De duistere kant van kinderliedjes

Reacties 11

Het krijgen van een kind zorgt voor veel veranderingen in je leven. Niet de minste daarvan is de hoeveelheid tijd die je bezig bent met zingen. Geen prachtige aria’s nee, kinderliedjes. Je kunt het wel proberen die aria’s maar de baby gaat waarschijnlijk huilen en Berend Botje heeft met minder inspanning meer succes.

Dus hier in huis word door het ge-thuismoeder wat afgezongen. Wat ik alleen een beetje moeilijk te verkroppen vind is dat de ouderwetse kinderliedjes eigenlijk allemaal gruwelijk zijn. Niet alleen door de geestdodende melodietjes maar letterlijk in de tekst. Er worden muziek makende hazen afgeschoten in een knollenland, is Kortjakje doodziek en sleept dat arme kind zich op zondag ook nog naar de kerk en verdwijnen er geleidelijk 10 kleine visjes in de zee waar er haaien zijn die je dood bijten….

In het zeevaartspectrum van de kinderliedjes wordt het nog erger. Huiselijk geweld komt om de hoek kijken. Dit soort nare dingen gebeurt vaak vooral in de latere coupletten, dan zit je het eerste deel te zingen en dan denk je: “Hoe gaat ie ook alweer verder?” Dat had ik met “Daar was laatst een meisje loos” couplet 4 en 5:

Ach kapteintje sla mij niet
Ik ben uw liefste
Ik ben uw liefste
Ach kapteintje sla mij niet
Ik ben uw liefste zoals u ziet

Zij moest komen in de kajuit
Kreeg een pak ransel
Kreeg een pak ransel
Zij moest komen in de kajuit
Kreeg een pak ransel en toen was het uit

Gezellig….. Dat zit ik mijn verse minimensje te leren.

Aan de andere kant, heb je wel eens goed gekeken naar bijvoorbeeld de sprookjes van Grimm? De hoeveelheid huiselijk geweld, moord, incest en mishandeling die daarin naar voren komt is ook niet normaal. Toch heb ik vooral mooie herinneringen aan die sprookjes. Misschien is het anders omdat in die sprookjes het uiteindelijk allemaal goed komt.

Moet ik deze liedjes nou blijven zingen of niet? Ook als ze een moraal uitdragen waar ik het totaal niet mee eens ben. Bijvoorbeeld het kleutertje dat doodsbang is voor zijn vader:

Klein klein kleutertje
Wat doe je in mijn hof
Je plukt er alle bloempjes af
Je maakt het veel te grof

O mijn lieve mamaatje
Zeg het niet tegen papaatje
Ik zal zoet naar school toe gaan
En de bloemetjes laten staan

Ik wil niet weten wat er in dat huis is gebeurt….

Ik weet het ook niet, misschien doe ik er wel te moeilijk over en is het voor een kind niet schadelijk om te zingen over halfdode kikkertjes.

Gelukkig is het met Berend Botje uiteindelijk allemaal goed gekomen

11 reacties

 1. puriteinse mama

  Met moraal kun je niet vroeg genoeg beginnen.

 2. Peter Pun

  Haha, ja, ik houd het bij het voorlezen nog gewoon even veilig bij Jip en Janneke 😉

 3. Claartje

  Die Grimm sprookjes zijn echt gruwelijk. Gruwelijk inventief dan, op het gebied van verminken en anderzins pijn doen van boze stiefmoeders etc. maar dat gaf niet want die waren toch overduidelijk slecht. Heb er nooit om wakker gelegen.

 4. Rianne

  Kort jakje is niet ziek hoor (misschien OOK) maar het liedje gaat er over dat het een hoertje is en op zondag gaat ze naar de kerk om haar zonden af te kopen.

  Over sprookjes hoorden ik jaren geleden een prachtige uitspraak:

  Sprookjes leren kinderen niet dat draken bestaan, dat weten kinderen allang,sprookjes leren kinderen dat draken verslagen kunnen worden.

 5. tuurlijk is dat kleutertje bang voor haar vader, ze doet wat naars en dat is iemands bloementuin leegplukken godverdrie !!!

 6. Natascha

  Mooi dat je dat opviel! Ja dat hield ons ook bezig toen onze, nu 13 jarige, dochter klein was. Maar zo is het ook met bv de K3 liedjes. ‘Heel zachtjes, geen kreuntjes en geen lachjes’. Sprookjes zijn ook denk ik eigenlijk volwassenen ‘moraalverhalen’. Net als de Fabeltjeskrant.

  Goed luisteren naar / lezen van teksten, net zo als de etiketten van je boodschappen. Tis voeding, geestelijk of lichamelijk.

 7. Wat fijn om te lezen dat jij daar ook zo mee zit. Ik vind het ook lastig, vaak maak ik er iets anders van. Zoals bij “klap eens in de handjes” maak ik er op timo’s( zl) bolletje ipv boze bolletje van. Ik denk niet dat ik van die sprookjes nare gevolgen heb over gehouden. Maar om ze aan mijn kids voor te lezen, vind ik lastig. Het is nou niet echt de wereld die ik ze wil geven. Dus ik ben selectief in de verhalen, en probeer het feitelijk te houden. Maar moeilijk is het wel, vooral je eigen moraal die dan om de hoek komt kijken

 8. Ik wil wél weten wat in dat huis gebeurt. Dan geef ik papaatje lekker aan bij de politie. Of ik laat hem verdwijnen onder mijn terras. Dat kan natuurlijk ook.

 9. Marjan

  Tja, die Kortjakje hè… Wat ik ooit geleerd heb, is dat Kortjakje een prostituee is (vandaar het korte Jakje). 6 dagen in de week is ze ziek (of te wel: ligt plat op bed), maar op een zondag sleept ze zich netjes naar de kerk met haar boek vol zilverwerk (arm is ze er niet van geworden…). Een nóg iets duisterdere kant van onze lieve kinderliedjes 😉

 10. Elé

  Wat maken we van die liedjes: “In de maneschijn” kent 2 versies. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan “en je ráádt het niet” boven “en je waagt het niet”. De laatste vind ik erg dreigend en kinderen houden van raadsels. Annie M.G. heeft ons ook een schat aan leuke kinderliedjes nagelaten. Zoals “de stoker en de machinist, die hebben de trein gemist”.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.