Grote schoonmaak

Reactie 1

Dit gastblog wordt u aangeboden door De Groene Vrouw

Echte schoonheid zit vanbinnen. Dat is leuk als je er aan de buitenkant ook nog een beetje uitziet, maar anders is het natuurlijk een dooddoener van jewelste. Je wordt vaak op je buitenkant beoordeeld en hoewel dat vreselijk oppervlakkig is, heeft het ook wel een logische kant. Als je niet voor jezelf zorgt en met vieze haren, beha-loos en op crocs naar de supermarkt gaat, spreekt daaruit dat je weinig om jezelf geeft. Waarom zou een ander dan wel om je moeten geven? Omdat je er dus best een beetje verzorgd uit mag zien, deze week een serie blogs over echte schoonheid. En die zit van binnen én van buiten.

Reinig je mooi

We beginnen met de binnenkant. Wie aan de buitenkant wil stralen, moet zorgen dat heur binnenkant proper is. Je lapt immers ook niet alleen je ramen om te laten zien wat een rotzooi het is in je huiskamer. Dus. Hoe doe je dat, jezelf reinigen? Ik ben niet zo’n voorstander van grote reinigingskuren; simpelweg omdat ze meestal niet op de goede manier worden ingezet. Bovendien mag je ze niet doen als je zwanger bent of borstvoeding geeft, en kan niet iedereen zo’n heftige reiniging aan. Dus we gaan hier rustig reinigen in drie stappen.

Stap 1: Water
Drink water. Punt. Water zorgt dat je afvalstoffen kunt afvoeren én dat je voedingsstoffen naar je cellen kunt transporteren. En water is goed voor je zeewier. Het zwaktebod dat ‘1,5 liter vocht per dag’ ook koffie, frisdrank en soep zou mogen zijn, klopt niet. Drink genoeg water, en drink daarnaast voor de lekker ook nog thee en koffie en wat al dies meer zij.

Stap 2: Voeding
Het hele jaar door lekker schranzen en je volstoppen met McDonald’s en roze koeken, om dan één keer per jaar een reinigingskuur te doen; zo werk het natuurlijk niet. Reinigen terwijl je rotzooi eet is dweilen met de kraan open. Er zijn natuurlijk meer bronnen van lichaamsvervuiling (zoals uitlaatgassen, verzorgingsproducten etc.), maar voeding is meestal (bewust of onbewust) de grootste bron van vervuiling. In deel 2 van deze serie leer je wat je vooral wél moet eten om mooi en gezond te worden. Hier vertel ik je dat vooral suiker, linolzuur, tarwe en koffie de grootste vervuilende partijen zijn. Allemaal creëren ze op hun eigen manier ballast voor het lichaam: door ontstekingen te bevorderen (die jij weer terugziet als puistjes, eczeem, vermoeidheid), door je voorraden van vitaminen en mineralen uit te putten (waardoor je zwakke nagels en haren krijgt en een doffe huid) of door je energiesysteem in de war te schoppen (waardoor je te laat gaat slapen en niet voldoende kunt herstellen).

Stap 3: Lever & Nieren
De lever en nieren zijn de afvalstoffenverwerkers van het lichaam. Je kunt ze ondersteunen door te zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen aanvoert die ze nodig hebben (zie deel 2) en door ze zachtjes te stimuleren. De lever stimuleer je met bittere groenten en kruiden (witlof, spruitjes, artisjok, curcuma, Romeinse sla, andijvie etc). Nieren stimuleer je met vochtdrijvende kruiden zoals Brandnetel (in soep of thee). Begin je dag met een glas heet water met een paar schijfjes verse Gember en Citroen, en je hebt een prima lever-reiniging. Dan heb je al die hippe ontgiftingskuren niet eens meer nodig…

[Nienke Tode-Gottenbos is eigenwijs voedingskundige en darmfloratherapeut. Ze heeft een praktijk en een webwinkel, en blogt ook nog voor haar eigen bedrijf De Groene Vrouw. Deze week vertelt ze over echte schoonheid op Leesvoer.]

 

1 reactie

  1. Pingback: Eet je mooi | LeesVoer Eet je mooi | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.