De lente komt er aan, aan de slag!

Reacties 11

De grond is niet meer bevroren, de sneeuwklokjes staan in bloei en mijn pioenroos begint zich al te roeren. De lente komt er aan mensen. Hoog tijd voor mij om weer eens werk te maken van mijn moestuin. Het afgelopen jaar heb ik die jammerlijk verwaarloosd maar dit jaar wil ik de hele zomer geen sla kopen en alleen maar peultjes uit eigen tuin eten!

Twee jaar geleden heb ik in een hormonaal zwangere bui een berg stenen uit mijn tuin getrokken en die hoek gebombardeerd tot moestuin. Dat het een suboptimale lokatie was, zo recht onder de afvoer van de afzuigkap en niet echt in de zon, kwam ik later pas achter. Er wilde ook niets echt groeien behalve dan de snijbiet waarvan we er dat jaar kilo’s wegknaagden. Het jaar daarna zat ik met een mini die een voorliefde had voor aarde eten dus heb ik het moestuinen op de lange baan geschoven, op een laffe poging tot guerilla gardening na.

Dit jaar heb ik me wÊl ingelezen. Natuurlijk deed de snijbiet het wel in mijn bak, het is een ideale lokatie voor bladgroente, niet te veel wind, niet te veel superhete zon en nu er een grote laurierplant onder de luchtafvoer staat gaat dat ook beter. Wat wel vooral mist is oppervlakte. Het is natuurlijk niet echt bevordelijk voor het enthausiasme als je moestuin met 4 snijbietplanten en 3 kroppen sla vol staat.

Gisteren besloot ik mijn tuin om te gooien. De honderden bakstenen die na de aanleg van het grasveldje achter in de tuin lagen waren ideaal bouwmateriaal en na een hele dag puzzelen en sjouwen heb ik nu een hele hoop moestuin toegevoegd.Moestuin in aanbouwIk ga moestuinen volgens het square foot gardening principe: Een bak van 1.20 bij 1.20 met een raster opgedeeld in 16 vakken van 30 cm. In die vakken kan je bijvoorbeeld 4 snijbietplantjes, 16 radijsjes of 1 bloemkool kwijt. Zodra je die oogst zet je er weer wat anders in. In het Nederlands is er ook een leuke site over met veel praktische informatie.

Nu heb ik dus een bak van 1,20 bij 1,20, een klimmende planten border (voor bonen en tomaten enz.) en een eigen interpretatie van de kruidenspiraal bijgebouwd.

Moestuinbak en kruidenpiramideTuinzicht

In mijn vensterbank staan alle vroege plantjes en langzame ontkiemers al lekker te zweten in hun kweekbakkies. Nu alleen nog alles vullen met goede grond en ergens een goed afsluitbaar compostvat vandaan halen en mijn succesvolle moestuinjaar kan beginnen!Babyplantjes

Hebben jullie een moestuin, of misschien een bakje kruiden in de vensterbank?

11 reacties

 1. Yup ik doe elk jaar wel wat soms gaat het super soms mislukt het gigantisch! Ik moet nog even op zaadjes jacht (ohwatfouthaha)

 2. Doe jezelf een heel groot plezier Lana en vul je bakken met MakkelijkeMoestuinMix. Oke, het klinkt als een verkooppraatje maar je hebt prachtige bakken gemaakt en met de MM-mix maak je het af en zul je super resultaat hebben; zowel met groentes als bloemen. Kijk even op de site. Heel veel succes, ziet er leuk uit!

 3. Lana

  Dat was inderdaad het plan maar ik moet wel even wat centen vinden want het kost wat meer 😀 Ik had al naar jullie gelinkt.

 4. Ja, bedankt! Je blog komt vandaag op de FB van de MM. Hoop dat je er mee doorgaat want het ziet er heel leuk uit. Succes!

 5. Ziet er super uit! Ik ben vorig jaar gaan experimenteren met de moestuin. Maar dan gewoon zo hup in de aarde. Dit jaar ga ik bakken maken van stenen. Dat lijkt me handiger. Heb ondertussen in de vensterbank staan: Sla, tomaat, peper en paprika.
  Ik zag je link inderdaad via fb bij mm. Het ziet er echt super uit. Ben benieuwd naar je opbrengst. Ik ga kijken of ik je kan volgen hier 😉

 6. Het ziet er geweldig uit, zeker weten dat je iedere dag wat lekkers uit je eigen tuintje op tafel gaat zetten! Ik ga je blog volgen 🙂

 7. Pa Na Ma

  Slechte heupen, dus bukken is er niet bij. Heb bakken gekocht van 120x 120. Hoogte ongeveer 70 cm. niet goedkoop maar wel erg praktisch. Ik hoef niet te bukken. Deze bakken worden oorspronkelijk gebruikt voor het opslaan van appels en peren na de pluk.

 8. Myrna Stokvis

  De Makkelijke Moestuin Mix komt er aan, inclusief een kleine verrassing

 9. caroline

  Heb jij misschien nog een tip hoe ik de tegels in mijn achtertuin schoon kan krijgen. Ik ben een half jaar geleden verhuisd en volgens mij hebben de tegels bij de vorige bewoners nog nooit een schoonmaakbeurt gehad. Ik heb helaas geen hogedrukspuit. Doordat ik fibromyalgie (reuma) heb kan ik helaas niet al te lang en te heftig met een borstel of bezem bezig zijn. Ik heb vorige zomer het stoepje naar mijn voordeur met schoonmaakazijn en groen aanslagverwijderaar geprobeerd, maar dat werkte totaal niet. Kan jij me helpen?

 10. Lana

  Ik heb daar zelf nog niet mee te maken gehad. De hogedrukreiniger leen ik van mijn schoonouders maar is vaak ook voor een klein prijsje te huur bij de bouwmarkt. Succes!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.