GluhPeertjes

Glüh weer? Glüh peer!

Reacties 9

Ze stonden me al weken aan te staren. Sinds ik ze van de boom afhaalde lagen ze te wachten in de koelkast. Elke keer dat ik hem open trok leken ze me toe te schreeuwen: “hee wij zijn er ook nog, je ging ons inmaken, wat is dat nou, luiwammes!” Nu kan je Gieser Wildeman peertjes best lang bewaren in de koeling maar niet oneindig dus ik zwengelde mezelf maar weer eens aan, en tja, toen ging het mis. Ik was het niet van plan, echt niet. Ik ging gewoon simpele, brave oud hollandsche stoofpeertjes maken, ik had bij aanvang zelfs een fotogemaakt die dat onderschrijft: LeesVoer GlühpeerOeps.
Maar wees eens eerlijk, wat is er nou spannend aan peertjes gestoofd met wat bessensap en heel misschien wat kaneel, alles wordt beter als je er Glüh voor zet. De lol is ook nog, het niet moeilijker dan saaie stoofpeertjes maar een stuk indrukwekkender.In de stijl van LeesVoer is het weer een “men neme en pleuren” recept. Het luisterd allemaal niet zo nauw, heb je een ingredient niet in huis dan is het niet meteen onmogelijk.

Wat heb je nodig
– Stoofpeertjes, kleintjes zijn leuk omdat je die in zijn geheel kunt stoven, grotere moeten in stukken
– Rode wijn, dit is niet per se nodig, je kunt het ook met druiven- of bessensap doen
– biologische sinasappelschil
kaneel of cassia stokjes
– kruidnagels
– steranijs of anijszaad
– zwarte peper, ik gebruik staartpeper omdat die geuriger is
– groene kardamom peulen
– suiker of honing naar smaak
Optionele extra’s
– schijfje verse gember
– pimentkorrels
– foelie

Als je ze in wilt maken heb je natuurlijk inmaakpotten nodig en een grote pan met kokend water.

Schil de peren tot je blote peertjes hebt.

LeesVoer Glühpeer

doe in een grote pan gelijke delen wijn en water, voeg de specerijen toe en suiker of honing tot het vocht zo zoet is als je lekker vindt

LeesVoer GlühpeerVoeg de schil van de sinaasappel toe

LeesVoer Glühpeerdoe de peertjes er bij en stoof ze op zacht vuur voor een uur of drie, iets korter als je ze nog gaat inmaken.

Leesvoer Glühpeer

Je kunt ze natuurlijk meteen serveren maar doe jezelf een lol en maak er een heleboel, maak ze in en geniet er de hele winter van.

Maak de peertjes in

Neem literpotten van weck of een quart masonjar. Prop de nog hete peertjes zo strak mogelijk in de potten en voeg het vocht toe tot anderhalve centimeter onder de rand. Sluit de potten en steriliseer ze voor 30 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat de potten onderwater staan en zet ze op een rekje of doek zodat de potten niet in direct contact met de bodem komen.

Hoe maak jij je stoofpeertjes?

9 reacties

 1. de moestuinkoningin

  mooie foto’s!
  ik maak peertjes zonder alcohol, geserveerd met vanille ijs

 2. Jolien

  Klinkt erg lekker! Ik krijg nu alleen weer zo’n zin in m’n (witte) Glühwein…

 3. Marjan

  Ik maak graag ‘Peren in den Ypocras’, naar middeleeuws recept. Ypocras is niet veel meer dan kruidenwijn, dus het lijkt aardig op jouw recept! hier staat een voorbeeld dat nét iets anders is; ik gebruik een papieren recept: http://www.kookhistorie.nl/index.htm

  Maar waarom ik vooral reageer? Waar haal jij staartpeper?!? Ik heb het nodig voor échte pepernoten, maar kan het alleen online vinden, en aangezien ik alleen staartpeper wil is bestellen dan een duur grapje. Als jij een stenen winkel weet zou dat heel fijn zijn!

 4. marloes

  Ik doe ook meestal maar wat, maar hier is met port toch wel favoriet!

 5. Mijn stoofpeertjes worden (h)eerlijk rood zónder bessensap en wijn en mét slow cooking, kaneel, wat suiker en heel veel liefde! 🙂

 6. Marjolein

  En dan tijdens het kookproces af en toe een lepeltje (of twee) van ’t vocht opsnoepen :D. Mmm…

  Inmaken nog nooit gedaan, meestal direct opgegeten :D. ’t Overgebleven kookvocht (indien niet opgeslorpt dus tijdens het proces) dan nog wat inkoken tot een soort saus voor erbij, of voor later, soort jam. Ook mmmm.

 7. leuk recept en nog leukere invalshoek….Glüh voor alles zetten…, kijk eventjes op de facebook pagina van Glühjenever een nieuw product wat perfect gemaakt is voor je stoofpeertjes….ze zullen nooit meer hetzelfde smaken…groetjes G

 8. Irene

  Leuk recept, moest ook wel lachen om het ‘Glüh’ in plaats van stoofpeertjes :-). Het is helemaal geen duits begrip, een Glühbirne is een gloeilamp, en Gieser Wildeman zijn in Duitsland helaas moeilijk te krijgen ben ik net achter gekomen (helaas voor mij) 🙁 . Dan maar ‘Birnen in Rotwein’ met andere Kochbirnen…hopen dat het net zo lekker smaakt.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.