Food trends 2015, move over quinoa

Reacties 18

Niet alleen in kleding is er elk jaar nieuwe mode maar ook in food waait iedereen met de wind mee. Dacht je dat je hip was met je quinoa? echt niet. Mijn voorpellingen voor dè foodtrends van 2015:

Gierst
Gierst is in Nederland nog vooral bekend onder macrobioten en vrijeschool moeders, in 2015 gaat het het vreselijk hippe quinoa van de troon stoten. Het is natuurlijk glutenvrij en het is een een oergraan of zaad als je echt correct wilt zijn, dat ruim voor de eerste rijst al gegeten werd. Je kent het misschien als de gelige balvormige korreltjes uit de vogelvoederballen. Het wordt geroemd als superfood, powerfood en pinterest staat vol met “1000 ways to prepare millet, healthy supergrain”. Er zitten veel eiwitten in, bijzonder veel ijzer en een hoop kalium. Het wordt al grootschalig verbouwd en is daarom minder schadelijk dan quinoa, alleen de vogels gaan er misschien onder lijden. Ik ben er als kind bijna mee doodgegooid maar begin het nu langzaamaan weer te waarderen, misschien ook omdat ik quinoa niet te vreten vind.

Weet wie je eet

www.koopeenvarken.nl
koopeenvarken.nl koopeenkoe.nl wildrundvlees,nl sameneenkoe.nl sameneenkoekopen.nl veldvarkens.nl en ik kan nog wel even doorgaan. In 2015 kopen we steeds min der vlees bij de supermarkt maar gaan we direct naar de eerlijke boeren. Zo weet je niet alleen wat je eet maar vaak zelfs wie je eet, waar de koe woonde en alles.

Ook in de supermarkt kan je nu al vaak met qr code’s scannen om te zien waar je vlees vandaan komt.

Bone Broth

foodtrends 2015
Hoe je het ook wilt noemen, stock, bone broth, bouillon, in 2015 gaan we er massaal aan. In New York kan je al bone broth to go krijgen. Was je nou net van plan een stuk eerlijke koe te bestellen, bestel dan meteen wat botten mee. Want of het nou hip is of niet, lekker is het zeker! Moeilijk? Nee joh, de groene vrouw legt het nog even uit.

Fermenteren kun je leren


Was iedereen de laatste jaren nog worst en bier aan het maken, in 2015 is het fermenteren wat de klok slaat. In restaurants was het vorig jaar al helemaal hip, dit jaar gaan we het zelf doen. Kimchi, zuurkool, gefermenteerde amandelmelk, gefermenteerde wat dan ook. Gecontroleerd bederven is helemaal hot en we worden er ook nog eens gezonder van door alle probiotica die we er van binnenkrijgen.

Wat denk jij dat de food trends in 2015 worden, en wat kan je eind van dit jaar niet meer zien?

18 reacties

 1. Ik was zo’n Vrijeschoolmoeder die de gierst regelmatig op tafel had. Ik vond het zelf niet bijster lekker, het bleef in elke herkenbare vorm kippenvoer. Misschien moet ik Pinterest te hulp gaan roepen voor smakelijker bereidingswijzen.

 2. Lana

  en quinoa niet? Huuu wat is dat spul smerig

 3. Kim

  Ik heb 1 keer quinoa gekocht, omdat ik welleens wilde weten waar al die heisa nou om werd gemaakt.. Het pakje staat nog steeds aangebroken in m’n kast, ik vind het geen smaak hebben. Wat vind jij er zo vies aan Lana? Gierst heb ik toen ik klein was ooit een keer gehad, en weet nog dat ik het toen niet lekker vond, zou ik het aandurven om het als volwassene zelf eens te bereiden?

 4. Leuk artikel! Vlees koop ik al biologisch via internet en ook de stock is daarom niet nieuw voor mij (ik koop via okvlees.nl, daar doen ze op verzoek gratis de botten erbij). Gierst ga ik eens uitproberen, het fermenteren heb ik al eens bekeken, maar blijf ik toch een beetje spannend vinden…

 5. Leuk artikel! Nu ben ik erg benieuwd naar gierst.

  En wat betreft quinoa hip of niet, ik vind dat dus echt super lekker! Hier staat het zeker 1à2x op de menu. Gelukkig vinden de jongens het ook wel erg lekker. Aardappelen lust ik dan weer niet.

 6. Ik eet ook al jaren gierst, als coeliakietje, maar ik zie het inderdaad meer en meer opduiken, ik kreeg onlangs zelfs een pak gierst kado van iemand die het niet kende, en aan mij dacht toen ze las dat het glutenvrij was :D. Zo hip is het dus al aan het worden, dat ge het kado kunt doen ;). En fermenteren, jep, dat wordt het ook, in onze Belgische kranten heb ik er onlangs nog een paar artikels over gelezen. En nu ik in Duitsland woon, moét ik gewoon toch ook mijn eigen sauerkraut gaan maken!

 7. Marjolein

  Gekookte gierst met rozijntjes (meekoken) en stukjes feta (later toevoegen), mjammie. En daarbij in de oven gegrilde groenten. Een beetje zoals wat je met couscous doet (wat ik dan weer niet lekker vind gek genoeg… ). Ideaal dus voor allerlei schotels en zeker ook in plaats van gluten bevattende andere granen en ter afwisseling van de eeuwige aardappel. Maar dat ’t “hip” was wist ik nog niet :D. Wow, ik ben ook een groupie, hihi.

  Quinoa is ook niet mijn favoriet nee. Gepoft is het wel leuk, net als popcorn, van die minipoppies krijg je dan :D. Gaat wel heel snel met kans op aanbranden en springt gloeiend heet alle kanten op dus wel deksel erop houden en niet te hoog vuur.

 8. Marjolein

  Maar goed, je vroeg niet om gierstrecepten ;).
  Mijn trend is me dit jaar eens niet gek te laten maken door al die foodtrends maar “gewoon” basic gezond te eten en te luisteren naar mijn lichaam qua behoeften en ook, heel belangrijk, naar wat het niet wil (ook al wil ik het wel graag… 🙂 denk een megazak M&M’s enzo). Dat geeft rust.

  En wat verder een trend wordt, ik denk dat je ze al aardig benoemd hebt… Maar verpakkingsloos kan nog wel eens een algemene foodtrend worden, hele goeie denk ik! Wil ik me nog wel aan wagen ;). (zouden ze dat ook op de M&M’s gaan toepassen….??)

 9. Cat

  Gierst…ff leren hoe je t mooi droog kookt en dan een flinke kluit roomboter en heel veel dille en wat zeezout….mjammie

 10. angeliek

  Tsja. Deze had ik ook al gezien. Gierst heb ik ook al langer, ivm de variatie, en je kunt ’t op dezelfde manier eten als bulghur, coucous,, en yes, quinoia. Voor mij waren berichten over de stijgende prijzen van het spul voor de lokale bevolking in Bolivia en omstreken reden genoeg om het niet te willen kopen. Misschien komt niet alle Quinoa daar vandaan, maar ik vind ’t absurd als je ‘wat goed voor je is’ van ver moet halen. en Gierst hadden we hier altijd al, toch?- nou maar hopen dat de prijzen daarvan niet de pan uit rijzen…

 11. angeliek

  P.S. leuke ideeen, voor klaarmaken trouwens….

 12. Jolien

  Gierst, is dat niet hetzelfde als griesmeel? Ik gooi dat graag in de melk met wat vanillesuiker, lekker als nagerecht en nog lekkerder met ’n beetje jam erbij. Hoewel m’n griesmeel niet zo fijn is als bloem, meer van die kleine korreltjes?

  Geloof dat ik niet zo’n trendvolger ben…

 13. Lana

  Nee griesmeel is over het algemeen gemaakt van tarwe, al kan het ook van andere granen gemaakt worden.

 14. Ik zie steeds meer koken met thee. Gierst heb ik eens geprobeerd, vond het verschrikkelijk smerig en een bijsmaak hebben.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.