Boeddhistisch huishouden

Reacties 6

Tibetaanse monniken maken prachtige mandala’s van zand. Onnoemelijk veel uren staan ze voorover gebogen en zorgen ze dat elk korreltje gekleurd zand op de goede plek ligt om een perfect geheel te vormen. En woooosh, dan vegen ze hem weg. Zo voelt het huishouden soms.
Meneer LeesVoer riep naar mij of ik een wollen ondershirt voor de peuter mee naar beneden kon nemen. Ik greep in zijn kast naar de stapel waar die krengen horen te liggen maar nee, leeg.

In mijn hoofd heb ik echt gister met veel liefde al zijn wolletjes gewassen, niets is natuurlijk minder waar maar ik moest dus aan die monniken denken: het moment dat je iets af hebt is het alweer weg. Het maakt niet uit hoe netjes je dat huis eindelijk krijgt, dat de wasmanden leeg zijn en alle vaat schoon in de kast ligt, zodra je een kopje thee gaat drinken of je sokken in de wasmand gooit is het moment van perfectie weer vervlogen.

Waarom doe ik uberhaupt nog mijn best?! Het blijft toch nooit. Maar kijk eens naar die zand mandala’s. Die worden gemaakt om vergankelijk te zijn; alle wensen dromen en gebeden die gemaakt zijn tijdens het maken van de mandala zitten in elk zandkorreltje, het zand wordt teruggegeven aan de natuur zodat alles en iedereen die met een korreltje in aanraking komt gezegend kan worden. Ok dan. Misschien moet ik er dan zo naar kijken: de destructie van alle opgeruimdheid van mijn huis is een zegening voor iedereen die zooi maakt. Het moment dat peutermonster een lepel pap over mijn brandschone tafel gooit is misschien het einde van de schone tafel maar het begin van… Oh bla. Nee dat is hem niet.

Zandmandala’s worden ook gemaakt met het idee dat we niet te veel moeten hechten aan mooie fysieke dingen. Het is er, je kunt er van genieten en als het weer weg is dan is het ook goed. Die les ga ik nemen. Mijn mooie schone tafel is mooi op dat moment, als die lepel pap er overheen is gesmeten is het niet al mijn werk dat verpest is, het moment is gewoon voorbij.  Dat geeft mij de kans om een nieuw, ander mooi moment te creëren.

Kijk daar kan ik wat mee. Mijn huis kan niet op elk moment helemaal schoon en netjes zijn, als er eens iets helemaal .perfect is ga ik er vanaf nu op dat moment van genieten, niet balen als het moment weer voorbij is, niet boos worden als er iemand met modderschoenen mijn pasgezogen trap opstampt, nee ik ga mijn huishouden wat boeddhistischer benaderen.

Als jullie mij even willen excuseren, ik ga even genieten van mijn lege blinkende aanrecht. Voor ik moet gaan koken en het allemaal weer verleden tijd is.

6 reacties

  1. Pingback: Kleine dingen | LeesVoer Kleine dingen | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.