Dingen afmaken

Reacties 5

Mijn laatste breiwerk is af, het is een prachtige kanten stola van okergele wol. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem zelf behoorlijk indrukwekkend vind. Ik deelde een foto van de stola en kreeg veel leuke reacties en ook een paar in de trant van “ohhh dat kan ik echt nooit.” “Wow wat heb jij toch veel talent, ik zou dat niet kunnen.” het is zo makkelijk om creaties van anderen te zien en dan negatief over jezelf te denken. Vergeet nooit dat je alleen het eindproduct ziet. Ja mijn sjaal is gaaf, wat je er niet aan ziet is hoe lang ik er al mee bezig ben en hoe moeilijk het voor me was om hem af te maken.

De wol heb ik zelf geverfd met levensmiddelenkleurstof, ik deed dat bijna vier jaar geleden, ik wilde er toen kniekousen van maken. Ik laat de wol al zien in een van mijn eerste filmpjes en toen had ik het al lang in huis. Ik kon steeds geen goed patroon vinden dus de wol bleef liggen.

Twee jaar geleden had ik het helemaal gehad met de sokken die ik aan het maken was en bedacht dat een stola breien vast een stuk minder frustrerend zou zijn. Ik had, en heb, nog steeds een wolkoopverbod (3x woordwaarde)  en vond deze wol die ik dus eigenlijk voor kousen had geverfd in mijn stash.

Recht, averecht

Breien lijkt voor veel mensen heel ingewikkeld, maar als je recht en averecht kan en kunt tellen dan kan je eigenlijk alle prachtige kantpatronen maken. Het valt of staat bij een goed patroon, ik weet dat de patronen van Ysolda Teague gewoon goed zijn, goed getest en veel gemaakt dus gegarandeerd zonder al te veel frustratie te maken. Ik koos voor deze sjaal haar patroon Follow your arrow 2, origineel een knitalong die elke week twee verschillende patroonopties vrij gaf maar nu al lang afgelopen dus in een keer te downloaden. Op Ravelry, een soort Facebook voor breien en haken, kan je zien wat andere mensen van een patroon gemaakt hebben dus is het makkelijk om te beslissen of het uiteindelijke resultaat iets voor jou is.

Ysolda teague LeesVoer lace kant

De sjaal is hier aan het ‘blocken’ vochtig opgespannen om de vorm goed vast te zetten.

Breien is niet moeilijk, maar consequent tijd vinden om geconcentreerd aan je breiwerk te werken is wel moeilijk. Als ik eenmaal bezig ben vind ik het heerlijk maar beginnen als het alweer een tijdje stil ligt is zo moeilijk. Twee jaar lang heb ik aan deze stola gewerkt, soms maanden niet, dan weer een paar pennen. De tweede helft van de stola heb ik in drie weken afgemaakt.

Waarom lukte het nu wel?

Ik weet het niet, misschien is het dat ik me als ik aan het breien ben minder schuldig voel over urenlang Critical Role kijken. Misschien is het dat mijn oudste begin januari zijn muts kwijt was en ik met een hele dikke wol uit de stash in 1 avond een nieuwe muts wist te fabriceren en daar zo trots op was dat ik ook mijn sjaal af wilde maken.

Doorzetten

Het komt neer op doorzetten, handwerken is niet moeilijk, natuurlijk is er veel in te leren en word je er beter in als je het meer doet, maar moeilijk is het niet. Dingen afmaken, dat is moeilijk. Zo knipte ik ooit een patroon uit voor het oudste monster, en vond ik de geknipte stof net op tijd terug voordat het jongste monster er uit zou zijn gegroeid…

Nu is mijn laatste breiwerk klaar, ik heb niets meer op de pennen liggen dus ik wil meteen iets nieuws opzetten. Dat ga ik ook doen, wanneer jullie het te zien krijgen? Misschien over een paar weken, misschien over een paar jaar. Misschien nooit.

Heb jij projecten liggen die maar niet af komen?

 

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.