De lente komt er aan, aan de slag!

Reacties 11

De grond is niet meer bevroren, de sneeuwklokjes staan in bloei en mijn pioenroos begint zich al te roeren. De lente komt er aan mensen. Hoog tijd voor mij om weer eens werk te maken van mijn moestuin. Het afgelopen jaar heb ik die jammerlijk verwaarloosd maar dit jaar wil ik de hele zomer geen sla kopen en alleen maar peultjes uit eigen tuin eten!

Twee jaar geleden heb ik in een hormonaal zwangere bui een berg stenen uit mijn tuin getrokken en die hoek gebombardeerd tot moestuin. Dat het een suboptimale lokatie was, zo recht onder de afvoer van de afzuigkap en niet echt in de zon, kwam ik later pas achter. Er wilde ook niets echt groeien behalve dan de snijbiet waarvan we er dat jaar kilo’s wegknaagden. Het jaar daarna zat ik met een mini die een voorliefde had voor aarde eten dus heb ik het moestuinen op de lange baan geschoven, op een laffe poging tot guerilla gardening na.

Dit jaar heb ik me wél ingelezen. Natuurlijk deed de snijbiet het wel in mijn bak, het is een ideale lokatie voor bladgroente, niet te veel wind, niet te veel superhete zon en nu er een grote laurierplant onder de luchtafvoer staat gaat dat ook beter. Wat wel vooral mist is oppervlakte. Het is natuurlijk niet echt bevordelijk voor het enthausiasme als je moestuin met 4 snijbietplanten en 3 kroppen sla vol staat.

Gisteren besloot ik mijn tuin om te gooien. De honderden bakstenen die na de aanleg van het grasveldje achter in de tuin lagen waren ideaal bouwmateriaal en na een hele dag puzzelen en sjouwen heb ik nu een hele hoop moestuin toegevoegd.Moestuin in aanbouwIk ga moestuinen volgens het square foot gardening principe: Een bak van 1.20 bij 1.20 met een raster opgedeeld in 16 vakken van 30 cm. In die vakken kan je bijvoorbeeld 4 snijbietplantjes, 16 radijsjes of 1 bloemkool kwijt. Zodra je die oogst zet je er weer wat anders in. In het Nederlands is er ook een leuke site over met veel praktische informatie.

Nu heb ik dus een bak van 1,20 bij 1,20, een klimmende planten border (voor bonen en tomaten enz.) en een eigen interpretatie van de kruidenspiraal bijgebouwd.

Moestuinbak en kruidenpiramideTuinzicht

In mijn vensterbank staan alle vroege plantjes en langzame ontkiemers al lekker te zweten in hun kweekbakkies. Nu alleen nog alles vullen met goede grond en ergens een goed afsluitbaar compostvat vandaan halen en mijn succesvolle moestuinjaar kan beginnen!Babyplantjes

Hebben jullie een moestuin, of misschien een bakje kruiden in de vensterbank?

11 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.