Gratis vintage breipatronen #1

Reacties 14

Ik heb een enorme collectie vintage damestijdschriften, een van de prachtige dingen daarin zijn de breipatronen. Ze zijn zelden in mijn maat en ik ben nog niet zo goed in patronen omrekenen dus ik blader meestal weer verder. Tot ik besefte dat ik er mensen heel blij mee kan maken. Daarom de nieuwe rubriek “Gratis vintage breipatronen”. Deze editie heb ik voor jullie  een vestje een jurk en een truitje uit 1949.

Hou er rekening mee dat maten in 1949 een stuk kleiner vallen dan de moderne maten. Minstens 1 misschien wel 2 maten groter nemen dan je normale maat is niet onverstandig. Sommige patronen hebben een maattabel, bekijk die altijd voor je een project begint.

Klik op de scan van het patroon voor een grotere foto. Veel breiplezier!

Voor Moeders Vacantie
1949-vest-foto

1949, maat 44-46-48 (zie de maattabel voor exacte afmetingen)

Erg leuk en simpel vestje dat je eventueel ook korter kan maken om op een hoge rok te dragen.

libelle-1949-vest-tekst

Gebreide Japon Voor Slanke Figuren1949-jurk-foto

1949, maat 38-40-42 (zie de maattabel voor exacte afmetingen)

een enorme uitdaging op zulke kleine pennen maar wel heel gaaf. Ik zou trouwens in plaats van de v pennen zonder kop gaan voor een lange rondbreinaald en markers gebruiken om de verschillende “pennen”te markeren.

libelle-1949-jurk-tekst

Jumper in Jaquard Breiwerk

1949, maat 44-46 , er zit geen maattabel bij maar ik neem aan dat de maten vergelijkbaar zijn met die van die hierboven. Het is wel een ander tijdschrift.

gratis vintage breipatronen

Ben je al geïnspireerd? Ik zal volgende week weer 3 andere patronen delen. Zijn er ook liefhebbers van haakpatronen? Ik kan kijken of ik die ook kan vinden. Er staan ook vaak naaipatronen in die je zelf moet overtekenen. Als daar interesse voor is zal ik die ook eens onder de scanner doorhalen.

(ik noem de bladen niet want het is rechtentechnisch een beetje een grijs gebied. Copyright vergaat pas 70 jaar na het overlijden van de auteur…)

Mocht je zelf een oud tijdschrift hebben liggen met een gaaf patroon dat je in deze rubriek zou willen delen mail me dan op Lana@LeesVoer.net

Zit er iets voor jou bij?

14 reacties

 1. Wivine

  Oeh, dat eerste vestje heeft precies mijn maten in 46. Toch maar weer eens serieus gaan breien, dan… ik overweeg het. 😉

 2. Marinda

  Oh wat gaaf !ook de haak patronen zou ik graag willen zien . Super leuk

 3. Nele

  Wat mij wel gelijk opvalt bij de jurk: er staat voor slanke figuren, en vervolgens mt 38, 40 en 42, maten die deze dagen echt niet meer als slank bezien worden…

  Leuke patronen!

 4. Ik vind ze alledrie heel leuk, de kans dat ik het ga maken is het grootst bij het vestje. Wol van gemiddelde dikte voor de inbreitrui klinkt me toch wat vaag in de oren, maar daar is met een stekenproef wel iets aan te doen. De jurk lijkt me geweldig, maar tijdrovend! Ik ben nu bezig aan jurken voor mijn dochters in groffere wol ( nld 4 mm ) en dat is al een hoop werk. Wel met inbreien, dat is leuk om te doen.
  Sandra Robben onlangs geplaatst…Smartphonecover in leer

 5. Lana

  Maar kijk eens bij de maattabel, het zijn hele andere maten dan wat we nu als 42 zouden zien. Ook is slank meer de lichaamsvorm waar ze het over hebben.

 6. Renata

  Die jurk! Geweldig als je die zelf gebreid zou hebben. Ik weet nog niet of ik zo’n groot project wel aandurf.

  (In het laatste plaatje staat linksonder de naam van het tijdschrift, misschien kun je dat nog even wissen? In verband met het grijze gebied:-))

 7. Wat een leuk idee! Zelf ben ik niet van het breien, wel van het naaien. Vintage patronen heb ik niet om te delen, maar ben er wel in geïnteresseerd. 🙂
  Jacqueline onlangs geplaatst…10x waar ik trots op ben

 8. Yolanda

  Van het vestje kan ik het motief niet ontcijferen. Jammer want net die steek vind ik super .kan u aub van de steek een duidelijk uitleg plaatsen.. hartelijk dank. Grtz yolanda

 9. Carolien

  Dat vestje is leuk mmmm ik kan niet breien. Toch maar moeders lief aankijken. Als je haak patronen tegen komt ja graag .

 10. Luna

  Oh die jurk is gaaf zeg! Maar helaas kan ik niet breien. Dan wordt het gewoon genieten van al die gave oude foto’s 😉

 11. Holy shit! Wat leuk dat je dit zomaar gratis deelt!! Dat jaquard-vestje ga ik in gedachten houden voor als ik ‘even’ geleerd heb hoe dat moet…:) Dankjewel!

 12. Wat een prachtige jacquard jumper! Ik ben naarstig op zoek naar breipatronen voor mijn dochter maar tot nu toe kan ik er alleen Engelse en Amerikaanse vinden. Het opzoeken van substituut garen, omrekenen van inch naar cm en aanpassen naar onze huidige maatvoering is bijna een onmogelijke klus. Wat mij ook opvalt dat de patronen die ik vond uit de 40ties en 50ties eigenlijk geen grafische voorstelling hebben van de onderdelen van het werk. Geen kabelschema’ s en zelfs voor het inbreien van kleurvlakken werd alles steek per neergeschreven. Ik ben dus superblij met dit patroon wat voor mij veel makkelijke te begrijpen is. Heel erg bedankt! Wat zou ik eens graag op je zolder komen snuffelen..

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.