Dit weer vraagt om een schots geruite cirkelrok

Reacties 7

Internet is natuurlijk fantastisch maar het kan ook heel vervelend zijn. Zo zie je opeens overal schots geruitte cirkelrokken die je heel hebberig maken. Het begon bij een van mijn favoriete naaibloggers. Toen kwam een leuk pin up merk met een serie schotse cirkelrokken, ik stond op het punt van bestellen toen ik opeens dacht: “ja maar Lana, een cirkelrok kan je prima zelf maken, kom op.” En zo geschiedde

Tartan circle skirt
Hij combineert ook bijzonder leuk met mijn handgebreide vest, het hoedje is een prachtige vintage vondst van mijn moeder, origineel wolvilt uit de jaren 40.
circle skirt 4

In Utrecht zijn we gezegend met een wekelijkse “lapjesmarkt” op zaterdag en jawel, ik vond een zeer betaalbare wolmix tartan in een prachtig groen met blauw.

http://instagram.com/p/va7ThpC8Oe

En toen was daar wiskunde. De lol van een cirkelrok is dat je er geen patroon voor nodig hebt, enkel een paar maten. Daar zijn zelfs online calculators voor. Het vervelende was alleen dat ik een relatief lange rok wilde hebben en dat in combinatie met mijn taille redde ik niet met de stofbreedte. Ik moest dus mijn volledige cirkel fabriceren uit twee halve. En dan moet je opeens weer gaan nadenken… Iets met omvang omrekenen naar radius en zo.

Bijkomend voordeel van een cirkelrok uit twee helften is de mogelijkheid van het toevoegen van zakken. Als je alleen maar rokken draagt ga je zakken missen, zeker als je graag audioboeken luistert tijdens het duplobouwen en koken, zonder zakken eindigt die telefoon dan vaak in de bh en dat is gewoon voor niemand leuk. Zakken dus. Toptip: naai niet je zakken dicht vor je ze in de zijnaad zet. Zet de twee helften eerst aan de twee zijkanten en naai dan de hele zijnaad in elkaar. I learned this the hard way.

tartan circle skirt construction 2

Ik heb de zoom afgewerkt met horsehair braid, ook wel bekend als crinolineband. Als je daar ook naar op zoek bent, ik heb in Utrecht en in Amsterdam een adres gevonden. De zaak in amsterdam stuurt het ook op als je het via mail bestelt. Het was een goede gelegenheid om eindelijk eens het blindzoomvoetje van mijn naaimachine te gebruiken. Ja ik had die echt nog nooit gebruikt, ik had er een soort van irreële angst voor maar het is echt heel mooi geworden. Je bent wel een ruim uur aan het zomen voor een volle cirkelrok.

Tartan circle skirt construction

Ik ben er enorm blij mee en er is nog wat stof over. Ik ga er proberen een bloesje uit te maken zodat het geheel een jurk lijkt. Of als er niet genoeg meer is een giletje en dan een okergeel shirt er onder. Ik heb in iedere geval helemaal mijn naaimojo terug!

Tartan circle skirt 3

Wat zou jij willen naaien voor de herfst?

7 reacties

  1. Pingback: Prettig weekend, winter is coming | LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.