Groente tajine met kaneel en kikkererwten

reactie 0

Hij stond al een paar jaar in de schuur, een huwelijkskado: de tajine. Elke keer als ik iets uit de vriezer haalde keek hij me beschuldigend aan: “waarom gebruik je me niet, je weet hoe het moet, je weet dat ik eten lekker kan maken, ik wil ook in de keuken.” Toen ik vorige week couscous met geroosterde groente op het weekmenu zette besefte ik opeens hoe raar ik bezig was, dat moest natuurlijk gewoon een groente tajine zijn. Het was goddelijk, jij wil het ook maken, echt. Gelukkig is het heel makkelijk!

Wat heb je nodig?

Biopompoentje
halve knolselderij
wortelen
knoflook 2 teentjes
halve liter gepelde tomaten
paarse spruitjes (groene kan natuurlijk ook maar ze zijn zo mooi)
Blik kikkererwten
rozijnen
olijfolie

Smaakmakers
Komijnzaad
gemalen koriander
kaneelstokje
zout
gerookt paprikapoeder

Snij de groente in grove stukken, maak de spruiten schoon, kerf ze in maar laat ze wel heel. Doe onderin de tajine de gepelde tomaten, doe er een halve eetlepel komijnzaad bij, een theelepel gemalen koriander, het kaneelstokje en wat zout. Giet er een stevige scheut olijfolie bij en roer het goed door.

groentetajine 2

Nu mag je creatief gaan doen: je kan alle groente er gewoon opflikkeren maar de lol van een tajine is dat je niet hoeft te roeren dus als je een beetje je best doet met het schikken dan heb je daar bij het opdienen profijt van. Leg de groente dus zo artistiek mogelijk neer. Strooi er een handje rozijnen overheen.

Doe de deksel op de tajine en zet hem in de oven, de oven zet je nu pas aan! Op deze manier “schrikt”de tajine niet en zal het aardewerk niet barsten. Zet de oven nu aan op 150 graden. Na een uur spoel je de kikkererwten goed af en meng ze met wat zout, gerookt paprikapoeder en een scheut olijfolie. Doe de tajine voorzichtig open, zorg dat alle condens terug de schaal in gaat, en leg de kikkererwten bovenop je groente. Zet nog een half uur terug in de oven en voilá. Een heerlijke groente tajine

Serveer er wat couscous bij of haal een smida (Marokkaans brood) bij de islamitische bakker.

Heb je een tajine maar staat hij al jaren te verstoffen? Laat hem dan voor gebruik eerst een paar uur weken in een bak met water, dan weet je zeker dat hij niet barst.

Maak jij wel eens iets in de tajine? Wat is jouw favoriete tajine recept?

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.