De gids

Reacties 10

Soms komt er iets door de brievenbus dat je direct transporteert naar je kindertijd. Gisteren was dat voor mij de Intertoys speelgoedgids. Die was bij ons thuis vroeger de reden van veel geruzie tussen mij en mijn grote broer.

Wij markeerde in de gids natuurlijk alles wat we eventueel zouden willen hebben. Mijn grote broer gebruikte dit om mij enorm te pesten. Hij was namelijk ouder, hij bepaalde dus de regels.

Die regels waren als volgt: Hij mocht eerst de gids doorlopen en alles wat hij wilde hebben markeren met een kruisje. Pas als hij klaar was, en daar deed hij natuurlijk extreem lang over, soms wel dagen, mocht ik. Ik mocht niet met een kruisje markeren, ook niet in een andere kleur, en ik mocht niets markeren dat hij al had gemarkeerd.

Dus dan mocht ik na dagen wachten eindelijk aan de slag om mijn rondjes te zetten bij alles dat ik graag zou willen hebben. Maar mijn broer was heel sneaky, hij had vaak ook kruisjes gezet bij dingen waarvan hij wist dat ik ze zou willen hebben. Die kon ik dan niet meer markeren.

Je moet weten dat de kans dat wij uberhaupt iets uit die gids zouden krijgen redelijk miniem was. Ik kom uit een bijstandsgezin waar mijn moeder verschrikkelijk haar best deed om leuke kado’s te regelen voor sinterklaas. Maar in de intertoys gids stond weinig dat haar goedkeuring weg kon dragen. Enkel de paar bladzijdes met lego waren voor haar interessant. Toch was het elk jaar weer een gevecht.

Gisteren kwam hij hier binnen. Naast de enorme flashback die ik naar het markeerritueel kreeg besefte ik dat mijn moeder al die jaren geleden een punt had. Wat een troep! Dure plastic herriezooi in of roze of blauw. Bah. De pagina’s met lego zijn inderdaad de enige die ik leuk vind.

Voor de bijna peuter was het een mooi plaatjesboek, al bleef hij inderdaad ook vooral op de duplopagina plakken. En die met de auto’s, vooral de tietaus, de 112 responsvoertuigen. Die zijn het mooiste. Ik heb er maar een kruisje bij gezet.

10 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.