De eerste weken

Reacties 10

Haaaaai, daar ben ik weer. Nou ja, een beetje dan. Tussen het voeden, de luiers van beide heren, de maaltijden van de peuter en het verplicht duizend keer zingen van “olifantje in het bos” heb ik even een paar minuten gevonden om te schrijven over de eerste weken met twee kinderen.

Mijn moeder liet me laatst een oude dagplanning zien van toen ik net geboren was. Tot op de minuut stond daar gepland wanneer ze mijn broer aankleedde en wanneer ik in bad ging. Helemaal onderaan stond “en wanneer moet ik me dan aankleden?” De hele planning klopte, behalve dat er geen tijd was voor aankleden en eten van de mama.

Zo voelt het af en toe wel. De babyman is nu drie weken, het gaat allemaal wat vloeiender dan de eerste dag alleen thuis maar het is nog aanmodderen. Gelukkig kan ik ’s ochtends de baby even in de handen van papa duwen om me aan te kleden voor hij weg moet, dat scheelt, maar het  voelt elke dag weer als een triompf als het me gelukt is om het eten klaar te hebben en de beide heren op tijd hun luierwissels hebben gekregen. Dat de woonkamer er uit ziet alsof er een hele kleuterklas op los is gelaten en dat ik de hele dag nog niet naar de wc ben geweest zijn details. Die werk ik er in de komende weken nog wel uit.

Kraambezoek helpt met het doorkomen van de dagen. De peuter vindt bezoek fantastisch en ik drink zelf ook nog eens een kopje thee. De kraamkado’s komen ook enorm van pas. De geniaal bedachte moederfles calvados met minicalvados in een draagdoek is niet alleen heel erg grappig, dat halve glaasje calvados ’s avonds is een zeer welkome traktatie.

LeesVoer cranberryjam
De humor van de waddeneilanden heeft er voor gezorgd dat ik gisteravond 20 potten cranberryjam heb staan vullen. Ik kreeg namelijk een kraamkado in de vorm van een doos besjes met het precieze gewicht van de verse baby. Ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn jamtrechter. Ja ik heb een jamtrechter.

Kortom, we komen er wel. Er is in ieder geval genoeg jam.

10 reacties

 1. Ik had, hoogzwanger van de tweede, echt zo’n “dat doe ik wel ff, hoeveel moeilijker zijn twee kinderen nou dan één kind idee” nou, daar kwam ik op ongeveer de zelfde manier als jij achter…. en dan kon ik mijn jam ook nog gewoon laten halen door mijn man ipv ze zelf te staan maken…. Had ik het toch mooi makkelijk!

 2. I remember sometime post partum, I went to Ikea with my girls. Alma was 2.5 years old and Lana was something like 3 weeks or a month old.
  I just went, I needed bed sheets: Lana kept vomiting and I didn’t have enough bed sheets for the turnover.
  I don’t remember anything about that day. The drive to amersfoort; the shopping in ikea, walking so long when i just had a baby and bekkenonstabiliteit… I don’t remember anything except that it felt good to do something out of the house. Just to do something out of taking care of baby/peuter.
  You’re doing just fine!

 3. Marjon

  Been there, doen that…….niet dat je dit nu helpt, maar ooit wordt alles beter en komt er licht aan het eind van de tunnel.

  De hormonen zijn ook rare dingen even los van de kids die ze veroorzaakt hebben

 4. Claartje

  Ik hoop dat je na al dat werk ook blij bent met de jam! Heb je al geproefd?

 5. MiekeM

  Het went, echt! En het komt dus goed 🙂 Er komt een dag dat je ontdekt dat er weer tijd is voor iets leuks, iets nuttigs of een combinatie van die twee, zónder dat het direkt met je kroost te maken heeft. Succes! (En nog gefeliciteerd trouwens!)

 6. Jlnda

  Slaapt de oudste van jou nog?! Wat n luxe :). Bedenk t kan altijd nog erger 😉
  En ja als er hier al geslapen werd, dan was t om de beurt en vooral niet tegelijk…

  5 min voor jezelf op n dag moet te halen zijn, toch?

 7. Edith

  Wat een geinig idee, dat van die jam in het gewicht van je newborn 🙂 Ik heb een vooralsnog hoogzwangere vriendin beloofd dat ze – het is haar 3de en ze heeft ‘alles’ al – ingevroren maaltijden zou krijgen. Eens informeren bij haar man hoe groot hun vriezer is. Als ie groot genoeg is, gaan hier de diepvriesbakjes ook op de weegschaal, haha 😀

 8. Edith

  (oh nee, geen jam … bessen, die nog door jouw eigen jamtrechter zijn gegaan :))

 9. Priscilla

  Als mama van 6 kinderen met de jongste bijna 11 weken kan ik dit heel goed snappen. Ook ik snap af en toe niet hoe ik alles in een dag heb kunnen bolwerken. Maar toch halen we steeds het einde van de dag weer. Ik ben normaal heel creatief en graag bezig, maar de tijd daarvoor…die is er momenteel niet.

  Liefs Priscilla

 10. Lana

  Gefeliciteerd met de jongste! Respect voor mama’s met grote gezinnen hoor, poe hee.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.