Dekschalen

Reacties 8

Avondeten doe ik eigenlijk altijd met het bord op schoot voor de tv. Ik heb witte en zwarte borden van de IKEA, een paar kommen voor soep en pasta en dat moet genoeg zijn. Toch begon het te knagen. Zo’n mooie gedekte tafel, een smaakvol servies met een tafelkleed dat er leuk bij past en een paar bloemen in een vaasje. Die tafels die ik steeds tegenkwam op funda foto’s toen we een huis zochten. Maar ik wil dan meteen een stapje verder: dekschalen! Als je het doet, doe het dan goed; zo’n heerlijke sfeer van een perfect ouderwets huishouden zonder al het werk.

Alles wat je in een dekschaal opdient ziet er meteen prachtig verzorgt uit. Mooier nog is de soepterrine, zelfs een blik grijze erwtensoep van de ALDI heeft daarin geserveerd een chique bijsmaak.

Jammer genoeg zijn dekschalen niet meer in de mode en is eigenlijk al het servies in de winkels of te ouderwets of te modern of prachtig maar onbetaalbaar. Op eens had ik een geniaal idee: ik ging mijn perfecte serviesje gewoon voor een habbekrats vinden in een tweedehands winkeltje.

Zes tweedehands winkels later moest ik mijn ogen uitspoelen van al het walgelijks aan servies dat daar te vinden is. Bruine glazen borden. Chip en dip schalen met een bruin en oranje randje en nergens die elegante dekschalen die ik zo graag wilde hebben om mijn opgewarmde prutjes in te serveren.

Juist op het moment dat ik het helemaal had opgegeven kwam de verlossing. Mijn moeder. Jarenlange ervaring in het afstruinen van tweedehands winkeltjes en weet altijd net die dingen te vinden die je zoekt. “Lievie ik heb hier een heel servies voor je, twee dekschalen, een soepterrine, vleeschalen, zes borden en een jusboot.”

Het bleek een serviesje te zijn van Schumann Bavaria, dat zegt sommige mensen vast iets, en het merkje gaf aan dat het servies gemaakt is tussen 1918 en 1925. Wit met een bescheiden gouden randje en kleine blauwe vergeetmenietjes Ik heb er een bijpassend blauw tafelkleed bij gekocht, er staan bloemen op tafel en het werkt, echt. Er kwam een bevriend stel eten, ik was totaal mijn timing vergeten en de stofzuigerzak zat vol. De bank lag vol met zooi en de keuken was ook verre van netjes maar het enige wat ze konden zeggen was: “oh wat ziet dat er mooi uit”, en “Ik voel me helemaal speciaal zo met zo’n mooie tafel”

Nu moet ik alleen nog uitvinden hoe sterk de kracht van de mooi gedekte tafel is; hoe rommelig kan het zijn in mijn huis, zonder dat het opvalt?

De kosten: €22,50; mijn moeder is echt koning tweedehands shoppen.

8 reacties

  1. Pingback: Herfstontbijt | LeesVoer Herfstontbijt | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  2. Pingback: Theelichtjes | LeesVoer Theelichtjes | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  3. Pingback: Serviesnerd | LeesVoer Serviesnerd | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.