Haagsche praktijken

Reacties 5

Omdat wij, de vrouwen van tegenwoordig, geen huishoudles meer hebben gehad missen we ook de bijbehorende lesboeken. Mijn tante had vroeger een prachtboek huishoudkunde waarin stond uitgelegd dat je voor het snijden van blokjes kaas voor een feestje beter een recht stuk kon kopen. Ook werd er in uitgelegd dat je voor steil haar een andere shampoo moest gebruiken dan voor krullen. Ook de optimale manier van stofzuigen kwam aan bod, rechte banen door de kamer, niet zigzaggen. Nu ben ik altijd op zoek naar dit soort boeken en natuurlijk heb ik favorieten.

Een van de mooiste stukken uit mijn vintage huisvrouwenboekencollectie (3x woordwaarde) is toch wel het receptenboek van de Haagsche huishoudschool, een uitgave uit 1945 en toch alweer de 13e herziene druk.

Hij is door een eerdere bezitster liefdevol gekaft en met respect gebruikt. Jammer genoeg is het briefje waarop de naam van deze dame stond er uit gehaald, alleen de lijmresten resteren nog.

Nu is het natuurlijk belangrijk om als je dit soort boeken gebruikt de kooktijden met een korreltje zout te nemen; winterpeen laat ik toch echt geen half uur koken en prinsessenbonen hoeven al helemaal geen drie kwartier. Toch is het een waardevol naslagwerk uit een tijd waar je echt alles zelf moest maken en het moest doen met wat er op dat moment in het seizoen was. Geloof me, in 1945 was er in Nederland niet zoveel in het seizoen, nooit niet.

De tips tussen de recepten door ontroeren me echt. ‘Over het opdoen en dienen van hors d’oeuvre’ waarbij de jonge aanstaande huisvrouw wordt geadviseerd over de aankoop van een speciale hors d’oeuvre schaal. “Schikt men verschillende gerechten op een gewone schotel dan heeft men dikwijls het bezwaar dat het uitlopend vocht der gerechten zich vermengt.”  Ja natuurlijk, ik krijg spontaan ook behoefte aan zo’n schaal! Ook is het boek voorstander van toetjes: ” Nagerechten zijn belangrijk omdat ze de voedzaamheid van het maal vergroten.” Zo had je er nog niet naar gekeken hè?

Maar heb je er dan ook wat aan, zo’n raar ouderwets boek? Ja, dat kan ik volmondig zeggen. Naar eigen inzicht pas ik de recepten aan maar nergens heb ik zoveel informatie bij elkaar over het inmaken van fruit en groente en alles wordt met zoveel aanmoediging opgeschreven. Er zijn handige schema’s voor het samenstellen van menu’s  en als ik alleen nog een aardappel en een stuk knolselderij in huis heb kan ik er nog iets uit maken.

Eindelijk een oplossing voor al mijn menuproblemen!

Het grootste succesrecept was tot nu toe de roomborstplaat, dat maakte je namelijk ook zelf in 1945, als je al je sieraden had geruild bij een louche zwarthandelaar voor een onsje suiker en wat room. Ideaal voor valentijn!

Roomborstplaat

175 gr suiker

3 el room

Meng de suiker met de room en laat koken tot de laatste druppel die van de lepel valt een fijne draad vormt, die niet terugtrekt. De massa van het vuur nemen en onder het afkoelen sterk roeren totdat ze dik begint te worden en dan snel overgieten in vochtig gemaakte vormen om boterhampapier. (vertaling: koekjesuitstekers op bakpapier)

Dat is alles, als ze het in 1945 konden, kunnen wij het ook!

 

 

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.