Dierproefvrij

Reacties 18

Ik ben al een tijdje aan het twijfelen om make-up- en verzorgingsproducten te gaan bespreken op LeesVoer. Vooral omdat heel veel producten nog steeds op dieren getest worden en daar kan ik niet achter staan. Jullie kennen me als betrokken en zo groen mogelijk en dat wil ik graag zo houden. Als ik iets op mijn blog zet wil ik er voor de volle 100% achter kunnen staan.

Ik dacht, heel naief misschien, dat het tegenwoordig wel goed zat met die dierproeven. In Europa zijn ze sinds 2013 voor cosmetica verboden en alles wat hier in de winkel ligt is dus dierproefvrij. Maar we leven in een wereld met bedrijven die globaal werken. Als zo’n bedrijf in China wil verkopen dan MOET het testen op dieren, daar komt dan gewoon een andere collectie in de winkels. Veel bedrijven zeggen dan ook: wij testen niet op dieren behalve als dat moet van de wet… Dan testen ze dus gewoon op dieren, linksom of rechtsom.

Ik zal geen producten bespreken van bedrijven die op dieren testen, dat kan ik jullie beloven.  Ik ben niet roomser dan de paus en ook ik heb nu in mijn stash nog veel spullen zitten die niet dierproefvrij zijn, die zal ik niet opnieuw aanschaffen.  Voor sommige dingen heb ik nog geen vervanging. Mijn haarverf bijvoorbeeld, daar heb ik nog geen goed alternatief voor gevonden. Ik weet dat Henna ook rood maakt maar daar ben ik net na een lange uitgroeiperiode van af.

Een fantastische bron over de dierproefstatus van bedrijven is Naoki. Sophie houdt op dit blog alles bij dat met diervriendelijke cosmetica te maken heeft. Er staan ook duidelijke lijsten op met bedrijven die geen dierproeven gebruiken en bedrijven die dat wel doen. Bij elk bedrijf kan je ook doorklikken naar de informatie die zij gebruikt heeft voor deze conclusie zodat je nooit zomaar klakkeloos hoeft te geloven wat ze zegt. Ook kan je daardoor je eigen beslissing maken over waar voor jou de grens ligt want jammer genoeg is het niet heel zwart wit.

Misschien vragen jullie je af waarom ik dit doe, ik ben toch ook geen vegetariër dus waarom maak ik me hier druk om? Mijn vlees ga ik al heel lang heel bewust mee om, ik eet het niet dagelijks en koop zoveel mogelijk biologisch en van plekken als wildrundvlees.nl, Dat ik aandacht besteed aan dierproefvrije make-up en verzorgingsproducten is dus eigenlijk niet meer dan logisch.

Niemand is perfect maar alle beetjes helpen. Als ik op deze manier mensen kan helpen makkelijker de keuze voor dierproefvrij te maken en ook zelf een stok achter de deur heb om die veranderingen zo veel mogelijk door te voeren is mijn missie in deze geslaagd. Zoals iemand in de comments bij deze inspirerende post van Teskuh zegt: “beter inconsequent goed dan consequent fout”

Ik wil er trouwens nog wel even bij zeggen dat ik echt wel begrijp dat voor medicijnen nog niet altijd andere testmethodes zijn, voor cosmetica zijn die er echter wel!

Hou jij rekening met dierproeven bij het kopen van cosmetica?

18 reacties

  1. Pingback: Plog 10 maart 2015 - LeesVoer

  2. Pingback: Cruelty free spotlight: GOSH - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.