Elegant op reis, tips uit ’64

Reacties 3

Inpakken voor vakantie is niet mijn sterkste kant, de ene keer neem ik veel te weinig mee, de andere keer weer veel te veel. Ik probeer nu een “capsule wardrobe” te naaien zodat ik die in ieder geval mee op vakantie kan nemen maar ik vroeg me af hoe dames dat vroeger deden. Gelukkig heb ik het handboek “Elegance” uit 1964 waar heel duidelijk wordt uitgelegd hoe men dat aanpakt.

Als u er aan denkt, dat, wanneer u ver van huis bent en te midden van vreemden u beoordeeld wordt naar uw uiterlijke verschijning, zult u zich misschien realiseren hoe belangrijk het is om op reis onberispelijk gekleed te zijn. Dat betekent, dat uw kleding volmaakt aangepast moet zijn aan uw eigen rol, die van reiziger. U moet nooit de indruk wekken, dat u op weg bent naar een trouwpartij met een hoed met een voiletje en een bontstola, noch het tegenovergestelde: dat u op weg bent om de Annapurna te bedwingen met een rugzak en bergschoenen. Dat men op weg is naar een vakantieoord is geen excuus, om er op reis naar dat oord reeds uit te zien alsof u al aan het strand ligt. Alleen kampeerders mag deze nonchalance worden vergeven, omdat ze maar een lichte garderobe op hun rug kunnen meedragen. Maar als u de leeftijd van de padvindster te boven bent, moet u het probleem van de reiskleding van een andere gezichtshoek benaderen.

Basisensemble

Als u op weg bent van de ene stad naar de andere in trein, vliegtuig of auto. Gekleed in zo’n basis-ensemble, hoeft u maar weinig in uw koffer te stoppen als u uw accessoires zorgvuldig uitzoekt. ’s Winters uw zwarte pumps, zwarte geklede tas en uw bontmantel. Daarmee bent u zowel voor overdag als voor ’s avonds gekleed. In de zomer moeten tas en schoenen liefst beige zijn. Een lichtgewicht mantel en twee of drie geklede zomerjurkjes zullen u al een heel eind brengen, vooral als u daaraan een geklede taftzijden stola toevoegt, in een neutrale kleur, die bij de jurkjes kan worden gedragen.

Handschoenen

Wat handschoenen aangaat, die nemen bijna geen plaats in de koffer in en wegen hoegenaamd niets. Neem dus veel handschoenen mee. Ze zijn zowel op reis als in de stad onontbeerlijk. De meest praktische jurken voor de reis zijn rechte modellen, die plat kunnen worden gepakt en die gemaakt zijn van kreukherstellende stoffen of van crêpe, dat uit zichzelf al zo goed als niet kreukt.

Mantelpak

In negen van de twaalf maanden is een mantelpak het voornaamste onderdeel van uw reisgarderobe. Als het een beetje fris is, kan men er een blouse of een dunne wollen jumper onder dragen en in Parijs ( en ook in andere delen van Europa, maar zelden in Amerika) kan een mantelpak zonder blouse worden gedragen als het weer wat warmer is. Een mantelpak is ideaal voor de reis, of het nu van wol, linnen of katoen is. Er is letterlijk niets, dat zó praktisch is. Als men van een reisensemble spreekt, denkt men dadelijk aan tweed. Greigeis dan wel de kleur bij uitnemendheid omdat men die kleur het hele jaar kan dragen. Een hoed van vilt of van hetzelfde materiaal van uw mantelpak is voor op reis veel praktischer dan bij voorbeeld een strooien hoed, die altijd met enige zorg moet worden behandeld en die men bovendien alleen maar laat in het voorjaar en in de zomer kan dragen.

Als u met een auto reist, kan u het wel wat makkelijker nemen. Een mantel met bijpassende rok is ideaal. Alles wat u dan verder in de zomer nodig hebt, is een lichtgewicht japon in een kleur, die goed bij de mantel past, een blouse en een jumper (of twinset). Met die paar basis-kledingstukken kunt u heel wat kilometers reizen en altijd goed gekleed zijn.

Geen hoed zonder hakken

Als u van een stad naar een vakantieoord reist, met welk vervoermiddel dan ook, is het tegenwoordig niet meer nodig om een hoed op te zetten. Die kunt u rustig thuislaten. Maar ook dan blijft een mantelpak de beste reiskleding. Als u in de winter reist, kunt u hierbij een bontmantel aantrekken, liefst van een sportieve bontsoort (ocelot, bever of mongools lam), en warme laarsjes. Reist u in de zomer dan is een blouse of een jumper voldoende, mits u natuurlijk de onontbeerlijke lichte wollen zomermantel over de arm hebt. In beiden gevallen: altijd en overal handschoenen! Als u geen hoed op hebt kunt u het zich gerust makkelijk maken en schoenen met platte hakken dragen. Maar zodra u een hoed op zet, moeten de hakken minstens 2,5cm hoog zijn.

Oef, ik denk dat elegantie niet mijn streven moet zijn, of zal ik toch maar een mantelpak gaan naaien?

Wat gaat er ALTIJD mee in jouw koffer ?

3 reacties

  1. Pingback: Happy Things #1 - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.