Het probleem met breien

Reacties 10

Breien is heerlijk, de repetitieve beweging werkt voor mij meditatief zonder dat ik het gevoel heb dat ik niets aan het doen ben, daar ben ik namelijk niet zo goed in. Het probleem is alleen het beginnen aan een project. Ik heb al een jaar de wol in huis voor een trui maar de berekeningen houden me steeds tegen. Deze vakantie heb ik mezelf geschopt om er toch aan te beginnen… Laten we zeggen dat het niet meteen meditatief is.

Het probleem is dat het met breien hetzelfde is als met naaien en eigenlijk ook hetzelfde als bij winkelen: iets nemen in een standaardmaat gaat niet direct mooi staan. Daarom moet je naaipatronen aanpassen, heel veel kleding passen in winkels voor je iets vind en ja, ook breipatronen moet je aanpassen.berekeningen breien

Waar je bij een naaipatroon nog iets kunt innemen kan dat bij een mooi naadloos breiwerk niet. Je moet dus direct iets perfect passends makenen. Daarnaast zit je met het probleem dat zelfs áls je hetzelfde garen en dezelfde naalden gebruikt als de designer je niet op dezelfde gauge uit komt. Gauge is hoeveel steken en rijen je hebt in een stuk breiwerk, meestal wordt er gekeken naar 10 bij 10 centimeter.

berekeningen breien deel 2Maar soms moet je gewoon beginnen dus ik heb netjes een proeflapje gemaakt en geblockt. blocken is je breiwerk door en door natmaken, oprollen in een handdoek en het vocht er uit duren en daarna in model te drogen leggen. Bij grotere brijwerken soms juist ophangen om te zien hoeveel het uitzakt. Dat blocken is erg belangrijk want sommige garens worden veel losser na het blokken en dan is je trui opeens twee maten te groot.

En dan zit je daar, met een proeflapje dat qua feel de goede structuur heeft maar je hebt, ondanks het gebruiken van een veel kleinere naald dan het patroon aanbeveeld, met minder steken per tien centimeter dan het patroon, minder rijen ook trouwens. Dus dan moet je gaan rekenen… Ik haat rekenen…

Oh ja, ik had ook nog bedacht dat ik het patroon van een vest ging gebruiken maar er dan wel een trui van ga breien. Je weet wel, om het makkelijk te houden.

Ik heb nu de halslijn opgezet en ben begonnen aan het vogeltjespatroon, ik ben er bijna zeker van dat ik de goede maat heb gepakt… Als die rand eenmaal af is ga ik weer verder rekenen want ik moet ook nog extra borstruimte toevoegen en zorgen dat de rug niet te breed is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op breien, maar die voorbereidingen. Ugh. Het wordt wel echt heel mooi.

bollen wol begin breiwerk

Brei jij?

10 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.