Feminist en huisvrouw

Reacties 41

Ik word er zo moe van dat elke keer als ik iets plaats dat binnen een traditioneel rollenpatroon valt ik te horen krijg dat het tijd wordt dat de tweede feministische golf mij bereikt, dat ik in deze eeuw moet gaan leven. Dat ik de emancipatie te niet doe met mijn huisvrouwengeneuzel.

Hou op mensen!

Dat ik bijna dagelijks een bentolunch maak voor mijn man, daar plezier in heb en er iets moois van maak betekent niet dat ik ongeëmancipeerd ben. Het betekent dat ik graag mijn partner verwen met een lekkere lunch. Zou ik wèl feministisch en geëmancipeerd zijn als ik dat niet zou doen, als ik het hem zelf zou laten doen ondanks dat koken mijn hobby is en ik er blij van word?

Feminist

Ik ben een uitgesproken feminist, als we geen stemrecht zouden hebben of vrouwen niet zouden mogen studeren zou ik vooraan staan op de barricades. Ik ben volledig voor een gedeeld zwangerschapsverlof dat de ouders zelf mogen verdelen. Ik krijg jeuk aan mijn ziel van speelgoedreclames waar al het huishoudelijk spul roze is en alleen voor meisjes. Als een vrouw er voor kiest om full time te werken omdat ze daar gelukkig van wordt, more power to you, helemaal top. Maar dat wil niet zeggen dat mijn keuze om huisvrouw te zijn niet feministisch is!

Er is gevochten om niet meer achter het aanrecht te moeten staan, voor de kansen en mogelijkheden die vrouwen nu hebben. Er is gevochten voor gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen en we zijn nog niet klaar!  Mijn relatie is echter volledig gebaseerd op gelijkwaardigheid, we werken beide hard en we zijn gelukkig met hoe we het doen. Dat het toevallig een traditionele rolverdeling is doet daar niets aan af. Feminisme is niet: alle vrouwen moeten werken. Feminisme is mannen en vrouwen moeten gelijkwaardig zijn. Mannen die huisman zijn hebben het trouwens helemaal moeilijk. die worden vaak helemaal de hemel in geprezen of juist volledig afgebrand.

Ongepland huisvrouw

Ik was nooit van plan om huisvrouw te worden, toch heb ik er zeker geen spijt van. Mijn gezin werkt fantastisch. Ja ik kook, ik ben thuis met de kinderen, ik doe de tuin, naai kleding en zit te breien. Mijn man werkt vijf dagen per week, krijgt van mij zijn lunch mee en ik heb vaak ook nog zijn overhemd gestreken. UND? dat is iets wat wij samen beslissen. Dat hij mij elke dag laat uitslapen en de kinderen aankleedt en ontbijt geeft zodat ik een half uurtje langer kan liggen en hij 90% van de afwas doet is deel van die deal. Dat ik door mijn huisvrouwenbestaan ben gaan bloggen en dat nu een baan dreigt te worden is een bijverschijnsel.

Natuurlijk vind ik het belangrijk dat vrouwen financieel onafhankelijk kunnen zijn. Ik kan dat. Met mijn HBO opleiding en werkervaring kan ik als dat nodig is echt wel mijn eigen geld verdienen. Toen mijn man nog niet afgestudeerd was en ik wel was ik ook al  een paar jaar onze kostwinner.  Nu kiezen we er voor om het met één salaris te doen. Dat is hard werken, veel besparen en niet duur op vakantie. Daar kiezen we voor.

geen huisvrouwenpropaganda

Ik doe niet aan huisvrouwenpropaganda, ik zeg niet dat mijn keuzes de juiste zijn voor iedereen. Ik laat jullie met mijn blog zien waar ik blij van word, hoe ik het doe. Meer niet. Maar kijk niet op me neer omdat ik een huisvrouw ben! Genieten van wat je dagelijks doet is toch iets moois, of dat nou is door het maken van een mooie lunch en een zelfgebreide trui of door een geslaagd rapport of een goede presentatie. Waarom is het één minder waard dan het ander?

Hoe staan jullie hier in?

41 reacties

  1. Pingback: Ploetermoeder Pré-weekendtips

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.