Dagelijks brood

Reacties 8

Wat in Nederlandse supermarkten voor brood moet doorgaan wordt in de meeste landen misschien nog net aan de varkens gegeven. Gebakken lucht is het. Als je dan eens een goed volkoren brood met lekkere zaadjes wilt kopen dat niet scheurt als je er boter op smeert, dan ben je zo €2,50 kwijt. Dat moet toch goedkoper kunnen. Tuurlijk, moet je het alleen wel zelf bakken…

In het kader van het besparen van geld, wat nodig isvanwege de omstandigheden bedacht ik dat het misschien wel zou schelen als ik in plaats van €7,50 per week aan brood uit te geven wat meel zou kopen en zelf zou gaan bakken. Dat doe ik wel even dacht ik…. Nu is brood bakken een stuk makkelijker dan bakkers je willen doen geloven maar ook wel moeilijker dan al die blije foodbloggers doen voorkomen.

Ik besloot mezelf een verbod op het kopen van brood op te leggen en al het brood voor de komende maand zelf te bakken. Dit omdat het erg makkelijk is om te zeggen: nou vandaag koop ik wel weer een brood want handig/bezoek/leuke film op tv/geen zin. Het was niet altijd even succesvol maar wij eten hier thuis nu al drie weken alleen maar brood uit eigen oven en dat bevalt goed. Natuurlijk waren er dagen dat er in plaats van een heerlijk geurig brood een soort kouwgombal uit de oven kwam, of een zwartgeblakerde baksteen waar je een ruit mee in kan gooien maar het lijkt er op dat ik het eindelijk door heb.

Over brood bakken zijn boeken vol geschreven maar je moet er in ieder geval feeling voor krijgen. Dat betekend eigenlijk niets meer dan het leren begrijpen van je recept en je oven en net zo lang tweaken en proberen tot het brood naar je zin is. Mijn vierde brood was eindelijk zoals ik het wilde hebben, de vijfde weer niet. Maar ik bak dapper door. Met sinds vorige week biologisch meel van molen de windotter in IJsselstein.

Ik maak trouwens deeg voor luie mensen. Dit hoef je in principe niet te kneden al laat ik mijn keukenmachine altijd een paar minuutjes zijn ding doen. ’s Avonds mengen. s’ochtends bakken.

Basisrecept dagelijks brood

200 gram bloem
300 gram mengsel volkoren-, spelt- en of roggemeel
1 maat theelepel zout
1/2 maat theelepel gedroogde gist
paar handjes popmpoenpitten, zonnebloempitten en of lijnzaad
1/3 liter lauw water

Alles mengen, het water niet allemaal in een keer. Het moet net te kleverig zijn om lekker te kneden. Afdekken, 12-18 uur laten rijzen. Let op dat het deeg niet te koud staat want dat maakt echt verschil! Oven voorverwarmen op 250 graden. Deeg vouwen tot soort worst, door roggemeel rollen en in cakeblik doen. Bovenkant schuin insnijden met scherp mes. Blik afdekken met alluminium folie.

Het brood 30 minuten met folie en dan nog eens 15 minuten zonder folie bakken.

Denk er aan, dit werkt bij mijn oven. Is het brood na 30 minuten al zwart, zet de temperatuur wat lager.

8 reacties

 1. Maal

  Denk je dat het goedkomt in een gasoven? Ik popel om het ook een keer te proberen, maar wij hebben dus een gasoven die ook nog een beetje dodgy is.

 2. Lana

  Het enige dat ik kan zeggen is: probeer het! Ik zie niet in waarom het in een gasoven niet zou lukken. Je kan eventueel een oventhermometer kopen om te zien hoe heet hij echt wordt.

 3. Pingback: Door de zure appel heen bijten | LeesVoer

 4. Lana

  Het is een andere manier van bakken. Je gebruikt waarschijnlijk ook meer gist 🙂

 5. Amanda

  Bevalt het nog steeds, zelf brood bakken? Ooit een broodmachine overwogen of gebruikt?
  Dit is de volgende stap die ik overweeg te maken maar twijfel over de methode en ook de tijd die het kost.

 6. Eke

  Wat kost je brood, met meerekenen van ingrediënten, stroom, afwaswater en reinigingsmiddel etc? Ik ben bang dat je per brood duurder uit bent dan met een brood van de bakker namelijk… :s de voldoening en smaak zij natuurlijk ook heel waardevol, maar als t om de kosten gaat?

 7. Lana

  Biologisch zuurdesembrood is al snel 3 euro per brood, daar blijf ik wel onder ja. Al bak ik al een tijdje geen brood meer. ik zou het weer moeten gaan doen

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.