ik toch wel een mooie omschrijving.

 5. Marjolein

  hahaha, die Hippo heeft de perfecte omdenkstrategie en slaat de spijker op zijn/haar kop. Vooral geniaal om eerst nog even naar het werk te gaan om zoveel mogelijk mede werkbijen te besmetten en dan om te vallen :D. Dat geeft nog enige voldoening van zo’n halfhartige lamlendigheid inderdaad. Ga ik onthouden voor de volgende keer dat het beestje toeslaat.

 6. ‘Grieperig’ vind ik ook een mooie. Klinkt net als griep, maar je hoort dat het toch niet helemaal hetzelfde is als griep. Er zit dus nog een soort van ontsnappingsclausule in…

 7. irene

  ik noem het altijd ‘lazerallemaaloperlooptvochtuitalleholtes-week’ / of de variant ‘alleszitdicht’.
  Nu moet ik zeggen dat bij elk hoestje, van lichte tot zware verkoudheid mijn stem acuut in ‘sexlijn-stand’ gaat en het opgeeft …dus iedereen zegt tegen mij altijd : ‘meid, ga naar bed je klinkt zieeeeekkkk’…en dan voel ik me (nog) prima….hahahaha..

 8. Leuk artikeltje! En briljante oplossing van Hippo, boontje komt om zijn loontje ;). Maar dat wat je beschrijft, kan toch nog wel eens een griep zijn. De diagnose griep (influenza) mag namelijk gesteld worden bij de volgende klachten (Nederlands Huisartsen Genootschap richtlijn Influenza):

  – een acuut begin,
  – minimaal één van de volgende algemene symptomen: koorts, malaise, hoofdpijn en spierpijn,
  – minimaal één van de volgende respiratoire symptomen: hoest, keelpijn, kortademigheid en neusverkoudheid.

 9. Jolien

  Hoewel alle benamingen leuk klinken, mag je het niet gewoon “ziek” noemen? 😉 Artsen kunnen het benoemen, zelf kun je het voelen en wederom zou dat gevoel genoeg moeten zijn…

 10. Pingback: Ziekenboeg - LeesVoer

 11. Op de vraag “wat heb je dan”, antwoorden “weet ik veel, alsof ik nu kan nadenken…gewoon ziek!”. Gelukkig vraagt school ook nooit door, want soms weet ik eigenlijk ook niet wat ze mankeren, hangend op de bank, bleek, wallen onder de ogen, maar niet hoesten, geen griep, geen diarree of overgeven, geen vlekjes. Gewoon. Ziek. Makkelijkste omschrijving. Ik ben ziek.
  Merel Cattenstart onlangs geplaatst…Loting Tijdslot – Timeslot Lottery

 12. Lies

  Ik wil niet mierenneuken maar het is snotvalling ipv snotvallig.
  In ieder geval: van een snotvalling kan je idd behoorlijk belabberd zijn.

 13. Op dit moment maakt het me niet uit hoe het heet, maar wil ik er gewoon vanaf.
  Ohhh, vreselijk! Maar eerlijk, ik zit ook gewoon te werken nu, ziekmelden is dan ook niet mijn ding. Ik ben wel een stukje minder productief….
  Marijke onlangs geplaatst…Terugblik #1645

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.