Gaat nog meer staan plukken

Reacties 6

Als ik heel eerlijk ben heb ik nog nooit vlierbessen gegeten. Gedeeltelijk verstandig omdat ze onverwerkt licht giftig zijn, maar ook doodzonde omdat ons landje er vol mee staat, ze heel gezond zijn en op de goede manier verwerkt heel erg lekker, althans dat heb ik me laten vertellen. Ik verwerk wel al jaren de bloesem tot limonadesiroop. Bij vlierbessen moet ik toch altijd denken aan monty python…

“your mother was a hamster and your father smelled of elderberries” los te vertalen naar: “je moeder was een slet en je vader een zuiplap.” Hamsters fokken nu eenmaal makkelijk en van vlierbessen kan je leuke drank maken naar het schijnt. Dus hup, na de bramen nu ook de vlierbessen.

Ik ben van plan om er appel vlier jam van te maken. Het is bijna weer landelijke appelplukdag dus de appels zitten wel goed. Voor de vlier ging ik met mijn vriendin de moestuinkoningin naar de maarseveense plas, ideale plek omdat er geen weg langsloopt en dus erg weinig vervuiling in de bessen zit.

LET OP:  Eet de bessen niet rauw, ze zijn licht giftig en sommige mensen zijn er extra gevoelig voor en kunnen er erg ziek van worden. Door ze te verhitten vervliegt dit en zijn ze te eten.

LeesVoer Vlierbessen

Valse vlier

LeesVoer Vlierbessen

Echte vlier

LET OP 2: Er is een plant die op de vlier lijkt. De valse vlier is niet eetbaar maar lijkt voor het ongetrainde oog wel op vlier. Het duidelijkste verschil vind ik dat bij de valse vlier de bessen in kleine schermen groeien, meer als trosjes en dat bij echte vlier de schermen minstends 10cm zijn en vaak groter.

Ris na het plukken met een vork alle besjes van de schermen. Doe er ruim water bij en wacht vijf minuten. Alle bessen die blijven drijven zijn niet rijp genoeg en kan je weggooien. Check de rest van de besjes voor achtergebleven takjes en verwerk ze verder. Ik heb ze schoon ingevroren omdat ik nog even op mijn appels moet wachten, als je er sap van wilt maken heeft het ook zin om ze eerst in te vriezen; door de kou gaan de celwanden kapot en laten de bessen makkelijker hun sap los.

LeesVoer Vlierbessen

Wat maak jij van vlierbessen?

 

 

 

6 reacties

 1. Ik kan me herinneren dat wij ze wel zo van de boom aten en mijn moeder wist/weet aardig wat van de natuur. En het smaakt lekker! Maar ik geloof wat je schrijft hoor!
  Wij zijn geen jameters. Wat zou je er nog meer van kunnen maken? Sap?

 2. Lana

  Niet iedereen is er gevoelig voor. Maar geloof me, het is niet leuk.

 3. Ik wil nog eens vlierchampagne maken, maar dat gaat met de bloesem.

 4. Lotje

  O, wacht! De bessen! Ik dacht nog aan de bloesem…. Geen idee. Er staan er veel bij de Maarsseveenseplassen toch? Ik ben nog nooit succesvol geweest in het wekken van jam enzo.

 5. bianca

  ik heb er vorig jaar siroop van gemaakt, en appelvliermoes (lekker roze) en appel vlierbessen chutney. Van de siroop had ik zoveel over nog dat ik dit jaar geen vlier heb geplukt en de kinderen krijgen elke dag een scheutje in hun lauwe thee tegen de verkoudheid 🙂

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.