How to: Een DnD mini uit krimpfolie

Reacties 6

Als een creatieve nerd met te veel hobbies kan er altijd wel eentje bij. Zo ben ik de laatste maanden begonnen met RPG’s roleplaying games. Ouderwets aan tafel met een a4tje voor je neus waarop staat wat je kan een set rare dobbelstenen en een game master die vertelt wat je allemaal tegenkomt. Daarbij gebruik je ook vaak een plattegrond van de huidige situatie. Daarop staan mini’s van de karakters en daar begon mijn creatieve brein te ratelen.

Ik wil geen battle bikini!

Voor een RPG, in dit geval Dungeons& Dragons maak je een karakter waar je veel aandacht in steekt. Je verzint een achtergrond, hoe ze er uit zien, wat ze aan hebben, alles. Dan ga je online zoeken naar een miniatuurtje dat daarbij aansluit en dan kom je tot de conclusie dat die er niet is. Mijn frustratie over het gebrek aan plus size dames poppetjes met realistische lichaamsbedekking en verstandig schoeisel bracht mij eerst naar Hero forge, een site waar je een mini kan ontwerpen en laten 3d printen. Leuk, maar nog steeds ongeverfd en tussen de 25 en 30 euro per poppie…

Krimpie dinkie

Een andere optie is papieren printjes in plastic houdertjes. Functioneel, maar toch mist het iets. Mijn extensieve ervaringen in de wereld van het knutselen bracht mij opeens een openbaring: Krimpfolie! Vroeger vooral bekend als krimpie dinkie, op de basisschool begin jaren ’90 maakten we daar oorbellen mee!

Na wat trial and error kwam ik er al snel achter dat je toch echt een testfolie moet maken met al je kleurtjes en een meetlatje er op zodat je kan zien hoe de kleuren veranderen en hoe hard het folie nou ECHT krimpt. Ook moest ik toch naar de winkel met miniatuur verf voor een matte vernis, het experiment met nagellak was… interessant. Ik kan ook nog mededelen dat de ene krimpfolie echt de andere niet is. Test al je materiaal op elk nieuw merk of structuur die je probeert! Zo lopen mijn action markers op de ene enorm uit maar werken prachtig op de andere. Terwijl mijn koi brush pennen niet pakken op de ene en prachtig zijn op de andere.

Stap voor stap een DnD mini

Mijn vriendin en fotograaf miss Hippo vroeg mij om een Gnome Warlock met roze haar en een zwaard gemaakt van rook. Ze is 104 cm lang en ziet er heel cute uit. Omgerekend om bij de verhoudingen van de plattegrond te passen moest het poppetje van voet tot kruin 18 mm worden.

De truc is om te meten hoeveel 18mm is op de centimeter die je op het krimpfolie hebt getekend en daarna hebt gekrompen. Zo wist ik dat ik het poppetje 4cm hoog moest maken. Ik maakte een vakje van 4 cm hoog en maakte daarin mijn grove schets. Na goedkeuring van de schets nam ik hem iets strakker over op dun licht papier.

Nu het moeilijke, overnemen op krimpfolie. Ik gebruik ondoorzichtig krimpfolie omdat het resultaat strakker is. Helaas heb ik geen lichttafel, nu heb ik mijn telefoon als mini lichttafel gebruikt om het ontwerp over te trekken. In dit geval heb ik eerst de zwarte lijnen gedaan en daarna ingekleurd. Bij de volgende ga ik proberen het ontwerp dun over te nemen met een extra hard potlood, daarna inkleuren en daarna de zwarte lijnen toevoegen. Dit omdat de zwarte lijnen door de alcohol markers die ik voor het kleuren heb gebruikt toch iets uitliepen. Hier zie je de DnD mini voor ik haar gekrompen heb.

Vier cm is een stuk groter dan 1,8 maar het blijft heel klein werken. Onder het poppetje niet vergeten om wat extra folie aan te knippen om in het houdertje te kunnen zetten. Krimpfolie kan je klein maken met een hittepistool maar aangezien ik die niet heb gaat het bij mij 15 seconden in een 150-160 graden oven. Doodeng want zodra het plastic warm is frommelt het helemaal op. Dit komt goed. Zodra het plastic weer plat is haal je het er uit en leg je er iets zwaars op tot het helemaal koud is. Hierna twee laagjes matte miniatuur vernis en ze is klaar om op avontuur te gaan!

Herinner jij krimpie dinkie nog?

6 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.