Depressie, het gaat weer beter!

Reacties 26

Een paar weken geleden zat ik absoluut niet lekker in mijn vel, somber, kreeg niets uit mijn handen en was echt ongelukkig. Het gaat weer een stuk beter met me maar toch wil ik graag iets met jullie delen dat ik toen schreef. Ik besloot het toen niet te delen omdat het zo’n gevoelig onderwerp is en ik me al slecht voelde. Ik wil het toch publiceren om de mensen die met hetzelfde kampen te laten zien: je bent niet alleen. Depressie zie je niet aan iemands neus en weten dat andere mensen het ook hebben, er ook weer overheen komen, dat kan enorm helpen. 

Ik schreef: Het probleem met bloggen is dat ik altijd op een positieve manier aan de dag van mijn lezers wil bijdragen. Ik probeer leuke, vrolijke en inspirerende onderwerpen te vinden. Met een vrolijke kwinkslag te schrijven en mooie, leuke foto’s te laten zien. Soms is dat moeilijk.

Dat is moeilijk als je niet lekker in je vel zit, als je hoofd vol zit met een donkere wolk die soms een paar uur, soms zelfs een paar dagen weg is maar de hele tijd weer terugzweeft in mijn hoofd.

Het zorgt er voor dat ik niet op de foto wil omdat ik het moeilijk vind om naar mezelf te kijken. Het zorgt er voor dat ik het moeilijk vind om filmpjes te maken omdat monteren, waarbij ik uren naar mijn hoofd staar te veel negatieve gedachtes opwekt.

Ik val jullie daar normaal niet mee lastig omdat dit niet is waarom jullie hier komen. Maar dit blog gaat over mij, ik laat jullie niet alles zien maar ik ben hier wel eerlijk. Ook mijn depressieve gevoelens zijn een deel van mijn leven. Een groter deel dan ik zou willen en te groot om te negeren.

Wat wil ik met deze post? Ik weet dat er mensen zijn die dit nu lezen die zich gesterkt voelen omdat ze niet de enige zijn. Psychische problemen zijn onzichtbaar en als je er mee kampt voelt het vaak alsof je vreselijk alleen bent. Mensen zeggen dingen als: “Ach je hebt toch een goed leven, er zijn mensen die het veel erger hebben, je moet het gewoon positief bekijken.” en snappen niet dat het zo niet werkt.

Ik kom er wel weer overheen en dit is vast niet de laatste keer dat ik me zo zal voelen. Als jij het herkent: Je bent niet alleen. We kunnen het.

Nu kan ik gelukkig zeggen dat ik niet meer depressief ben, daar heb ik een paar maanden hard aan gewerkt en het blijft iets waar ik aan zal moeten blijven werken. Het zal zeker nog wel eens terugkomen maar ik weet dat ik er weer uit zal komen en daarom ben ik er niet meer bang voor!

Herkenbaar?

26 reacties

 1. Dapper dat je het deelt Lana. Als er aan de “buitenkant” niets te zien is zet mensen dat op het verkeerde been. Fijne dag vandaag en een hartelijke groet.
  Marion onlangs geplaatst…Creëren is vooruit zien

 2. Rinske

  Nee, ik herken het niet bij mezelf. Wel wil ik je zeggen hoe ik je bewonder dat je dit met ons deelt. Lieve Lana, wat fijn dat je je weer beter voelt en je weer kunt genieten van man en kinders. Ik wens je een hele fijne dag. Rinske

 3. Bar

  Wat fijn dat je hier over durft te bloggen. Die happy shiny world die we op Facebook met elkaar delen is maar zo’n klein deel van de werkelijkheid, daar gaat vast nog eens iemand onderzoek naar doen. Hoe meer posts en hoe blijer hoe minder lekker het aan de binnenkant gaat met iemand als hypothese? Super dat je time out deze zomer je goed heeft gedaan en superstoer dat je er alsnog op terugkomt!

 4. Ja! High five! Ik schrijf er nu ook over. Het gaat nu goed, even. Maar ik ben nog wel een beetje bang dat het terugkomt..

 5. Lana

  Het blijft ook eng maar weten dat het weer voorbij gaat maakt het dragelijk. Vroeger was ik zo bang dat ik depressief zou worden dat het een soort self fufilling profecy werd… Dat laat ik nu niet meer gebeuren.

 6. Lana

  Dat ik het durf zegt al genoeg he. Dat het durven is, zoveel mensen hebben er last van en iedereen doet maar alsof. Het zou fijn zijn als het bespreekbaar is. Dat probeer ik te bereiken.

 7. G

  Herkenbaar… Bij tijd en wijle, niets uit je handen …., jezelf totaal niet zien….op een lege dag nog geen afspraak kunnen plannen, want hoe moet dat dan…op de bank zitten, naar jezelf kijken en denken de wereld draait wel door…
  Ik durf nu te zeggen dat ik het zie aankomen en weet welke maatregelen er voor mij tegen helpen.
  Maar toen ik van de zomer door omstandigheden statines moest slikken, waarvan de bijwerking ook op je emoties kunnen slaan, sloeg hij bij mij heel erg toe!!! Ik schrok me wild en heb meteen de neuroloog gebeld dat ik wilde stoppen!!! Ik was in staat de pillen het raam uit te smijten, voordat ik zelf ging… Gelukkig een kanjer van een neuroloog, dus gestopt. En nu alles aanpakken om bij het leven te blijven!!!

 8. Hippie Langkous

  Dankjewel voor het delen lieve Lana. Pijnlijk herkenbaar. Goed om te weten niet alleen te staan. En inderdaad die verschrikkelijke opmerkingen als je je zo voelt: “zet je er gewoon overheen” “we zijn allemaal wel eens moe” “je moet gewoon leuke dingen gaan doen” “je hebt toch alles wat je je wensen kan” en dan natuurlijk mijn favoriet “je ziet er wel heel goed uit hoor!” Gelukkig is de donkere wolk ook hier weer redelijk opgelost maar het blijft lastig te weten dat ‘ie altijd op de loer ligt… <3

 9. Marjolein

  Erg herkenbaar Lana, ben zelf ook aan t opkrabbelen uit n depressie. Fijn dat je er over schrijft. Succes verder. En we kunnen er inderdaad uitkomen!

 10. Goed dat je hierover schrijft. Veel mensen, veel meer dan je denkt/verwacht kampen met dit soort gevoelens. Bij de ene gaat het na een paar uren vanzelf over, terwijl de ander er dagen van afziet en soms zelfs hulp moet gaan zoeken. Het is van alle standen, alle tijden :).
  Ester onlangs geplaatst…Snackdoosjes shoppen bij de Gele Flamingo

 11. Lineke Hulzinga

  Ja herkenbaar. Bij elke wisseling van de seizoenen komt het weer de kop op.. Ik weet dat het komt, maar ook dat het weer weg gaat. Sinds ik het accepteer als onderdeel van mij, als iets wat gewoon kennelijk even nodig is, valt het me minder zwaar. Want ik versterkte het gevoel ook nog eens door me er schuldig/rottig over te voelen dat ik even niet (vol) mee kon doen. Ik heb zwaar respect voor mensen die te kampen hebben met chronische depressies, al dan niet in hun omgeving. Want bij mij is het gewoon onderdeel van mijn hooggevoeligheid.

 12. Barbera

  Helaas zeer herkenbaar. Hoewel helaas: door depressiviteit weet je het wel vaak meer te waarderen wat geluk is! Vervelend zijn opmerkingen als: Je moet het gewoon positief bekijken, Kom op joh, schouders eronder. Alsof dat zomaar kan, dat je ervoor kiest om depressief te zijn, terwijl het vaak ook samenhangt met een tekort aan hormonen en andere factoren waar je zelf niets aan kunt doen.

 13. Sas

  Inderdaad, die acceptatie maakt het steeds makkelijker een dip door te komen. Bij mij hielp het in ieder geval enorm dat ik een kind kreeg. Sowieso dat dat kind mij gelukkig maakt, maar ook dat ik makkelijker de kracht vind een weg uit de depressie te zoeken. Ik wil niet dat hij er onder moet lijden.
  Wel veel valkuilen deze tijd: de haat en domheid die het internet opgeslingerd worden, dagen die donkerder worden en dan ook nog eens om de haverklap een opvlieger.
  Jij bent een positieve uitwijkplaats en dat je ook je zwakke kant durft te laten zien, maakt je alleen maar meer menselijk en geloofwaardig. Dank je!

 14. Hoi Lana,

  Wat herkenbaar! Toevallig zit ik op dit moment in zo’n periode en ik had hier echt even behoefte aan. Dankjewel!

  Liefs,
  Olga

 15. Roza

  Absoluut herkenbaar, nu met de donkerder wordende dagen merk ik dat ik weer goed voor mezelf moet zorgen omdat het anders weer de verkeerde kant op gaat…

 16. Bijna helemaal herkenbaar. Ik heb met periodes ook last van behoorlijk negatieve stemming maar geloof niet dat ik het depressief mag noemen. Maar ik snap helemaal wat je zegt over dat mensen vinden dat het wel weer over gaat. En eigenlijk heb je het toch heel goed. Ja klopt maar dat helpt nu niet. En dat is lastig met bloggen, ik wil niet altijd zaniken maar wil mensen wel de waarheid vertellen, dat is soms lastig. Fijn dat je je weer een stuk beter voelt. Liefs
  Maai onlangs geplaatst…Herfst

 17. Dat is vaak het probleem met psychische aandoeningen, je ziet niks aan de buitenkant dus ja dan zal er wel niets zijn. Ik leef nu een jaar of 2 met een depressie, met medicatie alleen nog, psychologen al versleteb! Nasleep van een Burnout, erna veel gebeurd oa mijn vader verloren dit jaar ennnn ook nog eens hooggevoelig dus ja erg vatbaar voor dit soort aandoeningen. Maar als je mij zo ziet lijkt er idd niks aan het handje, 1 van mijn maskers dus die je dan ziet. Hoop dat er alleen eens meer begrip voor komt. Heel goed dat je er aandacht aan hebt besteed, ik ben echt voor om het bespreekbaar te maken!
  Sabine onlangs geplaatst…Larome Paris Parfum D-shop

 18. *edit bij mij is echter wel aangetoond dankzij veel tests in de familie dat mijn depressie en hooggevoeligheid erfelijk is, van oma op moeder. Wat best lastig is, kan ermee leven maar met de nodige hulp, medicatie en extra supplementen zoals magnesium, vitamine d, b12.
  Sabine onlangs geplaatst…Larome Paris Parfum D-shop

 19. Knap dat je dat erkent. Ik begrijp je dat je insteek is dat je positiviteit wilt bijdragen, dat wil ik ook, maar persoonlijkheid is ook fijn in een blog. Het hoeft niet alleen maar rozengeur te zijn, dat is het leven ook niet. Door dit te delen, deel je een stukje echtheid. Take care!
  Karen onlangs geplaatst…Douglas Naturals

 20. Hoe stom het ook klinkt, ik ben altijd een beetje blij als iemand uit komt voor zijn depressie. Niet omdat ik die persoon dat toe wens, maar omdat het goed is dat anderen hierover horen. Mensen onderschatten het altijd zo, dus heel erg bedankt voor deze post <3
  veerlez onlangs geplaatst…30 things before i turned 30

 21. Lana

  Heel erg fijn om dit te lezen want dit is prewcies wat ik voor ogen had toen ik besloot het toch te plaatsen!

 22. Heel herkenbaar. Ik ben jaren geleden gediagnosticeerd met Bipolaire II stoornis, angststoornis en posttraumatische stress stoornis, en alle drie de ziektes hebben als symptoom depressie. Ik herken het verhaal wat je schrijft heel erg; de donkere wolk, het niet op de foto willen, en zelfs de bloggers ‘pen’ ter hand nemen loopt dan vaak op niets uit.

  Knap dat je hier over schrijft. Ik zit altijd enorm in dubio voor wat betreft onderwerpen als dit, en ik heb er in het verleden vaak wel over geschreven op mijn blog. De laatste tijden wat minder, eigenlijk.
  Lindsay Lane onlangs geplaatst…Wednesday’s Wardrobe Wishlist | Anoushka Princess Coat

 23. Inge

  Ik vind schrijven en lezen over wat je echt ten diepste bezighoudt boeiender en mooier en interessanter en meer to the point dan wat dan ook. Als het tussen jou en je passie gaat zitten, moet dat eerst worden uitgediept. Zo simpel is dat. En dat weet elke volwassen lezer die al wat geleefd heeft ook. Dus : go.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.