De duistere kant van kinderliedjes

Reacties 11

Het krijgen van een kind zorgt voor veel veranderingen in je leven. Niet de minste daarvan is de hoeveelheid tijd die je bezig bent met zingen. Geen prachtige aria’s nee, kinderliedjes. Je kunt het wel proberen die aria’s maar de baby gaat waarschijnlijk huilen en Berend Botje heeft met minder inspanning meer succes.

Dus hier in huis word door het ge-thuismoeder wat afgezongen. Wat ik alleen een beetje moeilijk te verkroppen vind is dat de ouderwetse kinderliedjes eigenlijk allemaal gruwelijk zijn. Niet alleen door de geestdodende melodietjes maar letterlijk in de tekst. Er worden muziek makende hazen afgeschoten in een knollenland, is Kortjakje doodziek en sleept dat arme kind zich op zondag ook nog naar de kerk en verdwijnen er geleidelijk 10 kleine visjes in de zee waar er haaien zijn die je dood bijten….

In het zeevaartspectrum van de kinderliedjes wordt het nog erger. Huiselijk geweld komt om de hoek kijken. Dit soort nare dingen gebeurt vaak vooral in de latere coupletten, dan zit je het eerste deel te zingen en dan denk je: “Hoe gaat ie ook alweer verder?” Dat had ik met “Daar was laatst een meisje loos” couplet 4 en 5:

Ach kapteintje sla mij niet
Ik ben uw liefste
Ik ben uw liefste
Ach kapteintje sla mij niet
Ik ben uw liefste zoals u ziet

Zij moest komen in de kajuit
Kreeg een pak ransel
Kreeg een pak ransel
Zij moest komen in de kajuit
Kreeg een pak ransel en toen was het uit

Gezellig….. Dat zit ik mijn verse minimensje te leren.

Aan de andere kant, heb je wel eens goed gekeken naar bijvoorbeeld de sprookjes van Grimm? De hoeveelheid huiselijk geweld, moord, incest en mishandeling die daarin naar voren komt is ook niet normaal. Toch heb ik vooral mooie herinneringen aan die sprookjes. Misschien is het anders omdat in die sprookjes het uiteindelijk allemaal goed komt.

Moet ik deze liedjes nou blijven zingen of niet? Ook als ze een moraal uitdragen waar ik het totaal niet mee eens ben. Bijvoorbeeld het kleutertje dat doodsbang is voor zijn vader:

Klein klein kleutertje
Wat doe je in mijn hof
Je plukt er alle bloempjes af
Je maakt het veel te grof

O mijn lieve mamaatje
Zeg het niet tegen papaatje
Ik zal zoet naar school toe gaan
En de bloemetjes laten staan

Ik wil niet weten wat er in dat huis is gebeurt….

Ik weet het ook niet, misschien doe ik er wel te moeilijk over en is het voor een kind niet schadelijk om te zingen over halfdode kikkertjes.

Gelukkig is het met Berend Botje uiteindelijk allemaal goed gekomen

11 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.