hee erg verkouden

Heel erg verkouden… Het dekt de lading niet

Reacties 21

Je kent het wel, hoesten tot je het onder je borsten voelt, pijn in je ledematen, doodmoe, spons in je hoofd, dagen achtereen. Maar geen koorts. Omdat je geen koorts hebt is het geen griep, terecht, griep is wel degelijk een serieuze ziekte waar nog steeds mensen aan doodgaan. Dus je bent gewoon verkouden, maar dat dekt toch echt de lading niet! Daar kan je niet mee aankomen op je werk:

“Hi, met ,uchuh uchuh, wacht even buhuguh uguh bhuuuuu, ja haai met mij, nee ik kan niet komen vandaag ik ben ziek”
Wat heb je dan?
“Ik ben uchuh uchuh, verkouden”
…verkouden, ik zet wel een extra doos tissues neer
“Nee maar ik ben heel erg verkouden uchuh”
heb je griep?
“nee zo mag ik het niet noemen”
nou dan zien we je zo!

Dat is waarom veel mensen een zware verkoudheid “een griepje” noemen, dat klinkt beter als je het werk moet bellen om je ziek te melden. “ja eh, ik ben verkouden.” Klinkt gewoon niet. Je kunt natuurlijk gaan voor het ietwat indrukwekkendere “ik heb last van een bovenste luchtweg infectie.” Maar als ze doorkrijgen dat een lichte snotneus ook een bovenste luchtweg infectie is dan heb je daar ook niets meer aan.

Ik moet zeggen dat ik wat dat betreft “geluk” heb want ik krijg bij elke tweede bovenste luchtweginfectie een acute sinusitis gratis, klinkt al beter, maar het is goed pijnlijk kan ik je vertellen…

Omdat niet iedereen gezegend is met mijn vatbaarheid voor bijholteontsteking ben ik voor een duidelijke tussenvorm; een naam voor die hele zware verkoudheid die je toch ook echt te lijf moet met bedrust, een kruik en een slechte tv serie. Een verkoudheid waarmee je echt niet kunt gaan werken, die je als thuisblijfmoeder met twee snotterende miniversies van jezelf maar amper overleefd. Ik stel voor: pseudo-griep officiƫel

Ok, ok, voordat alle mensen met medische kennis over me heen vallen. Ik weet dat dit ook niet correct is. Ik weet dat een rhinovirus niet verwant is aan een influenzavirus. Toch dekt dit de lading voor mijn gevoel het beste. Nepgriep is het ook niet, heel erg verkouden klinkt ook te laf, pseudo-griep, lijkt op griep maar is toch meer een slap aftreksel. Snotvalling is een prettige Vlaamse versie maar ook te licht.

Wat vinden jullie? Pseudo-griep, zware bovenste luchtweg infectie of een andere geniale benaming. Shoot!

21 reacties

  1. Pingback: Ziekenboeg - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.