Gij, huisvrouw

Reacties 10

Wanneer Gij, huisvrouw, dit boek openslaat, hebt U – naar wij veronderstellen – reeds besloten tot de electrische kookwijze over te gaan. Had dit boek tot taak U te vertellen hoe goede keus U hiermede hebt gedaan, dan kon het evengoed niet zijn geschreven. Want vele van de voordeelen der electrische voedselbereiding zoudt U ook zelf reeds na eenige weken gebruik van het electrische fornuis hebben ervaren.”

Zo begint het electro kookboek, deze versie is de vijfde druk uit 1938. Gij , huisvrouw, wat een prachtige manier om aangesproken te worden. Al is het dan door de fabrikant van electrische kooktoestellen. Hoe gaaf ik dit boek ook vind, ik heb een gloeiende grafhekel aan koken op electra. Zo erg zelfs dat mijn keuze voor een kamer toen ik studeerde er op gebaseerd was.

In Utrecht kon je je toen inschrijven voor de wachtlijst van studentencomplexen, het IBB, met iets kleinere kamers, een grote gezamelijke woonkamer en een gasaansluiting of de van lieflandlaan, mat grotere kamers, een woonkeuken en electrische fornuizen. Zodra ik dat las had ik besloten: ik ga naar het IBB en zo geschiedde.

Maar waarom ik er dan zo’n hekel aan heb? Ten eerste kan je niet van het een op ander moment het vuur laag draaien. Dan moet je de pan er af halen, ten tweede kan je niet aan de pit zien hoe heet hij is, laat staan dat je het kunt horen. Dit kan allemaal wel met gas. Ten derde zit je bij een electrische plaat met de maat van de pitten. De pit mag niet groter zijn dan het pannetje dat je er op zet.  En nu weet ik dat je bij inductie de pit wel snel laag kunt zetten maar daar kan ik gewoon niet lekker mee werken. Ook vind ik het irritant dat niet alle pannen er op kunnen.

Nu ik een eigen huis heb ben ik de gelukkige bezitter van een zespits Boretti. Het is echt heerlijk! Ik ben dol op de vlammen die er uit komen. Mensen met een inductieplaat kunnen hoog en laag springen maar het is niets voor mij. Vuur moet er zijn.
image

Alleen voor de electrische oven ben ik gezwicht. Het is toch wel heel fijn om een echt constante temperatuur te hebben met veel verschillende functies. Al mis ik wel het vochtige wat een gasoven heeft.

Waar kook jij op? Is dat vrijwillig?

10 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.