Mijn extreme goede voornemen: geen kleding kopen in 2017

Reacties 11

Ik moet toegeven, ik heb dit artikel al drie keer uitgesteld want als ik het hier neer zet is het echt. Maar ik ga het gewoon doen, ik heb de mooiste sales al aan me voorbij laten gaan dus ik kan dit. Ik wil dit kunnen en ik ga dit gewoon doen!

Mijn goede voornemen dit jaar is heel simpel: Ik koop dit jaar geen kleding voor mezelf. Gewoon niet. Als ik iets nieuws wil hebben dan kan ik dat zelf maken, als ik echt iets nodig heb… Waarom zou ik echt iets nodig hebben, ik heb een kast vol kleding! Ik koop dus niets, ook niet in de tweedehands, ook niet als het echt echt echt heel erg afgeprijsd is. Een jaar lang.

“Maar waarom Lana?? Waarom zo rigoreus?” Eigenlijk vooral omdat ik de laatste tijd mezelf heb betrapt op: kopen omdat het past. Het grootste deel van mijn leven kon ik moeilijk aan leuke kleding komen omdat het aanbod in mijn maat er gewoon amper was. Nu zijn er veel meer mogelijkheden en ik merkte dat ik best vaak iets kocht omdat het me best prima leek, niet duur was en ik paste het.

Dit terwijl ik het liefste mijn zelfgemaakte kleding draag. Natuurlijk draag ik met veel plezier kleding van mooie retro merken, maar zelfs mijn favoriete merken zitten mij niet zo mooi als de dingen die ik zelf maak en ik ben ook wel zo ijdel dat ik graag uniek ben met wat ik draag.

Niet scrollen maar stikken!

Die avonden dat ik door webwinkels aan het scrollen ben kan ik veel beter besteden achter mijn naaimachine. Ik heb de patronen, ik heb de stoffen, ik heb de knoopjes. Het enige dat me tegen houdt is “tijd” dit terwijl ik er ook veel energie uit haal. En eerlijk is eerlijk, zelfs al maak ik niets nieuws dit jaar, ik heb ZAT om aan te trekken.

Dit voornemen geldt trouwens niet voor schoenen, ik heb kortgeleden heel veel schoenen weggedaan omdat ik toch echt moest toegeven dat het voortbrengen van 2 kinderen mijn schoenmaat heeft veranderd. Ook vintage hoedjes vind ik kunnen, maar alleen dagelijks draagbare, ik heb er al te veel voor feestelijke gelegenheden. Om de haalbaarheid in het oog te houden gun ik mezelf ook 3 jokers. Drie keer mag ik 1 item kopen als het echt echt echt “nodig” is. Ook ga ik kado’s natuurlijk niet afslaan.

Ik ga in 2017 geen kleding kopen. Pffff nu is het echt officieel!

Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

11 reacties

 1. Stoer dat je dat gaat doen! Ik zou het niet kunnen, maar mag ook wel wat bewuster gaan shoppen.
  Wat het naaien betreft heb ik het goede voornemen om voor elk seizoen een nieuw jurkje te maken, mijn voorraad verminderen met een kwart en weer eens een fantasy kostuum te maken.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Niet zeuren, maar aanpakken!

 2. Kim

  Oeh stoer hoor! Kan me voorstellen dat jouw zelf gemaakte kleding veel beter past. Lijkt me ook zo tof om zelf iets te kunnen maken 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Outfit: Vintage vibes

 3. isa

  wat een geweldig plan lana, maar ook heel moeilijk. Ik wil het ook, maar toen kwam de uitverkoop van didi voorbij……., maar als ik die trui en jurk nou tel als joker, dan kan ik nog mee doen toch? Hoe zit het alleen met ondergoed, panties etc, daar doe ik nooit jaren mee, met de rest wel gezien mijn uitpuilende kast

 4. Bien

  Stoer zeg! Ben benieuwd! Dat gevoel van kopen want het past dat ken ik wel en heb ik vooral met beha’s wel gehad. Een hoera stemming, omdat je opeens opties en mogelijkheden hebt. Maar merk dat, dat toch is overgewaaid. Mijn goede voornemen is het kopen van een naaimachine. Ik ga verhuizen naar een groter huis en heb er dan ruimte voor.

 5. Zow dat is inderdaad een statement, jouw voornemen het wereldwijde web op gooien! Ik wou dat ik jouw talent had (en dat mijn naaimachine het deed), alleen al om voor mijn ukkepuk kleding te maken zonder kinderarbeid! Succes!

  Liefs, José

 6. Wat ontzettend knap. Lijkt me hartstikke gaaf en leuk als je het voor elkaar krijgt je eigen kleding te kunnen maken. Naast het plezier wat je er nu zo te lezen al aan hebt gehad is het ook zeker ECO en super eerlijk. En zoals Jose heel terecht aan haalt, zonder kinderarbeid. Dat laatste verbaasd me nog steeds enorm hoe naïef mensen soms zijn…. leuke (kinder) kleding kopen is simpel.. het leed achter de productie achterhalen niet. Maar simpel is dat niet, ik spreek uit ervaring. Ik heb mijn eigen merk draagjassen en laat ze nu in Spanje maken, maar dan moet je best het één en ander bewegen om er voor te zorgen dat er geen kinderarbeid mogelijk is.

  Om terug te komen op jouw initiatief, geweldig! Ik gun iedereen van harte al het plezier van het zelf maken van kleding toe!

 7. Van Beppie

  Hoi lana,

  2016 was mijn jaar van niks kopen en alles zelf maken, liefst uit de voorraad. Uiteindelijk had ik geen tijd, dus niets voor mezelf gemaakt. Ik denk dat ik uiteindelijk een paar panties en 2 hemden heb gekocht en stiekum toch wat lapjes…oepsie… maar ze waren zoooo leuk en zoooo goedkoop…. Het leuke was vond ik dat ik uiteindelijk een aantal wat oudere kledingstukken in mijn kast weer ben gaan waarderen, dus die draag ik weer. In de meeste gevallen wel op een andere manier gecombineerd dan ik vroeger deed, maar toch…
  Ik ben benieuwd hoe het gaat, heb je je jokers al verspeeld? Succes hoor!!
  Groetjes,
  Van Beppie

 8. Wow respect hoor dat je dit voornemen had (want las je bovenste blog)! Ik ben niet zo’n enorme shopper, maar kan ook niks maken: 2 linkerhandjes… hoop dat over een paar jaar te veranderen. Want upcyclen en recyclen heeft wat mij betreft de toekomst!
  Danielle Willems onlangs geplaatst…Gezond zwanger!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.