Christmas Pudding stap 2: Roeren en stomen

Reacties 12

Officieel was het gisteren stir up sunday, de dag dat de Engelsen traditioneel de Christmas pudding in ekaar roeren en stomen. Gelukkig is korter voor kerst ook nog prima! Zolang hij minstens twee weken voor je kerstdiner klaar is komt het helemaal goed. Dus als je stap 1 gemist hebt, geen paniek, je kan alsnog beginnen.

De christmas pudding maken is niet moeilijk maar je moet wel vijf uur in de buurt van je keuken blijven. Ja vijf uur! Hij moet vijf uur gestoomd worden. Het handigste is om hem voor het eten op te zetten en tegen de tijd dat je naar bed gaat kan je het vuur uitdraaien.

christmas pudding 2

Wat heb je nodig?

Het geweekte fruit uit stap 1

150 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels honing
1 grote appel, goudreinet, geraspt
100 gram bloem
125 gram beschuit, vermalen tot paneermeel
150 gram vet, schone witte reuzel kan maar het liefst runder niervet, vraag er naar bij de slager. Mocht je een vegetarische christmas pudding willen maken dan kan je boter gebruiken maar de reuzel is wel traditioneel. Geraspt.
3 grote eieren of 4 kleine
1 sinaasappel (biologisch)  gescheiden in rasp en sap
1 theelepel baking soda
snuf zout
kruiden, ik gebruik kaneel, kruidnagel en kardamom

Optionele extra’s
sucade
noten

Materiaal
Grote ronde schaal of bak
bakapier
plasticfolie
aluminiumfolie
pan waar de schaal in past
rekje of doekje
Bakpapier, vershoudfolie en zilverfolie

christmas pudding droge ingrediënten

Doe alle droge ingredieënten bij elkaar. Wees nog voorzichtig met de kruiden, je kan altijd meer toevoegen aan het eind als we gaan proeven. Ik gebruik ongeveer 3 theelepels kaneel, een halve theelepel gemalen kruidnagel en een halbve gemalen kardamom. maal het wel zelf en dan alleen de zaadjes.

Je kan er ook voor kiezen om spekulaas- of pepernootkruiden toe te voegen, veel mensen gebruiken ook wat gedroogde gember, het is maar wat je lekker vindt

Christmas pudding rozijnen

Doe nu alle natte ingrediënten bij elkaar, behalve de sinaasappelsap en het vet. Besef dan bij het toevoegen van het geweekte fruit dat je bak te klein is en schep alles over in een grotere bak.

Christmas pudding vet

Roer nu ook het geraspte vet er doorheen. Niervet is trouwens heerlijk zacht voor de handen ontdekte ik vandaag.Christmas pudding stap 2 droog toevoegen

Schep nu lepel voor lepel de droge ingrediënten door het mengsel. Als het te stijf wordt voeg je een scheutje van het sap toe om het iets losser te maken. Het is traditioneel dat elk lid van het gezin even roert en dan een wens doet. Ook doen sommige mensen muntjes in het beslag, dat sla ik even over.

Christmas Pudding Sucade

Nu kan je nog extra’s toevoegen als gehakte nootjes of sucade. Ik heb een gast met een notenallergie maar ik had nog wel sucade liggen dat gaat er dus mooi in!

Dit is het moment dat je de christmas pudding gaat proeven. Schep een lepeltje op een schoteltje en zet dit 15 seconden in de magnetron. Nu kan je proeven of de smaak ongeveer goed is. Voeg eventueel nog wat kruiden toe of besluit dat hij goed genoeg is.

Inpakken en stomenIMG_4862

Ik kwam er tijdens het maken achter dat ik helaas mijn plastic bak had weggedaan omdat ik nu genoeg schalen van mijn leuke servies heb. Lekker dan, helemaal vergeten dat die perfect was voor de christmas pudding… Gelukkig stond er nog een redelijk ronde aardewerken schaal in de berging. Vet je schaal in, doe het mengsel er in en leg er een rondje bakpapier op. Pak nu je vershoudfolie en ga er volledig mee los. Het is belangrijk dat tijdens het stomen er geen water bij je pudding kan komen. De hele schaal mag er stevig mee ingepakt worden. Daarna doe je er nog een laag zilverfolie overheen.

Christmas Pudding inpakken

Leg nu onderin je grote pan een rekje of leg er een doekje in. Zet de schaal er op en giet er genoeg water bij om  hem voor twee derde onder water te zetten. Breng aan de kook en zet een wekker voor over vijf uur. Check af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. Het hoeft niet hard te koken.

Christmas pudding stomen

Na vijf uur haal je de pudding uit de pan, zet je hem op een onderzetter en ga je eindelijk naar bed. Morgen pak je hem uit, doe je er een nieuw bakpapiertje op, dek je hem af met een laagje vershoudfolie en pak je de christmas pudding in een schone theedoek. Zet hem op een donkere koele plaats. Volgende week gaan we verder met stap 3: het voeren!

Welke kruiden doe jij in je Christmas Pudding?

12 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.