Denier

Reactie 1

We mogen ons gelukkig prijzen dat er panty’s bestaan. Natuurlijk vervloek ook ik ze op het moment dat ik eigenlijk weg moet en er net een stuk trek, toch hebben wij het maar makkelijk. Wij hoeven alleen maar te klooien met jarretels als we een leuke avond hebben gepland. Onze kousen zijn elastisch, ladderen niet meer zo snel en passen gewoon als je de goede maat te pakken hebt. Daardoor zijn we wel wat dingen vergeten. Wat is bijvoorbeeld die denier die er altijd op staat? Ja dat geeft aan hoe dik de panty is maar wat betekend het precies. Daarop geeft onze trouwe “Vraagbaak voor de vrouw” duidelijk antwoord:

“De denier is een internationale maatstaf voor de fijnheid van een zijden of kunstzijden draad. Het aantal deniers geeft aan: het gewicht in grammen van 9000 meter draad. Bij garen en zijde wordt dit uitgedrukt door de afkorting Td. Wanneer u op een kaartje ziet “Td 50″, dan betekent dat het volgende: 9000 meter van dat garen of van die draad wegen 50 gram. Staat er nog een getal tussen haakjes achter, dan betekent dat getal iets heel anders. Td 150 (30) wil zeggen : 9000 meter van dit garen wegen 150 gram, de draad bestaat uit 30 elementairdraden. Bij kousen wordt naast het aantal deniers ook de gauge genoemd. Hiermee wordt bedoeld de fijnheid van steken, met andere woorden ’t aantal steken per 3,81 cm. ’n Kous van 66 gauge is dus fijner dan een kous van 51 gauge.”

Denk de volgende keer dat je een panty van een paar euro aantrekt eens aan die dames die vroeger hun kousen moesten repareren en aan oncomfortabele jarretels clippen. Als je er een stuktrekt  aan de dames die niet zomaar een nieuwe konden kopen bij de HEMA. Dan zijn ze opeens een stuk minder frustrerend.

1 reactie

  1. Pingback: Naadje van de kous | Lady Geek

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.